* /
Харчування

Так чи шкідливий глютен, як його бояться?

глютен что это

 

Глютен що це - шкідлива речовина, яке раптом виявили в звичайних продуктах або просто чергова страшилка, якими нас лякають останнім часом із завидною регулярністю?

 

З чого почалося це, що поширився по всьому світу, захоплення продуктами харчування, що не містять клейковини, так вона шкідлива, кому протипоказана?

 

в одній зі статей ми говорили про те, наскільки шкідливий глютен малюкам, на цей раз постараємося розібратися в цьому питанні більш масштабно.

 

Зміст:

  1. Глютен - що це таке?
  2. Продукти, що містять клейковину
  3. Кому шкідливий цей вид білка?
  4. Про шкоду для дітей до року і старше
  5. Чому клейковина шкідлива після 40?

 

Вредный глютен — миф или реальность?

 

 

Глютен - що це таке?

Ще відносно недавно багато хто з нас з подивом стали помічати на полицях магазинів продукти з написом «gluten free», та й ціна на них трохи перевищує ціни на звичайну їжу, до якої ми звикли.

 

Що це таке, глютен, відомо давно.

 

Це рослинний білок, що міститься в зернах деяких рослин, який постачає їх зародки поживними речовинами.

 

Його утворюють два білка - гліадин і глютенін. З латинської «gluten» перекладається як «клей».

 

І нам він давно відомий під назвою «клейковина».

 

Ви ж напевно ще від бабусі чули про клейковиною і її важливості для пишності пирогів і іншої випічки.

 

На питання « глютен що це таке »вікіпедія дає таку відповідь - це група запасающих білків, що містяться в насінні злакових рослин.

 

Про шкоду глютену сьогодні говорять частіше, ніж слід

 

Якщо змочити його водою, то він придбає сірий колір і стане еластичною, липкою масою, а в сухому вигляді він несмачний.

 

Всі ми в дитинстві катали кульки з хлібного м'якушки, робили різні фігурки - так ось, це і є наочне дію клейковини.

 

А ще раніше наші бабусі навіть варили клейстер із пшеничного борошна, з допомогою якого обклеювали шпалерами стіни.

 

Сама якісне борошно - пшеничне, випічка з неї найбільш повітряна, хороші макарони теж роблять з неї.

 

До того ж глютен є непоганим консервантом - саме завдяки йому випічка залишається свіжою, не черствіє і не пліснявіє деякий час .

 

Подумайте самі, якщо він живить зародки рослини, то містить багато цінних для життя речовин.

 

І правда, в ньому є безліч амінокислот, дуже важливих для здоров'я людини, вітаміни А, В, Е, кальцій, залізо, фосфор.

| || 413

Продукты, содержащие клейковину

Що таке глютен ми знаємо, залишилося з'ясувати, які продукти його містять і чому він шкідливий.

 

Найбільша кількість глютену містить пшениця

 

Б ольшое всього цього рослинного білка знаходиться в пшениці (близько 80%), трохи менше в житі та ячмені.

 

Відповідно, все, що містить ці злакові, має в своєму складі клейковину.

 

Крім цього, виділяючи білок з борошна , виробники їжі почали додавати його і в іншу свою продукцію як заміну частини сировини, для консервації і для більш привабливого вигляду.

 

Вони не вказують ця назва в складі, а маскують його під різними масками - загущувач, наповнювач, модифікований крохмаль, стабілізатор.

 

Не виключено, що саме від цього стало набагато більше людей, що не переносять глютен.

 

Адже його стали додавати практично у всю нашу повсякденну їжу.

 

Особую популярность сегодня приобрел так называемый безглютеновый хлеб
Особую популярность сегодня приобрел так называемый безглютеновый хлеб

 

Завдяки маркетингу, сьогодні все більше людей бояться клейковини.

 

Нас лякають з екранів телевізорів, зі сторінок журналів і газет - клейковина погано впливає на людський організм, ви можете померти раніше, якщо будете їсти їжу, його містить.

 

Кому вигідно так нас залякувати? Виробникам безглютенової продукції. Ціни на неї досить високі, а жити довго хочуть все.

 

Тому попит на їжу gluten free постійно зростає.

 

Нам розповідають про те, що це таке глютен і чому він шкідливий в пиві, абсолютно замовчуючи про шкоду алкоголю.

 

Порада: про те, що продукція без клейковини містить багато більше цукру, жиру та інших добавок, зовсім не додають людині здоров'я, скромно замовчується. Тому найкращим виходом буде готувати їжу самим і вживати тільки натуральні продукти.

 

Кому шкідлива продукція з клейковиною?

У відповідь на питання « глютен що це і чому він шкідливий» вікіпедія відсилає нас до статті під назвою «целіакія».

 

Це аутоімунне захворювання, яке зустрічається дуже рідко - близько 1% населення нашої планети страждають від цієї недуги.

 

Не варто зациклюватися на пошуках продуктів без глютену, якщо у вас немає целіакії

 

Лейкоцити, що захищають людину від шкідливих речовин, сприймають клейковину як ворога і атакують її цитокінами.

 

Під їх впливом руйнується слизова тонкої кишки. У ній розташовані ворсинки, що допомагають засвоювати корисні речовини.

 

Саме вони і страждають від атак цитокінів, і в результаті тонка кишка не виконує свою головну функцію.

 

Ознаки целіакії:

 

  1. Діарея
  2. Метеоризм
  3. Болі в животі
  4. Дефіцит вітамінів і заліза в організмі
  5. Головні болі
  6. болі в суглобах
  7. Вугрової висип

 

Але на підставі цих симптомів ставити собі діагноз не варто.

 

Це повинен зробити лікар після відповідного дослідження і реакції організму на особливу дієту.

 

Найчастіше продукти без пшеничного білка більш шкідливі аналогічних з ним

 

Таким людям доводиться все життя дотримуватися цю безглютенову дієту, завдяки якій всі неприємні прояви хвороби зникають.

 

Існує ще й алергія на продукти, що містять глютен нецеліакійная чутливість.

 

У таких випадках ураження слизової стінок кишечника немає, а є тільки реакція на продукти з клейковиною, але при дотриманні спеціального харчування все ознаки зникають.

 

Якщо ви помітили у себе подібні ознаки чутливості до продуктів, багатим клейковиною, спробуйте відстежити закономірність і на дві-три тижні пров Йдіть на їжу, яка містить клейковини.

 

Якщо результати «на обличчя» - намагайтеся надалі утримуватися від шкідливих для себе продуктів.

 

П про різними даними, такою чутливістю володіють 1 - 13% населення нашої планети , тому турбуватися всім поголовно про це не варто.

 

Але є випадки, коли треба бути уважніше.

 

Главное правило здорового питания — умеренность во всем
Головне правило здорового харчування - помірність у всьому

 

Про шкоду клейковини для дітей до року і старше

найдорожче, що є у всіх нас | || 601 це діти. Молоді матусі, як сама недовірлива частина людства, уважно відстежують всі реакції малюків на їжу.

 

І це дуже правильно. Але тут, як і в усьому іншому, дуже важливо зберігати спокій і не впадати в паніку.

 

Знаючи, що це таке глютен і чому він може бути шкідливий для дітей до року, ви можете правильно реагувати в будь-якій ситуації.

 

Найбільш часто нецеліакійная чутливість з'являється у найменших діток з початком прикорму  - з 6 місяців.

 

Роздутий животик, дивний, смердючий кал, малюк не набирає вагу - ці симптоми повинні вас насторожити.

 

Якщо ви помітили такі ненормальні реакції маленького організму на новий прикорм, то повідомте про це лікаря, а він уже обстежує дитини, і разом з ним ви шукаєте причину такої реакції. | || 637

 

С осторожностью стоит давать продукты с глютеном детям
з обережністю варто давати продукти з глютеном дітям

 

Порада: відразу підозрювати у малюка целіакію, якщо ніхто з найближчих родичів нею НЕ страждає, немає сенсу, так як це захворювання спадкове. Але навіть в цьому випадку, ймовірність целіакії всього близько 10%.

 

Звичайно, існує ймовірність, що чутливість до клейковини може з'явитися і у дітей старшого віку.

 

Тому батькам треба бути в курсі, чому клейковина може бути шкідлива для дітей, і що в таких випадках треба робити.

 

Якщо ви помітите таку чутливість до продуктів, то на пару місяців варто перевести дитину на безглютенової дієту.

 

У разі, коли ви виключили всі шкідливі в даному випадку продукти, а симптоми не зникають - треба шукати іншу причину .

 

Глютен - що це і чому він шкідливий після 40?

Як відомо, після 40 років, хто раніше, хто пізніше, все ми починаємо піклуватися про своє здоров'я.

 

Після 40 років варто в цілому переглянути свій раціон

 

Хочеться продовжити молодість, добре виглядати.

 

А тут як на зло сповільнюється обмін речовин, при малорухливому способі життя починає відкладатися жирок.

 

Щоб привести себе в порядок, багато хто починає вести здоровий спосіб життя, займатися спортом і стежити за харчуванням.

 

Але, на жаль, не всі дотримуються такого способу життя і далі. Зазвичай через пару тижнів стає нудно, та й спокус уникнути дуже важко.

 

Якщо ви не страждаєте непереносимістю глютену, яка передбачає відповідну дієту, то все-таки після 40 вже не варто сильно захоплюватися хлібобулочними виробами іншими надмірностями.

 

Здоровому, в общем-то, людині, дотримуватися дієти, виключаючи зі свого раціону багато продуктів, не варто - вона досить сувора і перенести її буде складно, навіть психологічно.

 

Але скорочення вживаються в їжу вуглеводів, що містяться в хлібі, макаронах, випічці, кілька занятьйогой в тиждень, дозволить підтримувати хорошу форму.

 

Людям после 40 лет стоит особенно тщательно относиться к своему рациону
Людям після 40 років варто особливо ретельно ставитися до вибору продуктів

 

А здоровій людині побоюватися продуктів, що містять глютен, не варто. Ця фобія не має ніякого відношення до здорового харчування.

 

Швидше навпаки, купуючи продукцію з маркою «gluten free», ви ризикуєте з'їсти набагато більше калорій, витратити набагато більше грошей і отримати результат, протилежний очікуваному.

 

Не треба бездумно слідувати сучасним модним течіям. Тим більше що це питання ще мало вивчений і робити висновки рано.

 

Набагато краще бути помірними у своїх перевагах і думати, перш, ніж робити.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 2 оцінок, середнє: | || 762 5,00 з 5)
Завантаження ...