Back & # x27F6;
Реклама
Харчування

Соус теріякі - 5+ простих рецептів приготування в домашніх умовах

соус терияки рецепт в домашних условиях

 

Запитайте будь-якого кухаря, що найскладніше в приготуванні страви, і він без коливань відповість: «Звичайно ж, соус!».

 

В кінцевому рахунку соус відповідає і за відчуття під час їжі, і за приємний післясмак (воно, на думку психологів, вирішує все).

 

Японський соус теріякі давно влаштувався в нашому меню - складно придумати більш тонку і смачну добавку до основних страв, маринадів для мангала або вока і роллам.

 

Однак від його покупки нас можуть зупинити дві причини: відносно висока вартість і недовіра до виробників, які зловживають хімією, щоб продовжити термін придатності.

 

Тому вчимося готувати соус теріякі в домашніх умовах з нашим покроковим рецептом.

 

Зміст:

  1. соус теріякі - покроковий рецепт з фото в домашніх умовах
  2. Покроковий рецепт соусу теріякі без вина
  3. рецепт соусу теріякі з апельсинами і кунжутом
  4. Японський соус теріякі з прянощами
  5. Ананасовий терияки в домашніх умовах
  6. 5+ легких і смачних страв на основі соусу теріякі

 

соус терияки рецепт в домашних условиях

 

 

Теріякі соусом ми називаємо за традицією, оскільки насправді це спосіб обсмажування японських страв до карамелізованого стану в спеціальному кисло-солодкому маринаді.

 

Варіантів його приготування існує маса: чим ближче до Азії, тим автентичні смак.

 

Об'єднують їх основні компоненти: соєвий соус, рисове вино мирин або саке, крохмаль, спеції, рослинне масло.

 

У деяких варіаціях можна зустріти бульйони, прянощі, лимон або апельсин, ананас, зелень і кунжут.

 

Поле для фантазії величезне і залежить від вмісту холодильника і кінцевої мети - чи буде терияки доповненням до основної страви або маринадом.

 

Нижче ви знайдете найпопулярніші і доступні рецепти приготування соусу теріякі в домашніх умовах з фото.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Існує безліч варіацій приготування терияки

 

Варіант № 1 - найпростіший рецепт

Вам знадобиться:

 

  1. Соєвий соус - 200 мл
  2. Мелена імбир - 1 ст. л.
  3. Сушений часник - 1 ч. л.
  4. Мирин (солодке рисове вино) - 200 мл
  5. Очеретяний цукор - 2 ст. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Базові інгредієнти для соусу теріякі

 

Шаг 1: соєвий соус переливаємо в блендер, додаємо цукор, часник, імбир, вливаємо алкоголь і збиваємо при допомогою блендера протягом декількох секунд.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
З'єднуємо всі компоненти за допомогою блендера

 

Крок 2: переливаємо в сковороду або сотейник і варимо, помішуючи, 4-5 хвилин, поки соус не загусне і не випарується частина рідини.

| || 405

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Выпариваем жидкость до нужной консистенции

 

Крок 3: після уварювання і охолодження терияки повинен вийде глянцевим на вигляд.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Теріякі повинен бути блискучим

 

Крок 4: знімаємо посуд з плити і даємо охолонути, після чого переливаємо в зручну банку.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Зберігаємо соус в скляному посуді в холодильнику

 

Порада: японський алкоголь в рецепті приготування простого соусу теріякі в домашніх умовах можна замінити більш доступним вітчизняним - хересом, вермутом, білим десертним вином.

 

Варіант № 2 - класично й соус теріякі, рецепт в домашніх умовах без вина

Як я писала вище, одна з обов'язкових умов терияки - наявність популярного в японській кухні солодкого вина мирин.

 

Прийнято вважати, що при варінні високі градуси повністю випаровуються, а ось приємні нотки, якими вино насичує страву, залишаються.

 

Цей факт ще чверть століття тому спростували американські вчені - за їхніми підрахунками, в приготовленої з алкоголем їжі зберігається від 4 до 49% його парів.

 

Замінити вино в рецепті традиційного японського соусу зможе звичайний винний оцет, вода і мед.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Класичний терияки

 

Вам знадобиться:

 

  1. Соєвий соус - 150 мл
  2. Винний оцет - 1 ст. л.
  3. Сушений імбир - 1-2 ч. л.
  4. Сушений часник - 1-2 ч. л.
  5. Очеретяний цукор - 3 ч. л .
  6. Картопляний крохмаль - 3 ч. л.
  7. Мед - 1 ст. л.
  8. Третину склянки води
  9. Рослинна олія - ​​1 ч. л.

 

Крок 1:соевый соус, сахар, имбирь и чеснок отправляем на сковороду.

 

Крок 2: додаємо рослинне масло і оцет.

 

Крок 3: крохмаль розмішуємо в окремому посуді з водою до однорідного стану.

 

Крок 4:плиту включаем на средний огонь и даем соусу закипеть, вливаем крахмал и, периодически помешивая, варим 4-5 минут.

 

Крок 5: додаємо мед, ретельно перемішуємо, вимикаємо, соус готовий.

 

Порада: дорогий очерету т ковий цукор в рецепті можна замінити звичайним, а якщо хочете, щоб по консистенції терияки був більш рідким, при приготуванні не додавайте крохмаль.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото
Чем больше в соусе крахмала, тем он гуще

 

Варіант № 3 - пікантний соус теріякі, рецепт в домашніх умовах з кунжутом

вам знадобиться:

 

  1. Кунжутне масло - 10 мл
  2. Кунжутні насіння - 1 ст. л.
  3. Соєвий соус - 100 мл
  4. Мед - 1 ч. л.
  5. Зелена цибуля - 3 пера
  6. Апельсин - 2 шт.
  7. Корінь свіжого імбиру - 30 г
  8. Часник - 2 зуб.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Теріякі з кунжутом

 

Крок 1: часник нарізаємо пластинками, після чого подрібнюємо за допомогою ступки.

 

крок 2: кунжут обсмажуємо на сухій сковороді і відправляємо до часнику, туди ж додаємо дрібно нарізаний зелена цибуля.

| || 551

Шаг 3: подрібнюємо все за допомогою маточки.

 

Крок 4: додаємо соєвий соус, мед, кунжутне масло, пропущений через Блен дер корінь імбиру і доводимо масу до однорідного стану.

 

Крок 5: в окремий посуд видавлюємо сік двох апельсинів, з'єднуємо все компоненти.

 

Крок 6: ретельно збиваємо вінчиком, при необхідності протираємо через сито.

 

Крок 7: наш соус теріякі в домашніх умовах готовий.

 

Як видно з покрокового рецепта, він гранично простий і не вимагає варіння, однак зберігати його більше тижня в холодильнику не рекомендується.

 

Вариант № 4 — пряный соус терияки со специями

У рейтингу любителів спецій це соус неодмінно займе почесне місце.

 

Вам знадобиться:

 

  1. Часник - 6 дрібно порізаних зубчиків
  2. Соєвий соус - 8 ст. л.
  3. Мирин - 4 ст. л.
  4. Мед - 4 ст. л.
  5. Кунжутне масло - 1 ст. л.
  6. Суміш прянощів (кориця, гвоздика, кардамон, чорний перець, кмин, фенхель, мелений коріандр) - 3 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Пряний соус терияки

 

Крок 1: всі інгредієнти з'єднуємо в одному посуді.

 

Крок 2: | || 618 тщательно перемешиваем и даем настояться в холодильнике в течение нескольких часов.

 

Крок 3: власне, соус готовий.

 

Порада: маринувати страви в терияки рекомендується не менше восьми годин.

 

Варіант № 5 - соус теріякі з ананасом

Вам понадобится:

 

  1. Соєвий соус - 0,25 склянки
  2. Вода - 0 , 25 склянки
  3. Кукурудзяний крохмаль - 1 ст. л.
  4. Мед - 50 мл
  5. Рисовий оцет - 50 мл
  6. Ананасове пюре - 4 ст. л.
  7. Ананасовий сік - 3 ст. л.
  8. Часник - 1 зубчик
  9. Тертий імбир - 1 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях с кунжутом
Ананасовий терияки

 

Крок 1: воду з крохмалем змішуємо до однорідного стану, вливаємо соєвий соус.

 

Крок 2: додаємо інші інгредієнти, крім меду.

 

Крок 3: каструлю ставимо на середній вогонь і доводимо вміст до кипіння, після чого додаємо | || 672 мед.

 

Крок 4: уварюємо соус до бажаної густоти і даємо охолонути. || | 680

 

Як бачите, існує безліч способів приготувати терияки, і який з них «той самий», не знають так ж самі японці - в кожному місті чи провінції його смак буде відрізнятися, як відрізняються традиції кожної сім'ї.

 

Теріякі подають зі стравами з овочів і морепродуктів, локшиною, використовують для обсмажування - карамелізований цукор в поєднанні з Мирин надає страв той самий блискучий відтінок.

 

Порада: соус підходить і для дієтичного харчування, оскільки в 100 мл міститься близько 100 калорій.

 

5+ легких і смачних страв на основі соусу «Теріякі»

соус терияки рецепт в домашних условиях
Теріякі, здається, поєднується з усією їжею на планеті

 

А головне - швидких, адже саме часу нам завжди бракує для кулінарних подвигів.

 

Ідеальні інгредієнти для терияки - сир тофу, гриби і овочі, локшина і рис дуже популярні в Японії і прекрасно впишуться в повсякденне вегетаріанське меню.

 

Жареная лапша с тофу в соусе терияки

Вам знадобиться:

 

  1. Рисова локшина - 200 г
  2. тофу - 100 г | || 725
  3. Морковь — 1 шт.
  4. Стручкова квасоля - 100 г
  5. Болгарський перець - 1 шт.
  6. Сушеная ламінарія - 40 г || | 733
  7. Кунжутное масло — 2 ст. л.
  8. Зелена цибуля - 1 пучок
  9. Соус теріякі - 100 мл
  10. Подрібнений часник - 3 зуб.
  11. Семена кунжуту - 1 ст. л.
  12. Сушений імбир - 1 ч. л.

 

соус терияки рецепт в домашних условиях
Смажена локшина з тофу

 

Все овочі подрібнюємо зручним способом. Ламінарію ненадовго замочуємо в холодній воді.

 

Локшину відварюємо і відкидаємо на друшляк. У кунжутному маслі обсмажуємо кунжут, часник і імбир.

 

Туди ж відправляємо нарізану кубиками тофу і овочі. Коли сир підрум'яниться, додаємо половину терияки і готуємо, помішуючи, 2 хвилини.

 

Висипаємо локшину, смажимо ще дві хвилини, приправляємо другою половиною соусу і ламінарією. Подаємо до столу зі свіжою рубаною зеленню.

 

Теплий салат з булгуром і цукіні

Вам знадобиться:

 

  1. Булгур — 100 г
  2. Цукіні або кабачок - 1 середній
  3. Гарбуз - невеликий шматочок
  4. Болгарський перець - 1 шт.
  5. помідори черрі на смак
  6. Соус теріякі - 30 мл
  7. Дижонская гірчиця - 50 г
  8. Оливкова олія - ​​50 мл
  9. Сіль і мелений перець за смаком

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото рейтинг
Теплий салат з булгуром

 

Теріякі змішуємо з діжонськой гірчицею і оливковою олією. Овочі нарізаємо зручним способом, заправляємо отриманим маринадом і відправляємо в холодильник мінімум на годину.

 

Булгур варимо з розрахунку 1 частина крупи на 2 - каші протягом 10 хвилин.

 

Докладний рецепт його приготування ви знайдете в цієї статті. Овочі обсмажуємо на сковороді до готовності. З'єднуємо все компоненти в глибокій тарілці і подаємо до столу.

 

Фунчоза з грибами

Вам знадобиться:

 

  1. Лапша фунчоза — 100 г
  2. Свіжі печериці - 200 г
  3. Стручкова квасоля - 100 г
  4. Соус теріякі - 3 ст. л.
  5. Кунжут - 1 ч. л.
  6. Оливкова олія за смаком

 

соус терияки рецепт в домашних условиях пошаговый рецепт с фото рейтинг
Локшина з грибами

 

Печериці ріжемо зручним способом і смажимо на сковороді в соусі теріякі і оливковій олії до повної готовності.

 

Квасоля відварюємо в підсоленій воді. Локшину заливаємо окропом, залишаємо на 5-7 хвилин, відкидаємо на друшляк, після чого приступаємо до формування страви.

 

На тарілку викладаємо локшину, гриби, квасоля, акуратно перемішуємо і за бажанням зверху посипаємо насінням кунжуту.

 

Запечені овочі під соусом теріякі

Вам знадобиться:

 

  1. Кабачки - 2 шт.
  2. Лук — 2 шт.
  3. Помідори - 2шт.
  4. Болгарський перець - 4 шт.
  5. Картопля - 3 шт.
  6. соус теріякі - 100 г
  7. Дижонская гірчиця - 2 ст. л.
  8. Сіль, перець за смаком

 

Шашлик з овочів в духовці

 

Овочі миємо, чистимо, ріжемо таким чином, щоб було зручно нанизувати на шпажки.

 

Складаємо в глибоку миску, приправляємо сіллю, перцем, соусом теріякі і маринуємо протягом години.

 

Нанизуємо на шпажки і відправляємо запікатися в духовку при температурі 200 градусів на 40 хвилин.

 

Порада: якщо під рукою не виявилося шпаг, можна запекти овочі на деку, попередньо накривши його фольгою і змастивши олією.

 

Смажений сир тофу з рисом

Вам знадобиться:

 

  1. Тофу - 100 г
  2. Рис басматі - чверть склянки
  3. Лук шалот - 1 шт.
  4. Кілька стебел зеленої цибулі
  5. Соус теріякі - 3 ст. л.
  6. Кунжут - 1 ст. л.

 

Тофу з рисом

 

На розпеченій сковороді з додаванням рослинної олії обсмажуємо нарізану кубиками тофу і цибулю-шалот до золотистого стану.

 

Викладаємо на паперові рушники, щоб видалити зайве масло.

 

Відварюємо рис, приправляємо соусом теріякі, зверху викладаємо тофу з цибулею і присипаємо нарізаними смужками зеленого лука і насінням кунжуту.

 

ще більше незвичайних і смачних страв японської кухні, з приготуванням яких впорається навіть новачок, ви знайдете тут.

 

і наостанок рецепт, як приготувати соус теріякі в домашніх умовах, в пізнавальному відео нижче вам розповість гуру кулінарії Ілля Лазерсон:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (|| | 954 4 оцінок, середнє: 4,50 з 5)
Завантаження ... || | 966