(Adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). Push ({ google_ad_client: "ca-pub-9016628157725757", enable_page_level_ads: true });
Контакти
Харчування

Меню в пост - 15+ страв на кожен день

 

Які страви готувати домочадцям в пост на кожен день? Закінчилася Масляний тиждень, а значить, прийшла пора Великого посту - найсуворішого і довгого у всьому році.

 

Як же скласти свій раціон так, щоб не порушувати його вимоги? Що можна їсти в цей час, а від чого слід відмовитися? Відповіді шукайте в нашій статті.

 

Зміст:

  1. Основні принципи харчування під час Великого посту
  2. Кухня великого посту - 5+ перших страв
  3. Основні страви для пісного меню
  4. Салати і соуси
  5. Солодкі рецепти

 

блюда в пост на каждый день

 

Основні принципи харчування під час Великого посту

Великий піст в 2018 році триває з 19 лютого по 7 квітня. Суть харчування в піст - не просто в обмеженні якоїсь категорії продуктів.

 

Справжній сенс - в приборканні духу шляхом приборкання тіла. Тобто ви обмежуєте себе в їжі, щоб перевірити свою силу волі, силу духу.

 

Вагітні та, діти, люди, які страждають важкими захворюваннями або після операцій, режим не дотримуються.

 

Занадто сильні обмеження в харчуванні, надмірно ревне дотримання всіх правил загрожує серйозними негативними наслідками, тому дотримуйтесь баланс і не переходите розумні межі.

 

 блюда в пост на каждый день
Наступив пост вважається найсуворішим в році

 

Загальні рекомендації по харчуванню в піст:

 

  1. В перший тиждень (з понеділка по п'ятницю) дозволені тільки холодні, необроблені термічно страви без олії.
  2. Взагалі найсуворіші дні посту, крім першої седмиці - понеділки, середи і п'ятниці з другої по шосту тиждень.
  3. Єдиний термічно оброблений продукт, який можна їсти в ці дні - хліб.
  4. Але він повинен бути пісним - без молока або масла (рослинного).
  5. По вівторках і четвергах дозволена гаряча їжа без олії і тваринних продуктів.
  6. По суботах і неділях раціон можна розширити за рахунок страв з рослинним маслом.
  7. Але це не означає, що харчуватися потрібно одноманітно і зовсім вже бідно. Настає весна, і всім нам хочеться вітамінів, зелені, свіжих овочів. Тому в раціон обов'язково слід ввести салати і зелень. Тим більше, що сирі овочі дозволені навіть в дні сухоядением.
  8. Зверніть увагу на крупи, які ви не використовували раніше. Зазвичай в своєму раціоні ми використовуємо в кращому випадку два-три види круп. Але ж їх асортимент набагато ширше. Крім звичної гречки, рису і вівсянки, варто спробувати булгур, ячну, кукурудзяну крупи, перловку, пшоно, киноа , сочевицю, дикий рис.
  9. Обов'язково використовуйте в меню бобові та овочі (капусту, картоплю, буряк, морква, гарбуз, селера, солодкий перець) , гриби, фрукти і горіхи, водорості, макарони (у складі яких немає яєць), пісні соуси і напої, сухофрукти і мед.

|| | 375

блюда в пост на каждый день
З нашими рецептами пост буде ситним

 

Кухня великого посту - 5+ перших страв | || 381

Чечевичная похлебка

Вам знадобиться:

 

  1. 2,5 л води
  2. 0,5 кг сочевиці
  3. 2 головки ріпчастої цибулі
  4. 1 велика морква
  5. Сіль і пере за смаком
  6. Лавровий лист
  7. 2-3 зубчики часнику

 

блюда в пост на каждый день
Сочевична юшка

 

Покрокове приготування:

 

  1. Овочі помити, порізати і варити з сочевицею і лавровим листом протягом трьох годин.
  2. Посолити, поперчити за смаком.
  3. Дрібно порубаний часник додати перед закінченням приготування.
  4. Якщо суп виходить дуже густим, можна додати трохи води за смаком.

 

Юшка-репевіца | || 423

Вам понадобится:

 

  1. 5 реп середнього розміру
  2. Корінь пастернаку
  3. Корінь петрушки
  4. 1 луковица
  5. Перець запашний горошком за смаком
  6. Гвоздика до смаку
  7. Лавровий лист
  8. Головка часнику
  9. Пучок любой зелени

 

блюда в пост на каждый день
Репевіца

 

Покрокове приготування:

 

  1. нашатковані ріпу, петрушку і пастернак скласти в каструлю з киплячо щей водою і варити до готовності.
  2. В кінці приготування додати растолченную в ступці головку часнику, лавровий лист, сіль і спеції.

 

Пісні щі з грибами | || 462

Вам понадобится:

 

  1. 0,5 кг квашеної капусти
  2. 30 г сухих білих грибів
  3. 2 цибулина
  4. 3 картоплини
  5. 1 морква
  6. 1 корінь петрушки
  7. 1 ріпа
  8. 3 лаврові листки
  9. Головка часнику
  10. Сіль і запашний перець за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Пісні щі з грибами

 

Покрокове приготування:

 

  1. Гриби зварити в трьох літрах бульйону.
  2. Додати нарізану картоплю і дрібно нашатковану цибулю.
  3. Туди ж відправити морква, ріпу і петрушку.
  4. Квашену капуста віджати від зайвої рідини і також додати в каструлю.
  5. В кінці приготування додати товчений часник, лавровий лист, сіль і запашний перець.

 

Вівсяний суп без масла

Вам знадобиться:

 

  1. 2 л води
  2. 2 картоплини
  3. 1 морква
  4. 1 цибулина
  5. 0,5 склянки вівсяних пластівців
  6. Сушеная зелень за смаком
  7. Сіль за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Овсяный суп

 

Покрокове приготовлений е:

 

  1. Порізаний картопля опустити в киплячу воду, через кілька хвилин додати дрібно нарізані цибулю, моркву і сушену зелень.
  2. Посолити, всипати вівсяні пластівці і варити ще 5-10 хвилин.

 

Пшоняний куліш

Вам знадобиться:

 

  1. 8 картоплин || | 552
  2. ¾ стакана пшенной крупы
  3. 2 головки цибулі
  4. 2 ст. л. рослинного масла
  5. Сушеная зелень
  6. Сіль за смаком

 

блюда в пост на каждый день
Пшоняний куліш

 

Пошаговое приготовление:

 

  1. Картопля, нарізаний часточками, скласти в киплячу воду.
  2. Довести до кипіння, всипати пшоно і варити до готовності.
  3. За 10 хвилин до кінця варіння додати заправити засмажені на рослинній олії цибулею.
  4. Перед подачею присипати сушеної зеленню.

 

Основні страви для пісного меню | || 583

Основные блюда в пост на каждый день легко готовить в мультиварці. Так, я нерідко готую горохове пюре, грибний плов і картопля з кабачками.

 

Картопля з кабачками в мультиварці || | 593

Вам понадобится:

 

  1. 4 картоплини
  2. 1 кабачок
  3. 1 цибулина (краще солодких сортів)
  4. 2 зубчики часнику
  5. Пару ложок оливкової олії
  6. Сіль, перець - за смаком
  7. Свіжа зелень для подачі

| || 613

блюда в пост на каждый день в мультиварке
Картопля з кабачками в мультиварці

 

Покрокове приготування:

 

  1. Підготовлений картопля очистити і порізати кубиками. Кабачки порізати полуколечкамі або кубиками.
  2. Нашинковать цибулю і обсмажити в мультиварці на оливковій олії. Туди ж відправити овочі і спеції, сіль.
  3. Поставити на режим «Гасіння» або «Томление» (залежить від вашої моделі) на 40-50 хвилин.

 

Грибной плов в мультиварке

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 кг печериць
  2. 1 склянка рису
  3. 1 морковь
  4. 1 цибулина
  5. 2 склянки води
  6. Рослинна олія для смаження
  7. Сіль і спеції за смаком

 

Грибной плов в мультиварке
Грибний плов в мультиварці

 

Покрокове приготування:

 

  1. Поріжте дрібно цибулю, моркву натріть на тертці і обсмажте в чаші мультиварки на рослинному маслі.
  2. Туди ж відправте нар езанние скибочками гриби. Обсмажте все разом кілька хвилин, потім посоліть, додайте спеції і засипте суміш рисом.
  3. Акуратно залийте водою, щоб овочевий і рисовий шари не перемішалися. Готуйте в режимі «Плов», далі техніка все зробить сама.
  4. Готову страву подавати, прикрасивши рубаною зеленню.

 

Вівсяні котлети

Вам понадобится:

 

  1. Півсклянки окропу
  2. 1 стакан вівсяних пластівців
  3. 3-4 печериці
  4. 1 картоплина
  5. 1 цибулина
  6. 2 зубчики часнику
  7. Сіль, спеції за смаком
  8. Масло для смаження

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Овсяные котлеты

 

Покрокове приготування:

 

  1. Залити вівсяні пластівці окропом в каструльці і залишити, накривши кришкою, щоб розмокали. Досить буде 20-30 хвилин.
  2. Очищений картопля добре вимити і натерти на тертці. Точно так же натерти цибулю.
  3. Печериці нарізати кубиками, порубати зелень і пропустити часник через прес для часнику (можна потерти на дрібну тертку).
  4. Всі компоненти змішати, посолити і додати перець. Готова маса повинна бути в міру рідкої - щоб можна було набирати ложкою.
  5. Розігріти масло на сковороді і обсмажити котлетки, викладаючи їх ложкою в розпечене масло.
  6. Смажити на середньому вогні, поки не утвориться красива рум'яна кірочка.
  7. Після того як перевернули на другу сторону, обсмажте на середньому вогні хвилину, потім накрийте сковороду кришкою і смажте котлетки ще 3 5 хвилин на малому вогні.
  8. Подавати котлетки можна з картопляним пюре, відварною горошком або свіжими овочами.

 

Страви в пост на кожен день - салати і соуси

Страви без рослинного масла, які можна готувати - це в першу чергу салати.

 

Заправкою для них може бути лимонний сік, суміш оцту і цукру, гуакамоле, томатний соус.

 

гуакамоле

Вам знадобиться:

 

  1. 2 авокадо
  2. 1 зубчик часнику
  3. Сіль і чорний перець за смаком
  4. 2 ч. л. соку лайма чи лимона

 

Гуакамоле
Гуакамоле

 

Покрокове приготування:

 

  1. для приготування соусу гуакамоле збийте в блендері м'якоть авокадо, зубчик часнику, сіль, чорний перець і сік лайма чи лимона.
  2. При бажанні в суміш можна додати та інші спеції, будь перець або зелень, яка вам подобається.

Томатний соус

вам знадобиться:

 

  1. 3 ст. л. томатної пасти
  2. 3 зубчики часнику
  3. Аджика за смаком
  4. Половина пучка дрібно посіченої зелені
  5. Сіль за смаком

 

Томатний соус

 

Покрокове приготування

 

  1. Для приготування пісного томатного соусу змішайте томатну пасту, дрібно нарізаний часник, аджику, сіль і дрібно рубану зелень.

 

Гострий імбирний соус

Вам знадобиться:

 

  1. 60 мл рисового уксуса
  2. 1 зубчик часнику
  3. 1 маленька цибулина-шалот
  4. 2 ст. л. тертого свіжого імбиру
  5. 2 ст. л. соєвого соусу

 

Імбирний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Все компоненти подрібнити до стану пюре і додавати в страви до смаку.

 

Соус з гірчиці

Вам знадобиться:

 

  1. 100 грам порошку гірчиці
  2. 4 ст. л. натурального оцту
  3. 0,5 ч. л. солі
  4. 2 ст.л. цукрової пудри
  5. Кориця на смак
  6. Гвоздика до смаку
  7. Мускатний горіх за смаком

 

Яблочный соус
Яблучний соус | || 850

 

Покрокове приготування:

 

  1. насамперед треба приготувати пасту з гірчичного порошку.
  2. Для цього заварюємо його невеликою кількістю окропу і швидко розмішуємо, щоб вийшла густа паста.
  3. Коли сухих грудочок порошку не залишилося, потихеньку починаємо доливати ще окропу.
  4. В цілому нам потрібно буде близько двох склянок води. Залиту гірчицю залишаємо на добу розмокати.
  5. Потім зливаємо зайву воду. Робити це треба акуратно, щоб не «турбувати» осів на дні ємності гірчичну гущу.
  6. В отриману пасту додати всі інші компоненти, залишити ще на 3-4 години і після цього можна використовувати.
  7. Хранить соус нужно в плотно закрытой банке.

 

Яблучний соус

Вам знадобиться:

 

  1. М'якоть одного яблука
  2. Половина банки консервованих ананасів
  3. 0,5 склянки апельсинового соку

 

Яблучний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Для фруктових або овочевих салатів відмінно підійде незвичайний яблучно-ананасовий соус.
  2. Для його приготування змішайте в блендері м'якоть одного яблука, чашку м'якоті ананаса і півсклянки апельсинового соку. | || 899

 

Закуска з сирого буряка

Вам знадобиться:

 

  1. 3 середніх буряка
  2. 1 луковица
  3. 3 зуб ика часнику
  4. 1 ч. л.
  5. 0,5 ч. л. меленого червоного перцю
  6. 0,5 ст. л. натурального оцту
  7. 0,5 ст. л. цукру
  8. 2 ст. л. рослинного масла

 

блюда в пост на каждый день-салаты
Закуска з сирого буряка

 

Покрокове приготування:

 

  1. Чтобы восполнить недостаток витаминов, я часто готовлю свеклу. Попробуйте и вы свекольный салатик со специями.
  2. Сирий буряк вимийте і очистіть. Натріть на тертці, підсолити і відставте. Змішайте в мисочці цукор і оцет, потім з'єднайте з натертої буряком. Залиште на 2 години маринуватися.
  3. Після того як буряк замаринувалася, злийте сік, що утворився.
  4. Лук обсмажте на олії, поки він стане темно-золотистим, і зніміть зі сковороди. || | 940
  5. В дальнейшем нам потребуется только оставшееся ароматное масло без лука.
  6. Висипати на буряк червоний перець, мелені насіння кінзи і подрібнений часник. Зверху полийте все гарячим маслом.
  7. Добре перемішайте і салат готовий. Точно так само можна робити цю закуску з морквою чи капустою, а можна спробувати зробити асорті, змішавши відразу кілька видів овочів.

 

Ніжний квасолевий паштет

Вам знадобиться :

 

  1. 200 грам грибів
  2. 100 грам сухої квасолі
  3. Кріп за смаком
  4. 1 цибулина || | 962
  5. 1 морковь среднего размера
  6. 1 ст. ложка оливкової олії
  7. Сіль за смаком
  8. Мускатний горіх, чорний перець, сушений базилік - за смаком

 

Фасолевый паштет
Квасолевий паштет

 

Покрокове приготування:

 

  1. Відваріть квасоля і дайте їй стекти. Обсмажте на олії цибулю півкільцями, туди ж додайте натерту на тертці моркву, промиті і порізані гриби.
  2. Прожарте все разом кілька хвилин, потім накрийте кришкою сковороду і ще трохи протушкувати на малому вогні.
  3. Соедините вареную фасоль, овощную смесь, соль и специи и хорошо взбейте паштет блендером (можно дважды пропустить через мясорубку с мелкой сеточкой).
  4. Щільно утрамбуйте паштет в форму і залиште на кілька годин, щоб повністю охолов і компоненти «подружилися».

 

Страви в пост на кожен день - солодкі рецепти

Щоб по закінченню посту всі ваші думки не зводилися до їжі, періодично готуйте солодощі.

 

наприклад, по одному з наведених нижче рецептів.

 

Крекери з насінням льону

Вам знадобиться:

 

  1. 150 грам борошна
  2. 60 мл холодної води
  3. 2 ст. л. рослинного масла
  4. 3 ст. л. насіння льону
  5. 1 ч. л. солі
  6. 0,5 ч. л. розпушувача
  7. 2 ст. л. цукру

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Крекери з насінням льону

 

Покрокове приготування:

 

  1. змішати всі сухі компоненти, окремо змішати масло і воду, влити в борошняну суміш і добре вимісити.
  2. Готове тісто має бути густим, як на пельмені. Покласти тісто в пакет на 15-20 хвилин, потім розкачати в тоненький пласт 3-4 мм завтовшки.
  3. Тісто розкочується дуже тонко і розрізається на ромбики або квадрати ножем.
  4. Лучше делать это сразу на пекарской бумаге, чтобы можно было сразу ставить запекать, не перенося со стола на противень.
  5. запікати в духовці при 200⁰С (духовку розігрійте заздалегідь). Готовність печива перевіряйте за зовнішнім виглядом - крекери повинні зарум'яниться.
  6. Кроме льону, в печиво можна додати будь-які горіхи або насіння, які ви любите. || | один тисячу сорок два

 

Обліпиховий мармелад

Вам знадобиться:

 

  1. 250 грам пюре обліпихи
  2. 5 грам агар-агар
  3. 100 грамм воды
  4. 100 г цукру

 

блюда в пост на каждый день рецепты
Обліпиховий мармелад

 

Покрокове приготування:

 

  1. В сотейнике или кастрюле с толстым дном замочить агар-агар в воде, оставить размокать. Тем временем в другой кастрюле закипятить смесь ягодного пюре и сахара.
  2. З'єднати обидві рідини в сотейнику і довести все разом до кипіння.
  3. Прокипятить 2-3 хвилини на малому вогні, постійно помішуючи. Маса в сотейнику буде досить вузький.
  4. Готовий мармелад розлити по формах і залишити застигати в прохолодному місці.

 

Пісне морозиво

Вам знадобиться:

 

  1. 200 мл соєвого молока (можна горіхового або рисового)
  2. 350 мл кокосового молока
  3. 80 грамм порошка какао
  4. 200 грамм вяленых фиников
  5. 2 ч. л. крахмала
  6. Щіпка солі

 

Постное мороженое
Дієтичне морозиво

 

Покрокове приготування:

 

  1. Вийміть з фініків кісточки, м'якоть залийте кокосовим молоком, посоліть і закип'ятіть.
  2. Додайте какао і збийте суміш в блендері до однорідності. При бажанні суміш можна процідити через сито, тоді морозиво буде більш гладким, але це не обов'язково.
  3. Поставте суміш знову нагріватися на малий вогонь.
  4. Змішайте крохмаль і холодну соєве молоко, додайте до суміші, яка вже гріється на вогні і закип'ятіть всі разом.
  5. Охолодіть і поставте заморожуватися. Якщо у вас є мороженица - на цьому ваші турботи закінчуються, просто заморозьте в ній суміш згідно інструкції до вашого агрегату.
  6. Якщо ж ви будете працювати в ручному режимі, як я, вам потрібно буде холодну суміш поставити в морозилку і кожні півгодини збивати її виделкою.
  7. В цілому перемішувати доведеться 9-10 разів (тобто перші 4 години заморозки).

 

Крім того, ви можете їсти будь-які джеми іваренья, морси і фруктові пюре.

 

Відео про стравах в пост на кожен день знадобляться початківцям кулінарам, адже з і х допомогою можна побачити приготування страв покроково.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (7 оцінок, середнє: 4,29 из 5)
Загрузка...