Булгур – корисні властивості крупи і рецепти [2019]

булгур корисні властивості

Сьогодні говоримо про корисні властивості булгура – неймовірно популярною крупи в країнах східного світу.

Саме її в багатьох будинках подають як гарнір до основної страви.

У нас же вона стала набирати популярність порівняно недавно, нарівні з киноа і кускус. Багато в чому завдяки популяризації здорового способу життя та правильного харчування.

Розбираємо, ніж такий хороший булгур і вчимося його правильно готувати.

зміст:

  1. Що таке булгур і чим він хороший?
  2. Булгур – ТОП корисних властивостей
  3. Шкода і протипоказання крупи
  4. Булгур – корисні властивості під смачні рецепти

булгур корисні властивості

Що таке булгур і чим він хороший?

Зовні булгур дуже схожий на кукурудзяну крупу.

Його отримують з твердих сортів пшениці, збирають в період молочної стиглості. Висушують і відправляють на очищення від висівок, потім подрібнюють.

Величезний плюс крупи в тому, що при варінні її кількість збільшується в кілька разів.

Тому булгур дуже економічний і доступний, а, вирішивши спробувати його, ви напевно включите блюдо в свій звичайний раціон.

булгур корисні властивості

Страви з булгура – відмінний спосіб урізноманітнити свій раціон

Крупа містить величезну кількість вітамінів групи В, К, Е, тіамін, холін, рибофлавін, піридоксин, фолієву кислоту, бета каротин.

Такі мікроелементи, як калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, насичені жирні кислоти, моно- і дисахариди, клітковину, золу.

Почавши свій день з сніданку булгуром, ви отримаєте заряд енергії, якої вистачить організму на цілий день.

Булгур з овочами

Булгур з овочами

Крім вичерпного кількості корисних властивостей, в ній є ще один бонус: булгур з величезною швидкістю може і наситити, і очистити кишечник.

При мінімальній обробці крупи можна зберегти абсолютно всі корисні властивості.

Таким чином в організм потрапляють необхідні поживні речовини.

Булгур – ТОП корисних властивостей

Деякі згадки про нього зустрічаються в біблійних заповітах.

Сьогодні булгур стає все більш популярний поза країнами сходу, багато замінюють їм рис, перловку і інші крупи.

Кулінари вважають головним його достоїнством неможливість разваривания навіть при тривалій тепловій обробці.

В приготованому вигляді він розсипчастий, має ніжний смак, тому відмінно підходить для начинок різного роду, супів і салатів.

На прилавки наших магазинів крупа потрапила порівняно недавно

На прилавки наших магазинів крупа потрапила порівняно недавно

Давайте краще розберемося з корисними властивостями булгура і подивимося кілька апетитних фото, які промотівіруют відправитися в супермаркет після прочитання статті.

Отже:

  1. Булгур підтримує роботу серцево-судинної системи. Крупа забезпечує організм достатньою кількістю вітаміну В6 і фолієвої кислоти. Ці компоненти зміцнюють стінки судин, зменшує ризик інфаркту та інсульту.
  2. Профілактика ракових захворювань. В першу чергу це стосується пухлин в товстій кишці, стравоході, молочній залозі завдяки великій кількості клітковини в складі крупи.
  3. Булгур допомагає запобігти утворенню каменів в жовчному міхурі. Рослинні волокна, які не розчиняються, покращують перистальтику кишечника, знижують навантаження на печінку. З'являється можливість регулювати рівень глюкози в крові і ефективність використання інсуліну.
  4. Велика кількість магнію в складі крупи дозволяє покрити його дефіцит.
  5. Допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Як і всі крупи, булгур досить поживний. Потрапляючи в організм, він розпадається дуже повільно, тому впродовж тривалого часу ви не будете відчувати почуття голоду.
  6. Висока калорійність дає можливість відновити сили при фізичних навантаженнях. Люди, що працюють на важких виробничих підприємствах, і спортсмени в період виснажливих тренувань часто включають крупу в свій раціон.
  7. У поєднанні з фолієвою кислотою булгур допоможе забути про остеопорозі, хвороби Альцгеймера і ще багатьох важких захворюваннях.
  8. Мідь у складі булгура сприяє запобіганню недокрів'я, ранньої сивини, млявості і апатії.
Існує маса варіацій приготування цієї крупи

Існує маса варіацій приготування цієї крупи

Порада: американські вчені довели, що придбаний діабет виникає рідше у темношкірих, саме тому що вони щодня вживають в їжу крупи з цільного зерна з великим вмістом клітковини, вітамінів і мікроелементів.

Шкода і протипоказання крупи

У цій статті ми вже говорили, що булгур володіє величезною кількістю корисних властивостей, але ніхто не відміняв протипоказання і індивідуальну непереносимість.

По-перше, людям, які ведуть нескінченні битви із зайвою вагою вживати кашу з булгура потрібно в невеликій кількості для різноманітності раціону. для тих, що худнуть краще вибирати крупи з більш низькою сітки калорійності.

Тут варто зробити застереження: якщо ви думаєте, що почавши постійно їсти кашу, зайві сантиметри підуть, це не так, вони тільки почнуть додадуться, так що без тренувань не обійтися.


У невеликих кількостях булгур можна тим, хто на дієті

Крім того, в булгуром є глютен. Про нього ми писали вже неодноразово і хоча для здорової людини глютен нешкідливий, він при цьому є сильним алергеном.

У деяких людей існує непереносимість цього білка (целіакія). В цьому випадку вживання булгура строго протипоказано.

Якщо у вас порушення травлення, гастрит з підвищеною кислотністю, іншими запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту при загостреннях, не потрібно включати його в свій щоденний раціон.

Дітям до трьох років теж не варто давати кашу з цієї крупи.

Порада: дотримуючись всіх вище описаних правил і рекомендацій, булгур зможе замінити багато звичних для вас страв.

Булгур – корисні властивості під смачні рецепти

Є два основні методи приготування булгура.

перший

Візьміть сотейник, сковороду або WOG, в перебігу декількох хвилин обсмажуйте на рослинному маслі необхідну кількість булгура, потім в співвідношенні 1: 2 залийте водою воду, варіть, помішуючи, протягом 15 хвилин.

другий

Булгур насипте в каструлю, залийте її гарячою водою. Коли охолоне, злийте рідину, виконайте все те ж знову і так повторюйте поки маса не розбухне.

Булгур в мультиварці

Булгур в мультиварці

Крупа може використовуватися не тільки як гарнір, але і для фарширування овочів, І як основний інгредієнт в стравах. На сході з нею також готують десерти.

Ми зібрали кілька безпрограшних варіантів використання булгура в домашній кулінарії.

Теплий салат з булгуром

Вам знадобиться:

  1. стакан булгура
  2. Жменя стручкової квасолі
  3. 3 зубчики часнику
  4. Сік половини лимона
  5. 50 г сиру фета
  6. Спеції за смаком
Теплий салат з булгуром

Теплий салат з булгуром

Покрокове приготування:

  1. Крупу залийте половиною склянки гарячої води, залиште настоюватися на 30 хвилин.
  2. Візьміть жменю стручкової квасолі, відваріть, потім обсмажте її з трьома зубчиками часнику.
  3. Смажити краще на рослинній олії, через 1 хвилину додайте трохи води.
  4. У вже готовий булгур видавіть півлимона.
  5. Поки інгредієнти теплі, з'єднайте їх, присипте сиром, спеціями і перемішайте.
  6. Такий салат – прекрасне рішення для сніданку.

Салат «кісір»

Вам знадобиться:

  1. Стакан вареного булгура
  2. 2 помідори
  3. 1 ст. л. гранатового соусу
  4. Пучок зеленої цибулі
  5. Цедра одного лимона
  6. 1 болгарський перець
  7. Половина пучка петрушки
  8. Половина пучка м'яти
  9. 1 ст. л. томатної пасти
  10. Сіль і сушений чебрець за смаком
  11. 1 ст. л. оливкового масла
  12. 1 ст. л. соку лимона

Салат «Кисир»

Салат «Кисир»

Покрокове приготування:

  1. Вже готову крупу змішайте з нарізаними помідорами, зеленою цибулею, цедрою лимона, болгарським перцем, м'ятою, петрушкою, чебрецем.
  2. Для заправки вам знадобиться з'єднати томатну пасту, оливкова масло, Сік лимона, гранатовий соус.

Салат «Табула»

У цей салат ви можете додати будь-які овочі, які любите, але якщо хочете готувати класичний варіант популярного в східних країнах страви, зупиніться на наступних:

  1. 2 томата
  2. 1 огірок
  3. По пучку петрушки, руколи, кінзи, базиліка, кропу, зеленої цибулі
  4. Жменя зелених оливок
  5. Сік лимона
  6. 2 ст. л. оливкового масла
табуле

табуле

Покрокове приготування:

  1. Крупу запарьте. Всі інгредієнти дрібно наріжте, змішайте, заправте оливковою олією і соком лимона.
  2. Надішліть сала на дві години в холодильник, щоб домогтися більш насиченого смаку.

Суп з булгуром і квасолею

Вам знадобиться:

  1. 2 л овочевого бульйону
  2. Половина склянки квасолі
  3. Банка консервованих помідорів
  4. 1 цибулина
  5. 1 морква
  6. Половина головки часнику
  7. Спеції та сіль за смаком
  8. стакан булгура
Суп з булгуром і квасолею

Суп з булгуром і квасолею

Покрокове приготування:

  1. Всі овочі дрібно наріжте.
  2. Квасоля замочіть на кілька годин і відварити до напівготовності. На вершковому маслі обсмажте овочі протягом 4 хвилин, при цьому не забувайте помішувати.
  3. Додайте помідори і тушкуйте ще 5 хвилин.
  4. Останні штрихи: квасоля, бульйон, після закінчення 5 хвилин булгур.
  5. Коли суп закипить, зробіть вогонь поменше і млоїте під кришкою ще 20 хв. Готовність визначається по булгуром.

фаршировані овочі

У цій страві часто використовується рис, але його з легкістю можна замінити на булгур.

Фарширувати можете ті овочі, які вам прийдуть на розум: томати, баклажани, кабачки, Маленькі гарбузики.

До речі, Life Reactor вже ділився з читачами цікавими рецептами вегетаріанських фаршированих перців.

Фаршировані булгуром перці

Фаршировані булгуром перці

долма

Долма – це майже те ж саме, що голубці, тільки замість капусти потрібно використовувати виноградне листя, рис замінити на булгур, додати помідор, спеції і зелень.

Покрокове приготування:

  1. Попередньо листя потрібно замаринувати.
  2. Всі інгредієнти подрібнити і змішати з булгуром, при бажанні можна додати трохи лимонного соку і рослинного масла.
  3. Готову начинку загорнути в конвертики і тушкувати на маленькому вогні близько 30 хвилин.
долма

долма

Вегетаріанський плов з булгуром

Для приготовлення плову вам знадобиться:

  1. стакан булгура
  2. 2 помідори
  3. 1 цибулина
  4. 1 морква
  5. 2 ст. л. томатної пасти
  6. 2 ст. л. вершкового масла
  7. Спеції для плову
  8. Сіль за смаком
Плов з булгуром

Плов з булгуром

Покрокове приготування:

  1. Спочатку поріжте всі овочі, попередньо обшпаривши і натер на тертці помідор.
  2. На вершковому маслі 5 хвилин пасеруйте цибулю, потім додайте перець, тушкуйте ще 5 хвилин.
  3. Тепер можна відправити в каструлю інші інгредієнти, крім каші, і тушкувати ще 4 хвилини.
  4. В овочеву суміш приєднати булгур. Нехай він трохи насититься смаками.
  5. Потім залийте все окропом, посоліть і готуйте під закритою кришкою, поки крупа не вбере в себе всю воду.

Каша з булгура з медом і сухофруктами

Вам знадобиться:

  1. стакан булгура
  2. Жменя будь-яких горіхів
  3. Жменя будь-яких сухофруктів
  4. Мед за смаком
  5. Сік лимона
Каша з булгура з медом і сухофруктами

Каша з булгура з медом і сухофруктами

Покрокове приготування:

  1. Особливо цей рецепт підійде худнуть: можна і поласувати солоденьким, і не нашкодити фігурі.
  2. Сухофрукти будь на ваш розсуд. Їх кількість 1: 1 в співвідношенні до крупі.
  3. Булгур обсмажте на вершковому маслі близько 3 хвилин, потім відправте в воду ще на 10.
  4. Сухофрукти заздалегідь замочіть, потім поріжте на шматочки і обсмажте на вершковому маслі протягом декількох хвилин.
  5. В кінці вичавити сік з 1 лимона, додайте горіхи і мед по 2 ст. л. Готову кашу викладіть в тарілку, залийте фруктовим соусом.

Булгур – це крупа, яку легко можна використовувати в гарячих стравах, салатах, десертах. Сфера його застосування просто безмежна.

Тому починайте сміливо експериментувати з рецептами, а познайомитися детальніше з одним з них вам допоможе це відео: