Sign up
Лайфхак
Будинок

3 простих способи простерилізувати банки для варення в мікрохвильовці

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья

 

Літо-осінь - найгарячіші в прямому сенсі цього слова сезони для господинь.

 

І не тільки тому що температура за вікном досягає максимуму, а тому що максимум вона регулярно перевищує на наших кухнях.

 

Огірки, помідори, салати, варення, компоти, джеми ... На зиму ми закочує практично все, що можна закатати.

 

І найвідповідальніший процес, крім підготовки овочів і фруктів, - стерилізація банок.

 

Пропускати його ні в якому разі не можна, інакше безпечні в звичайному вигляді бактерії потраплять в закупорку, банки почнуть стріляти і здуватися.

 

А якщо й ні, то кінцеві продукти цілком можуть сильно зіпсувати наше здоров'я, коли шкідливі мікроорганізми вступлять в реакцію один з одним.

 

в цій статті зібрали три простих способи, як стерилізувати порожні банки в мікрохвильовці для варення і інших заготовок. І не порожні теж.

 

Зміст:

  1. Як стерилізувати порожні банки
  2. Обробка ємностей парою
  3. Стерилізація ємність з заготовками
  4. Как стерилизовать трехлитровые емкости

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья

 

Наші бабусі і мами раніше стерилізували банки в літню спеку по-справжньому драконівськими способами: ставили їх на спеціальні решітки над величезними каструлями з киплячою водою або відправляли в розігріті духовки.

 

Сьогодні ці складні і трудомісткі процеси за кілька хвилин виконуються за допомогою мікрохвильової печі.

 

Робити це можна як з порожньою тарою, так і з уже заповненою заготовками.

 

Важлива умова - перед процедурою обов'язково перевірити весь посуд на наявність сколів і тріщин. Такі ємності можуть лопнути під час обробки.

 

Також важливо ретельно вимити банки за допомогою миючого засобу або соди і обполоснути достатньою кількістю холодної води.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
Ємності потрібно заздалегідь промити і висушити

 

Розглянемо всі варіанти, як стерилізувати банки в мікрохвильовці для варення:

 

Спосіб № 1. Обробляємо порожні ємності

Багато господинь мучаться сумнівами, чи можна ставити в СВЧ-піч скляні порожні банки.

 

Відповідь однозначна: так, можна, але, якщо ви не наливаєте в них рідина, разом посудом обов'язково поставте стакан, наполовину наповнений водою.

|| | 376

Как воспроизвести это на практике: тщательно вымойте и просушите небольшие баночки объемом до 800 мл.

 

Додайте в вертикальному положенні в мікрохвильовій печі, в центрі поставте склянку з водою. Увімкніть прилад на 700-800 Вт.

 

Обробляйте до тих пір, поки вода в склянці не випарується. На це може піти від трьох до п'яти хвилин.

 

Після чого обережно дістаньте з печі і поставте на чистий рушник вверх дном.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
Стерилізуємо порожні ємності

 

Порада: дістаючи банку, захоплюйте її з обох сторін рукавицями-прихватками. Так ви уникнете опіків шкіри і перепадів температур, через які ємність може тріснути.

 

Спосіб № 2. Як стерилізувати порожні банки в мікрохвильовці для варення паром

Цей спосіб обробки найпростіший і ефективний.

 

На першому етапі ретельно вимити посуд, перевіряємо на наявність тріщин і відколів.

 

У кожну банку наливаємо приблизно 50 мл води і відправляємо в СВЧ-піч. Ставимо на 700-800 Вт і обробляємо протягом 2-3 хвилин.

 

Для ємностей розміром від 1 до 3 літрів може знадобитися більше часу.

 

По закінченню зазначеного пір не витягуємо посуд відразу. Чекаємо ще пару хвилин, щоб уникнути перепадів температур.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
У кожну наливаємо на два пальця води

 

Витягуємо ємності двома руками за допомогою прихваток, виливаємо залишки води, заповнюємо продуктами і починаємо консервувати.

 

Або ставимо догори дном на чистий рушник, якщо банок вам потрібно багато.

 

Порада: не забувайте дотримуватися важливе правило: холодні стерилізовані банки наповнюємо холодними заготовками для консервації, гарячі - гарячими.

 

Спосіб № 3. Стерилізуємо банки з заготовками

Таке теж можливо, оскільки деякі продукти самі потребують додаткової стерилізації.

 

Однак це правило не актуальне, якщо в консервацію додається оцет.

 

А ось овочеві салати, компоти, іноді гриби (знову ж без оцту), огірки і помідори - так.

 

Деякі господині вважають, що хрусткі огірочки втратять це своє якості після попадання СВЧ-піч.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
Таким же чином можна обробити ємності з заготовками

 

Насправді немає, адже тривалість стерилізації такої консервації короткочасна. || | 467

 

Отже: на першому етапі наповнюємо ретельно промиті і просушені банки майбутніми консервами.

 

На другому додаємо невелику кількість води і відправляємо в мікрохвильовку на 5 хвилин при вже традиційної потужності в 700-800 Вт.

 

Потім дістаємо з мікрохвильової печі, заливаємо киплячою доливкою / соусом / бульйоном і консервуємо заздалегідь обробленими кришками.

 

Порада: стерилізувати таким же чином металеві кришки в мікро можна. Їх потрібно попередньо прокип'ятити на печі в окремій ємності протягом 10-15 хвилин.

 

Як стерилізувати трилітрові ємності

Як правило, в звичайну мікрохвильову піч влазить п'ять баночок об'ємом до одного літра.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
Трилітрову банку кладемо в мікрохвильовку боком

 

але що робити, якщо потрібно обробити ємність об'ємом в три літри?

 

Дуже просто. Налити в неї необхідну кількість води і покласти в мікрохвильову піч на бік.

 

Потім встановити звичайні обороти в 700-800 Вт і обробляти орієнтовно протягом п'яти хвилин.

 

Час стерилізації деяких консервів:

 

  1. Патисони, кабачки і огірки - 100 секунд
  2. Цілі помідори - 70 секунд
  3. Фруктові і ягідні компоти - 100 секунд
  4. Маринований болгарський перець - 90 секунд
  5. Ягідне варення - 60 секунд

 

як бачите, стерилізувати банки в СВЧ-печі просто і зручно.

 

как стерилизовать банки в микроволновке пустые для варенья
Такий спосіб значно прискорює процес консервації | || 529

 

У цього процесу маса плюсів:

 

  1. Замість звичайних 40 хвилин вся процедура займає максимум 5.
  2. мікрохвильова піч вирішує проблему тріснутий посуду. Головне - після завершення стерилізації не відкривати дверцята приладу протягом ще кількох хвилин.
  3. Вона ефективно знищує мікроби.
  4. Захищає вас від травм і опіків, з якими господині традиційно стикаються під час обробки ємностей в духовці або на каструлі з киплячою водою.
  5. Ви не влаштовує на своїй кухні сауну в спекотні літні дні, а значить, процес готування прискорюється і приносить більше задоволення, ніж втоми.

| || 547

Совет: а знаете ли вы, что целую зиму можно хранить не только консервы из огурцов и помидор, но и такие вкусности, как соус песто? Как это сделать, читайте в статье по посиланню.

 

Розібратися з правилами стерилізації банок в мікрохвильовій печі вам також допоможе покрокова відео інструкція:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження ...