Успіх

Мотивація в житті християнина

«Не знаєте, що ті, на ристалищі біжать усі, але один отримує нагороду? Біжіть Так, щоб отримати. Всі подвижники утримуються від усього: ті для отримання вінця тлінного, а ми – нетлінний. Тож біжу я не так, немов на непевне, б’юся не так, щоб тільки бити повітря; але усмиряю і порабощаю тіло своє, щоб, проповідуючи іншим, самому не залишитися негідним. » (1-е Кор. 9: 24-27).

Що таке мотивація взагалі? Мотивація в психології – «це спонукання до дії; психофізіологічний процес, керуючий поведінкою людини, який визначає його спрямованість, організацію, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби. » Вікіпедія. Тобто те, що спонукає людину до певних дій. Є також поняття мотивації у менеджменті. «Мотивація – це процес спонукання людей до діяльності для досягнення цілей організації». . Керівники організацій використовують мотивацію, щоб спонукати працівників до праці, до більш активної роботи, обіцяють певну винагороду, підвищення по службі і якісь інші пільги і зручності. Мотив – це «матеріальний або ідеальний предмет, що представляє термінальну (остаточну) цінність для суб’єкта, який визначає напрямок його діяльності, досягнення якого виступає сенсом діяльності. » Вікіпедія. Людині необхідна мотивація, так вже він влаштований. В житті християнина теж є поняття мотивації, що спонукає людину вести християнське життя, слідувати за Господом, служити Йому. Господь дає людям обітниці, обіцянка певних благ, що чекають людину, яка виконує заповіді Божі. «Обітниця Боже – Божественне обіцянку людині будь-яких милостей, дана в Одкровенні, що передбачає Божественну гарантію його здійснення (іноді – при певних умовах)». . Наприклад, Апостолам було дано обіцяння: «І почав Петро став казати Йому: от усе ми покинули, та й пішли за Тобою. Ісус сказав у відповідь: істинно кажу вам: нема нікого, хто залишив би дім, або братів, або сестер, або батька, або матір, або жінку, або дітей, або поля ради Мене та ради Євангелії, і не одержав би нині, під час сього, серед гонінь, у сто крат більше домів, і братів, і сестер, і батьків, і матерів, і дітей, і земель, а в столітті прийдешньому життя вічного. Багато хто з перших останніми стануть, а останні-першими. » (Мк. 10: 28-31). Ще Господь говорить про скарби на небесах, які ми збираємо добрими справами і молитвами, постами, одним словом працями заради Христа: «Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і ржа винищують і де злодії підкопують і крадуть, але збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні ржа не винищують і де злодії не підкопують і не крадуть, бо де скарб ваш, там буде і серце ваше. » (Мф. 6: 19-21). А серце і розум треба спрямовувати до Господа, думаючи про небесне, щоб наслідувати життя вічне. Господь обіцяє вінці нетлінні за терпіння скорбот, хвороб, за несення подвигів, за перемогу над гріховними навичками; а за вірність Йому навіть до смерті обіцяє вінець життя. «Будь вірний до смерті, і дам тобі вінець життя. » (Об’явл. 2: 10).

Нам залишені житія святих, щоб ми, читаючи їх, бачачи їхню віру й любов до Господа, знаючи, який слави вони спромоглися, і який милості від Бога, наслідували їх вірі, любові, благочестя, прагнули догоджати Господу у всьому. Та й саме спадщину вічного життя є для нас мотивом, обітниці небесних райських благ, які уготовані праведникам. Також мотивом для нас є і страх покарання, страх пекельних мук. Все це спонукає ревно трудитися у славу Божу, молитися, постити, робити справи милосердя. Але скільки обіцяє шлях християнський благ у майбутньому столітті, стільки і праць у цій тимчасовій життя. А багато для себе вирішили, що ми так не можемо, як святі. А адже можна хоча б прагнути до цього, спонукати себе до праці заради Христа, заради порятунку душі і спадщини життя вічного. Преподобний Серафим Саровський говорить: «якщо б людина знала, що Господь приготував йому в Царстві Небесному, він готовий був би все життя просидіти в ямі з черв’яками. »

Також мотивом є і внутрішнє вдосконалення, духовне зростання, очищення серця. Господь обіцяє нам свободу від пристрастей, які є хворобами душі, приносять страждання душі, муки, а свобода від них – це здоров’я душі і справжнє щастя в Бозі. Отже, якщо Син визволить вас, то справді ви будете вільні. » (Ін. 8: 36). Якщо людина заради посади, придбання земних благ старається, працює в цьому тимчасовому світі, а все це рано чи пізно закінчиться, то тим більше заради спадщини Царства Небесного, яке перебуває під повік, варто старатися, щоб потім насолоджуватися в раю, жити у вічній радості і щастя. А християнам останніх часів взагалі такі обітниці, що вони в Царстві Небесному будуть вище святих отців, які були до них, так як вони воюють з самим сатаною. «Врятуватися останнім часом неважко, але мудро. Хто подолає всі ці спокуси, той і врятується! Той і буде в числі перших. Колишні будуть як світильники, а останні – як сонце. Вам і обителі приготовані інші. А ви слухайте та на вус мотайте! ». Старець Лаврентій Чернігівський; «тоді праведники засяють, як сонце, в Царстві Отця свого. Хто має вуха слухати, нехай слухає! » (Мф. 13: 43). Так тим більше варто постаратися. Тільки звичайно потрібна віра.

У людини в міру його духовного вдосконалення мотиви, які рухають їм можуть змінюватися, ставати всі більше. Спочатку, це може бути страх, або ж навіть шукання Божої допомоги у земних справах, очікування вінців нетлінних. Але самим найвищим і найдосконалішим мотивом є безумовна любов і смирення. Це такий стан душі, коли людина може повністю віддатися на волю Божу і думати так: «як Господь вирішить так тому й бути; якщо вирішить ввести в рай, так в рай, слава Господу, якщо вирішить дати пекло, так пекло, все одно Слава Богу за все! ». «Господь дав, Господь і взяв, нехай буде ім’я Господнє благословенне! » (Йов. 1: 21). Любов безумовна, безкорислива і смирення – найвища мотивація. Це дія Духа Божого в людині. Бог – є любов. (див. 1-е Ів. 4: 16). До цього стану потрібно йти поступово. Воно саме блаженне. Такі люди найближче до Бога. Вони не шукають свого, а тільки виконання волі Божої, як Господь Ісус Христос: «Ісус говорить їм: Моя їжа є творити волю того, хто Послав Мене, і справу Його довершити. » (Ін. 4: 34). Слід прагнути до того, щоб як розсудливий розбійник говорити в скорботах і взагалі у всіх обставинах: «Гідне у справах моїм визнаю; пом’яни мене, Господи, у Царстві Твоєму. ». Як вчать святі отці, в скорботах потрібно говорити: «Слава Богу за все! Господи! Вдаюся до Твоєї Святої волі! Буди зі мною Воля Твоя». Господи! Дякую тобі за все, що Тобі зволив послати на мене». Гідне у справах моїм визнаю; пом’яни мене, Господи, у Царстві Твоєму». Святитель Ігнатій Брянчанінов. Тому-то розбійник і був введений в рай.

А безумовна любов прагне допомогти іншим, не шукає свого, бо така людина сам щасливий, і йому хочеться допомогти іншим. Ось гарна притча на цю тему. «Щастя бродила по білому світу і всім, хто зустрічався на її шляху виконувала бажання. Одного разу Щастя з необережності провалилися в яму і не змогла вибратися. Довго Щастя сиділо в ямі, раптом чує, чиї кроки. Щастя обрадовалось і стала кликати на допомогу. В яму заглянув чоловік і запитав: – Якщо я допоможу тобі, ти виконаєш моє заповітне бажання? – Звичайно, загадуй! Що тобі треба? – Я хочу мати багато грошей! Щастя виконало бажання людини, а він пішов, залишивши Щастя сидіти в ямі. Через час до ями підійшов молодий хлопець. Він побачив щастя і запитав: – Чим допомогти тобі, Щастя? – Допоможи мені вибратися звідси! – відповіла вона. Хлопець виконав прохання Щастя і пішов своєю дорогою. А Щастя побігло за ним. . . ». Ось так, де любов, там і щастя.

«Втім, ми за Його обітницею чекаємо нового неба і нової землі, на яких живе правда. Тож, улюблені, чекаючи цього, потщитесь з’явитися перед Ним чистими і непорочними в світі;» (1-е Петра 3: 13-14).

«Кротцыи ж наслідять землю і насолодяться про безліч світу. » (Псалом 36: 11).

Якщо Вам сподобалася стаття, ставте лайки та підписуйтесь на канал!

Спаси Вас, Господи!