Lost Password?
Lost Password
Харчування

Чим фруктоза краще цукру? | || 230

фруктоза вместо сахара польза и вред

 

Фруктоза - це природний аналог цукру, який зустрічається в більшості солодких фруктів, в деяких овочах, а також у меді .

 

Цю харчову добавку часто використовують як замінник сахарози, адже вона вважається більш корисним і безпечним продуктом.

 

Про те, які користь і шкода фруктози, читайте в нашому новому матеріалі.

 

Зміст:

  1. Фруктоза — общая информация о продукте
  2. Користь і шкода фруктози
  3. Фруктоза в раціоні правильного харчування

 

Фруктоза является природным соединением

 

Фруктоза - загальна інформація про продукт

Фруктоза - це речовина, яка в першу чергу відрізняється своїм солодким смаком.

 

Воно належить до групи вуглеводів - речовин, які використовуються в більшості процесів життєдіяльності організму. Фруктоза займає місце в групі моносахаридів - найбільш легкозасвоюваних вуглеводних сполук.

 

При цьому речовина, обговорюване в нашому матеріалі, є природним моносахаридом, на відміну від сахарози, яка вважається штучною.

 

Порада: відмітним властивістю фруктози вважається те, наскільки повільно ця речовина засвоюється кишечником. Воно досить швидко розщеплюється, що робить фруктозу щодо корисним углеводом.

 

Фруктоза є одним з елементів звичайного столового цукру (сахарози) нарівні з глюкозою.

 

Своїй появі вона зобов'язана вченим, які намагалися вирішити питання з вживанням цукру для діабетиків.

 

Фруктози мало не буває

 

Напевно наші читачі знають, що таким людям заборонено вживання практично всіх солодких продуктів, оскільки вони підвищують рівень інсуліну в крові. || | 352

 

Спочатку дослідники пропонували діабетикам синтетичні сполуки, що імітують солодкий смак.

 

Але їх шкода була непорівнянний з користю, що витягується внаслідок відмови від сахарози .

 

Подальші дослідження привели до того, що вченим вдалося синтезувати фруктозу, а також глюкозу та інші речовини, що володіють сво ствами сахарози.

 

Але вони теж мають і характерні відмінності, які роблять фруктозу більш корисним продуктом.

 

Чим відрізняється фруктоза від сахарози? | || 372

Фруктоза, как и глюкоза, является одним из элементов сахарозы.

 

Найчастіше її називають природним цукром, оскільки вона міститься в багатьох, звичних нам продуктах:

 

  1. Фрукти і соки з них ( яблуко, виноград, диня, вишня, ананас, апельсин і т.д.)
  2. Сухофрукти (смородина, родзинки, інжир)
  3. Мед і природні сиропи (кленовий, березовий, кукурудзяний)

 

Фруктозу часто называют природным сахаром
Фруктозу часто називають природним цукром

 

Крім цього, фруктозу можна отримати з усіх продуктів, в яких знаходиться сахароза.

 

Користь і шкода вживання фруктози замість цукру випливає з хім чеського складу обох елементів, а також з реакцій, на які ці речовини спонукають наш організм.

 

Фруктоза є менш калорійним продуктом, ніж цукор - в 100 г цієї речовини міститься 350 ккал, в той час як в 100 г сахарози - 400 ккал.

 

Незважаючи на те що показник калорійності у цих двох речовин приблизно однаковий, фруктоза практично в 2 рази солодше ніж цукор, тому в їжу її потрібно додавати в менших кількостях.

 

Фруктоза вважається продуктом з низьким глікемічним індексом, оскільки її вживання не призводить до помітних змін кількості цукру в крові.

 

При переробці сахарози, навпаки, показник рівня цукру значно збільшується.

 

Власне, саме тому фруктоза є постійним елементом в раціоні хворих на цукровий діабет.

 

Фруктоза, як і глюкоза, є одним з елементів сахарози

 

Користь і шкода фруктози

Будь-який продукт, навіть натуральний і дієтичний, може володіти рядом протипоказань, а також шкідливими властивостями.

 

У випадку з фруктозою, що вживається замість цукру, користь і шкода цієї речовини будуть залежати від його кількості в їжі.

 

Все добре в міру, і це правило як не можна краще відображає суть відношення до даного в нашій статті моносахариду.

 

Почнемо з хорошого, а саме з корисних властивостей фруктози.

 

Фруктоза обладает низким гликемическим индексом
Фруктоза володіє низьким глікемічним індексом

 

Користь фруктози

Основна перевага фруктози перед іншими сахаридами полягає в процесі переробки цієї речовини організмом.

 

Щоб засвоїти ту ж глюкозу або сахарозу, наше тіло починає виробляти інсулін - гормон, що дозволяє розщеплювати складні вуглеводи.

 

Крім цієї функції, інсулін також відповідальний за не менш значиму роботу - з'являючись в крові людини, цей гормон призводить до збільшення жирових відкладень.

 

Фруктоза не вимагає вироблення інсуліну, оскільки цей вуглевод здатний самостійно розщеплюватися на більш прості елементи.

 

Це означає, що при правильних дозах фруктоза може стати частиною дієти для схуднення.

 

Важливо пам'ятати, що ми розглядаємо, моносахарид може міститися не тільки в корисних продуктах.

 

Дійсно, фруктозу можна виявити в більшості солодких фруктів, а також в меді і його похідних.

 

Фруктоза не вимагає вироблення інсуліну

 

В такому випадку користь цієї речовини незаперечна, адже в перерахованих продуктах містяться і інші поживні елементи, сприятливо впливають на наш організм.

 

Проте, фруктоза міститься в продуктах, зловживання якими тягне до згубних наслідків.

 

Порада: фруктоза фруктозі ворожнечу. Якщо мова йде про магазинних солодких сиропах, то користь цього моносахарида буде нівелюватися за рахунок консервантів і барвників, що містяться в них.

 

Підводячи підсумок, можна виділити наступні корисні властивості, якими володіє фруктоза:

 

  1. Невелика калорійність щодо солодощі продукту (в 100 г фруктози знаходиться менше калорій, ніж в цукрі, а саме речовина практично в 3 рази солодше).
  2. Можливість застосування фруктози при складанні раціону для діабетиків і людей, які страждають від надмірної ваги.
  3. Фруктоза, на відміну від цукру, не завдає шкоди зубам. Більш того, цей моносахарид сприяє зменшенню ймовірності виникнення карієсу.
  4. Розглянутий нами елемент є прекрасним джерелом енергії завдяки його механізму засвоєння організмом.
  5. Фруктоза має тонізуючий ефект, а також знижує втому. || | 516

 

Такий замінник цукру міцно влаштувався в раціоні діабетиків

 

користь вживання фруктози замість цукру очевидна, проте ця речовина може завдати і шкоди людському організму.

 

шкода фруктози

Дей ствительно, фруктоза може принести людині і неприємні наслідки. В першу чергу негативні ефекти виникають внаслідок зловживання цим моносахаридом.

 

Уряд США не так давно проводило дослідження і з'ясувало, що причиною повільного ожиріння нації є саме фруктоза, яка в надмірних кількостях присутній в раціоні американців.

 

Справа в тому, що фруктозу використовують в якості підсолоджувача в більшості популярних продуктів в США.

 

Йдеться про газованій воді, сиропах, солодощах і т.д.

 

Не будемо зайвий раз розповідати про шкоду солодкої газованої води

 

Безумовно, такі висновки можна назвати позитивними.

 

Правда, слід зауважити, що шкода фруктози проявляється тільки в разі реального зловживання речовиною.

 

Якщо ви перебирає з фруктозою, то у вас можуть виникнути такі ускладнення:

 

  1. Збільшення кількості сечової кислоти в крові, що призводить до виникнення подагри, а також до підвищення тиску.
  2. Поява жирової хвороби печінки.
  3. Порушення, пов'язані з апетитом. Люди, які зловживають фруктозою, починають відчувати ненормальне, а часом звіряче почуття голоду, що призводить до переїдання.
  4. Підвищення рівня шкідливого холестерину і тригліцеридів в організмі.

 

Порада: перераховані вище ускладнення не виникають, якщо приймати фруктозу в правильних кількостях. Більш того, зловживання сирими фруктами також не призводить до настільки згубних наслідків.

 

Фруктоза в раціоні правильного харчування

Існує декілька простих рекомендацій до вживання фруктози.

 

Фруктоза теж може бути шкідливою

 

Якщо їх дотримуватися, то даний моносахарид буде надавати лише позитивні ефекти на організм.

 

Розглянемо деякі з цих рекомендацій:

 

  1. Денна норма фруктози становить 25-40 г залежно від ваги людини. Це кількість рівносильно 3-4 яблук, 3-5 бананів, 10-15 плодам вишні або 5-9 склянок суниці.
  2. Така ж кількість фруктози (25-40 г) міститься в одній пляшці солодкої води або газованої води . Очевидно, що вам слід утриматися від вживання таких напоїв, а також від будь-яких інших солодких продуктів, що містять консерванти.
  3. Для людей, які страждають від цукрового діабету, щоденна кількість фруктози дещо інше. Воно вираховується в залежності від маси тіла хворого - не більше 0.5 г фруктози на 1 кг.

 

Фруктоза в малих кількостях корисна при дієтах, оскільки цей вуглевод надає організму велику кількість енергії, незважаючи на свою невисоку калорійність.

 

Якщо ви хочете схуднути швидко і зі смаком, то фруктоза може стати ідеальним інструментом для досягнення вашої мети.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 7 оцінок, середнє: 3,29 з 5)
Завантаження ...