Лайфхак
07.05.2018
Харчування

Рецепти соусів в домашніх умовах - 30+ кращих

рецепты соусов в домашних условиях

 

Знаменитий письменник і гурман Олександр Дюма якось сказав, що можна навчитися варити і смажити, але навчитися готувати соуси можна - з цим талантом потрібно народитися.

 

І це дійсно так, адже один штрих здатний повністю змінити смак страви.

 

Зробити його або божественним, або жахливим.

 

У цій статті ми зібрали 30+ простих і смачних рецептів соусів для легкого приготування в домашніх умовах з фото і покроковим описом процесу.

 

У більшості випадків досить просто з'єднати всі компоненти в блендері.

 

Зміст:

  1. Рецепти класичних соусів з фото - 10+ варіантів
  2. Рецепти соусів на зиму - 5+ простих і смачних
  3. Рецепти соусів до спагетті - 5+ кращих
  4. Рецепти соусів до картоплі - 5+ варіацій

 

рецепты соусов в домашних условиях

 

 

Рецепти класичних соусів в домашніх умовах з фото - 10+ варіантів

Песто

Цей італійський соус стане ідеальним доповненням до пасти, піци і запеченим овочам, в тому числі до улюбленої багатьма картоплі. || | 330

 

Вам знадобиться:

 

  1. 100 мл оливкової олії
  2. Пучок зеленого базиліка
  3. 50 г кедрових горішків
  4. 50 г тертого пармезану
  5. 3 зубчики часнику
  6. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Песто

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти доводимо до однорідного стану за допомогою блендера і насолоджуємося неймовірним смаком.

 

Домашній майонез

Корисна альтернатива магазинному. Готуючи соус всіх соусів на власній кухні, ви гарантовано будете впевнені в його якості. Тим більше зробити це простіше простого.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 1 яйце
  2. 250 мл рослинного масла
  3. 1 ст. л. лимонного соку
  4. 1 ч. л. гірчиці
  5. Цукор і сіль за смаком
  6. Мелена чорний перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Домашний майонез

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти з'єднуємо за допомогою блендера або міксера до однорідного стану.

 

При приготуванні особливу увагу слід приділити свіжості яєць.

 

Порада: щоб майонез вийшов більш пікантним, замість рослинного можна використовувати оливкову масло, а традиційну гірчицю замінити діжонськой.

 

Майонез з авокадо

Цей варіант традиційного майонезу припаде до душі вегетаріанцям і тим, хто ретельно стежить за фігурою.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 1 авокадо
  2. 2 ст. л. рослинного або оливкового масла
  3. 2 зубчики часнику
  4. 2 ст. л. лимонного соку
  5. 100 мл води або сухого білого вина
  6. Сіль і гострий перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Майонез з авокадо

 

Покрокове приготування:

 

  1. авокадо и чеснок разминаем в ступке до кашицеобразного состояния, добавляем остальные ингредиенты и еще раз перемешиваем.

 

Бешамель

Білий французький соус прекрасно підходить для запікання овочів, в особливості картоплі і грибів, а також для різних видів спагетті.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 л молока
  2. 50 г вершкового масла
  3. 50 г борошна
  4. Щіпка мускатного горіха
  5. Сіль і перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Бешамель

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейнику на повільному вогні розтоплюємо масло.
  2. Всипаємо борошно і, постійно помішуючи, нагріваємо суміш до однорідного стану.
  3. Продовжуючи помішувати, поступово вливаємо молоко, додаємо сіль, перець і мускатний горіх.
  4. Варимо протягом п'яти хвилин, не перестаючи заважати дерев'яною лопаткою, щоб маса вийшла без грудок.

 

Соус каррі

Пряний індійський соус, як і сама кухня цієї дивовижної країни, давно зайняв почесне місце в нашому меню.

 

Для його приготування вам знадобиться: | || 499

 

  1. 5 ст. л. соняшникової олії
  2. 2 ч. л. насіння гірчиці
  3. 30 г кореня імбиру
  4. 1 пучок листя каррі
  5. 1 ч. л. пажитника
  6. 3 цибулини
  7. 1 ч. л. куркуми
  8. 1 ч. л. паприки
  9. 5 помідор
  10. Стакан води
  11. Сіль за смаком
  12. 1 банка кокосового молока
  13. 2-3 перцю чилі - гостроту регулюйте за своїми смаковими відчуттями

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Каррі

 

Покрокове приготування:

 

  1. у сотейник наливаємо масло і протягом хвилини обсмажуємо все спеції.
  2. Туди ж відправляємо натертий імбир і нарізаний смужками чилі без насіння.
  3. До суміші додаємо дрібно нарізану цибулю і перебиті за допомогою блендера помідори.
  4. Тушкуємо пару хвилин, додаємо воду, сіль і кокосове молоко. Готуємо на повільному вогні протягом 7-10 хвилин.
  5. Більш ідеального доповнення до відварного рису годі й чекати.

 

Соус з печериць або глив

Грибний молочний соус зробить незвичайним картопляні, кабачкові, Бататовая і інші вегетаріанські запіканки. Прекрасно поєднується з будь-якими варіаціями спагетті і піцою.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 200 г грибів
  2. 1 пучок петрушки
  3. 3 ст. л. борошна
  4. 100 г вершкового масла
  5. 0,5 л молока
  6. Лимонний сік за смаком
  7. Сіль і білий мелений перець за смаком | || 575

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Грибний соус

 

Покрокове приготування: || | 583

 

  1. Гриби ріжемо на шматочки, злегка скроплюємо лимонним соком і смажимо протягом 3-4 хвилин на рослинній олії.
  2. у сотейнику розігріваємо вершкове масло, додаємо борошно, ретельно обсмажуємо і вливаємо невеликими порціями молоко - таким чином у нас вийде класичний соус бешамель.
  3. За бажанням можна додати мускатний горіх.
  4. З'єднуємо молочну основу з грибами, солимо і перчимо до смаку, всипаємо дрібно нашатковану петрушку.
  5. Готуємо на повільному вогні, постійно помішуючи, ще п'ять хвилин.

 

Тартар

Холодний тартар чудово поєднується зі стравами, приготованими на грилі.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 200 мл домашнього майонезу
  2. Пучок базиліка
  3. 1 цибулина шалот
  4. 1 лимон
  5. 3 ст. л. каперсів
  6. Чорний мелений перець

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Тартар

 

Покрокове приготування:

 

  1. Лук, каперси і базилік дрібно рубаємо, з'єднуємо з майонезом і соком цілого лимона. Перчимо до смаку.
  2. Готовий соус на 20 хвилин ставимо в холодильник.

 

Соус з імбиру

Підійде не тільки страв з морепродуктів, а й до суші і роллам.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 5 см свіжого кореня імбиру
  2. 10-15 см маринованого імбиру
  3. 4 зубчики часнику
  4. Пучок зеленої цибулі
  5. 1 ст. л. винного або рисового оцту
  6. 2-3 ложки оливкової олії
  7. 150 мл соєвого соусу

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Імбирний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Імбир та цибулю дрібно нарізаємо, часник пропускаємо через давилку.
  2. На сковороді протягом хвилини обсмажуємо імбир, білу частину зеленої цибулі і часник.
  3. Потім вливаємо оцет і соєвий соус, доводимо до кипіння, всипаємо залишився лук, даємо закипіти і знімаємо з вогню . Подаємо холодним.

 

Порада: якщо ви великий цінитель японської кухні, кілька варіантів приготування традиційного соусу теріякі ви знайдете в | || 684 этой статті.

 

песто з кінзи

Грузинський варіант класичного песто.

 

Вам знадобиться:

 

  1. Пучок кінзи
  2. Половина пучка петрушки
  3. Пекучий перець за смаком | || 705
  4. 2 зубчика чеснока
  5. 2 см кореня імбиру
  6. 5 ст. л. оливкового масла
  7. 2 ст. л. винного оцту
  8. Сіль і чорний перець за смаком
  9. 50 г волоських горіхів

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Песто з кінзи

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти за допомогою блендера перетворюємо в однорідну по консистенції зелену масу.

 

Классический чесночный соус

Вам знадобиться:

 

  1. 1 ст. л. вершкового масла
  2. 1 ст. л. борошна
  3. Стакан овочевого бульйону
  4. 1 ст. л. оцту
  5. 1 головка часнику
  6. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Часниковий соус

 

Пошаговое приготовление:

 

  1. Вершкове масло обсмажуємо на сковороді з борошном, як зазначено в рецепті соусу бешамель.
  2. Солимо, додаємо оцет і товчений в ступці часник.
  3. Вливаємо бульйон і, постійно помішуючи, готуємо 7 хвилин.

 

Рецепти соусів в домашніх умовах на зиму - 5+ простих і смачних

Самыми распространенными рецептами соусов в домашних условиях, которые можно хранить в холодильнике, являются разнообразные вариации огонька из томатов.

 

Кілька варіантів його приготування з покроковим описом ви знайдете тут.

 

Сьогодні ділимося не менше смачними соусами, які легко перезимують в холодильнику.

 

Грузинський ткемалі

Вам знадобиться:

 

  1. 1 кг слив
  2. Півсклянки води
  3. 1 головка часнику
  4. 2 ст. л. сушеного кропу
  5. 2 ч. л. сушеної м'яти
  6. 1,5 ч. л. гострого червоного перцю
  7. 3 ч. л. сушеного коріандру
  8. Пучок свіжої рубаною кінзи

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Ткемалі

 

Покрокове приготування:

 

  1. Зливи ретельно миємо, розрізаємо на половинки, видаляємо кісточки, заливаємо водою і варимо, поки вони не стануть повністю м'якими.
  2. Потім протираємо через сито, відправляємо назад в каструлю і продовжуємо варити ще близько години, потроху додаючи сливовий «бульйон».
  3. За консистенцією готовий соус повинен нагадувати сметану.
  4. Кинзу и чеснок мелко рубим и добавляем в кастрюлю вместе с другими ингредиентами. Варим еще пять минут.
  5. Соус розливаємо по скляних банках або пляшках.
  6. У кожну додаємо по чайній ложці рослинного масла, щільно закриваємо і зберігаємо в холодильнику.

 

Совет: по принципу ткемали можно приготовить и яблочный соус.

 

Єменський схуг

Цей гострий соус особливо припаде до смаку тим, хто любить їжу «гарячіше ».

 

У країнах Сходу його намазують на піти або коржі і їдять з першими стравами.

 

Самі єменці кажуть, що їжа без схуга не має смаку. До речі, така приправа відмінно спалює жир і знижує тиск.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 20 зелених гострих перців
  2. 2 пучка кінзи
  3. 2 головки часнику
  4. 2 ст. л. солі
  5. 1 ст. л. гострого чорного перцю
  6. 2 ст. л. меленого кумина

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Схуг

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти перетворюємо в однорідну масу за допомогою блендера.
  2. Робити це краще в окулярах, якщо немає бажання промивати слізні канали.
  3. Зберігати схуг в холодильнику можна протягом трьох місяців.

 

Кабачковий кетчуп

Вам знадобиться:

 

  1. 2 кабачка
  2. 5 помідор
  3. 2 середні цибулини
  4. Половина головки часнику
  5. По половині пучка кінзи і петрушки
  6. Перець горошком за смаком
  7. 1 ст. л. крохмалю
  8. 1 ч. л. оцту
  9. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Кетчуп з кабачками

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти пропускаємо через м'ясорубку і варимо протягом 40 хвилин.
  2. Після охолодження протираємо через сито і відправляємо назад на плиту.
  3. Вливаємо крохмаль, розведений у невеликій кількості води, додаємо оцет і спеції.
  4. Все ретельно перемішуємо, вимикаємо вогонь і даємо соусу охолонути. Розливаємо по невеликих стерильним баночках.

 

Соус зі свіжого барбарису

Ідеально підійде до основних страв, в тому числі до вегетаріанського плову, і при цьому є справжнім джерелом вітамінів.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 кг свіжого барбарису
  2. 1 ст. л. меленого імбиру
  3. 50 г меленої кориці
  4. 100 г цукру
  5. 5 шт. гвоздики
  6. Вода за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Барбарисовий

 

Покрокове приготування:

 

  1. Ягоди барбарису моєму, очищаємо від плодоніжок і варимо з корицею до повної м'якості, після чого протираємо через сито.
  2. Повертаємо пюре в каструлю, додаємо решту інгредієнтів і варимо до загустіння, періодично помішуючи дерев'яною лопаткою.
  3. Зберігаємо в стерилізованих банках.

 

Соус з хріном і помідорами

Вам знадобиться:

|| | 974

  1. 1 кг помидор
  2. 100 г натертого кореня хрону
  3. 1 головка часнику
  4. 3 ч. л. солі
  5. 1 ч. л. цукру
  6. 1 ст. л. оцту
  7. 200 мл соняшникової олії

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
З хроном

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти пропускаємо через м'ясорубку, додаємо сіль, цукор, оцет і рослинне масло.
  2. Зберігаємо соус в стерилізованих банках в холодильнику.

 

Ще кілька незвичайних варіантів приготування соусу з хрону з кухонь різних країн ви знайдете тут.

 

Рецепти соусів в домашніх умовах до спагетті - 5+ кращих рецептів

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соуси до спагеті

 

Мабуть, в усьому світі не знайти людину, яка б не любила спагетті.

 

Багато варіантів з описаних ваше соусів, особливо песто, бешамель і грибний, ідеально поєднуються з пастою.

 

Вот еще несколько беспроигрышных решений для ужина:

 

Норма

Для приготування класичного італійського соусу вам знадобиться:

 

  1. Банка помидоров в собственном соку
  2. 1 цибулина
  3. Половина невеликого баклажана
  4. Пучок базилика
  5. 6 ст. л. оливкового масла
  6. 50 г тертого пармезана
  7. Сіль і перець за смаком
  8. 250 г спагетті на 2 порції

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Норма

 

Пошаговое приготовление:

 

  1. Баклажан солимо і відкладаємо на півгодини, після чого видаляємо зайву рідину і обсмажуємо на оливковій олії з цибулею і часником.
  2. Туди ж відправляємо помідори, попередньо перетворивши їх в пюре, дрібно нарізані листя базиліка, сіль і перець.
  3. Готовим на медленном огне в течение 10 минут.
  4. Варимо пасту по інструкції на упаковці, змішуємо з соусом і зверху притрушуємо тертим пармезаном.

 

Соус з вершками і шпинатом

Вам знадобиться:

 

  1. Пачка замороженого шпинату
  2. Стакан зливом
  3. 1 цибулина
  4. 3 зубчики часнику
  5. 100 г натертого твердого сыра
  6. 2 ст. л. вершкового масла
  7. Смесь прованских трав по вкусу
  8. Соль по вкусу

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соус зі шпинату і вершків

 

Покрокове приготування:

 

  1. Шпинат размораживаем на сковороде со сливочным маслом, добавляем чеснок и лук и тушим до готовности.
  2. Вливаємо вершки, додаємо сіль і трави. Готуємо на повільному вогні ще п'ять хвилин.
  3. В кінці додаємо натертий сир.

 

Песто з в'яленими помідорами

Незвичайна і смачна варіація класичного соусу.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 150 г в'ялених помідор
  2. 50 г кедрових горіхів
  3. 2 зубчика чеснока
  4. Півпучка базиліка
  5. 70 г тертого пармезану
  6. 100 мл оливкової олії
  7. Сіль за смаком

| || 1133

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Песто с вялеными помидорами

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти перетворюємо в однорідну масу за допомогою блендера .

 

Классический томатный соус

Вам понад ится:

 

  1. Банку консервованих помідорів
  2. 2 ст. л. оливкового масла
  3. 1 луковица
  4. 3 зубчики часнику
  5. 1 ст. л. орегано
  6. 4 помідори
  7. 2 ст. л. томатной пасты
  8. 1 ст. л. цукру
  9. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Томатний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейнику розігріваємо олію і обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник.
  2. Додаємо орегано, консервовані помідори, цукор і томатну пасту. Тушкуємо на повільному вогні 20 хвилин.
  3. Всыпаем бланшированные и нарезанные кубиками свежие помидоры, черный перец и соль по вкусу. Готовим еще 2 минуты.

 

Порада: такий соус також виступає в ролі ідеальної основи дляпиццы.

 

Соус з сиром

Вам знадобиться:

 

  1. 150 мл молока
  2. 100 г мягкого сыра
  3. 0,5 ч. л. солі
  4. 0,5 ч. л. меленого чорного перцю
  5. 0,5 ч. л. мускатного горіха
  6. 0,5 ч. л. паприки

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Молочно-сирний

 

Покрокове приготування:

 

  1. Сир натираємо на тертці і висипаємо в холодне молоко.
  2. Ставимо сотейник на вогонь і, постійно помішуючи, варимо до повного розчинення сиру.
  3. В конце приготовления добавляем соль и специи.

 

Рецепти соусів в домашніх умовах до картоплі - 5+ варіацій

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соусы к картошке

 

Сметанно-часниковий

Вам знадобиться:

 

  1. Стакан сметани
  2. півпучка кропу
  3. 3 зубчика чеснока
  4. Щіпка солі

 

рецепты соусов в домашних условиях к картошке
Сметанно-часниковий

 

Пошаговое приготовление:

 

  1. Кріп дрібно рубаємо,чеснок пропускаємо через давилку і з'єднуємо з іншими інгредієнтами.

 

Порада: в такий соус можна додати невеликий натертий на крупній тертці солоний огірок.

 

Томатний

Вам знадобиться:

 

  1. Стебло селери
  2. Полбанки консервированных томатов
  3. 2 ст. л. томатной пасты
  4. 3 зубчики часнику
  5. 1 ст. л. оливкового масла
  6. Сіль, перець за смаком

 

Сметанно-чесночный
Томатний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Нарезанный стебель сельдерея и чеснок обжариваем на сковороде, добавляем томаты, пасту, соль и перец.
  2. Тушкуємо, періодично помішуючи, протягом 10 хвилин.

 

Творожный с орехами

Вам понадобится:

 

  1. 150 г сиру
  2. 1,5 ст. л. сметани
  3. 2 ст. л. подрібнених волоських горіхів
  4. 3 зубчика чеснока
  5. Зелень і сіль за смаком

 

Сметанно-чесночный
Сирний

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти подрібнюємо до однорідної маси за допомогою блендера.

 

Порада: більшість рецептів з цієї статті добре поєднуються з картоплею та іншими овочами.

 

Тірокафтері

Или национальный греческий соус из сыра с острым перцем.

| || один тисяча триста тридцять шість

Вам понадобится:

 

  1. 2 ст. л. оливкового масла
  2. 150 г сиру фета
  3. 2 ст. л. винного оцту
  4. 1 перец чили

 

Сметанно-чесночный
Тірокафтері

 

Покрокове приготування:

 

  1. З перцю чилі видаляємо насіння. Всі компоненти перебиваємо в блендері.
  2. Зберігаємо в холодильнику 4-5 днів.

 

Порада: щоб смак перцю чилі був більш вираженим, попередньо можна запекти його в духовці протягом 20 хвилин.

 

Китайський кисло-солодкий соус

Вам знадобиться:

 

  1. 2 ст. л. коричневого або звичайного цукру
  2. 2 ст. л. оцту
  3. 1 ст. л. соєвого соусу
  4. 1 ст. л. томатної пасти
  5. 3 ст. л. апельсинового сока
  6. 1 ч. л. борошна

 

Сметанно-чесночный
Китайський кисло-солодкий

 

Пошаговое приготовление:

 

  1. борошно з'єднуємо з 4 ст. л. води. Ретельно перемішуємо.
  2. Додаємо інші компоненти і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння на повільному вогні.

 

Кілька рецептів простих соусів в домашніх умовах з фото і покроковим описом ви дізнаєтеся з відео нижче:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (1 оцінок, середнє:5,00 з 5)
Завантаження. ..