Авокадо: користь і шкода для організму

Авокадо – вічнозелене дерево, що росте тільки в жаркому кліматі, з плодами грушоподібної форми з великою кісточкою всередині. Користь м’якоті авокадо для чоловіків, жінок і дітей зумовлена високим вмістом у ній корисних речовин

Користь авокадо

Історія авокадо

Плід може досягати 2 кг. Всі частини рослини, крім м’якоті плоду, отруйні, в тому числі кісточки і шкірка. Біологічно вважається фруктом, але нерідко його помилково відносять до овочів за незвичну поживність і смак, які більше властиві овочам. За свою енергоємність у 1998 р. авокадо занесли в Книгу рекордів Гіннеса. Авокадо іноді називають «алігаторова груша» за його форму і горбисту зелену шкірку, схожу на шкіру крокодила.

Рослина культивувалася вже в третьому тисячолітті до нашої ери ацтеками, які називали його «лісовим маслом» і використовували в традиційній медицині, наприклад, для лікування корости, а також в якості першого прикорму дітей.

Салати без майонезу: 10 крутих рецептів

Користь авокадо

У їжу вживають тільки м’якоть плоду, яка містить велику кількість вітамінів (групи В, Е, А, С, К, фолієва кислота), мінералів (кальцій, фосфор, калій, залізо, натрій, мідь, йод, магній і безліч інших). Незважаючи на високу калорійність (в 100г 212 ккал), авокадо сприяє схудненню завдяки легкозасвоюваним мононенасищенним жирів. Крім того, плід не містить холестерин.

Дієтологи рекомендують цей продукт людям із захворюваннями серцево – судинної системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також для загального поліпшення стану організму.

Манногептулоза, якої найбільше міститься саме в авокадо, позитивно впливає на стан нервової системи, зменшуючи відчуття втоми, сонливість. Цю речовину вчені в перспективі планують використовувати в якості таблетки для голодування» без скорочення реального раціону, так як манногептулоза зменшує секрецію ферментів, необхідних для засвоєння глюкози. Таким чином, клітини отримують менше енергії при тому ж обсязі харчування. Позитивний ефект від невеликого голодування клітин був виявлений у процесі експериментів над мишами і мавпами ще в тридцятих роках минулого століття – піддослідні жили набагато довше за своїх побратимів.

Калорійність на 100 г 160 кКал
Білки 2 г
Жири 14,7 г
Вуглеводи 1,8 г

Салати з авокадо – рецепти з фото прості і смачні [2019]

Шкода авокадо

Не варто забувати про токсичність шкірки і кісточки, а також обмежувати вживання м’якуша – адже вона містить чимало жирів. Із – за специфічного складу авокадо може викликати алергічну реакцію, тому вводити в раціон цей плід потрібно поступово.

Варто з обережністю вживати авокадо в їжу годуючим матерям і давати пюре в якості прикорму дитині, так як це може спровокувати у дитини діарею. Людям з гострими захворюваннями печінки слід виключити з раціону авокадо, як і більшість жирних продуктів. Зрідка спостерігається індивідуальна непереносимість продукту і алергії – в такому разі авокадо краще не їсти.

Кіноа – рецепти приготування крупи [2019]

Застосування авокадо в медицині

Авокадо часто входить до складу багатьох дієт, адже повністю виключати жири з їжі вкрай шкідливо. Плід містить багато жирів, а також L – карнітин, який прискорює метаболізм і допомагає «спалювати» зайву вагу.

Людям, страждаючим захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту і при схильності до запорів, цей плід особливо корисний. В половинці авокадо міститься 7 грамів клітковини, а це майже 30% денної норми. Завдяки харчовим волокнам поліпшується стан кишечника, адже вони служать живильним середовищем для корисних бактерій.

Відсутність холестерину в авокадо, а також високий вміст мононенасичених жирних кислот сприяє зниженню загального рівня холестерину, а також цукру в крові. Періодичне вживання невеликої кількості авокадо корисно для людей з захворюваннями серцево – судинної системи, а також діабету.

Безалкогольний глінтвейн в домашніх умовах – 5+ рецептів [2019]

Користь авокадо

Дієтологи рекомендують авокадо людям із захворюваннями серцево – судинної системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також для загального поліпшення стану організму.
Авокадо використовується і в косметології із – за високої концентрації жирів та вітамінів А і Є. З олії або пюре з м’якоті готують маски для обличчя, які мають зволожуючі, протизапальними, загоюючими властивостями і розгладжують зморшки. Також маски наносять на волосся для зволоження сухого і ламкого волосся. Нерідко масло авокадо входить до складу кремів і бальзамів.

Безвуглеводна дієта – список продуктів [2019]

Застосування авокадо в кулінарії

М’якоть авокадо найчастіше вживають у їжу в свіжому вигляді. Також з плоду виготовляють масло, що використовується і в косметології, і в якості корисної заміни соняшникової олії та інших масел.

Виймають м’якоть ложкою, розрізавши плід вздовж і діставши кісточку. Авокадо використовується при приготуванні салатів, закусок, супів, або просто маститься на хліб як паста.

Безглютеновая дієта – список продуктів і меню [2019]

Користь авокадо: cалат з рибою

Цей фрукт поєднується практично з чим завгодно – від риби до йогурту. Такий салат корисний для дієтичного харчування як другий сніданок або частина обіду.
Авокадо – 1 шт.
Огірок – 1 шт.
Тунець консервований (або інші готові морепродукти – червона риба, креветки і т. д.)
Сік лимона або лайма і оливкова олія – для заправки, за смаком
Сіль, перець мелений, зелена цибуля – за смаком

Авокадо розрізати навпіл, вийняти м’якоть і порізати м’якоть невеликими кубиками. Огірок також порізати. Перемішати з морепродуктів. Викласти на тарілку або в порожню половинку авокадо. Змішати в мисці сік лимона, олія, сіль і перець. Полити салат заправкою, посипати подрібненою зеленню.

Соус з авокадо

Відмінна заміна традиційного майонезу. Калорійність його також відчутна – близько 190 ккал на порцію – але користь авокадо значно вище. Добре поєднується з цільнозерновими хлібцями, підходить для умочування шматочків овочів або заправки салатів. Можна додати горіхи або насіння.
Стигле авокадо – 1 шт.
Зелень (кріп, петрушка, трохи кінзи) – невеликий пучок
Часник – 1 – 2 зубчики невеликих
Оливкова олія – 1 ч. л.
Лимонний сік – 3 ч. л.
Вода – 2 ст. ложки
Сіль і перець – за смаком

Авокадо очистити, м’якоть, зелень і кріп подрібнити в блендері на пюре. З’єднати порізані інгредієнти в блендері і перетворити на пюре. Поступово додати сік, масло і воду, стежачи за тим, щоб соус не був надто рідким, перемішати. За бажанням всипати трохи улюбленого насіння – наприклад, гарбузове.

Швидкі вуглеводи – список продуктів для схуднення [2019]

Як вибрати і зберігати авокадо

Варто брати плід з непошкодженою темно – зеленою шкіркою. У Європейські країни зазвичай поставляються нестиглі зелені і тверді авокадо, в той час як зрілий плід має дуже темну, майже коричневу шкірку і м’яку м’якоть. Але якщо авокадо продавлюється занадто легко, значить, плід перезрілий і брати його не варто.

Зелене авокадо добре зберігається в холодильнику. Довести його до стиглого стану допоможе сусідство з іншими фруктами (бананами, яблуками) при кімнатній температурі протягом декількох днів.

М’якоть швидко темніє, збризкування соком лимона може уповільнити цей процес. Розрізаний плід можна зберігати зовсім недовго і тільки в холодильнику – з – за високого вмісту жирів він швидко псується.