Питание

Рецепти соусів в домашніх умовах — 30+ кращих

рецепты соусов в домашних условиях

 

Знаменитий письменник і гурман Олександр Дюма якось сказав, що можна навчитися варити і смажити, але навчитися готувати соуси можна — з цим талантом потрібно народитися.

 

І це дійсно так, адже один штрих здатний повністю змінити смак страви.

 

Зробити його або божественним, або жахливим.

 

У цій статті ми зібрали 30+ простих і смачних рецептів соусів для легкого приготування в домашніх умовах з фото і покроковим описом процесу.

 

У більшості випадків достатньо просто з'єднати всі компоненти в блендері.

 

Утримання:

  1. Рецепти класичних соусів з фото — 10+ варіантів
  2. Рецепти соусів на зиму — 5+ простих і смачних
  3. Рецепти соусів до спагетті — 5+ кращих
  4. Рецепти соусів до картоплі — 5+ варіацій

 

рецепты соусов в домашних условиях

 

 

Рецепти класичних соусів в домашніх умовах з фото — 10+ варіантів

Песто

Цей італійський соус стане ідеальним доповненням до пасти, піци і запеченим овочам , у тому числі до улюбленої багатьма картоплі.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 100 мл оливкової олії
  2. Пучок зеленого базиліка
  3. 50 р кедрових горішків
  4. 50 г тертого пармезану
  5. 3 зубчики часнику
  6. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Песто

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти доводимо до однорідного стану за допомогою блендера і насолоджуємося неймовірним смаком.

 

Домашній майонез

Корисна альтернатива магазинного. Готуючи соус всіх соусів на власній кухні, ви гарантовано будете впевнені в його якості. Тим більше зробити це простіше простого.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 1 яйце
  2. 250 мл рослинного масла
  3. 1 ст. л. лимонного соку
  4. 1 ч. л. гірчиці
  5. Цукор і сіль за смаком
  6. Мелений чорний перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Домашній майонез

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти з'єднуємо за допомогою блендера або міксера до однорідного стану.

 

При приготуванні особливу увагу слід приділити свіжості яєць.

 

Порада: щоб майонез вийшов більш пікантним, замість рослинного можна використовувати оливкову олію, а традиційну гірчицю замінити діжонської.

 

Майонез з авокадо

Цей варіант традиційного майонезу доведеться по душі вегетаріанцям і тим, хто ретельно стежить за фігурою.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 1 авокадо
  2. 2 ст. л. рослинної або оливкової олії
  3. 2 зубчики часнику
  4. 2 ст. л. лимонного соку
  5. 100 мл води або сухого білого вина
  6. Сіль і гострий перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Майонез з авокадо

 

Покрокове приготування:

 

  1. Авокадо і часник розминаємо в ступці до кашкоподібного стану, додаємо інші інгредієнти і ще раз перемішуємо.

 

Бешамель

Білий французький соус чудово підходить для запікання овочів, особливо картоплі та грибів, а також для різних видів спагетті.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 л молока
  2. 50 г вершкового масла
  3. 50 г борошна
  4. Щіпка мускатного горіха
  5. Сіль і перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Бешамель

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейнику на повільному вогні розтоплюємо масло.
  2. Всипаємо борошно і, постійно помішуючи, нагріваємо суміш до однорідного стану.
  3. Продовжуючи помішувати, поступово вливаємо молоко, додаємо сіль, перець і мускатний горіх.
  4. Варимо протягом п'яти хвилин, не перестаючи заважати дерев'яною лопаткою, щоб маса вийшла без грудок.

 

Соус каррі

Пряний індійський соус , як і сама кухня цієї дивовижної країни, давно зайняв почесне місце в нашому меню.

 

Для його приготування вам знадобиться:

 

  1. 5 ст. л. соняшникової олії
  2. 2 ч. л. насіння гірчиці
  3. 30 г кореня імбиру
  4. 1 пучок листя каррі
  5. 1 ч. л. пажитника
  6. 3 цибулини
  7. 1 ч. л. куркуми
  8. 1 ч. л. паприки
  9. 5 томатів
  10. Склянку води
  11. Сіль за смаком
  12. 1 банку кокосового молока
  13. 2-3 перцю чилі — гостроту регулюйте по своїх смакових відчуттів

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Каррі

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейник наливаємо олію і протягом хвилини обсмажуємо всі спеції.
  2. Туди ж відправляємо натертий імбир і нарізаний смужками чилі без насіння.
  3. До суміші додаємо дрібно нарізану цибулю і перебиті за допомогою блендера помідори.
  4. Тушкуємо пару хвилин, додаємо воду, сіль і кокосове молоко. Готуємо на повільному вогні протягом 7-10 хвилин.
  5. Більш ідеального доповнення до відварного рису не придумати.

 

Соус з печериць або глив

Грибний молочний соус зробить незвичайним картопляні, кабачкові, бататовые та інші вегетаріанські запіканки. Прекрасно поєднується з будь-якими варіаціями спагетті і піцою.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 200 г грибів
  2. 1 пучок петрушки
  3. 3 ст. л. борошна
  4. 100 г вершкового масла
  5. 0,5 л молока
  6. Лимонний сік за смаком
  7. Сіль і білий мелений перець за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Грибний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Гриби ріжемо на шматочки, злегка скроплюємо лимонним соком і смажимо протягом 3-4 хвилин на рослинній олії.
  2. У сотейнику розігріваємо вершкове масло , додаємо борошно, ретельно обсмажуємо і вливаємо невеликими порціями молоко — таким чином у нас вийде класичний соус бешамель.
  3. За бажанням можна додати мускатний горіх.
  4. З'єднуємо молочну основу з грибами, солимо і перчимо до смаку, додаємо дрібно нашатковану петрушку.
  5. Готуємо на повільному вогні, постійно помішуючи, ще п'ять хвилин.

 

Тартар

Холодний тартар чудово поєднується зі стравами, приготованими на грилі.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 200 мл домашнього майонезу
  2. Пучок базиліка
  3. 1 цибулина шалот
  4. 1 лимон
  5. 3 ст. л. каперсів
  6. Чорний мелений перець

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Тартар

 

Покрокове приготування:

 

  1. Цибулю, каперси і базилік дрібно рубаємо, змішуємо з майонезом і соком цілого лимона. Перчимо за смаком.
  2. Готовий соус на 20 хвилин ставимо в холодильник.

 

Соус з імбиру

Підійде не тільки страв з морепродуктів, але і до суші та ролів .

 

Вам знадобиться:

 

  1. 5 см свіжого кореня імбиру
  2. 10-15 см маринованого імбиру
  3. 4 зубчики часнику
  4. Пучок зеленого лука
  5. 1 ст. л. винного або рисового оцту
  6. 2-3 ложки оливкової олії
  7. 150 мл соєвого соусу

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Імбирний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Імбир і цибулю дрібно нарізаємо, часник пропускаємо через часникодавку.
  2. На сковороді протягом хвилини обсмажуємо імбир, білу частину зеленої цибулі і часник.
  3. Потім вливаємо оцет і соєвий соус, доводимо до кипіння, додаємо решту цибулі, даємо закипіти і знімаємо з вогню. Подаємо холодним.

 

Порада: якщо ви великий цінитель японської кухні , кілька варіантів приготування традиційного соусу теріякі ви знайдете в цієї статті.

 

Песто з кінзи

Грузинський варіант класичного песто.

 

Вам знадобиться:

 

  1. Пучок кінзи
  2. Половина пучка петрушки
  3. Пекучий перець за смаком
  4. 2 зубчики часнику
  5. 2 см кореня імбиру
  6. 5 ст. л. оливкової олії
  7. 2 ст. л. винного оцту
  8. Сіль і чорний перець за смаком
  9. 50 г волоських горіхів

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Песто з кінзи

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти за допомогою блендера перетворюємо в однорідну по консистенції зелену масу.

 

Класичний часниковий соус

Вам знадобиться:

 

  1. 1 ст. л. вершкового масла
  2. 1 ст. л. борошна
  3. Склянка овочевого бульйону
  4. 1 ст. л. оцту
  5. 1 головка часнику
  6. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях с фото пошагово простые и вкусные
Часниковий соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Вершкове олія обсмажуємо на сковороді з борошном, як зазначено в рецепті соусу бешамель.
  2. Солимо, додаємо оцет і товчена в ступці часник.
  3. Вливаємо бульйон і, постійно помішуючи, готуємо 7 хвилин.

 

Рецепти соусів в домашніх умовах на зиму — 5+ простих і смачних

найпоширенішими рецептами соусів в домашніх умовах, які можна зберігати в холодильнику, є різноманітні варіації вогника з томатів.

 

Кілька варіантів його приготування з покроковим описом ви знайдете тут .

 

Сьогодні ділимося не менш смачними соусами, які легко перезимують у холодильнику.

 

Грузинський ткемалі

Вам знадобиться:

 

  1. 1 кг слив
  2. Півсклянки води
  3. 1 головка часнику
  4. 2 ст. л. сушеного кропу
  5. 2 ч. л. сушеної м'яти
  6. 1,5 ч. л. гострого червоного перцю
  7. 3 ч. л. сушеного коріандру
  8. Пучок свіжої рубаною кінзи

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Ткемалі

 

Покрокове приготування:

 

  1. Сливи ретельно миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки, заливаємо водою і варимо, поки вони не стануть повністю м'якими.
  2. Потім протираємо через сито, відправляємо назад в каструлю і продовжуємо варити ще близько години, потроху додаючи сливовий «бульйон».
  3. По консистенції готовий соус повинен нагадувати сметану.
  4. Кінзу і часник дрібно рубаємо і додаємо в каструлю разом з іншими інгредієнтами. Варимо ще п'ять хвилин.
  5. Соус розливаємо по скляних банках або пляшках.
  6. В кожну додаємо по чайній ложці рослинного масла, щільно закриваємо і зберігаємо в холодильнику.

 

Порада: за принципом ткемалі можна приготувати і яблучний соус.

 

Єменський схуг

Цей гострий соус особливо припаде до смаку тим, хто любить їжу «погарячіше».

 

У країнах Сходу його намазують на піти або коржі і їдять з першими стравами .

 

Самі єменці кажуть, що їжа без схуга не має смаку. До речі, така приправа відмінно спалює жир і знижує тиск.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 20 зелених гострих перців
  2. 2 пучка кінзи
  3. 2 головки часнику
  4. 2 ст. л. солі
  5. 1 ст. л. гострого чорного перцю
  6. 2 ст. л. меленого куміна

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Схуг

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти перетворюємо в однорідну масу за допомогою блендера.
  2. Робити це краще в окулярах, якщо немає бажання промивати слізні канали.
  3. Зберігати схуг в холодильнику можна протягом трьох місяців.

 

Кабачковий кетчуп

Вам знадобиться:

 

  1. 2 кабачка
  2. 5 томатів
  3. 2 середніх цибулини
  4. Половину головки часнику
  5. По половині пучка кінзи і петрушки
  6. Перець горошком за смаком
  7. 1 ст. л. крохмалю
  8. 1 ч. л. оцту
  9. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Кетчуп з кабачками

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти пропускаємо через м'ясорубку і варимо протягом 40 хвилин.
  2. Після остигання протираємо через сито і відправляємо назад на плиту.
  3. Вливаємо крохмаль, розведений у невеликій кількості води, додаємо оцет і спеції.
  4. Все ретельно перемішуємо, вимикаємо вогонь і даємо соусу охолонути. Розливаємо по невеликим стерильним банках.

 

Соус зі свіжого барбарису

Ідеально підійде до основних страв, у тому числі до вегетаріанського плову , і при цьому є справжнім джерелом вітамінів.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 0,5 кг свіжого барбарису
  2. 1 ст. л. меленого імбиру
  3. 50 г меленої кориці
  4. 100 г цукру
  5. 5 шт. гвоздики
  6. Вода за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
Барбарисовий

 

Покрокове приготування:

 

  1. Ягоди барбарису моєму, очищаємо від плодоніжок і варимо з корицею до повної м'якості, після чого протираємо через сито.
  2. Повертаємо пюре в каструлю, додаємо інші інгредієнти і варимо до загустіння, періодично помішуючи дерев'яною лопаткою.
  3. Зберігаємо в стерилізованих банках.

 

Соус з хріном і помідорами

Вам знадобиться:

 

  1. 1 кг помідор
  2. 100 г натертого кореня хрону
  3. 1 головка часнику
  4. 3 ч. л. солі
  5. 1 ч. л. цукру
  6. 1 ст. л. оцту
  7. 200 мл соняшникової олії

 

рецепты соусов в домашних условиях на зиму
З хріном

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти пропускаємо через м'ясорубку, додаємо сіль, цукор, оцет і рослинне масло.
  2. Зберігаємо соус в стерилізованих банках в холодильнику.

 

Ще кілька незвичайних варіантів приготування соусу з хрону з кухонь різних країн ви знайдете тут .

 

Рецепти соусів в домашніх умовах до спагетті — 5+ кращих рецептів

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соуси до спагетті

 

Мабуть, у всьому світі не знайти людини, яка не любила б спагетті.

 

Багато варіанти з описаних ваше соусів, особливо песто, бешамель і грибний, ідеально поєднуються з пастою.

 

Ось ще кілька безпрограшних рішень для вечері:

 

Норма

Для приготування класичного італійського соусу вам знадобиться:

 

  1. Банку помідорів у власному соку
  2. 1 цибулина
  3. Половина невеликого баклажана
  4. Пучок базиліка
  5. 6 ст. л. оливкової олії
  6. 50 г тертого пармезану
  7. Сіль і перець за смаком
  8. 250 г спагетті на 2 порції

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Норма

 

Покрокове приготування:

 

  1. Баклажан солимо і відкладаємо на півгодини, після чого видаляємо зайву рідину і обсмажуємо на оливковій олії з цибулею і часником.
  2. Туди ж відправляємо помідори, попередньо перетворивши їх в пюре, дрібно нарізані листя базиліка, сіль і перець.
  3. Готуємо на повільному вогні протягом 10 хвилин.
  4. Варимо пасту по інструкції на упаковці, змішуємо з соусом і зверху притрушиваем тертим пармезаном.

 

Соус з вершками і шпинатом

Вам знадобиться:

 

  1. Пачка замороженого шпинату
  2. Склянку зливом
  3. 1 цибулина
  4. 3 зубчики часнику
  5. 100 г натертого твердого сиру
  6. 2 ст. л. вершкового масла
  7. Суміш прованських трав за смаком
  8. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соус з шпинату і вершків

 

Покрокове приготування:

 

  1. Шпинат розморожуємо на сковороді з вершковим маслом, додаємо часник і цибулю і тушкуємо до готовності.
  2. Вливаємо вершки, додаємо сіль і трави. Готуємо на повільному вогні ще п'ять хвилин.
  3. В кінці додаємо натертий сир.

 

Песто з в'яленими помідорами

Незвичайна і смачна варіація класичного соусу.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 150 г в'ялених помідор
  2. 50 р кедрових горіхів
  3. 2 зубчики часнику
  4. Півпучка базиліка
  5. 70 г тертого пармезану
  6. 100 мл оливкової олії
  7. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Песто з в'яленими помідорами

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі компоненти перетворюємо в однорідну масу за допомогою блендера.

 

Класичний томатний соус

Вам знадобиться:

 

  1. Банку консервованих помідор
  2. 2 ст. л. оливкової олії
  3. 1 цибулина
  4. 3 зубчики часнику
  5. 1 ст. л. орегано
  6. 4 помідора
  7. 2 ст. л. томатної пасти
  8. 1 ст. л. цукру
  9. Сіль за смаком

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Томатний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник.
  2. Додаємо орегано, консервовані помідори, цукор і томатну пасту. Тушкуємо на повільному вогні 20 хвилин.
  3. Всипаємо бланшовані і нарізані кубиками свіжі помідори, чорний перець і сіль за смаком. Готуємо ще 2 хвилини.

 

Порада: такий соус також виступає в ролі ідеальної основи для піци .

 

Соус із сиром

Вам знадобиться:

 

  1. 150 мл молока
  2. 100 р м'якого сиру
  3. 0,5 ч. л. солі
  4. 0,5 ч. л. меленого чорного перцю
  5. 0,5 ч. л. мускатного горіха
  6. 0,5 ч. л. паприки

 

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Молочно-сирний

 

Покрокове приготування:

 

  1. Сир натираємо на тертці і висипаємо в холодне молоко.
  2. Ставимо сотейник на вогонь і, постійно помішуючи, варимо до повного розчинення сиру.
  3. В кінці приготування додаємо сіль і спеції.

 

Рецепти соусів в домашніх умовах до картоплі — 5+ варіацій

рецепты соусов в домашних условиях к спагетти
Соуси до картоплі

 

Сметанно-часниковий

Вам знадобиться:

 

  1. Склянка сметани
  2. Півпучка кропу
  3. 3 зубчики часнику
  4. Щіпка солі

 

рецепты соусов в домашних условиях к картошке
Сметанно-часниковий

 

Покрокове приготування:

 

  1. Кріп дрібно рубаємо, часник пропускаємо через часникодавку і з'єднуємо з іншими інгредієнтами.

 

Порада: в такий соус можна додати невеликий натертий на крупній тертці солоний огірок.

 

Томатний

Вам знадобиться:

 

  1. Стебло селери
  2. Півбанки консервованих томатів
  3. 2 ст. л. томатної пасти
  4. 3 зубчики часнику
  5. 1 ст. л. оливкової олії
  6. Сіль, перець за смаком

 

Сметанно-чесночный
Томатний соус

 

Покрокове приготування:

 

  1. Нарізану селеру і часник обсмажуємо на сковороді, додаємо томати, пасту, сіль і перець.
  2. Тушкуємо, періодично помішуючи, протягом 10 хвилин.

 

Сирний з горіхами

Вам знадобиться:

 

  1. 150 г сиру
  2. 1,5 ст. л. сметани
  3. 2 ст. л. подрібнених волоських горіхів
  4. 3 зубчики часнику
  5. Зелень і сіль за смаком

 

Сметанно-чесночный
Сирний

 

Покрокове приготування:

 

  1. Всі інгредієнти подрібнюємо до однорідної маси за допомогою блендера.

 

Порада: більшість рецептів з цієї статті добре поєднуються з картоплею та іншими овочами.

 

Тирокафтери

Або національний грецький соус з сиру з гострим перцем.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 2 ст. л. оливкової олії
  2. 150 р сиру фета
  3. 2 ст. л. винного оцту
  4. 1 перець чилі

 

Сметанно-чесночный
Тирокафтери

 

Покрокове приготування:

 

  1. З перцю чилі видаляємо насіння. Всі компоненти перебиваємо в блендері.
  2. Зберігаємо в холодильнику 4-5 днів.

 

Порада: щоб смак перцю чилі був більш вираженим, попередньо можна запекти його в духовці протягом 20 хвилин.

 

Китайський кисло-солодкий соус

Вам знадобиться:

 

  1. 2 ст. л. коричневого або звичайного цукру
  2. 2 ст. л. оцту
  3. 1 ст. л. соєвого соусу
  4. 1 ст. л. томатної пасти
  5. 3 ст. л. апельсинового соку
  6. 1 ч. л. борошна

 

Сметанно-чесночный
Китайський кисло-солодкий

 

Покрокове приготування:

 

  1. Борошно з'єднуємо з 4 ст. л. води. Ретельно перемішуємо.
  2. Додаємо інші компоненти і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння на повільному вогні.

 

Кілька простих рецептів соусів в домашніх умовах з фото і покроковим описом ви дізнаєтесь з відео нижче:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...