Login
Lost Password?
Сім'я

Що таке «глютен» і чому він шкідливий для дітей?

глютен что это

 

«Глютен. Що це і чому він шкідливий для дітей до року? » - цим питанням задаються практично всі молоді матусі.

 

Буквально кілька років тому масова паніка заполонила ЗМІ. На кожному кроці «трубили» про небезпеку глютену, особливо для малюків.

 

На пляшечках дитячого харчування були яскраво виділені наклейки, які свідчать про відсутність цього компонента в пропонованої продукції. І не тільки дитячого!

 

Але так чи страшний глютен, як нам підносять? Як убезпечити дитини від навислої загрози його здоров'ю? На ці та інші питання ми постаралися відповісти якомога більше вичерпно.

 

Зміст:

  1. Глютен. Що це і чому він шкідливий для дітей, відгуки педіатрів
  2. Глютен. Що це і чому він шкідливий для дітей аутистів?
  3. Як перевірити свою дитину на целіакію?
  4. Міфи проти глютену

 

 

Глютен. Що це і чому він шкідливий для дітей, відгуки педіатрів про злаковому білку

Для початку розберемося, що за речовина із загадковою і трохи незвичною назвою так лякає сучасних мам.

 

Глютен (або інакше клейковина) - рослинний білок, що міститься практично в будь-якому популярному злаку.

 

У сучасному супермаркеті складно знайти продукти без нього:

 

  1. Пшениця, ячмінь, манка
  2. Молочні продукти
  3. Хлібобулочні вироби
  4. Дитячі суміші
  5. Соєвий та інші магазинні соуси
  6. Шоколад, печиво, інші солодощі
  7. Консервированная пища

 

Він часто використовується як консервант, дозволяє їжі зберігатися довго і не псуватися, а також надає структурі приємну консистенцію.

 

Клейковина обходиться недорого, тому виробники люблять додавати її куди завгодно.

 

Для людей, які не страждають на целіакію, глютен абсолютно нешкідливий

 

Вперше про глютену, як про ворожий речовині, заговорили в США.

 

Тоді, в 1950 році, відкрили целіакію - небезпечну аутоіммунну хвороба, яка тягне за собою порушення травлення, атрофію тонкого кишечника і відсутність вбирання корисних речовин у дорослих і дітей.

 

Ризик смерті у таких людей набагато вище норми, але дотримання дієти і лікування знижує цей рівень до звичайного.

 

Страждає від целіакії 1% від населення Землі. У США провели дослідження і з'ясували, що 93,65% людей можуть вільно вживати їжу з глютеном і спокійно засвоювати його.

 

Навіть підвищена чутливість на території цієї величезної країни не перевищує 6%.

 

Проте, втрачати пильність не можна.

 

Починати прикорм глютеносодержащіх продуктів слід особливо обережно і ретельно спостерігати за малюком.

|| | 406

Найти продукты без глютена сегодня — задача не из простых
Знайти продукти без глютену сьогодні - завдання не з простих

 

Зверніть особливу увагу на його здоров'я, якщо в цей період спостерігаються такі симптоми:

 

  1. Різка втрата ваги, відсутність його набору
  2. Зупинка зростання
  3. Бліда шкіра | || 420
  4. Стул необычного цвета, с резким запахом, липкой консистенции
  5. Нервозність, апатія
  6. Алергічні висипання
  7. Великий живий т
  8. Зниження апетиту

 

Ці ознаки з'являються на другому тижні після введення нових продуктів (з глютеном) в щоденний раціон.

 

Лікарі також рекомендують до 6 місяців давати дитині тільки мамине молоко, це дозволить лікувати будь-який розлад.

 

Адже маленький організм найкраще засвоює тільки призначену саме для нього їжу.

 

У старшому віці організм набагато краще переносить перші проби незнайомій їжі.

 

З поняттям глютен , що це за загадковий білок, і чому він шкідливий для дітей в 2 роки і до цього віку, ми розібралися.

 

Залишилося тільки додати: для перестраховки починайте прикорм з безглютенових каш (рис, гречка, кукурудзяна), до 9 місяців борошняні вироби варто і зовсім виключити.

 

Не стоит забывать и о том, что благодаря телевидению глютен оброс массой несуществующих мифов
Не варто забувати і про те, що завдяки телебаченню глютен обріс масою неіснуючих м фов

 

Порада: об'єднуйте злаковий прикорм і паралельно прикладайте малюка до грудей. Шведські лікарі впевнені, що в такому випадку ймовірність виникнення целіакії практично дорівнює нулю.

 

Глютен. Що це і чому він шкідливий для дітей аутистів? Як діяти, щоб стабілізувати раціон?

Головною проблемою, пов'язаною з глютеном, у аутичних дітей різного віку, є поширені захворювання травного тракту.

 

Розповісти про це самостійно або хоча б натякнути своєю поведінкою на неприємні відчуття вони не можуть.

 

Дорослим потрібно звернути увагу на присутність запорів, розладів, здуття.

 

Дана патологія не завжди виражається в такій явній формі, частіше приховані запалення можна діагностувати тільки за допомогою відповідних аналізів.

 

Погіршує ситуацію факт, що найчастіше хворим малюкам подобається обмежене коло продуктів харчування, який вони не завжди можуть перетравити і засвоїти.

 

До полугода специалист советуют кормить деток исключительно материнским молоком
До півроку фахівці радять годувати діток виключно материнським молоком

 

А тривалі діареї сприяють проникненню вірусів в ЦНС.

 

Тим часом колумбійські вчені виявили чіткий взаємозв'язок між хворими дітьми та вживанням клейковини пшениці.

 

Саме вона провокує аутизм, викликаючи абсолютно особливий відгук імунної системи.

 

Глютен створює занадто високий рівень вироблення антитіл, які, в свою чергу, викликають прогресування психічного відхилення, з яким вони борються все життя.

 

тобто виходить, що розлад у дітей-аутистів в чому є наслідком проблем з травним трактом.

 

А якщо подивитися ще раніше, перші "дзвіночки" ускладнень з'являються коли:

 

  1. Мати недостатньо довго вигодовує грудьми малюка
  2. Крихітку часто мучать кольки, а об'єктивних для цього причин немає
  3. Його лікують надто великою кількістю ліків на основі антибіотиків
  4. Отити відбуваються частіше норми
  5. Постійне прояв вірусних або грибкових інфекцій

 

Чтобы глютеносодержащие продукты не навредили вашему ребенку, нужно исключить ряд болезней
Чтобы глютеносодержащие продукты не навредили вашему ребенку, нужно исключить ряд болезней

 

Якщо ваша дитина часто страждає від чого-небудь з цього списку, слід негайно звернутися до лікаря.

 

Варто відзначити, що якщо попередньо діагностовано аутизм, це практично на 70% свідчить про проблеми з шлунково-кишкового тракту.

 

Це дуже частий діагноз у таких випадках. Як відомо, імунна система людини на 65% зосереджена саме тут.

 

Кардинальним чином змінивши раціон і дотримуючись дієти, можна значно полегшити стан вашого чада.

 

Безглютеновая безказеіновая дієта стає найбільш правильним рішенням проблеми.

 

Багато батьків відзначають поліпшення розумових здібностей, діти концентруються і навчаються набагато краще.

 

Всі зміни в раціоні слід проводити повільно, щоб не загнати дитини в стрес.

 

Спочатку приберіть молоко та інші подібні продукти. Потім варто перейти до найскладнішого: відмови від хліба.

 

Тщательно следите за питание вашего чада и в случае каких-либо подозрений, начните вести пищевой дневник
Ретельно стежте за харчування вашого чада і в разі будь-яких підозр почніть вести харчовий щоденник

 

Деякі сім'ї, судячи з відгуків в мережі, навчилися пекти безглютенові різновиди, і це стабілізувало ситуацію. Далі прибирайте все, що містить сою, в цьому випадку вона шкідлива.

 

Найголовніше: дотримуватися режиму незважаючи ні на що.

 

Даже небольшое количество глютена вызывает тошноту и «откат» прогресса до начального уровня. Тело снова будет страдать от интоксикации.

 

Порада: категорично забороніть родичам і гостям пригощати шкідливими солодощами малюка. У них можуть бути явні і приховані джерела глютену. Просто поясніть їм вашу ситуацію.

 

Як перевірити свою дитину на целіакію?

Головне, що потрібно знати дбайливим батькам - це спадкове захворювання.

 

Тобто ті чи інші ознаки повинні проявлятися у вас в першу чергу.

 

Розпитайте близьких родичів про можливі частих харчових розладах, які бували в минулому у того чи іншого члена сім'ї.

 

Правда, раніше целіакію рідко розпізнавали, списуючи на отруєння або просту харчову непереносимість.

 

Сьогодні розпізнати целіакію можливо за допомогою елементарного аналізу

 

Поспостерігайте, після яких продуктів дитині стає погано, з'являються гази, судоми або екзема, а також звіртеся зі списком, який ми вказали в тексті раніше.

 

Для самостійного тестування реакції на рослинний білок, поспостерігайте, як себе почуває дитина, вживаючи глютеносодержащіе продукти.

 

Заведіть харчової щоденник і запишіть деталі про самопочуття і його психічний стан.

 

Час, яке дозволить робити якісь висновки, - не менше трьох тижнів. Обмежте будь-які можливі джерела їжі поза домом (якщо ми говоримо про досить самостійних дітях).

 

Це садок, школа, похід в гості разом з сім'єю (попередьте про дієту або годуєте самостійно) .

 

Харчування має бути засноване на таких продуктах:

 

  1. Фрукти
  2. Овочі
  3. Кукуруза, гречка, рис, овсянка (с пометкой «безглютеновая»)
  4. Бобові культури
  5. Семена, горіхи
  6. Деякі види сирів, молочні продукти без добавок

 

Помните о том, что растущий организм нуждается в особенно правильном питании
Пам'ятайте про те, що зростаючий організм потребує особливо правильне харчування

| || 670

Посетите педиатра и попросите провести общее исследование крови, существуют также иные анализы для тщательной проверки (иммунологический). Если ответ положительный, вас направят на биопсию тонкой кишки.

 

У такому випадку дитині варто відновити прийом глютену, щоб тест показав, порушена структура ворсинок кишки.

 

Ефективні також шкірні проби, простий метод для виявлення алергії.

 

Якщо тести не показують ніяких сильних реакцій, але стан вашої дитини все одно погіршується, спробуйте сісти на безглютенової дієту на місяць і поспостерігати загальний стан.

| || 686

Целиакия довольно трудно диагностируется. Если малышу станет значительно лучше, есть смысл придерживаться ее и далее.

 

Пам'ятайте, що для більшості глютен абсолютно нешкідливий і не викликає будь-якої неприємної реакції.

 

Цей складний білок несе безперечну користь для росту тканин і їх регенерації. Він містить безліч вітамінів групи В, Е і А, кальцій, фосфор та ін.

 

Ажіотаж навколо цієї теми став, швидше за все, наслідком «погоні за сенсацією».

 

Існує безліч смачних і корисних страв з інших видів борошна

 

Ми спробуємо розібратися, звідки з'явилися найпоширеніші міфи, які лякають і мам і педіатрів.

 

Порада: робіть остаточні висновки виходячи з з'ясованих фактів, не піддавайтеся панічним настроям.

 

Міфи проти глютену

Більшість педіатрів при питанні про прийом клейковини порадять вам не давати його дітям до 6 місяців. Вперше ця інформація з'явилася в 2001 році.

 

Всесвітня організація охорони здоров'я побоювалася розвитку бронхіальної астми та алергій.

 

Але через кілька років світ побачило спростування цих рекомендацій.

 

Навпаки, стало вважатися, що поступовий прикорм допомагає краще адаптуватися до продукту, а 4-7 місяців ідеальний час для здорових малюків.

 

Противники глютену, стверджують, що раніше людина харчувалася хорошою пшеницею, але останні 50 років селекціонери і генна інженерія створила свою «брудну справу», і сучасні види провокують алергічні реакції.

 

Чем больше овощей, тем лучше
Чим більше овочів, тим краще

 

Саме тому кількість хворих зросла в кілька разів.

 

Насправді, раніше целіакія практично не діагностувалася, тому і хворих стало більше.

 

Їх просто почали лікувати правильно. Представник Міністерства сільського господарства Америки протягом декількох десятків років вивчав зміна генетичного матеріалу класів пшениці і їх вплив на хворобу.

 

Висновок однозначний: зв'язку між селекцією і непереносимості однозначно немає.

 

Свою руку до появи міфів мимоволі доклали зірки Голлівуду, а також спортсмени світової величини.

 

Наприклад, відомий тенісист Новак Джокович п'ять років тому хвалився своїм новим постройневшей тілом і поліпшенням фізичного стану.

 

 

Не следуйте слепо советам голливудских звезд, а сами тщательно планируйте рацион своей семьи
Не слідуйте сліпо радам голлівудських зірок, а самі ретельно плануйте раціон своєї родини

 

Цього йому допомогла добитися безглютеновая дієта, т. к. лікарі виявили непереносимість цього білка.

 

Світ охопила хвиля подібних дієт для схуднення, глютен знову охрестили причиною всіх хвороб.

 

Так, хліб, булочки, піцу не можна назвати корисними продуктами, тому відмовившись від них, спортсмен поліпшив свої статки.

 

Але глютен сам по собі ніяк не заважає здоровим людям.

 

Більш того, виробники замінюють глютен часто великою кількістю жирів і вуглеводів для смаку і консистенції. Продукт стає більш калорійним.

 

Сюди ж можна віднести міф про користь безглютенової косметики. Людям без алергії користуватися нею не доцільно.

 

Хворі, повірте, давно знають про свою недугу, вони просто не можуть користуватися звичайною косметикою через висипу і печіння на шкірі.

 

Звичайно, варто проявити обережність, якщо мова йде про зовсім маленьких дітей, про стан яких ви ще не маєте повної інформації.

 

Совет: если вы еще не провели все необходимые тесты, а подозрения уже появились, не покупайте крема или другие косметические средства с добавлением клейковины для крохи.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження ...