Питание

Як зробити хінкалі в домашніх умовах — 5+ варіантів начинки і покроковий рецепт

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото

 

Хінкалі — головне блюдо грузинської кухні. Звичайно, у світовій кулінарії існують сотні варіацій на тему фаршу з м'яса або овочів і тесту.

 

Але хінкалі від них всіх відрізняє дивна ніжність начинки і незвичайна форма, адже ліпити їх — ціле мистецтво.

 

І приємне проведення часу для всієї родини — таке ж, як для нас, наприклад, ліплення пельменів.

 

Принесли покроковий рецепт з фото, як приготувати хінкалі в домашніх умовах.

 

Нижче ви знайдете 2 способи замішування тіста і кілька варіантів різноманітної начинки, адже грузинська кухня — це не тільки вино і м'ясо, це ще й сир, спеції , зелень і овочі.

 

Утримання:

  1. Як з'явилися хінкалі
  2. Як приготувати тісто хінкалі в домашніх умовах
  3. Варіанти начинки для хінкалі
  4. Ліплення і варіння хінкалі
  5. З чим подавати страву

 

 

Як з'явилися хінкалі

В Грузії, як ви знаєте, не буває просто їжі, а будь-яке застілля миттєво перетворюється на свято.

 

Відповідно, у кожної страви є своя легенда.

 

За однією з них після війни з персами єдиний вижив воїн повернувся в село з важким пораненням в шию.

 

Оскільки йому було складно, а з продуктів знайшлися тільки борошно, баранина, цибулю і часник, господиня приготувала ніжний м'ясний фарш, і щоб блюдо вийшло більш поживним, обернула його в тісто.

 

Так і з'явилися хінкалі.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Як і вся кухня Грузії, історія появи цієї страви овіяна красивою легендою

 

Як приготувати хінкалі в домашніх умовах — покроковий рецепт з фото

Почнемо з тіста. У класичному варіанті в Грузії використовують тільки воду, борошно і сіль.

 

Існують варіації приготування з маслом і яйцем, але врахуйте, що на виході таке тісто вийде більш щільним. Ми розповімо обидва варіанти.

 

Тісто для хінкалі без яєць

Вам знадобиться:

 

  1. 1 склянка крижаної води
  2. 3 склянки борошна
  3. 3 щіпки солі

 

Покрокове приготування:

 

  1. Борошно просіваємо через сито в миску.
  2. Пальцями робимо поглиблення в з'явилася гірці.
  3. Вливаємо крижану воду і сіль, після чого ретельно перемішуємо, щоб не було грудок.
  4. Вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не перестане приставати до рук.
  5. Миску з тестом накриваємо рушником і відставляємо в сторону і починаємо займатися начинкою. За цей час воно відстоїться і підійде.

 

Порада: тісто для грузинських пельменів також можна вимішувати в хлібопічці.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Тісто для хінкалі без яйця

 

Тісто для хінкалі з яйцем

Вам знадобиться:

 

  1. 3 склянки борошна
  2. 1 яйце
  3. 3 ст. л. рослинної олії
  4. Півтори склянки крижаної води
  5. 1 ч. л. солі

 

Покрокове приготування:

 

  1. Борошно просіваємо через сито в глибоку посуд.
  2. Робимо поглиблення, додаємо яйце, сіль і масло.
  3. Однією рукою починаємо ретельно замішувати тісто, другий потроху вливаємо крижану воду.
  4. Вимішуємо до щільного однорідного стану без грудок і вирушаємо займатися начинкою. За цей час тісто встигне підійти.
  5. Готове тісто по обох рецептами приготування можна зберігати в холодильнику протягом трьох днів, обернувши його харчовою плівкою.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Вже розкатане тісто для грузинських пельменів з яйцем

 

Порада: перед початком ліплення обидва варіанти тесту ретельно вимішуємо повторно.

 

Варіанти начинки для хінкалі

найпоширеніші варіації начинки увазі м'ясний фарш. Це може бути баранина, яловичина, курка або мікс відразу декількох видів.

 

У нього ж додається цибуля, часник, кінза, сванская сіль, хмелі-сунелі.

 

Щоб усередині готових хінкалі було не тільки м'ясо, але і трохи ароматного бульйону, в фарш вливають півсклянки води.

 

Для тих же, хто дотримується вегетаріанської моделі харчування , ми приготували альтернативні варіанти начинки.

 

Гарбузова

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Хінкалі з гарбузом

 

Вам знадобиться:

 

  1. 400 г м'якоті гарбуза
  2. 150 г сиру сулугуні
  3. 1 цибулина
  4. Сіль за смаком
  5. 1 ч. л. хмелі-сунелі

 

Покрокове приготування:

 

  1. Гарбуз дрібно порубати, сир натерти на тертці.
  2. Змішати всі інгредієнти.

 

Картопляна

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Хінкалі з картоплею

 

Вам знадобиться:

 

  1. 4 великих картоплини
  2. 1 цибулина
  3. сулугуні 300 г
  4. Сіль за смаком
  5. Чорний мелений перець за смаком

 

Покрокове приготування:

 

  1. Картоплю відварюємо, перетворюємо на пюре.
  2. Сир натираємо на тертці. Об'єднуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо за смаком.

 

Грибна

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Хінкалі з грибами

 

Вам знадобиться:

 

  1. 1 кг шампіньйонів
  2. 2 цибулини
  3. Сіль за смаком
  4. Чорний мелений перець за смаком
  5. Половина пучка кінзи
  6. Уцхо-сунелі за смаком (можна замінити будь-якими іншими грузинськими спеціями)

 

Покрокове приготування:

 

  1. Гриби і цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі до готовності.
  2. Змішуємо зі спеціями і дрібно нашаткованої кінзою.
  3. В кінці солимо і перед ліпленням пробуємо фарш на смак, щоб він був досить солоним.

 

Сирна

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Хінкалі з сиром

 

Вам знадобиться:

 

  1. 3 ст. л. вершкового масла
  2. 300 г сиру сулугуні
  3. Половина пучка кінзи
  4. Половина пучка петрушки
  5. Чорний перець за смаком

 

Покрокове приготування:

 

  1. Сир натираємо на тертці.
  2. Змішуємо з розтопленим вершковим маслом і дрібно нашаткованої зеленню.

 

Шпинатна

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Хінкалі зі шпинатом

 

Вам знадобиться:

 

  1. 2 пучка свіжого або 300 г замороженого шпинату
  2. 200 г сиру сулугуні
  3. 1 цибулина
  4. Сіль за смаком
  5. Чорний мелений перець за смаком

 

Покрокове приготування:

 

  1. Шпинат ріжемо і обсмажуємо на сковороді разом з дрібно нашаткованим цибулею.
  2. Солимо, перчимо за смаком в кінці приготування.
  3. Якщо у вас заморожена зелень, попередньо розморожувати її не потрібно.
  4. З'єднуємо начинку з натертим на крупній тертці сиром і приступаємо до ліплення.

 

Як зробити хінкалі в домашніх умовах — покроковий рецепт з фото, ліплення і варіння

Поки ми займалися начинкою, наше тісто як слід відпочили. Тепер прийшов час зайнятися ліпленням.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Розкачуємо і нарізаємо тісто за допомогою ножа або склянки

 

Спочатку розкочуємо пласт товщиною близько 1 см, потім нарізаємо ножем на квадрати розміром приблизно 4х4 див.

 

Можна також використовувати для вирізування заготовок стакан.

 

Після чого кожен такий шматочок розкачуємо до товщини приблизно 3 мм, присипаємо борошном і складаємо один на одного.

 

Потім в центр кожного квадрата ложкою кладемо необхідну кількість начинки і щільно затискаємо краю таким чином, щоб у вас вийшло кілька складок. Чим їх більше, тим краще.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
В центр викладаємо начинку і формуємо складки

 

Краю для цього потрібно підняти вгору і почати з'єднувати на манер плісе або гофре.

 

В ідеалі у професійного лепщика їх виходить 36.

 

Складки потрібно формувати таким чином, щоб не залишилося місця для попадання води в процесі варіння.

 

Однак не варто відразу сподіватися на ідеальний результат — хінкалі ідеальної форми вийдуть тільки після тривалого тренування.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
З часом ви навчитеся ліпити ідеальні грузинські пельмені

 

У цій статті ви знайдете докладний відео посібник, як прискорити цей непростий процес.

 

Після закріплення заготовки, зайве тісто на верхньому краї треба відщипнути або обрізати і ретельно затиснути, щоб начинка не випала в киплячій воді.

 

Перед варінням необхідно кількість хінкалі викладаємо на тарілку — так у них утворюється плоске дно. Інші заморожуємо.

 

Варимо хінкалі в киплячій підсоленій воді протягом 10-15 хвилин. Час від часу помішуємо, щоб вони не прилипали один до одного.

 

как приготовить хинкали в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Ідеальні хінкалі

 

Перед подачею тарілку присипаємо чорним меленим перцем, викладаємо хінкалі і подаємо до столу.

 

Порада: блюдо їдять гарячим. Беруть за «пеньок» з тіста, з'їдають основу, випивають бульйон, а залишки викидають.

 

З чим подавати страву

З усім, що так люблять в Грузії: зеленню, свіжими овочами, традиційними приправами і соусами . Серед найпопулярніших ткемалі, сацибелі, сациві.

 

Порада: після відварювання грузинські пельмені іноді обсмажують на сковороді. Вони вийдуть рум'яними і хрусткими на смак.

 

Підійде також часниковий соус на основі сметани або домашнього йогурту . Страву подають без приладів, оскільки є його прийнято руками.

 

Як приготувати хінкалі в домашніх умовах, а також навчитися їх ідеально ліпити, ви дізнаєтеся з цього покрокового відео-рецепти:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...