Соус песто – рецепт в домашніх умовах крок за кроком [2019]

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Ви, звичайно, можете сказати, що італійська кухня тримається на піці і пасті, але ми заперечимо: головний її коник складається з базиліка, оливкового масла, часнику, кедрових горішків і пармезану. І звуть його соус песто.

Кажуть, ще Джузеппе Гарібальді вабив прихильників його чарівним ароматом.

І хоча перші офіційні згадки про соусі зустрічаються лише в кулінарних книгах середини XIX століття, італійці в своїх переконаннях непохитні – песто існував завжди, хоч і в різних варіаціях.

Мабуть, можна з упевненістю сказати, що у нього взагалі немає класичного рецепту – в кожній провінції соус песто готують по-своєму. У кожного кухаря свої пропорції.

У цій статті принесли рецепт соусу песто в домашніх умовах крок за кроком і ще кілька варіацій на тему цього божественного зілля.

зміст:

  1. Соус песто – рецепт в домашніх умовах крок за кроком
  2. До чого подають, з чим їдять, як зберегти на зиму
  3. Соус песто – 7 + варіацій приготування

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Історично прийнято вважати, що перший песто був приготований в Генуї і складався з листя базиліка, твердого сиру з овечого молока, часнику, Солі, оливкової олії і насіння сосни пінії.

Це та сама сосна, з якої тато Карло вистругав свого дерев'яного нащадка.

Оскільки в наших суворих умовах пінію днем ​​з вогнем не знайти, її замінили кедровими горішками. І такий склад соусу став класичним.

В ідеалі його розтирають у мармуровій ступці дерев'яним товкачем.

Але, можна, звичайно, використовувати і блендер, і м'ясорубку. Нам в м'ясорубці подобається навіть більше, т. К. Складові виходять більшими, а смаки розкриваються повніше.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Справжній король соусів

Соус песто – рецепт в домашніх умовах крок за кроком з фото

Отже, розглянемо класичний варіант приготування песто.

Вам знадобиться:

  1. 1 пучок зеленого базиліка
  2. 100 г пармезану
  3. 150 мл оливкової олії
  4. 80 г кедрових горішків
  5. 2 зубчики часнику
  6. Дрібка солі

Покрокове приготування в блендері:

  1. Базілік ретельно промиваємо, просушуємо, відокремлюємо листочки від гілочок і відправляємо в чашу блендера.
  2. Сир натираємо на крупній тертці, горішки обсмажуємо на сковороді, часник дрібно ріжемо.
  3. Всі компоненти відправляємо в блендер, заливаємо оливковою олією і збиваємо до однорідного стану. Соус готовий.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Соус можна приготувати трьома способами

Покрокове приготування в ступці:

  1. Відокремлені від гілочок листочки базиліку перетираємо разом з сіллю в ступці.
  2. Приєднуємо кедрові горішки, пропущений через давилку часник і продовжуємо розтирати.
  3. Останнім всипаємо сир. Коли маса стане однорідною, тонкою цівкою вливаємо оливкову олію і ретельно перемішуємо готовий соус.

Порада: аналогічним способом готується песто в м'ясорубці – спочатку прокручуємо всі компоненти. В кінці додаємо масло і ретельно перемішуємо.

Соус песто – рецепт в домашніх умовах крок за кроком з фото, до чого подають

Цей соус воістину універсальний – він ідеально поєднується з будь-якими видами пасти, піци, традиційної італійської фокаччею, Салатами, запеченими і свіжими овочами, Морепродуктами, лазаньєю, Зі звичайними крекерами.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Паста з песто

Його смак настільки тонкий і оригінальний, що миттєво перетворить саме ординарне блюдо в вишукане.

Готовий соус зберігається від двох тижнів до чотирьох місяців. А оскільки в наших широтах відшукати хорошу зелень взимку практично неможливо, то песто можна приготувати влітку і заморозити його на зиму.

Як це зробити:

  1. Приготувати соус за класичним рецептом без додавання сиру
  2. Залити в формочки для льоду або невеликі пластикові контейнери
  3. Надіслати в морозилку
  4. Коли добре замерзне, скласти знову ж в пластикову тару або поліетиленові пакети і зберігати в морозильній камері
  5. Розморожувати у міру необхідності, після чого додавати сир

Погодьтеся, нічого складного, зате скільки річної і смачною радості взимку.

Порада: для приготування соусу можна використовувати листя лимонного і фіолетового базиліка.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

Соус легко заморозити на зиму

Соус песто – рецепт в домашніх умовах крок за кроком, 7 + варіацій приготування

За свою довгу історію існування песто обріс сотнями варіацій.

Економні господині навчилися замінювати оливкова олія звичайним, використовувати більш дешевий сир замість пармезану, волоські горіхи і арахіс замість кедрових.

Такі соуси дійсно будуть смачними, хоча назвати їх автентичними, звичайно, не можна.

Тому наш вам порада: експериментуйте на здоров'я з інгредієнтами і пропорціями, адже кулінарія – це так захоплююче!

Тим більше, що свої рецепти песто давно з'явилися в усіх європейських кухнях.

Так, в самій Італії до традиційних компонентів часто додають в'ялені помідори і отримують червоний соус, доладут мигдаль і свіжі помідори.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

У соусу десятки варіантів приготування

У французькому Провансі соус готують за оригінальним рецептом, але без сиру, і таким чином отримують пісний песто, який ідеально впишеться в меню веганів і вегетаріанців.

В Австрії песто роблять з гарбузового насіння, а в Німеччині замість базиліка використовують черемшу.

Деякі кухарі в класичний рецепт вливають сік половини лимона, щоб зробити соус більш кислим.

Нижче ми зібрали найсмачніші варіанти з фото на тему цього легендарного соусу.

Червоний соус песто – рецепт в домашніх умовах

Вам знадобиться:

  1. 200 г в'ялених помідор
  2. 100 г кедрових горіхів
  3. 2 зубчики часнику
  4. Половина пучка базиліка
  5. 70 г твердого сиру типу «Пармезан»
  6. 100-120 мл оливкової олії
  7. Дрібка солі

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З в'яленими помідорами

Для приготування соусу всі компоненти з'єднуємо за допомогою блендера або пропускаємо через м'ясорубку.

Не забувайте, що потрібно використовувати тільки листя базиліка. Якщо в соус потраплять частинки гілочок, він вийде гірким.

шпинатовий

Вам знадобиться:

  1. 2 великих пучка листя базиліка
  2. 1 пучок петрушки
  3. 2 пучка шпинату
  4. 3 зубчики часнику
  5. Сіль за смаком
  6. Половина склянки кедрових горіхів
  7. Стакан оливкової олії

Кожен італійський кухар готує песто по-своєму, додаючи кількість інгредієнтів на око.

Тому сміливо експериментуйте з пропорціями. Головне – щоб кінцевий смак вас радував.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З базиліком і шпинатом

Песто з руколою

Вам знадобиться:

  1. 200 г руколи
  2. 2 зубчики часнику
  3. 100 г твердого сиру
  4. 60 г очищених фісташок
  5. 1 ст. л. лимонного соку
  6. Половина ст. л. цедри лимона
  7. Дрібка солі
  8. 100 мл оливкової олії

З'єднуємо все в блендері і відправляємо на пару годин в холодильник, щоб соус як слід настоявся.

Порада: фісташки в цьому рецепті можна замінити смаженими волоськими горіхами.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З руколою

м'ятний

Вам знадобиться:

  1. 150 г листя м'яти
  2. Половина склянки волоських горіхів
  3. 2 зубчики часнику
  4. 100 г листя базиліка
  5. 300 г сиру типу фета
  6. 2 ст. л. лимонного соку
  7. Дрібка солі
  8. 200 мл оливкової олії

Ну а що робити далі, ви вже знаєте.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З м'ятою

кроповий песто

Вам знадобиться:

  1. пучок кропу
  2. пучок петрушки
  3. 2 зубчики часнику
  4. 3 ст. л. кедрових горішків
  5. 50 г тертого пармезану
  6. 100 мл оливкової олії
  7. Дрібка солі

Що-що, а кріп влітку в наших краях кіло-копійка. На основі цієї ординарної зелені легко готується одна з варіацій песто, яка підійде і до перших, і до других страв, і до закусок.

Як завжди – з'єднуємо все компоненти за допомогою блендера.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З кропом

З черемшею

Таку варіацію песто, як ми вже писали вище, часто готують в Німеччині.

Вам знадобиться:

  1. 2 пучка черемші
  2. Половина склянки кедрових горіхів
  3. 150 мл оливкової олії
  4. Дрібка солі
  5. 100 г тертого пармезану

Додавати часник в цій варіації немає сенсу, оскільки сама по собі зелень черемші має яскраво вираженим часниковим смаком.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З черемшею

З гарбузовим насінням

І на закуску традиційний австрійський рецепт.

Вам знадобиться:

  1. 2 пучка базиліка
  2. 70 г гарбузового насіння
  3. 2 зубчики часнику
  4. 50 г тертого пармезану
  5. 70 мл оливкової олії
  6. Дрібка солі

Очищені насіння злегка обсмажуємо на сухій сковороді, листя базиліка відокремлюємо від гілочок, моєму і просушують.

Всі компоненти збиваємо блендером протягом 1-2 хвилин. Перед вживанням даємо соусу трохи настоятися.

соус песто рецепт в домашніх умовах крок за кроком

З гарбузовим насінням

Порада: якщо ви обожнюєте експериментувати з соусами, то в цій статті знайдете ще 30+ крутих рецептів з доступних продуктів.

Смачного!

Покроковий рецепт соусу песто в домашніх умовах ви також дізнаєтеся з відео нижче: