Спельта – що це таке і чим вона така корисна? [2019]

спельта що це таке

Більшості сучасних людей слово «спельта» незнайоме.

Що ж це таке? Спельта – один з найдавніших відомих людині їстівних злаків, Конкретніше – наполовину дика різновид звичайної пшениці.

Незважаючи на відносно невелику поширеність, вона дуже корисна і живильна.

Пропоную розібратися «від і до»: що це таке – спельта, де можна її купити, за якою ціною, які страви приготувати, щоб смачно і правильно урізноманітнити щоденне меню.

зміст:

  1. Спельта від давнини до наших днів
  2. Харчова цінність і калорійність спельтовой крупи
  3. 5+ рецептів страв з полби


Спельта від давнини до наших днів

Спельта – один з найдавніших видів злакових, відомих людям.

Вона згадується в творах Гомера, Геродота та інших давньогрецьких авторів; до нас дійшли свідчення про її обробітку і вживанні в їжу ще в Вавилоні і Давньому Єгипті.

До першого тисячоліття злак вирощувався в основному на Близькому Сході, потім потрапив до Європи і широко поширився по всій її території.

Пам'ятайте пушкінську «Казку про попа і робітника його Балду»? На самому початку твору є рядки:

«Балда каже:« Буду служити тобі славно,

Усередині і дуже справно,

У рік за три клацання тобі по лобі,

Є ж мені давай варену полбу … »

Згадана жито – ботанічна попередниця полби.

Ця група видів пшениці об'єднує і дикі, і культивовані людиною злаки, зокрема, спельту.

У відповідь на питання про те, що ж це таке – спельта, нерідко можна почути саме «жито», а також «камут» (так вид називається в англомовних країнах) або «Дінкель» (німецька назва).


Древній злак спельта

Найімовірніше орієнтуватися по фото. Рис відрізняється наступними ознаками:

  1. Колосом, візуально більш схожим з колосками польових трав, ніж з культурної пшеницею
  2. Тонкої Невідокремлювані плівкою на зернах
  3. ламкістю колоса

Спельта була одним з основних харчових злаків європейців до кінця XIX століття, після чого була витіснена звичної пшеницею – більш зручною і вигідною у вихованні.

Зерна класичної пшениці «голі», їх не потрібно очищати від жорсткої зовнішньої плівки, що значно економить час і кошти при обробці дозрілого колосся.

Урожайність культурного злаку також в два-три рази вище в порівнянні з напівдикій полби.

Сукупність цих факторів і послужила причиною того, що відповідь на питання: «Спельта – що це таке?» – був практично забутий.

спельта що це таке як її варити

Каша з полби

тріумфальне повернення

Прагнення людей вести здоровий спосіб життя, що стало трендом останніх років, має під собою вагомі передумови.

Бурхливий ритм життя і неуважне ставлення до самих себе привели до того, що, незважаючи на значне зростання рівня добробуту та розвиток медицини, в силі і здоров'я тіла і духу ми не краще, а то й гірше далеких предків.

Багато дослідників пов'язують це з тим, що раніше люди жили ближче до природи, харчувалися більш природно, тим самим зміцнюючи організм.

вегетаріанство і сироїдіння – відродження цих природних харчових традицій, але тільки ними справа не обмежується.

Мало є продукти в їх натуральному вигляді; важливо, щоб ці продукти були якомога більш натуральними самі по собі, тобто – з мінімальною обробкою і впливом технічного прогресу на них.

Саме завдяки цьому аргументу стародавні злаки, в їх числі і спельта, стали повертати собі популярність.

Люди знову почали дізнаватися, що це таке, а місця, де жито зберігалася як реліктова культура, стали зберігатися і примножуватися.

спельта що це таке

спельтовой борошно

Харчова цінність і калорійність спельтовой крупи

Спельта цінується не тільки за те, що уникла пильної уваги цивілізації і «удосконалень» з боку ботаніків і агрономів. Особливим і унікальним цей злак робить його складу.

Так, в 100 грамах полб'яною крупи, яка не піддалася термічній обробці, міститься:

  1. Клітковини – 10,7 грам
  2. Білків – майже 15 грам
  3. Жирів – 2,43 грама
  4. Вуглеводів – 59,5 г

вуглеводи в спельту відносяться до повільним. В організмі вони розщеплюються і засвоюються поступово, не викликаючи різкого стрибка цукру у крові.

Каша і інші блюда з полби не тільки ситні і поживні, а й щадні для фігури.

Білок в цій крупі міститься в більшому обсязі, ніж в інших злаках, і складається з чотирнадцяти незамінних амінокислот.

Серед них – триптофан: найважливіший елемент для гарного настрою і міцної нервової системи.

спельта що це таке

Хліб з спельтовой борошна

Саме триптофан «конвертує» в гормон щастя серотонін.

Його недолік ж – поширена причина розвитку депресивних розладів, безсоння і проблем з травленням.

Серед відмінних рис стародавнього злаку також значиться підвищений вміст корисних мікро- і макроелементів.

Зокрема, у порівнянні з класичною пшеницею в полби більше заліза, сприятливо впливає на кровоносну систему, і вітамінів групи В.

Порада: якщо ви страждаєте на алергію на глютен (На целіакію), зверніть увагу на спельту – вміст клейковини в ній вкрай низька. Дуже часто цей злак стає справжнім відкриттям і порятунком для людей з непереносимістю глютену.

Наступного разу, почувши питання про те, що ж це таке – спельта, ви зможете точно відповісти: дуже корисний злак!

До того ж майже дієтичний: Калорійність полб'яною крупи становить 338 Ккал на 100 грам.

А насичений смак і аромат камут з ​​легкими горіховими нотками не залишить байдужим ні дорослих, ні дітей – навіть якщо цей злак для вас новиною.

спельта що це таке як її варити

Каша з фруктами – ідеальний збалансований сніданок

Де придбати спельту і інші важливі дрібниці

Говорячи про спельту, важливо знати не тільки, що це таке, але і де її купити, і яка ціна питання.

Середня вартість 400-грамової упаковки зерна – близько 2 доларів (перераховуйте за поточним курсом).

Борошно коштує дорожче – від 10 до 15 доларів в залежності від виробника і місця продажу.

Спельта все частіше зустрічається серед інших круп на полицях звичайних супермаркетів, але все ж поки не стала поширеною повсюдно.

З більшою ймовірністю її можна знайти в магазинах, що спеціалізуються на органічних продуктах для здорового харчування.

Ще один спосіб – просто «загугли», як і де можна придбати спельту в вашому місті чи регіоні. Так ви заодно і уточніть ціну.

Порада: при виборі пам'ятайте про широкий асортимент назв злаку. Спельта, жито, камут, Дінкель, двузернянка, еммер – ось найпоширеніші варіанти.

спельта що це таке як її варити

Крупа підходить для приготування ситних перших страв

Звичайно, слід також звертати увагу на термін придатності і упаковку продукту.

Спельта зберігається всього близько півроку, після чого – ні, не псується, але починає поступово втрачати корисні властивості.

Краще, щоб упаковка була непрозорою, так як злаку для збереження «показана» темрява.

Будинки пересипте полбу в герметично закривається посуд і помістіть в холодильник.

5+ рецептів страв з полби

Отже, з тим, що це таке – спельта, ми розібралися. А ось як її варити?

І які ще способи приготування існують? Пропоную Вашій увазі підбірку смачних страв з полби, які стануть прикрасою будь-якого столу – і на кожен день, і для особливих випадків.

chto-takoe-spelta-i-s-chem-ee-edyat-9

Хліб з полби

Домашній полб'яною хліб

Хліб всьому голова. А тому і почнемо ми саме з нього, адже що може бути краще і простіше, ніж ароматна окраєць щойно спеченого у власній духовці хлібця?

Для його приготування вам буде потрібно наступні інгредієнти:

  1. 250 грам спельтовой зерна
  2. 250 грам спельтовой борошна
  3. бездріжджова закваска
  4. Склянка води
  5. сіль
  6. Трави або інші приправи – за бажанням
  7. Вершкове масло для змащення, якщо випікаєте в формі

Найкраще починати кулінарнічать заздалегідь: першим кроком буде приготування опари, а їй потрібно настоятися не менше трьох годин (а якщо постоїть ніч – буде тільки краще).

Для опари візьміть зерно полби, половину закваски і воду, перемішайте в мисці і накрийте харчовою плівкою.

Опара швидко приготується при кімнатній температурі, а ось на ніч її найкраще залишати в холодильнику.

Про тонкощі приготування закваски для бездріжджового хліба Life Reactor докладно розповідав в цієї статті.

спельта що це таке де купити

Почніть свій день з смачного і корисного бутерброда з спельтовой хлібом

У готову опару додайте другу порцію закваски, сіль і борошно.

Замісити туге тісто, не додаючи в процесі борошна: воно саме по собі повинно стати еластичним і не липким.

Скачайте велику кулю, покладіть його в припорошену борошном посуд, накрийте рушником і дайте годину постояти при кімнатній температурі.

Готове тісто розділити на дві частини.

Піч можна як у формі, так і без неї, виліпив з тіста батон. Перед тим, як відправляти майбутній хліб в духовку, його знову потрібно накрити рушником і залишити в спокої на годину.

Коли тісто знову підніметься, зробіть надрізи на поверхні – і відправляйте в розігріту до 250 ° C духовку.

Збризніть водою і закрийте дверцята. Через пару хвилин знизьте температуру до 220 ° C. Випікайте хліб півгодини.

Порада: перевірити готовність батона можна по звуку – при стукоті по денця повинен бути чути гучний, «порожній» звук.

спельта що це таке як її варити

Проста каша з полби

Класична полб'яною каша

Якщо ви хочете спробувати «ту саму» кашу, якою Поп з пушкінської казки пригощав свого працівника Балду, приготуйте її по самому простому рецептом: на воді.

Для цього вам буде потрібно:

  1. Упаковка крупи полби
  2. Вода (в два рази більше, ніж крупи)
  3. Вершкове масло
  4. Сіль або цукор

Закип'ятіть воду і повільно всипте крупу. Варіть півгодини, посоліть або додайте цукор (в залежності від того, який смак вам хочеться отримати) в кінці приготування.

Кожну порцію доповніть невеликим шматочком вершкового масла – він підкреслить і збагатить смак і аромат страви.

Смачного!

спельта що це таке як її варити

Кашу також смачно готувати з різними варіаціями овочів

ачарьев плав

Це національне вірменське блюдо вкрай просто в приготуванні, а ось на смак відрізняється незвичайною вишуканістю.

Таким частуванням можна порадувати сім'ю в один із самих звичайних вечорів, а можна і здивувати гостей, подавши плав до святкового столу.

Для приготування візьміть:

  1. Упаковку крупи полби
  2. Дві середні цибулини
  3. 200 грам печериць
  4. 200 грам топленого масла
  5. сіль

Пару столових ложок олії розігрійте на сковорідці і протягом двох-трьох хвилин обсмажте спельту.

Перекладіть крупу в каструлю і залийте водою (в півтора рази більше, ніж полби). Залиште варитися на сорок хвилин.

спельта що це таке як її варити

Ачарьев плав з грибами

Тим часом займіться овочами: почистіть і подрібніть цибулю, наріжте гриби.

Обсмажте в маслі, що залишилося спочатку цибулю до золотистого, потім додайте до нього гриби. Готуйте ще п'ять-сім хвилин.

Подайте до столу, акуратно виклавши на тарілку полбу, накриту цибульний-грибною сумішшю.

Фруктова каша з полби

Ця смачна каша зі свіжими фруктами – справжня знахідка для ласунів.

Вітамінний «бум» полби в поєднанні з фруктами – це дуже смачно, до того ж надовго заряджає енергією. Хороший варіант для щільного сніданку.

Для приготування потрібно:

  1. Упаковка крупи полби
  2. Дві склянки молока
  3. яблуко
  4. пара бананів
  5. Жменя ягід на ваш смак
  6. Ванільний цукор
спельта що це таке як її варити

Спельта з фруктами

Відваріть спельту в молоці протягом 30-40 хвилин.

У готову крупу додайте ванільний цукор, перемішайте і залиште остигати. Фрукти можна пюрировать в блендері або просто подрібнити вручну.

Результат додайте до остигнула каші, знову перемішайте і … насолоджуйтеся!

Порада: для приготування краще брати свіжі фрукти і овочі, але в зимовий період можна сміливо експериментувати з замороженими ягодами або сухофруктами.

полб'яною печиво

Чи можуть глазуровані печенюшки бути і смачними, і корисними? Мабуть, так, якщо зроблені з спельтовой борошна.

Рис додасть випічці неповторний аромат і ніжну текстуру.

Щоб приготувати печиво, вам знадобиться:

  1. Півкіло борошна полби
  2. Столова ложка (з гіркою) какао-порошку
  3. Дві столові ложки оливкової олії
  4. Склянка цукру
  5. півсклянки води
  6. розпушувач
  7. ванілін
  8. сіль
  9. Кунжутні і гарбузове насіння
  10. Глазур або джем для прикраси
спельта що це таке як її варити

У живильного печива з полби існує маса варіантів приготування

Вилийте в миску воду і насипте туди ж цукор. Помішуйте до розчинення останнього, після чого додайте масло, щіпку солі, пакетик ваніліну, какао, борошно і розпушувач.

Ретельно вимісити тісто (увага: воно липне до рук, так що запасіться борошном для пересипання).

Скачайте велику кулю, накрийте його харчовою плівкою і дайте «відпочити» в холодильнику протягом двох годин.

Розкачайте охолоджене тісто в корж товщиною 0,5-0,7 мм, наробіть печива за допомогою фігурних форм або ножа, зверху присипте насінням.

Викладіть на деко, застелений пекарської папером, і відправте в духовку, розігріту до 180 ° C.

Печуться солодощі швидко – приблизно чверть години, і смакота готова.

остудіть печиво і при бажанні покрийте глазур'ю або джемом.

Порада: до солодкого печива відмінно підходить кислувате варення з ягід або м'ятна глазур.