Фокачча – рецепт в домашніх умовах [2019]

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Італія славиться не тільки піцою та пастою, а й національним хлібом, З якого, як відомо, починається кухня будь-якої країни.

Апетитна коржик, щедро присмачена оливковою олією, присипана сіллю і травами – справжня королева Середземномор'я.

З італійської мови «фокачча» перекладається, як «хліб пік у вогнищі».

Традиція його приготування налічує століття – колись він був простий і ситної їжею воїнів і селян поряд з оливковою олією, зеленню і маслинами, сьогодні – став родзинкою європейської кулінарії.

зміст:

  1. Фокачча – рецепт в домашніх умовах
  2. 3+ способу урізноманітнити традиційну фокаччу
  3. Солодка фокаччею з вишнею в духовці
  4. 5+ секретів бездоганного італійського хліба


Фокачча може бути «порожній» і складатися тільки з борошна, води і масла.

А може містити масу начинок, характерних для італійської кухні: томати черрі, сир, маслини, болгарський перець, в'ялені помідори, прованські трави і навіть бути солодкою.

Сьогодні дізнаємося, як приготувати фокаччу в домашніх умовах за допомогою простого покрокового фото-рецепта.

Фокачча – рецепт в домашніх умовах

А поки по моїй кухні розноситься чарівний запах свіжоспеченого хліба, Розповім, що багато дослідників італійської їжі вважають фокаччу древньої родичкою піци.

Насправді, це не так, адже при її приготуванні упор робиться не на начинку, а на сам корж.

Він може бути різних форм і розмірів, низьким і вище, дріжджовим і бездріжджовий – особливості рецептів фокаччи в домашніх умовах відрізняються, залежно від регіону випікання.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

У кожного італійського регіону є традиційна фокаччею

Наприклад, в італійській Барі класичної вважається коржик з картоплею і помідорами, в Генуї – тонка з цибулею, а в Лігурії – з сиром. Незмінним залишається одне – тісто.

Його викладають у форму, розрівнюють, роблять пальцями ямочки, поливають оливковою олією, а зверху присипають крупною сіллю і розмарином.

Пропоную вам приготувати справжню середземноморську корж з помідорами чері і болгарським перцем.

Відразу обмовлюся: тісто я робила дріжджове, однак якщо ви віддаєте перевагу бездріжджовий хліб, використовуйте закваску, рецепт приготування якої Life Reactor приводив тут.

Можна обійтися і зовсім без неї – тоді ваша фокаччею буде тоншою і хрусткою, але все одно смачною.

Головне, щоб не вийшло як з Ніколь Кідман, якій довелося виплюнути їжу в ефірі центрального американського каналу.

Фокачча з Клементині від відомого шеф-кухаря Джаді Де Лаурентіс виявилася занадто жорсткою.


Готуємо смачну фокаччу будинку

Отже, вам знадобиться:

Для тіста:

  1. 500 г борошна
  2. 250 мл теплої води
  3. 80 мл оливкової олії
  4. 7 г сухих дріжджів, якщо готуєте дріжджове тісто, або 120 г закваски для бездріжджового
  5. 1 ч. Л. крупної солі

Для змазування коржі:

  1. Помідори чері
  2. Половина болгарського перцю
  3. 4 зубчики часнику
  4. мелений чебрець
  5. 3 ст. л. оливкового масла

фокаччею рецепт в домашніх умовах

готуємо інгредієнти

Крок 1: замішуємо тісто

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Борошно просіваємо через сито, змішуємо з чайною ложкою солі і сухими дріжджами.

Вливаємо теплу воду (не гарячу), щоб борошно і дріжджі вступили в реакцію, і перемішуємо до однорідної маси.

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Покроковий рецепт приготування фокаччи

На наступному етапі вводимо оливкову олію, ретельно вимішуємо тісто руками протягом п'яти хвилин, поки воно не стане однорідним.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Заготівлю викладаємо на присипану борошном поверхню, вимішуємо ще раз, при необхідності змащуючи руки маслом.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Знову кладемо тісто в глибокий посуд, накриваємо рушником або харчовою плівкою і відставляємо в сторону на годину підходити.

Якщо ви не хочете, щоб коржик була високою і пористої, сформуйте заготовку відразу і залиште її в формі на 30 хвилин, потім відправляйте в духовку.

Крок 2: готуємо начинку

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

3 столових ложки оливкової олії змішуємо з ¾ столової ложки меленого чебрецю.

Я брала готову суміш з чебрецю і кунжутного насіння.

Туди ж вводимо натерті на дрібній тертці або пропущені через давилку зубчики часнику.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Перець нарізаємо смужками, помідори – половинками.

У моєму випадку це були зелені черрі. В якості начинки спробуйте також поекспериментувати з маслинами, грибами, баклажанами.

Якщо готуєте фокаччу з сиром, врахуйте, що сир додається всередину коржі, що складається з двох коржів.

М'який – іноді прямо домішується в тісто.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Крок 3: формуємо коржик

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Для початку подивимося, що стало з нашим тестом через годину.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Ретельно вимішуємо його ще раз, присипаючи борошном, щоб не липло до рук.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Тепер викладаємо в змащену оливковою олією форму.

Так, фокаччу маслом не зіпсуєш;). Ми залишаємо ще на півгодини, щоб корж трохи підійшов.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Викладаємо перець і помідори, промазуємо часниковим соусом і ставимо в духовку на півгодини при температурі 200 градусів.

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Крок 4: насолоджуємося смаком

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Наша фокаччею з болгарським перцем і помідорами готова.

А якщо вам все ще здається, що масла мало, можете полити їм готову корж.

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Покроковий рецепт приготування фокаччи

Порада: замість оливкової олії, корж перед випіканням можна покрити тонким шаром соусу песто – за своїми смаковими якостями він замінить всі добавки.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Фокачча під соусом песто

3+ способу урізноманітнити традиційну фокаччу

Фокачча з сиром

Як я вже говорила, рецепт фокаччи з сиром в домашніх умовах в духовці трохи відрізняється: коржі будемо готувати тонкими, а начинку класти всередину.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Фокачча з сиром

Вам знадобиться:

  1. 200 мл води
  2. 100 мл оливкової олії
  3. 2 ч. Л. солі
  4. 3 склянки борошна
  5. Півкіло м'якого сиру

Змішуємо воду, оливкова олія і склянка борошна до однорідного стану.

Поступово вводимо борошно, що залишилося, ретельно перемішуючи, щоб на виході вийшло гладке тісто без грудок.

Потім вимішуємо його руками, опускаємо в глибоку миску, закриваємо харчовою плівкою і відправляємо на дві години в холодильник.

Духовку розігріваємо до 250 градусів. Круглу форму, в якій будемо випікати фокаччу, промазуємо оливковою олією.

Тісто ділимо на чотири рівні частини і розгортаємо в тонкі коржі.

Першою застилає форму, кладемо шматочки сиру і накриваємо другим полотном. Краї защипуємо пальцями.

Присипаємо крупною сіллю, змащуємо оливковою олією і запікаємо протягом семи хвилин.

Після відправляємо в духовку другу заготовку.

Фокачча з картоплею

  1. 1 кг картоплі (0,5 кг – для тесту і 0,5 – для начинки)
  2. 1,5 ст. л. сушеного розмарину
  3. 1 ч. Л. сушеного часнику
  4. 1 ч. Л. солі
  5. 6 ст. л. оливкового масла
  6. 600 г борошна
фокаччею рецепт в домашніх умовах

Фокачча з картоплею

Половину картоплі відварюємо і перетворюємо в пюре.

Борошно просіваємо, змішуємо з пюре, сіллю і розмарином, вливаємо склянку теплої води, оливкова олія і готуємо тісто.

Даємо йому настоятися протягом години, як слід вимішуємо і традиційно викладаємо в промаслений форму.

Зверху укладаємо нарізану кільцями картоплю і поливаємо заправкою з часнику, Сушеного розмарину, солі і оливкового масла. Випікаємо 45 хвилин при температурі 200 градусів.

Фокачча з грибами і сиром

Вам знадобиться:

  1. Тісто за базовим рецептом
  2. 0,5 кг печериць
  3. 3 зубчики часнику
  4. Помідори чері
  5. 100 г пармезану або будь-якого твердого сиру
  6. 2 ст. л. томатної пасти
  7. маслини
  8. 1 ст. л. оливкового масла
  9. Прованські трави за смаком
фокаччею рецепт в домашніх умовах

Фокачча з грибами і сиром

На добре підігрітою сковороді обсмажуємо роздавлений часник, туди ж відправляємо порізані на чотири частини печериці.

Смажимо, поки не випарується волога. Солимо, перчимо до смаку.

Готове тісто викладаємо у форму, присипаємо шаром сиру, тонко промазуємо томатною пастою, притрушуємо спеціями, викладаємо гриби, нарізані на половинки помідори і маслини.

Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці півгодини.

Рецепт солодкої фокаччи з вишнею в духовці в домашніх умовах

Солодка коржик з фруктами особливо припаде до душі любителям десертній випічки.

Зрозуміло, що вишню можна замінити будь-якими ягодами, попередньо обваляти їх у цукровій пудрі, щоб не стікали.

рецепт фокаччею солодка з вишнею в духовці в домашніх умовах

Фокачча з вишнею в духовці

Тісто для коржі готуємо за базовим рецептом і додаємо 50 грам цукру або меду, щоб основа вийшла солодкою.

Потім переміщаємо в круглу форму, змащену оливковою олією, залишаємо підходити на тридцять хвилин.

Після чого вмінается в поверхню заздалегідь підготовлені ягоди якомога глибше з урахуванням, що коржик буде підходити.

Присипаємо зверху цукровою пудрою і ставимо на 40 хвилин в духовку при температурі 200 градусів.

Готовність можна перевірити тонким ножем або дерев'яною паличкою – якщо тесту на поверхні не залишилося, фокаччею готова.

фокаччею рецепт в домашніх умовах

Приготувати смачну домашню випічку по-італійськи легко!

5+ секретів бездоганного італійського хліба

  1. Найпростіше готувати фокаччу в формі – просто покладіть розкачане тісто і сформуйте його руками, намагаючись при цьому чіпати якомога менше – так воно вийде максимально пухнастим і повітряним.
  2. Коли переклали заготовку в форму, не відправляйте її тут же в духовку, залиште під рушником ще на півгодини – щоб коржик встигла підійти вдруге.
  3. Щоб тісто не прилипало, було ароматним і хрустким, дно форми змащуйте оливковою олією.
  4. Якщо не хочете отримати занадто пишний хліб, використовуйте замість звичайної води мінеральну. Тісто вийде більш рідким і підійде приблизно на половину від традиційної висоти.
  5. Аромату випічці додадуть спеції: розмарин, базилік, шавлія та інші прованські трави.
  6. Щоб тісто правильно підходило, використовуйте теплу воду трохи вище кімнатної температури. Холодна може уповільнити процес.
  7. Якщо сидите на дієті і не хочете вживати зайве масло, при випічці змастіть фокаччу сумішшю мінімуму масла, води і солі.

Ще більше рецептів корисною і смачною випічки можна знайти тут.