Питание

Меню в пост — 15+ страв на кожен день

 

Які страви готувати домочадцям в пост на кожен день? Закінчилася Масляний тиждень, а значить, прийшла пора Великого посту — самого суворого і довгого в усьому році.

 

Як же скласти свій раціон так, щоб не порушувати його вимоги? Що можна їсти в цей час, а від чого варто відмовитися? Відповіді шукайте у нашій статті.

 

Утримання:

  1. Основні принципи харчування під час Великого посту
  2. Кухня великого посту — 5+ перших страв
  3. Основні страви для пісного меню
  4. Салати і соуси
  5. Солодкі рецепти

 

блюда в пост на каждый день

 

Основні принципи харчування під час Великого посту

Великий піст в 2018 році триває з 19 лютого по 7 квітня. Суть харчування в піст — не просто в обмеженні якийсь категорії продуктів.

 

Істинний сенс — у приборканні духу шляхом упокорення тіла. Тобто ви обмежуєте себе в їжі, щоб перевірити свою силу волі, силу духу.

 

Вагітні та матері-годувальниці, діти, люди, що страждають важкими захворюваннями або після операцій, режим не дотримуються.

 

Занадто сильні обмеження в харчуванні, надмірно ревне дотримання всіх правил загрожує серйозними негативними наслідками, тому дотримуйтесь баланс і не переходьте межі розумного.

 

 блюда в пост на каждый день
Настав піст вважається найсуворішим у році

 

Загальні рекомендації з харчування в піст:

 

  1. У перший тиждень (з понеділка по п'ятницю) можна тільки холодні, термічно необроблені страви без олії.
  2. Взагалі найсуворіші дні посту, крім першої седмиці — понеділки, середи і п'ятниці з другої по шосту тиждень.
  3. Єдиний термічно оброблений продукт, який можна їсти в ці дні— хліб .
  4. Але він має бути пісним — без молока або олії (рослинного).
  5. По вівторках і четвергах дозволяється гаряча їжа без олії і тваринних продуктів.
  6. По суботах і неділях раціон можна розширити за рахунок страв з рослинним маслом.
  7. Але це не означає, що харчуватися потрібно одноманітно і зовсім бідно. Настає весна, і всім нам хочеться вітамінів, зелені, свіжих овочів. Тому в раціон обов'язково слід ввести салати і зелень. Тим більше, що сирі овочі можна навіть в дні сухоядения.
  8. Зверніть увагу на крупи, які ви не використали раніше. Зазвичай у своєму раціоні ми використовуємо в кращому випадку два-три види круп. А адже їх асортимент набагато ширше. Крім звичної гречки, рису і вівсянки, варто спробувати булгур , ячну, кукурудзяну крупи, перловку, пшоно, кіноа , сочевицю, дикий рис.
  9. Обов'язково використовуйте меню бобові овочі (капусту, картоплю, буряк , морква, гарбуз, селера, солодкий перець), гриби, фрукти та горіхи, водорості, макарони (у складі яких немає яєць), пісні соуси і напої, сухофрукти та мед .

 

блюда в пост на каждый день
З нашими рецептами пост буде ситним

 

Кухня великого посту — 5+ перших страв

Чечевичная юшка

Вам знадобиться:

 

  1. 2,5 л води
  2. 0,5 кг сочевиці
  3. 2 головки ріпчастої цибулі
  4. 1 велика морква
  5. Сіль і пере за смаком
  6. Лавровий аркуш
  7. 2-3 зубчики часнику

 

блюда в пост на каждый день
Чечевичная юшка

 

Покрокове приготування:

 

  1. Овочі помити, порізати і варити з сочевицею і лавровим листом протягом трьох годин.
  2. Посолити, поперчити за смаком.
  3. Дрібно порубаний часник додати перед закінченням приготування.
  4. Якщо суп виходить дуже густим, можна додати трохи води за смаком.

 

Юшка-репевица

Вам знадобиться:

 

  1. 5 реп середнього розміру
  2. Корінь пастернаку
  3. Корінь петрушки
  4. 1 цибулина
  5. Перець запашний горошком за смаком
  6. Гвоздика за смаком
  7. Лавровий аркуш
  8. Головка часнику
  9. Пучок зелені

 

блюда в пост на каждый день
Репевица

 

Покрокове приготування:

 

  1. Нашатковані ріпу, петрушку і пастернак скласти в каструлю з киплячою водою і варити до готовності.
  2. В кінці приготування додати потовчену в ступці головку часнику, лавровий лист, сіль і спеції.

 

Пісні щі з грибами

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 кг квашеної капусти
  2. 30 г сухих білих грибів
  3. 2 цибулина
  4. 3 картоплини
  5. 1 морква
  6. 1 корінь петрушки
  7. 1 ріпа
  8. 3 лаврових аркуша
  9. Головка часнику
  10. Сіль і запашний перець за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Пісні щі з грибами

 

Покрокове приготування:

 

  1. Гриби зварити в трьох літрах бульйону.
  2. Додати нарізану картоплю і дрібно нашатковану цибулю.
  3. Туди ж відправити моркву, ріпу і петрушку.
  4. Квашену капусту віджати від зайвої рідини і також додати в каструлю.
  5. В кінці приготування додати товчений часник, лавровий лист, сіль і запашний перець.

 

Вівсяний суп без масла

Вам знадобиться:

 

  1. 2 л води
  2. 2 картоплини
  3. 1 морква
  4. 1 цибулина
  5. 0,5 склянки вівсяних пластівців
  6. Сушена зелень за смаком
  7. Сіль за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Вівсяний суп

 

Покрокове приготування:

 

  1. Порізану картоплю опустити в киплячу воду, через кілька хвилин, додати дрібно нарізані цибулю, моркву і сушену зелень.
  2. Посолити, всипати вівсяні пластівці і варити ще 5-10 хвилин.

 

Пшенный куліш

Вам знадобиться:

 

  1. 8 картоплин
  2. ¾ склянки пшоняної крупи
  3. 2 головки цибулі
  4. 2 ст. л. рослинної олії
  5. Сушена зелень
  6. Сіль за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Пшенный куліш

 

Покрокове приготування:

 

  1. Картоплю, нарізану часточками, скласти в киплячу воду.
  2. Довести до кипіння, всипати пшоно і варити до готовності.
  3. За 10 хвилин до кінця варіння додати заправити засмаженим на олії цибулею.
  4. Перед подачею присипати сушеної зеленню.

 

Основні страви для пісного меню

Основні страви в піст на кожен день легко готувати в мультиварці . Так, я часто готую горохове пюре, грибний плов і картоплю з кабачками.

 

Картоплю з кабачками в мультиварці

Вам знадобиться:

 

  1. 4 картоплини
  2. 1 кабачок
  3. 1 цибулина (краще солодких сортів)
  4. 2 зубчики часнику
  5. Пару ложок оливкової олії
  6. Сіль, перець — за смаком
  7. Свіжа зелень для подачі

 

блюда в пост на каждый день в мультиварке
Картоплю з кабачками в мультиварці

 

Покрокове приготування:

 

  1. Підготовлений картопля очистити і порізати кубиками. Кабачки порізати полуколечками або кубиками.
  2. Нашаткувати цибулю і обсмажити в мультиварці на оливковій олії. Туди ж відправити овочі і спеції, сіль.
  3. Поставити на режим «Гасіння» чи «Томління» (залежить від моделі) на 40-50 хвилин.

 

Грибний плов в мультиварці

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 кг шампіньйонів
  2. 1 склянку рису
  3. 1 морква
  4. 1 цибулина
  5. 2 склянки води
  6. Рослинна олія для смаження
  7. Сіль і спеції за смаком

 

Грибной плов в мультиварке
Грибний плов в мультиварці

 

Покрокове приготування:

 

  1. Поріжте дрібно цибулю, моркву натріть на тертці і обсмажте в чашу мультиварки на рослинному маслі.
  2. Туди ж відправте нарізані скибочками гриби. Обсмажте все разом кілька хвилин, потім посоліть, додайте спеції і засипте суміш рисом.
  3. Акуратно залийте водою, щоб овочевий і рисовий шари не перемішалися. Готуйте в режимі «Плов», далі техніка все зробить сама.
  4. Готову страву подавати, прикрасивши порізаною зеленню.

 

Вівсяні котлети

Вам знадобиться:

 

  1. Півсклянки окропу
  2. 1 стакан вівсяних пластівців
  3. 3-4 печериці
  4. 1 картоплина
  5. 1 цибулина
  6. 2 зубчики часнику
  7. Сіль, спеції за смаком
  8. Масло для смаження

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Вівсяні котлети

 

Покрокове приготування:

 

  1. Залити вівсяні пластівці окропом в каструльці і залишити, накривши кришкою, щоб розмокають. Досить буде 20-30 хвилин.
  2. Очищену картоплю добре вимити і натерти на тертці. Точно так само натерти цибулю.
  3. Печериці нарізати кубиками, порубати зелень і часник пропустити через прес для часнику (можна потерти на дрібну тертку).
  4. Всі компоненти змішати, посолити і додати перець. Готова маса повинна бути в міру рідкою — щоб можна було набирати ложкою.
  5. Розігріти олію на сковороді і обсмажити котлетки , викладаючи їх ложкою в розпечене масло.
  6. Смажити на середньому вогні, поки не утворюється красива рум'яна кірочка.
  7. Після того як перевернули на другу сторону, обсмажте на середньому вогні хвилину, потім накрийте сковороду кришкою і смажте котлети ще 3-5 хвилин на малому вогні.
  8. Подавати котлетки можна з картопляним пюре, відварною горошком або свіжими овочами.

 

Страви в піст на кожен день — салати і соуси

Страви без олії, які можна готувати — це в першу чергу салати .

 

Заправкою для них може бути лимонний сік, суміш оцту і цукру, гуакамоле, томатний соус.

 

Гуакамоле

Вам знадобиться:

 

  1. 2 авокадо
  2. 1 зубчик часнику
  3. Сіль і чорний перець за смаком
  4. 2 ч. л. соку лайма чи лимона

 

Гуакамоле
Гуакамоле

 

Покрокове приготування:

 

  1. Для приготування соусу гуакамоле збийте в блендері м'якоть авокадо , зубчик часнику, сіль, чорний перець і сік лайма чи лимона.
  2. При бажанні в суміш можна додати інші спеції, будь перець або зелень, яка вам подобається.

Томатний соус

Вам знадобиться:

 

  1. 3 ст. л. томатної пасти
  2. 3 зубчики часнику
  3. Аджика за смаком
  4. Половина пучка дрібно посіченою зелені
  5. Сіль за смаком

 

Томатний соус

 

Покрокове приготування

 

  1. Для приготування пісного томатного соусу змішайте томатну пасту, дрібно нарізаний часник, аджику, сіль і дрібно посічену зелень.

 

Гострий імбирний соус

Вам знадобиться:

 

  1. 60 мл рисового оцту
  2. 1 зубчик часнику
  3. 1 маленька цибулина-шалот
  4. 2 ст. л. тертого свіжого імбиру
  5. 2 ст. л. соєвого соусу

 

Імбирний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Усі компоненти подрібнити до стану пюре і додавати в страви за смаком.

 

Соус з гірчиці

Вам знадобиться:

 

  1. 100 грам порошку гірчиці
  2. 4 ст. л. натурального оцту
  3. 0,5 ч. л. солі
  4. 2 ст. л. цукрової пудри
  5. Кориця за смаком
  6. Гвоздика за смаком
  7. Мускатний горіх за смаком

 

Яблочный соус
Яблучний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Першим ділом треба приготувати пасту з гірчичного порошку.
  2. Для цього заварюємо його невеликою кількістю окропу і швидко розмішуємо, щоб вийшла густа паста.
  3. Коли сухих грудочок порошку не залишилося, потихеньку починаємо доливати ще окропу.
  4. В цілому нам потрібно буде близько двох склянок води. Залиту гірчицю залишаємо на добу розмокати.
  5. Потім зливаємо зайву воду. Робити це треба акуратно, щоб не «турбувати» осів на дні ємності гірчичну гущу.
  6. отриману пасту додати всі інші компоненти, залишити ще на 3-4 години і після цього можна використати.
  7. Зберігати соус потрібно в щільно закритій банці.

 

Яблучний соус

Вам знадобиться:

 

  1. М'якоть одного яблука
  2. Половина банки консервованих ананасів
  3. 0,5 склянки апельсинового соку

 

Яблучний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Для фруктових або овочевих салатів відмінно підійде незвичайний яблучно-ананасовий соус.
  2. Для його приготування змішайте в блендері м'якоть одного яблука, чашку м'якоті ананаса і півсклянки апельсинового соку.

 

Закуска з сирої буряків

Вам знадобиться:

 

  1. 3 середніх буряків
  2. 1 цибулина
  3. 3 зубчики часнику
  4. 1 ч. л.
  5. 0,5 ч. л. меленого червоного перцю
  6. 0,5 ст. л. натурального оцту
  7. 0,5 ст. л. цукру
  8. 2 ст. л. рослинного масла

 

блюда в пост на каждый день-салаты
Закуска з сирого буряка

 

Покрокове приготування:

 

  1. Щоб заповнити нестачу вітамінів, я часто готую буряк. Спробуйте і ви буряковий салат зі спеціями.
  2. Сирий буряк вимийте і очистіть. Натріть на тертці, підсолити і відставте. Змішайте в мисочці цукор і оцет, потім з'єднайте з натертої буряком. Залиште на 2 години маринуватися.
  3. Після того як буряк замаринувалась, злийте сік, що утворився.
  4. Цибулю обсмажте на рослинному маслі, поки він не стане темно-золотистим, і зніміть зі сковороди.
  5. надалі нам знадобиться тільки залишився ароматне масло без цибулі.
  6. Висипте на буряк червоний перець, мелені насіння кінзи і подрібнений часник. Зверху полийте все гарячим маслом.
  7. Добре перемішайте і салат готовий. Точно так само можна робити цю закуску з морквою або капустою, а можна спробувати зробити асорті, змішавши відразу кілька видів овочів.

 

Ніжний квасолевий паштет

Вам знадобиться:

 

  1. 200 грам грибів
  2. 100 грам сухої квасолі
  3. Кріп за смаком
  4. 1 цибулина
  5. 1 морква середнього розміру
  6. 1 ст. ложка оливкової олії
  7. Сіль за смаком
  8. Мускатний горіх, чорний перець, сушений базилік — за смаком

 

Фасолевый паштет
Квасолевий паштет

 

Покрокове приготування:

 

  1. Відваріть квасолю і дайте їй стекти. Обсмажте на олії цибулю півкільцями, туди ж додайте натерту на тертці моркву, промиті і порізані гриби.
  2. Смажте всі разом кілька хвилин, потім накрийте кришкою сковороду і ще трохи протушкувати на малому вогні.
  3. З'єднайте варену квасолю, овочеву суміш, сіль і спеції і добре збийте паштет блендером (можна двічі пропустити через м'ясорубку з дрібною сіточкою).
  4. Щільно утрамбуйте паштет у форму і залиште на кілька годин, щоб повністю охолов і компоненти «подружилися».

 

Страви в піст на кожен день — солодкі рецепти

Щоб по закінченню посту всі ваші думки не зводилися до їжі, періодично готуйте солодощі.

 

наприклад, по одному з наведених нижче рецептів.

 

Крекери з насінням льону

Вам знадобиться:

 

  1. 150 грам борошна
  2. 60 мл холодної води
  3. 2 ст. л. рослинної олії
  4. 3 ст. л. насіння льону
  5. 1 ч. л. солі
  6. 0,5 ч. л. розпушувача
  7. 2 ст. л. цукру

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Крекери з насінням льону

 

Покрокове приготування:

 

  1. Змішати всі сухі компоненти, окремо змішати масло і воду, влити в борошняну суміш і добре вимісити.
  2. Готове тісто має бути густим, як на пельмені. Покласти тісто в пакет на 15-20 хвилин, потім розкатати на тоненький пласт 3-4 мм завтовшки.
  3. Тісто розкочується дуже тонко і розрізається на ромбики або квадрати ножем.
  4. Краще робити це відразу на пекарської папері, щоб можна було відразу ставити запікати, не переносячи зі столу на деко.
  5. Запікати в духовці при 200⁰С (розігрійте духовку заздалегідь). Готовність печива перевіряйте за зовнішнім виглядом — крекери повинні зарум'янитися.
  6. Крім льону , печиво можна додати будь-які горіхи або насіння, які ви любите.

 

Обліпиховий мармелад

Вам знадобиться:

 

  1. 250 грам пюре обліпихи
  2. 5 г агар-агару
  3. 100 грам води
  4. 100 р цукру

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Обліпиховий мармелад

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейнику або каструлі з товстим дном замочити агар-агар у воді, залишити розмокати. Тим часом в іншій каструлі закип'ятити суміш ягідного пюре і цукру.
  2. З'єднати обидві рідини в сотейнику і довести все разом до кипіння.
  3. Прокип'ятити 2-3 хвилини на малому вогні, постійно помішуючи. Маса в сотейнику буде досить в'язкої.
  4. Готовий мармелад розлити по формах і залишити застигати в прохолодному місці.

 

Пісне морозиво

Вам знадобиться:

 

  1. 200 мл соєвого молока (можна горіхового або рисового)
  2. 350 мл кокосового молока
  3. 80 грам порошку какао
  4. 200 грам в'ялених фініків
  5. 2 ч. л. крохмалю
  6. Щіпка солі

 

Постное мороженое
Дієтичне морозиво

 

Покрокове приготування:

 

  1. Вийміть з фініків кісточки, м'якоть залийте кокосовим молоком, посоліть і закип'ятіть.
  2. Додайте какао і збийте суміш у блендері до однорідності. При бажанні суміш можна процідити через сито, тоді морозиво буде більш гладким, але це не обов'язково.
  3. Поставте суміш знову нагріватися на малий вогонь.
  4. Змішайте крохмаль і холодне соєве молоко, додайте до суміші, яка вже гріється на вогні і закип'ятіть всі разом.
  5. Остудіть і поставте заморожуватися. Якщо у вас є морожениця — на цьому ваші турботи закінчуються, просто заморозьте в ній суміш згідно інструкції до вашого агрегату.
  6. Якщо ж ви будете працювати в ручному режимі, як я, вам потрібно буде холодну суміш поставити в морозилку і кожні півгодини збивати її виделкою.
  7. В цілому перемішувати доведеться 9-10 разів (тобто перші 4 години заморозки).

 

Крім того, ви можете їсти будь джеми і варення , морси фруктові пюре.

 

Відео про страви в піст на кожен день стануть в нагоді початківцям кулінарам, адже з їх допомогою можна побачити приготування страв покроково.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 7 оцінок, середнє: 4,29 з 5)
Завантаження...