Sign up
Харчування

Харчування за аюрведою для жінок - як жити в гармонії з власним тілом?

 

Дієта по аюрведою для жінок - набір правил з харчування для підвищення свого енергетичного рівня.

 

Це обов'язкові до виконання рекомендації, на думку індійців послані Богом Родючості для досягнення точки рівноваги між тілесним і духовним.

 

Аюрведічеськіє знання дозволяють сформувати глибоке розуміння взаємозв'язку хвороб і харчування, оцінювати їжу з точки зору дош і подолати неуцтво при її виборі.

 

Зміст:

  1. Визначення вашої конституції особистості по аюрведою
  2. Ознаки поганого травлення і звички, яких варто уникати
  3. Перелік продуктів, що підвищують жіночу (місячну) енергію
  4. милостиве час для вживання їжі

 

Харчування за аюрведою для жінок

 

Визначення вашої конституції особистості по аюрведою. Чим харчуватися представникам різних дош?

У світі існує 5 елементів (стихій), які формують нашу реальність.

 

Кожен з них важливий і в значній мірі впливає на процеси, що відбуваються в людині і навколо нього.

 

Це: Земля, вода, Повітря, Ефір і Вогонь. У момент зачаття, коли душа входить в плід, відбувається процес зародження особистих характеристик (дошей) майбутньої людини.

 

Вони залежать від характеру батьків, їх звичок, правил харчування, спадковості та іншого.

 

Всього існує п'ять стихій, до кожної з яких відноситься людина: Земля, Вода, Повітря, Ефір, Вогонь

 

Мало хто може похвалитися ідеальною збалансованістю цих якостей , зазвичай спостерігається перекіс в ту або іншу сторону, від якого залежить здоров'я.

 

У вас багато стихії Землі - ви схильні до ожиріння, Повітря - до тривог і сумнівів, Води - до набряків , Вогонь - практично завжди гарантує печію або виразку.

 

Це, звичайно, не діагноз, а початкова схильність, яку можна подолати за допомогою збалансованого раціону.

 

Доши (всього їх три) об'єднують в собі декілька стихій одночасно: Вата = Повітря + Ефір, Капха = Вода + Земля, Пітта = Вогонь і Вода одночасно.

 

Знаючи до якого класу ви ставитеся, потрібно вживати протилежну за властивостями їжу і як би врівноважувати самих себе.

 

  1. Вата- тип. Такі люди активні, надмірно збудливі особистості з легким, струнким і рухливим тілом. Дівчата цього типу не терплять ліні і постійно схильні діяти. Люблять міняти місце проживання, подорожувати, це тримає їх в тонусі. Мають суху шкіру і волосся, часто гикають. Схильні шукати відносини просто, щоб уникнути самотності. Воліють густе, кисле, пересоленное.

 

Властивості особистості: холодна, кисла, суха.

 

Для заспокоєння цієї енергії потрібно їсти протилежне: гаряче, солодке, жирне (супи, сухофрукти, каші). | || 378

 

Жінкам вата-типу рекомендується вживати більше каш і сухофруктів

 

  1. Пітта-тип. здебільшого це вогненна енергія, укладена в людині, тому їх температура тіла часто вище звичайної. Травний вогонь у таких людей розвинений на високому рівні, вони дуже люблять їсти, особливо гостру, перчену їжу. Статура в більшості випадків середнє, але вони здатні сильно поправитися або схуднути. Це розумні, освічені лідери, які люблять розкіш. Часто лисіють і це наслідок їх буйного розуму. Максималісти, схильні до критики. У них маслянисті волосся і шкіра, а від жирної їжі часто болить голова.

 

Пітта слід пити багато рідини і розбавляти кислотність шлункового соку.

 

Для врівноваження підійде все вологе і прохолодне (сокові напої, фруктово-овочеві салати).

 

Представницям питта-типу потрібно включити в раціон більше фруктових і овочевих салатів

 

  1. Капха-тип. Це живий символ родючості (Земля + Вода), тому і статура щільне, велике, не виключений зайву вагу. Вони добрі і чуйні, руху і образ мислення спокійний. Їх можна порівняти з благородними, величними слонами з гарячим серцем, вони прагнуть сіяти тільки добро. Зазвичай живуть довше за інших. Жінки цього типу - вроджені матері і віддані дружини. Неквапливі, часто ледачі, люблять сидіти в тиші і спокої. Мають тягу до солодкого, а тому страждають від зайвої ваги. Обмін речовин занадто загальмований.

 

Капха - це повільність, волога і холод.

 

Для гарного самопочуття їм важливо вживати в їжу все гаряче і гостре: запечені овочі з прянощами, імбирний чай з лимоном або нежирні крупи.

 

Представницям капха рекомендовані прянощі і імбирний чай

 

Порада: в людині може уживатися кілька дош в різних пропорціях . Визначте ваш тип або поєднання і спробуйте поекспериментувати з усілякою їжею протягом місяця. Запишіть спостереження і визначитеся з особистим меню.

 

Ознаки поганого травлення і звички, яких варто уникати

Завжди слід уважно прислухатися до відчуттів власного тіла. Спочатку це особливо складно.

 

Виною тому нав'язані звички дитинства, думка оточуючих, особливості культури.

 

Між іншим, жіноче тіло завжди краще відчуває що йому потрібно, ніж чоловіче. Вся справа в інтуїтивному підході до багатьох речей.

 

После еды в животе должна оставаться приятная легкость
Після їжі в животі повинна залишатися приємна легкість

 

Ви не повинні відчувати тяжкість, апатію після прийому їжі.

 

Поганим знаком є ​​сонливість, дратівливість або лінь - значить, вона не підходить конституції і шкодить вам.

 

На перший погляд нешкідливі, ці інгредієнти можуть викликати інтоксикацію, здуття, болі, запаморочення і навіть блювоту.

 

У такому випадку варто в терміновому порядку звернутися до лікаря і викреслити їх зі свого раціону.

 

Позиви до спорожнення кишечника в ідеалі відбуваються на наступний ранок після вживання, якщо раніше - вони для вас токсичні.

 

Ще одна ознака поганого травлення: поганий запах з рота. Здавалося б, все так просто, але багато хто не завжди слухають дрібні підказки власних харчових реакцій.

 

Щоб поліпшити свій стан, уникайте поширених помилок, перерахованих нижче.

 

У аюрведою дуже важливе дотримання правил харчування

 

Погані звички, руйнують травний процес:

 

  1. Їсти, коли не хочеться. Прийшов час обіду? Яка різниця! Пропустіть прийом їжі, якщо голоду немає.
  2. Запивати страви свежевижатими соками або є їх разом з фруктовими десертами. Так, вони корисні, але тільки як окрема порція.
  3. Патологічний переїдання (все, що знаходиться на тарілці) або недоїдання. У всьому потрібна поміркованість.
  4. Вживання крижаної води. По-перше, можна захворіти; по-друге, це не корисно. Знайдіть свою норму вживання рідини.
  5. «Заїдання» психологічних травм і переживань. Краще відчуєте емоцію сповна (для чогось же вона дається) і відпустіть її.
  6. Неправильный расчет времени застолья (про це поговоримо трохи пізніше).
  7. Поглинання несумісних між собою страв.
  8. Аюрведа проти незбалансованих перекусів несумісними продуктами. || | 510
  9. Если у вас запор — поголодайте. Організм повинен сам вирішити цю проблему, не збільшуйте самопочуття.

 

Порада: пережовувати їжу за прикладом індійських й гов 108 раз. Щоб швидше звикнути до цього, вивчіть травні мудрі, це допоможе зайняти неспокійний розум і руки ( «Чаша Чадмана», «Морський гребінець», «Мудра Води»).

 

Старайтесь так тщательно пережевывать , как это делают йоги
Намагайтеся так ретельно пережовувати їжу, як це роблять йоги

 

Перелік продуктів, що підвищують жіночу (місячну) енергію. Цілющі властивості спецій

Місяць грає особливе місце в житті прекрасної половини людства.

 

Її енергія вважається основою кожної берегині домашнього вогнища, від неї залежить привабливість, особисте життя , внутрішнє відчуття спокою, навіть фізіологічні цикли.

 

Певні продукти допомагають максимально збільшити цю кількість, що призводить до матеріального і духовному щастя:

 

  1. Молоко. Вживати його варто або рано вранці (6:00) або ввечері (18:00), тільки тоді воно буде нести користь. У першому випадку, його краще підсолодити і прокип'ятити, вживати гарячим з медом і спеціями. У другому - додайте цукор, фенхель, кардамон. За допомогою цього напою ви відпочинете вночі, наберетеся свіжих сил і пробудити в собі приховані сили розуму.
  2. Ізюм. Наповнить вас свіжими силами з ранку, підходить для всіх дош одночасно.
  3. Банан. Приносить задоволення життям, оптимізм, радостность. Здатний сильно впливати на людину. Вживайте, якщо цих якостей у вас не вистачає.
  4. Груша. Потрібна вольовим людям, лідерам, начальникам.
  5. Малина. ідеальна їжа для Пітта, т. к. нормалізує кислотність шлунка. Її краще їсти свіжої або засушити на сонці. В іншому випадку користі вона не принесе.
  6. Зливи. Нормалізують роботу серцево-судинної системи, особливо допомагають при скачках тиску.
  7. Мед. На думку індусів, він є уособленням любові. Це жіночий продукт, який дарує ніжність. Важливо вибрати свій сорт. Зробити це просто - понюхайте. Відповідний вам вид буде пахнути свіжістю, а не насолодою.

 

Старайтесь употреблять правильные продукты
Намагайтеся вживати правильні продукти

 

Ведична кухня не несла б таку користь без спецій, ретельно підібраних цілими поколіннями лікарів.

 

Асафетида допоможе вгамувати головний біль і нормалізувати нервову систему, вирішити проблеми з хребтом.

 

Імбир - потужний стимулятор кровообігу, успішно бореться з простудними недугами, анорексією, суглобовими болями, відновлює роботу щитовидної залози.

 

Куркума лікує виразку, хвороби нирок і печінки, знімає втому, прибирає всілякі алергічні реакції.

 

Перець чилі - патології травлення, бронхіальну астму, атеросклероз і гепатити.

 

Кардамон виліковує бронхіти і ішемію, знімає болі, має спазмолітичну дію.

 

Кунжут неймовірно корисний для наших кісток, а значить і зубів. Якщо до нього додати трохи води і лимонного соку, їм можна прибрати прищі на шкірі.

 

Головний біль лікує суміш з насіння, кардамону, камфори і кориці. Пряний каррі загоює рани, прибирає запалення і очищає кров від інфекції. Кумин знімає мікроспазми шкірних покривів.

 

Фенхель лікує короткозорість. Селера хороший при плевритах, закупорках внутрішніх органів (печінки, селезінки), знімає лихоманку.

 

Чорний перець активізує дію поживних речовин в тілі. Ковтайте цільні зерна, як це роблять йоги.

 

Особое значение в Индии предается специям
Особливе значення в аюрведою надається спецій

 

Порада: вживайте іноземні овочі та фрукти з обережністю. Аюрведа вважає, що плоди принесуть користь лише тій людині, в краях якого вони виросли. Індус від простої буряка може отруїтися, а ми здатні відчути нездужання від чайота або кольрабі.

 

Милостиве час для вживання їжі

Сніданок

Багато людей, які не знайомі з законами аюрведи, свідомо уникають цього прийому їжі, тому що від нього відразу хилить в сон.

 

Вони кажуть: «Я не снідаю. У мене дуже багато справ! », - маючи на увазі сонливість, яка неминуче з'являється від неосвічених продуктів.

 

Забудьте раз і назавжди про булочках, бутербродах і кашах (всіх, окрім легкої гречаної) і ранок буде добрим!

 

Прокиньтеся о шостій ранку і спробуйте соковиті, солодкі фрукти. Будь-молочний продукт, на думку індусів, піде вам на користь.

 

Сюди ж відноситься молоко (про нього ми писали раніше). І, заради всього святого, їжте солодощі!

 

Жінці це просто необхідно для врівноваження гормонального фону. Дозволяються сухофрукти, шоколад, сироедческіе цукерки.

 

Навіть якщо ви на дієті. До 12 години всі перетравиться без наслідків.

 

Заборона один - торти (через коржів). В іншому випадку ви з часом станете дратівливою злюкою, пошкодуйте свого чоловіка.

 

Приемам пищи в Аюрведе придается особое значение
Прийомам їжі в Аюрведе надається особливе значення | || 657

 

Обід

Ідеальний час для нього - з 11:00 до 14:00. У ці години травлення найбільш активно, його живить сонячна енергія.

 

Візьміть в звичку готувати зернові, бобові культури, смажені в маслі овочі.

 

Вони допоможуть наситити розум і поліпшити розумову діяльність , головне - дотримуватися тимчасові рамки і не переїдати.

 

Від цього знижується сила волі і можливість концентруватися. Напруженої праці варто уникати протягом наступної години.

 

Найважливішим прийомом їжі вважається вечеря

 

Вечеря

Самый важный прием пищи. Именно от него будет зависеть, произойдут в вашем желудке гнилостные процессы или нет.

 

Їжте і годуєте близьких тушкованими овочами або горіхами.

 

Масла і хліба по можливості уникайте. Плоди допоможуть розслабитися після трудового дня, зняти нервову напругу і підготуватися до повноцінного сну.

 

Уникайте важкого для вогню травлення картоплі. Краще зупинитися на надземних овочах (капусті, кабачках, огірках, зелені).

 

З кисломолочного дозволяється тільки підігріте молоко з спеціями.

 

У індійців взагалі особливо тепле ставлення до цього продукту. Аж до правила: якщо після молока людина відчула себе погано або приснився кошмар - ви його випили занадто мало.

 

Привчати себе до нього варто поступово, починаючи з чайної ложки, повільно збільшуючи дозу .

 

Якщо все одно погано - уникайте його повністю, воно не відповідає вашим потребам.

 

Порада: влітку - їжте більше фруктів. Восени переходите на сир, сметану, масло ДХІ, гречану кашу з цукром. Взимку продовжуйте вживання жирів, додайте солодкі спеції, але уникайте охолоджуючих (наприклад, м'яти). Навесні вітається використання фенхеля, кориці, кмину.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (| || 738 3 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження ... | || 750