Sign up
Як розкрутити Інстаграм з нуля безкоштовно - 9 + корисних порад для новачків
Харчування

Фокачча - рецепт італійського хліба в домашніх умовах

фокачча рецепт в домашних условиях

 

Італія славиться не тільки піцою та пастою, а й національним хлібом, з якого, як відомо, починається кухня будь країни.

 

Аппетитная коржик, щедро присмачена оливковою олією, присипана сіллю і травами - справжня королева Середземномор'я.

 

З італійської мови «фокачча» перекладається, як «хліб пік у вогнищі».

 

Традиція його приготування налічує століття - колись він був простий і ситної їжею воїнів і селян поряд з оливковою олією , зеленню і маслинами, сьогодні - став родзинки нкой європейської кулінарії.

 

Зміст:

  1. Фокачча - рецепт в домашніх умовах
  2. 3+ способу урізноманітнити традиційну фокаччу
  3. Солодка фокаччею з вишнею в духовці
  4. 5+ секретів бездоганного італійського хліба

 

 

Фокачча може бути «порожній» і складатися тільки з борошна, води і масла.

 

А може містити масу начинок, характерних для італійської кухні: томати черрі, сир, маслини, болгарський перець, в'ялені помідори, прованські трави і навіть бути солодкою.

| || 326

Сегодня узнаем, как приготовить фокаччу в домашних условиях с помощью простого пошагового фото-рецепта.

 

 

Фокачча - рецепт в домашніх умовах

А поки по моїй кухні розноситься чарівний запах свіжоспеченого хліба, розповім, що багато дослідників італійської їжі вважають фокаччу древньої родичкою піци.

 

Насправді, це не так, адже при її приготуванні упор робиться не на начинку, а на сам корж.

 

Він може бути різних форм і розмірів, низьким і вище, дріжджовим і бездріжджовий - особливості рецептів фокаччи в домашніх умовах відрізняються, залежно від регіону випікання.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
У кожного італійського регіону є традиційна фокаччею

 

Наприклад, в італійській Барі класичної вважається коржик з картоплею и помидорами, в Генуе — тонкая с луком, а в Лигурии — с сыром. Неизменным остается одно — тесто.

 

Його викладають у форму, розрівнюють, роблять пальцями ямочки, поливають оливковою олією, а зверху присипають крупною сіллю і розмарином.

 

Пропоную вам приготувати справжню середземноморську корж з помідорами чері і болгарським перцем.

 

Відразу обмовлюся: тісто я робила дріжджове, однак якщо ви віддаєте перевагу бездріжджовий хліб, використовуйте закваску, рецепт приготування якої Femel приводив тут.

 

Можна обійтися і зовсім без неї - тоді ваша фокаччею бу ет більш тонкої і хрусткою, але все одно смачною.

 

Головне, щоб не вийшло як з Ніколь Кідман, якій довелося виплюнути їжу в ефірі центрального американського каналу.

 

Фокачча з Клементині від відомого шеф-кухаря Джаді Де Лаурентіс виявилася занадто жорсткою.

 

Готуємо смачну фокаччу будинку

 

Отже, вам знадобиться:

 

Для тіста:

 

  1. 500 г борошна
  2. 250 мл теплої води
  3. 80 мл оливкової олії
  4. 7 г сухих дріжджів, якщо готуєте дріжджове тісто, або 120 г закваски для бездрожжевого
  5. 1 ч. л. крупної солі

 

Для змазування коржі:

 

  1. Помідори черрі
  2. Половина болгарського перцю
  3. 4 зубчики часнику
  4. Мелена чебрець
  5. 3 ст. л. оливкового масла

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Готуємо інгредієнти

 

Крок 1: замішуємо тісто

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Борошно просіваємо через сито, змішуємо з чайною ложкою солі і сухими дріжджами. || | 443

 

Вливаємо теплу воду (не гарячу), щоб борошно і дріжджі вступили в реакцію, і перемішуємо до однорідної маси.

 

Пошаговый рецепт приготовления фокаччи
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

На наступному етапі вводимо оливкову олію, ретельно вимішуємо тісто руками протягом п'яти хвилин, поки воно не стане однорідним.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт при виготовлених фокаччи

 

Заготівлю викладаємо на присипану борошном поверхню, вимішуємо ще раз, при необхідності змащуючи руки маслом.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Знову кладемо тісто в глибокий посуд, накриваємо рушником або харчовою плівкою і відставляємо в сторону на годину підходити.

 

Якщо ви не хочете, щоб коржик була високою і пористої, сформуйте заготовку відразу і залиште її в формі на 30 хвилин, потім відправляйте в духовку.

 

Крок 2: готуємо начинку || | 478

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

3 столових ложки оливкової олії змішуємо з ¾ столової ложки меленого чебрецю.

 

Я брала готовую смесь из чабреца и кунжутных семян.

 

Туди ж вводимо натерті на дрібній тертці або пропущені через давилку зубчики часнику.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Перець нарізаємо смужками, помідори - половинками.

 

У моєму випадку це були зелені чері. В якості начинки спробуйте також поекспериментувати з маслинами, грибами, баклажанами.

 

Якщо готуєте фокаччу з сиром, врахуйте, що сир додається всередину коржі, що складається з двох коржів.

 

М'який - іноді прямо домішується в тісто.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Крок 3: формуємо коржик

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Для початку подивимося, що стало з нашим тестом через годину.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Ретельно вимішуємо його ще раз, присипаючи борошном, щоб не липло до рук.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Тепер викладаємо в змащену оливковою олією форму.

 

Так, фокаччу маслом не зіпсуєш;). Ми залишаємо ще на півгодини, щоб корж трохи підійшов.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Викладаємо перець і помідори, промазуємо часниковим соусом і ставимо в духовку на півгодини при температурі 200 градусів.

 

Пошаговый рецепт приготовления фокаччи
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Крок 4: насолоджуємося смаком

Пошаговый рецепт приготовления фокаччи
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Наша фокаччею з болгарським перцем і помідорами готова.

 

А якщо вам все ще здається, що масла мало, можете полити їм готову корж. | || 569

 

Пошаговый рецепт приготовления фокаччи
Покроковий рецепт приготування фокаччи

 

Порада: замість оливкової олії, корж перед випіканням можна покрити тонким шаром соусу песто - за своїми смаковими якостям він замінить всі добавки.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Фокачча під соусом песто

 

3+ спос ба урізноманітнити традиційну фокаччу

Фокачча з сиром

Як я вже говорила, рецепт фокаччи з сиром в домашніх умовах в духовці трохи відрізняється: коржі будемо готувати тонкими, а начинку класти всередину. || | 587

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Фокачча з сиром

 

Вам знадобиться:

 

  1. 200 мл води | || 598
  2. 100 мл оливкового масла
  3. 2 ч. л. солі
  4. 3 склянки борошна
  5. Полкило м'якого сиру

 

Змішуємо воду, оливкова олія і склянка борошна до однорідного стану.

 

Поступово вводимо борошно, що залишилося, ретельно перемішуючи, щоб на виході вийшло гладке тісто без грудок.

 

Потім вимішуємо його руками, опускаємо в глибоку миску, закриваємо харчовою плівкою і відправляємо на дві години в холодильник.

 

Духовку розігріваємо до 250 градусів. Круглу форму, в якій будемо випікати фокаччу, промазуємо оливковою олією.

 

Тісто ділимо на чотири рівні частини і розгортаємо в тонкі коржі.

 

Першої застилає форму, кладемо шматочки сиру і накриваємо другим полотном. Краї защипуємо пальцями.

 

Присипаємо крупною сіллю, змащуємо оливковою олією і запікаємо протягом семи хвилин.

 

Після відправляємо в духовку другу заготовку.

 

Фокачча з картоплею

  1. 1 кг картоплі (0,5 кг - для тесту і 0,5 - для начинки)
  2. 1,5 ст. л. сушеного розмарину
  3. 1 ч. л. сушеного часнику
  4. 1 ч. л. солі
  5. 6 ст. л. оливкового масла
  6. 600 г борошна

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Фокачча з картоплею

 

Половину картоплі відварюємо і перетворюємо в пюре .

 

Борошно просіваємо, змішуємо з пюре, сіллю і розмарином, вливаємо склянку теплої води, оливкова олія і готуємо тісто.

 

Даем ему настояться в течение часа, как следует вымешиваем и традиционно выкладываем в промасленную форму.

 

Зверху укладаємо нарізану кільцями картоплю і поливаємо заправкою з часнику | || 673 , сушеного розмарина, соли и оливкового масла. Выпекаем 45 минут при температуре 200 градусов.

 

Фокачча з грибами і сиром

Вам знадобиться:

 

  1. Тісто за базовим рецептом
  2. 0,5 кг печериць | || 687
  3. 3 зубчика чеснока
  4. Помідори черрі
  5. 100 г пармезану або будь-якого твердого сиру
  6. 2 ст. л. томатної пасти
  7. Маслини
  8. 1 ст. л. оливкового масла
  9. Прованські трави за смаком

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Фокачча з грибами і сиром

 

На добре підігрітою сковороді обсмажуємо роздавлений часник, туди ж відправляємо порізані на чотири частини печериці.

 

Смажимо, поки не випарується волога. Солимо, перчимо до смаку.

 

Готове тісто викладаємо у форму, присипаємо шаром сиру, тонко промазуємо томатною пастою, притрушуємо спеціями, викладаємо гриби, нарізані на половинки помідори і маслини. || | 716

 

Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці півгодини.

 

Рецепт солодкої фокаччи з вишнею в духовці в домашніх умовах

Сладкая лепешка с фруктами особенно придется по душе любителям десертній випічки.

 

Зрозуміло, що вишню можна замінити будь-якими ягодами , попередньо обваляти їх у цукровій пу дере, щоб не стікали.

 

рецепт фокачча сладкая с вишней в духовке в домашних условиях
Фокачча з вишнею в духовці

 

Тісто для коржі готуємо за базовим рецептом і додаємо 50 грам цукру або меду, щоб основа вийшла солодкою.

 

Потім переміщаємо в круглу форму, змащену оливковою олією, залишаємо підходити на тридцять хвилин.

 

Після чого вмінается в поверхню заздалегідь підготовлені ягоди якомога глибше з урахуванням, що коржик буде підходити.

 

Присипаємо зверху цукровою пудрою і ставимо на 40 хвилин в духовку при температурі 200 градусів.

 

готовності сть можна перевірити тонким ножем або дерев'яною паличкою - якщо тесту на поверхні не залишилося, фокаччею готова.

 

фокачча рецепт в домашних условиях
Приготувати смачну домашню випічку по-італійськи легко!

| || 760

5+ секретов безупречного итальянского хлеба

  1. Найпростіше готувати фокаччу в формі - просто покладіть розкачане тісто і сформуйте його руками, намагаючись при цьому чіпати якомога менше - так воно вийде максимально пухнастим і повітряним .
  2. Коли переклали заготовку в форму, не відправляйте її тут же в духовку, залиште під рушником ще на півгодини - щоб коржик встигла підійти вдруге.
  3. Щоб тісто не прилипало, було ароматним і хрустким, дно форми змащуйте оливковою олією.
  4. Якщо не хочете отримати занадто пишний хліб, використовуйте замість звичайної води мінеральну. Тісто вийде більш рідким і підійде приблизно на половину від традиційної висоти.
  5. Аромату випічці додадуть спеції: розмарин, базилік, шавлія та інші прованські трави.
  6. Щоб тісто правильно підходило, використовуйте теплу воду трохи вище кімнатної температури. Холодна може уповільнити процес.
  7. Якщо сидите на дієті і не хочете вживати зайве масло, при випічці змастіть фокаччу сумішшю мінімуму масла, води і солі.

 

Ще більше рецептів корисною і смачною випічки можна знайти тут.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 6 оцінок, середнє: 4,33 з 5)
Завантаження ...