Овочі в духовці – 7 рецептів

Запечені овочі в духовці є невід’ємною частиною здорового способу життя. Блюдо, приготоване таким способом, набагато корисніше. Його можна вживати як дорослим, так і дітям. Овочі в духовці – найкраще рішення завжди бути в формі і мати здоровий вигляд.

Овочі в духовці

Багато хто задається питанням, як правильно запекти овочі в духовці, щоб вони залишалися соковитими і смачними. Насправді все дуже просто. Для того щоб страва вийшла смачною, досить дотримуватися рекомендацій і правил. Представляємо вам кілька смачних рецептів запечених овочів.

Низькокалорійні страви – 10 рецептів

1.Запечені овочі в маринаді часниковому

Запечені овочі в маринаді часниковому

6 порцій по 130 ККал
2 години
Дуже смачні, яскраві і ароматні запечені овочі в маринаді з зеленню, яблучним оцтом, соєвим соусом і часником.

Продукти (на 6 порцій)

  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Баклажани – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Кріп свіжий – 1 пучок + для подачі
  • Соус соєвий – 4 ст. ложки
  • Оцет яблучний – 2 ст. ложки
  • Масло рослинне – 4 ст. ложки
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Покроковий рецепт

1.Часник почистити і подрібнити.

2. Кріп дрібно нарізати, додати до часнику.

3. Туди ж влити рослинне масло, яблучний оцет і соєвий соус.
Все ретельно перемішати. Маринад для овочів готовий.

4. Цибулю і кабачки очистити. Солодкий і гострий перець очистити від насіння.
5. Баклажани, болгарський перець, кабачки і помідори нарізати великими шматочками. Цибулю нарізати півкільцями. Гострий перець нарізати кільцями.

6. Всі овочі викласти в глибоке деко. Залити приготовленим маринадом. Поперчити, посолити за смаком і добре перемішати.
Деко з овочами затягнути харчовою плівкою і залишити овочі маринуватися на 1 годину.

7. Запікати овочі в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30-40 хвилин.
Готові запечені овочі викласти на блюдо, посипати дрібно нарізаною свіжою зеленню і подавати до столу.
Приємного апетиту!

Найкраща дієта: 5 найбільш корисних дієт

2. Овочі в духовці – Рататуй

Рататуй в духовці

Складові

Для соусу:

  • Болгарський перець – 350 г
  • Помідори – 350 г
  • Лук – 200 г
  • Рослинна олія

Овочі:

  • Баклажани – 500 г
  • Кабачки – 500 г
  • Помідори – 500 г

Для заправки:

  • Рослинна олія – ​​5 ст. л.
  • Часник – 4 зубчики
  • Зелень
  • Сіль
  • Перець

Як приготувати рататуй:

  1. Перець запікаємо в духовці при температурі 180-190 градусів приблизно півгодини, щоб шкірка почала чорніти. Остиглий перець очищаємо і нарізаємо кубиками.
  2. Цибулю нарізаємо дрібно.
  3. Помідори очищаємо від шкірки, для чого опускаємо їх в окріп на півхвилини. Потім також нарізаємо кубиками.
  4. Лук обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом.
  5. Додаємо перець, готуємо близько 3-х хвилин.
  6. Приблизно через 3 хвилини додаємо помідори, солимо. Готуємо близько 7 хвилин, щоб соус трохи загус.
  7. Потім за допомогою блендера робимо соус однорідним.
  8. Рівномірно викладаємо соус в форму або сковороду.
  9. Баклажани нарізаємо тонкими кружечками. (Щоб баклажани не гірчили, можна їх посолити, залишити на півгодини, потім промити і віджати.)
  10. Кабачки і помідори нарізаємо кружечками.
  11. Тепер викладаємо овочі в форму по черзі, повністю заповнюючи форму.
  12. Для заправки дрібно нарізаємо зелень і подрібнюємо часник.
  13. Перемішуємо масло з зеленню і часником, солимо, перчимо до смаку.
  14. Поливаємо овочі приготованою заправкою.
  15. Форму накриваємо, ставимо в духовку і запікаємо рататуй приблизно годину або трохи довше, до готовності овочів.

Салати без майонезу: 10 крутих рецептів

3.Овочі в духовці, запечені в томатному соусі

Запечені овочі в маринаді часниковому

6 порцій, 50 хв
Настала пора приготувати овочі, запечені в духовці. Ароматні, соковиті овочі – відмінне блюдо, яке прикрасить ваш стіл до обіду або вечері. Запечені овочі ви можете подати як основну страву або на гарнір до м’яса або риби. Задоволення гарантовано!

Продукти (на 6 порцій)

  • Кабачки – 600 г
  • Помідори – 600 г
  • Баклажани – 350 г
  • Картопля – 300 г
  • Перець солодкий червоний – 220 г
  • Цибуля ріпчаста – 200 г
  • Часник великий – 170 р
  • Протерті помідори – 300 г
  • Петрушка свіжа – 20 г
  • Олія оливкова – 4 ст. ложки
  • Сіль – 2 ч. ложки
  • Перець чорний мелений – 1 ч. ложка

Покроковий рецепт

1.Червоний перець нарізати соломкою.

2. Помідори і очищену картоплю нарізати шматочками середнього розміру.

3. Кабачок нарізати напівкруглими скибочками.

4. Баклажан теж нарізати напівкруглими скибочками.

5. Очищену цибулю нарізати півкільцями.

6. Головки часнику розрізати поперек на дві частини.
Петрушку дрібно нарізати.

7. Відправити всі овочі у велику миску, додати оливкову олію. Добре перемішати.

8. Викласти овочі у форму для запікання.

9. Зверху викласти часник. Збризнути оливковою олією часник.
Розігріти духовку до 180°С. Відправити овочі в духовку на 30 хвилин.

10. У протерті помідори додати сіль і чорний перець. Добре перемішати.

11. Через 30 хвилин полити овочі підготовленим соусом з протертих помідорів і запікати ще 10 хвилин при 180°С.

12. Готові овочі посипати зеленню петрушки.
Смачного!

Торт без яєць – рецепт з фото і 5+ варіацій солодких ласощів

4. Запечена цвітна капуста зі спеціями

Овочі в духовці - Запечена цвітна капуста зі спеціями

3 порції, 40 хв
Запікання в духовці – це, ймовірно, один з кращих способів приготування цвітної капусти. Капуста запікається зі спеціями, соєвим соусом, лимонним соком і маслом, це розкриває її смак по-новому.

Продукти (на 3 порції)

  • Капуста цвітна – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Перець чилі свіжий – 0,5 шт.
  • Олія – ​​3 ст. л.
  • Соус соєвий – 2 ст. л.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Куркума – 0,5 ч. Л.
  • Паприка мелена – 0,5 ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Як приготувати

1.Цвітну капусту вимийте, наріжте на суцвіття і помістіть у велику миску.

2. Перець чилі і очищений часник дрібно наріжте.

3. Додайте до капусти рослинне масло, соєвий соус, сік лимона, перець чилі, часник, спеції. Добре перемішайте.

4. Помістіть капусту на деко, застелене пергаментним папером.

5. Запікайте цвітну капусту до готовності, приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах, час від часу помішуючи.

6. Подавайте запечену цвітну капусту як гарнір до м’яса або просто в якості закуски.

Сирна дієта для схуднення на 5 кг за тиждень

5. Овочі в духовці – французький Тіан

Овочі в духовці - Овочевий Тіан

На 6 порцій

Блюдо Тіан родом з Провансу. «Тіан» (tian) – це традиційна глиняний посуд і, в той же час, овочі, приготовані в ній. Тіан з овочів – це незамінна вегетаріанська їжа з красивою французькою назвою – дуже проста, корисна і смачна. За рецептом Тіана овочі смажаться з оливковою олією, без додавання рідини (прослідкуйте, щоб вони не були сухими). Жовтий кабачок, зелений цукіні, червона цибуля … Чим більше буде «різнокольорових» овочів, тим апетитніше буде Тіан.

Продукти (на 6 порцій)

  • Оливкова олія – ​​1 / 3-1 / 2 склянки
  • Баклажан невеликого розміру – 1 шт.
  • Цукіні або кабачок (жовтий або звичайний) – 1 шт.
  • Помідори «вершки» – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста (червоний, білий або звичайний) – 2 шт.
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Зелень свіжа (гілочки чебрецю, розмарину, орегано або майорану)
  • Часник – 1 головка

Як приготувати Тіан по-французьки:

1.Тонко наріжте баклажан і кабачок (трохи по-діагоналі). Помідори наріжте кружальцями по 0,7 см. Цибулю – тонкими кружальцями. Часник розділіть на часточки, але не очищайте його.

2. Розігрійте духовку до 200 градусів. Покрийте дно керамічної овальної (або прямокутної) форми 2 ст. л. оливкового масла.

3. Викладіть овочі, чергуючи між собою. Посоліть і поперчіть. Збризніть достатньою кількістю масла. Зверху викладіть зубчики часнику і гілочки пряної трави.

4. Запікайте овочевий Тіан в духовці протягом 25 хвилин. Змастіть маслом з цього ж посуду і готуйте страву ще 20 хвилин.

У яких продуктах міститься йод – 10+ основних

6. Антипасти овочеве

Овочі в духовці - Антипасти овочеве

На 8 порцій, 1 година
Любите овочеві страви? Хочете пригостити близьких незвичайною італійської холодною закускою? Тоді обов’язково приготуйте овочеве антипасти – смачне, ароматне, соковите блюдо з баклажанів, кабачків, перцю, помідорів і грибів!

Продукти (на 8 порцій)

  • Баклажан – 1 шт.
  • Кабачок (або цукіні) – 1 шт.
  • Помідори черрі – 200 г
  • Перець болгарський (різних кольорів) – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
  • Гриби шампіньйони – 200 г
  • Олія оливкова – 150 мл
  • Оцет бальзамічний – 100 мл
  • Часник свіжий – 2 зубки
  • Трави італійські, сушені – 1 ст. ложка
  • Часник сушений – 2/3 ч. ложки
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Покроковий рецепт

1.Підготувати продукти для антипасти.
Овочі та гриби промити і просушити на рушнику.

2. Як приготувати антипасти овочеве (закуску з овочів і грибів, запечених в духовці):

3. Баклажан і кабачок, нарізані кружечками, викласти на деко, застелене фольгою.

4. Болгарський перець розрізати на 6-8 частин, викласти на деко.

5. Між овочами розподілити гриби. Маленькі печериці залишити цілими, великі розрізати навпіл.

6. Овочі рясно посолити, поперчити, посипати сухим часником.

7. Збризнути овочі оливковою олією. Поставити деко в розігріту до 200 градусів духовку. Запікати овочі з грибами в духовці 20 хвилин.

8. Приготовито соус. Для цього необхідно змішати оливкову олію, бальзамічний оцет, італійські трави і часник.

9. Через 20 хвилин деко дістати з духовки, викласти до овочів помідори черрі, змастити все невеликою кількістю приготовленого соусу. Запікати овочі і гриби ще 10 хвилин.

10. Готові запечені овочі та печериці викласти в глибоку ємність (миску) шарами. Між шарами викладати нарізаний червоний лук.

11. Овочеві шари змащувати соусом.

12. Прибрати миску з овочевим антипасти з запечених баклажанів, кабачків, перцю, помідорів і печериць в холод на 6-10 годин. Овочі та гриби просочаться ароматами один одного, соусом і стануть надзвичайно смачними!
Приємного апетиту!

Вегетаріанські фаршировані перці – знамениті рецепти

7. Бріам (грецьке овочеве рагу)

Бриам (грецьке овочеве рагу)

На 8 порцій, 1 година 20 хв
Бріам – це грецьке овочеве рагу з сиром фета. Овочі з оливковою олією, прянощами і фетою запікаються в духовці. Ми впевнені, що бриам стане вашою улюбленою овочевою стравою.

Продукти (на 8 порцій)

  • Сир фета – 300 г
  • Баклажани – 2-3 шт.
  • Цукіні – 2 шт.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Помідори – 6 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Зелень свіжа (кінза, петрушка, орегано) – 30 г
  • Олія оливкова – 80 мл
  • Лавровий лист – 3-4 шт.
  • Чебрець сушений – 1 ч. ложка
  • Орегано сушений – 1 ч. ложка
  • Перець мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Покроковий рецепт

1.Овочі помити, почистити, якщо потрібно. Порізати овочі досить великими шматочками. Зубчики часнику нарізати шматочками, цибулю нарізати кільцями.

2. Овочі посипати нарізаною зеленню, додати прянощі, посипати сіллю і меленим перцем, полити оливковою олією і добре перемішати. (Зверніть увагу, що кількість солі повинна бути помірною, оскільки в подальшому ви додасте солоний сир фета, тому краще досолити вже готову страву.)

3. Викласти овочі в ємність для запікання. Запікати овочеве рагу в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.

4. Через 40-50 хвилин посипати нарізаною на невеликі шматочки або раскрошенным сиром фета і готувати овочеве рагу з картоплею в духовці ще 10 хвилин. Можна включити гриль, щоб сир краще запікся.

5. Готове грецьке овочеве рагу бріам злегка остудити і, посипавши зеленню, подавати до столу.

6. Бріам можна подавати гарячим або холодним, основним блюдом або гарніром.
Приємного апетиту!