Питание

Соус теріякі — 5+ простих рецептів приготування в домашніх умовах

соус терияки рецепт в домашних условиях

 

Запитайте будь-якого кухаря, що саме складне в приготуванні страви, і він без вагань відповість: «Звичайно ж, соус!».

 

У кінцевому рахунку соус і відповідає за відчуття під час їжі, і за приємний післясмак (воно, на думку психологів, вирішує все).

 

Японський соус теріякі давно влаштувався в нашому меню — складно придумати більш тонку і смачну добавку до основним страв, маринадів для мангала або вока і роллам .

 

Однак від його покупки нас можуть зупинити дві причини: відносно висока вартість і недовіра до виробників, які зловживають хімією, щоб продовжити термін придатності.

 

Тому вчимося готувати соус теріякі в домашніх умовах з нашим покроковим рецептом.

 

Утримання:

  1. Соус теріякі — покроковий рецепт з фото в домашніх умовах
  2. Покроковий рецепт соусу теріякі без вина
  3. Рецепт соусу теріякі з апельсинами і кунжутом
  4. Японський соус теріякі з прянощами
  5. Ананасовий теріякі в домашніх умовах
  6. 5+ легких і смачних страв на основі соусу теріякі

 

соус терияки рецепт в домашних условиях

 

 

соусом Теріякі ми називаємо традицією, оскільки насправді це спосіб обсмажування японських страв до карамелізованого стану в спеціальному кисло-солодкому маринаді.

 

Варіантів її приготування існує маса: чим ближче до Азії, тим аутентичней смак.

 

Об'єднують їх основні компоненти: соєвий соус, рисове вино мірін або саке, крохмаль, спеції , рослинна олія.

 

У деяких варіаціях можна зустріти бульйони, прянощі, лимон або апельсин , ананас, зелень і кунжут.

 

величезне Поле для фантазії і залежить від вмісту холодильника і кінцевої мети — буде теріякі доповненням до основного блюда або маринадом.

 

Нижче ви знайдете найпопулярніші і доступні рецепти приготування соусу теріякі в домашніх умовах з фото.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Існує безліч варіацій приготування теріякі

 

Варіант № 1 — найпростіший рецепт

Вам знадобиться:

 

  1. Соєвий соус — 200 мл
  2. Мелений імбир — 1 ст. л.
  3. часник Сушений — 1 ч. л.
  4. Мірін (солодке рисове вино) — 200 мл
  5. Тростинний цукор — 2 ст. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Базові інгредієнти для соусу теріякі

 

Крок 1: соєвий соус перелити в блендер, додаємо цукор, часник, імбир , вливаємо алкоголь і збиваємо за допомогою блендера протягом декількох секунд.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
З'єднуємо всі компоненти за допомогою блендера

 

Крок 2 : переливаємо в сковороду або сотейник і варимо, помішуючи, 4-5 хвилин, поки соус не загусне і не випарується частина рідини.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Выпариваем рідину до потрібної консистенції

 

Крок 3: після уварювання і охолодження теріякі повинен вийде глянцевим на вигляд.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Теріякі повинен бути блискучим

 

Крок 4: знімаємо посуд з плити і даємо охолонути, після чого переливаємо в зручну банку.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Зберігаємо соус в скляному посуді в холодильнику

 

Порада: японський алкоголь в рецепті приготування простого соусу теріякі в домашніх умовах можна замінити більш доступним вітчизняним — хересом, вермутом, білим десертним вином.

 

Варіант № 2 — класичний соус теріякі, рецепт в домашніх умовах без вина

Як я писала вище, одна з обов'язкових умов теріякі — наявність популярного в японській кухні солодкого вина мірін.

 

Прийнято вважати, що при варінні високі градуси повністю випаровуються, а ось приємні нотки, якими вино насичує блюдо, залишаються.

 

Цей факт ще чверть століття тому американські вчені спростували — за їхніми підрахунками, приготовленої з алкоголем їжі зберігається від 4 до 49% його парів.

 

Замінити вино в рецепті традиційного японського соусу зможе звичайний винний оцет, вода та мед .

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Класичний теріякі

 

Вам знадобиться:

 

  1. Соєвий соус — 150 мл
  2. Винний оцет — 1 ст. л.
  3. Сушений імбир — 1-2 ч. л.
  4. Сушений часник — 1-2 ч. л.
  5. Тростинний цукор — 3 ч. л.
  6. Картопляний крохмаль — 3 ч. л.
  7. Мед — 1 ст. л.
  8. Третину склянки води
  9. Рослинне масло — 1 ч. л.

 

Крок 1: соєвий соус, цукор, імбир і часник відправляємо на сковороду.

 

Крок 2: додаємо рослинне масло і оцет.

 

Крок 3: крохмаль розмішуємо в окремому посуді з водою до однорідного стану.

 

Крок 4: включаємо плиту на середній вогонь і даємо соусу закипіти, вливаємо крохмаль і, періодично помішуючи, варимо 4-5 хвилин.

 

Крок 5: додаємо мед, ретельно перемішуємо, вимикаємо, соус готовий.

 

Порада: дорогий тростинний цукор в рецепті можна замінити звичайним, а якщо хочете, щоб по консистенції теріякі був більш рідким, при приготуванні не додавайте крохмаль.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Чим більше в соусі крохмалю, тим він гущі

 

Варіант № 3 — пікантний соус теріякі, рецепт в домашніх умовах з кунжутом

Вам знадобиться:

 

  1. Кунжутне масло — 10 мл
  2. Кунжутне насіння — 1 ст. л.
  3. Соєвий соус — 100 мл
  4. Мед — 1 ч. л.
  5. Зелена цибуля — 3 пера
  6. Апельсин — 2 шт.
  7. Корінь свіжого імбиру — 30 г
  8. Часник — 2 зуб.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Теріякі з кунжутом

 

Крок 1: часник нарізаємо пластинками, після чого подрібнюємо за допомогою ступки.

 

Крок 2: кунжут обсмажуємо на сухій сковороді і кладемо до часнику, туди ж додаємо дрібно нарізаний зелений лук .

 

Крок 3: подрібнюємо все за допомогою маточки.

 

Крок 4: додаємо соєвий соус, мед, кунжутне масло, пропущений через блендер корінь імбиру і доводимо масу до однорідного стану.

 

Крок 5: в окремий посуд видавлюємо сік двох апельсинів, з'єднуємо всі компоненти.

 

Крок 6: ретельно збиваємо віночком, при необхідності протираємо через сито.

 

Крок 7: наш соус теріякі в домашніх умовах готовий.

 

Як видно з покрокового рецепта, він гранично простий і не вимагає варіння, однак зберігати його більше тижня в холодильнику не рекомендується.

 

Варіант № 4 — пряний соус теріякі зі спеціями

В рейтингу любителів спецій це соус неодмінно займе почесне місце.

 

Вам знадобиться:

 

  1. Часник — 6 зубчиків дрібно порізаних
  2. Соєвий соус — 8 ст. л.
  3. Мірін — 4 ст. л.
  4. Мед — 4 ст. л.
  5. Кунжутне масло — 1 ст. л.
  6. Суміш прянощів (кориця, гвоздика, кардамон, чорний перець, кмин, фенхель, мелений коріандр) — 3 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Пряний соус теріякі

 

Крок 1: всі інгредієнти з'єднуємо в одній посуді.

 

Крок 2: ретельно перемішуємо і даємо настоятися в холодильнику протягом кількох годин.

 

Крок 3: власне, соус готовий.

 

Порада: маринувати страви в теріякі рекомендується не менше восьми годин.

 

Варіант № 5 — соус теріякі з ананасом

Вам знадобиться:

 

  1. Соєвий соус — 0,25 склянки
  2. Вода — 0,25 склянки
  3. Кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.
  4. Мед — 50 мл
  5. Рисовий оцет — 50 мл
  6. Ананасовим пюре — 4 ст. л.
  7. Ананасовий сік — 3 ст. л.
  8. Часник — 1 зубчик
  9. Тертий імбир — 1 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Ананасовий теріякі

 

Крок 1: воду з крохмалем змішуємо до однорідного стану, вливаємо соєвий соус.

 

Крок 2: додаємо інші інгредієнти, крім меду.

 

Крок 3: каструлю ставимо на середній вогонь і доводимо вміст до кипіння, після чого додаємо мед .

 

Крок 4: уварюємо соус до бажаної густоти і даємо охолонути.

 

Як бачите, існує безліч способів приготувати теріякі, і який з них «той самий», не знають навіть самі японці — в кожному місті чи провінції його смак буде відрізнятися, як відрізняються традиції кожної сім'ї.

 

Теріякі подають з блюдами з овочів і морепродуктів, локшиною, використовують для обжарювання — карамелізований цукор в поєднанні з мирином надає стравам той самий блискучий відтінок.

 

Порада: соус підходить і для дієтичного харчування , оскільки у 100 мл міститься близько 100 калорій.

 

5+ легких і смачних страв на основі соусу «Теріякі»

соус терияки рецепт в домашних условиях
Теріякі, здається, поєднується з усією їжею на планеті

 

А головне — швидких, адже саме часу нам завжди не дістає для кулінарних подвигів.

 

Ідеальні інгредієнти для теріякі — сир тофу, гриби і овочі, лапша і рис дуже популярні в Японії і прекрасно впишуться в повсякденне вегетаріанське меню .

 

Смажена локшина з тофу в соусі теріякі

Вам знадобиться:

 

  1. Рисова локшина — 200 г
  2. Тофу — 100 г
  3. Морква — 1 шт.
  4. Стручкова квасоля — 100 г
  5. Болгарський перець — 1 шт.
  6. Сушена ламінарія — 40 г
  7. Кунжутне масло — 2 ст. л.
  8. Зелений лук — 1 пучок
  9. Соус теріякі — 100 мл
  10. Подрібнений часник — 3 зуб.
  11. Насіння кунжуту — 1 ст. л.
  12. Сушений імбир — 1 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях
Смажена локшина з тофу

 

Всі овочі подрібнюємо зручним способом. Ламінарію ненадовго замочуємо в холодній воді.

 

відварюємо Локшину і відкидаємо на друшляк. У кунжутній олії обсмажуємо кунжут, часник та імбир.

 

Туди ж відправляємо нарізаний кубиками тофу і овочі. Коли сир підрум'яниться, додаємо половину теріякі і готуємо, помішуючи, 2 хвилини.

 

Висипаємо локшину, смажимо ще дві хвилини, приправляємо другою половиною соусу і ламинарией. Подаємо до столу зі свіжої рубаною зеленню.

 

Теплий салат з булгуром і цукіні

Вам знадобиться:

 

  1. Булгур — 100 г
  2. Цукіні або кабачок — 1 середній
  3. Гарбуз — невеликий шматочок
  4. Болгарський перець — 1 шт.
  5. Помідори черрі за смаком
  6. Соус теріякі — 30 мл
  7. Діжонська гірчиця — 50 г
  8. Оливкова олія — 50 мл
  9. Сіль і мелений перець за смаком

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото рейтинг
Теплий салат з булгуром

 

Теріякі змішуємо з дижонской гірчицею і оливковою олією. Овочі нарізаємо зручним способом, заправляємо отриманим маринадом і відправляємо в холодильник мінімум на годину.

 

Булгур варимо з розрахунку 1 частина крупи на 2 — каші протягом 10 хвилин.

 

Докладний рецепт його приготування ви знайдете в цієї статті. Обсмажуємо овочі на сковороді до готовності. З'єднуємо всі компоненти в глибоку тарілку і подаємо до столу.

 

Фунчоза з грибами

Вам знадобиться:

 

  1. Локшина фунчоза — 100 г
  2. Свіжі печериці — 200 г
  3. Стручкова квасоля — 100 г
  4. Соус теріякі — 3 ст. л.
  5. Кунжут — 1 ч. л.
  6. Оливкова олія за смаком

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото рейтинг
Локшина з грибами

 

Печериці ріжемо зручним способом і смажимо на сковороді в соусі теріякі і оливковій олії до повної готовності.

 

Квасолю відварюємо в підсоленій воді. Локшину заливаємо окропом, залишаємо на 5-7 хвилин, відкидаємо на друшляк, після чого приступаємо до формування страви.

 

На тарілку викладаємо локшину, гриби, квасоля, акуратно перемішуємо і за бажанням зверху посипаємо насінням кунжуту.

 

Запечені овочі під соусом теріякі

Вам знадобиться:

 

  1. Кабачки — 2 шт.
  2. Цибуля — 2 шт.
  3. Помідори — 2шт.
  4. Болгарський перець — 4 шт.
  5. Картопля — 3 шт.
  6. Соус теріякі — 100 г
  7. Діжонська гірчиця — 2 ст. л.
  8. Сіль, перець за смаком

 

Шашлик з овочів в духовці

 

Овочі миємо, чистимо, ріжемо таким чином, аби зручно було нанизувати на шпажки.

 

Складаємо в глибоку миску, приправляємо сіллю, перцем, соусом теріякі і маринуємо протягом години.

 

Нанизуємо на шпажки і відправляємо запікатися в духовку при температурі 200 градусів на 40 хвилин.

 

Порада: якщо під рукою не виявилося шпажок, можна запекти овочі на деко, попередньо накривши його фольгою і змастити рослинним маслом.

 

Смажений сир тофу з рисом

Вам знадобиться:

 

  1. Тофу — 100 г
  2. Рис басматі — чверть склянки
  3. Цибулю-шалот — 1 шт.
  4. Кілька стебел зеленого лука
  5. Соус теріякі — 3 ст. л.
  6. Кунжут — 1 ст. л.

 

Тофу з рисом

 

На розпеченій сковороді з додаванням рослинної олії обсмажуємо нарізану кубиками тофу і цибулю-шалот до золотистого стану.

 

Викладаємо на паперові рушники, щоб видалити зайве масло.

 

Відварюємо рис, заправляємо соусом теріякі, зверху викладаємо тофу з цибулею і присипаємо нарізаними смужками зеленого лука і насінням кунжуту.

 

Ще більше незвичайних і смачних страв японської кухні, з приготуванням яких впорається навіть новачок, ви знайдете тут .

 

І наостанок рецепт, як приготувати соус теріякі в домашніх умовах, в пізнавальному відео нижче вам розповість гуру кулінарії Ілля Лазерсон:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 2 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...