Тушковані овочі в мультиварці – рецепти з фото [2019]

Тушковані овочі в мультиварці

Тушковані овочі в мультиварці – ідеальне рішення збалансованого обіду для тих, хто стежить за харчуванням і не любить годинами стирчати на кухні.

У цій статті я приготувала для читачів Life Reactor 15+ смачних і легких рецептів з фото з різних куточків землі, тому що їжа повинна бути не тільки корисною і різноманітною, але і красивою.

зміст:

  1. 10+ страв національного колориту
  2. Тушковані овочі в мультиварці – рецепти правильного харчування
  3. Тушковані овочі в мультиварці з капустою і без картоплі

Тушковані овочі в мультиварці

Здавалося б: для прекрасного гарніру досить нарізати кубиками будь-які овочі, залити томатним соком і просто загасити – це вже добре. Але нудно.

Тому сміливо експериментуйте, А якщо не знаєте, з чого почати, – вам на допомогу прийдуть наші поради і правила поєднання овочів і спецій з рецептами приготування, які настільки зрозумілі, що не потребують покроковому фотосупровід.

10+ страв національного колориту: лобіо, антипащі, рагу з нутом і артишоки

Антипасти з печеного перцю в мультиварці

Пікантна італійська закуска отримала назву, тому що подається, як правило, перед пастою (італ. «Anti» – «до») як гарячої, так і холодної.

З огляду на, що чаша мультиварки невелика за обсягом і не зможе вмістити багато різних овочів, найзручніше в ній готувати перці.

Саме такі подавала Мішель Пфайффер бравим агентам ФБР в «Малаві».

На дві порції вам знадобиться:

  1. 50 мл оливкової олії
  2. Червоний і жовтий солодкий перець
  3. 2 зубчики часнику
  4. Половина чайної ложки чорного меленого перцю
  5. Маслини без кісточок

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото крок за кроком

Антипасти з печеного перцю

І як завершальний акорд італійська фокачча або чіабатта для подачі.

Якщо ви часто печете хліб удома, і ту, і іншу можна приготувати на домашній бездріжджовий заквасці.

Оливковою олією змащуємо дно мультиварки і викладаємо порізані широкими смужками перці.

Готуємо в режимі «Випікання» 40 хвилин, перевернувши на зворотну сторону на середині шляху.

Після залишаємо овочі охолонути, знімаємо з перцю шкіру, змішуємо з пропущеним через давилку часником, порізаною навпіл маслинами, сіллю і спеціями.

Готову закуску залишаємо на кілька годин в холодильнику, подаємо зі свіжим хрустким хлібом.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото крок за кроком

Чудовим доповненням до таких перцям стане м'який сир

Рататуй

Пам'ятаєте, який простий їжею зачарувала суворого ресторанного критика щур з мультфільму?

І правда: рататуй, улюблена їжа французьких фермерів, є не що інше, як тушковані в томатному соусі овочі.

Наш адаптований рецепт з фото цілком підійде для тих, хто дотримується суворої дієти – ситний і корисний обід не відкладеться на боках.

  1. 2 баклажана
  2. 2 кабачка
  3. 6 помідор
  4. 2 болгарських перцю
  5. 3 зубчики часнику
  6. Склянка води
  7. 3 ложки оливкової олії
  8. Невеликий пучок петрушки

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото пп

Рататуй

Зі спецій в картинку ідеально впишуться прованські трави: розмарин, чебрець, базилік, шавлія.

Кабачки і баклажани нарізаємо кружечками, солимо і на залишаємо на 10 хвилин, щоб пустили сік. Так само нарізаємо 3 помідори.

З інших готуємо соус: бланшируємо, знімаємо шкуру, дрібно ріжемо і тушкуємо з невеликою кількістю води, пропускаємо через блендер, солимо до смаку.

У чашу на шар соусу рядами викладаємо овочі, зверху заливаємо другою частиною з двома ложками олії і дрібно посіченою петрушкою. Готуємо в режимі «Випічка» півгодини.

Пікантне рагу з гарбузом і нутом

Нут, він же баранячий або турецький горох, він же чарівне сировину для хумус, зробить поживним і смачним саме не видатне домашнє рагу.

Тільки не забудьте замочити його на кілька годин у воді перед приготуванням.

  1. 2 середніх картоплини
  2. 1 морква
  3. 4 столових ложки нуту
  4. 1 помідор
  5. 2 склянки води
  6. Невеликий шматочок гарбуза
  7. Сіль, перець і коріандр за смаком
  8. Рослинна олія
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото пп

Пікантне рагу з гарбузом і нутом

У мультиварку викладаємо порізані моркву і картоплю, додаємо нут, заливаємо воду і готуємо 20 хвилин в режимі «Гасіння».

Додаємо бланширує і дрібно нарізаний помідор, гарбуз, Спеції, пропущений через давилку часник, приправляємо рослинним маслом, зеленню за смаком і тушкуємо ще 5-10 хвилин до готовності гарбуза.

Лобіо в мультиварці

Просте і ситне національне грузинське блюдо просто готувати в мультиварці і, звичайно, найважливіше в ньому – надати справжній етнічний колорит за допомогою аджики і хмелі-сунелі.

  1. Півтора склянки червоної квасолі
  2. 1 цибулина
  3. 3 зубчики часнику
  4. 2 помідори
  5. Аджика по смаку (можна використовувати суху)
  6. 1 ст. л. оцту
  7. пучок кінзи
  8. Сіль, перець, чабер і хмелі-сунелі – за смаком

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

лобіо

Квасоля замочіть воді на 12 годин, щоб прискорити час приготування, в іншому випадку гасити боби доведеться години чотири.

Перекладіть їх в ємність для приготування і залийте водою, щоб рідина покривала приблизно на два пальці.

Поставте гаситися на півтори години в режимі «Плов», туди ж відправте нарізаний часник і цибулю, цілий стручковий перець і оцет.

Після закінчення часу приєднаєте очищені від шкірки, дрібно нарізані помідори, подрібнену кінзу, спеції за смаком і пару ложок олії.

Готуйте страву ще 15 хвилин в режимі «Гасіння».

Порада: в подорож по Грузії я відкрила для себе дивну приправу – сванські сіль. Суміш різних спецій і солі родом з Сванетії – відмінна заміна всіх спецій, якщо ви ще не розібралися, що з чим поєднувати. Традиційний склад сванской солі: сіль, пажитник, часник, кмин, пекучий червоний перець, насіння кропу і коріандру, шафран.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Сванська сіль стане прекрасною заміною спецій для лобіо і ряду інших страв

Артишоки по-італійськи

Ну а якщо вам на очі попадеться схожий на велику шишку овоч, це прекрасний привід поекспериментувати зі смаками і приготувати корисну середземноморську вкусняшку.

По-перше, артишок – торжество смаку для ваших рецепторів; по-друге, дозволений при цукровому діабеті; і, по-третє, багатий на вітаміни групи В.

Як бонус очищає нирки і печінку від шлаків і токсинів. Рецепт страви – рай для ледачого кулінара.

беремо:

  1. 2 артишоку
  2. 2 помідори
  3. 1 невелику цибулину
  4. 2 ст. л. оливкового масла
  5. Сіль перець
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Погодьтеся, артишоки виглядають апетитно навіть сирими

Приправи вибирайте по особистим уподобанням – з артишоками поєднуються паприка, коріандр, петрушка і лавровий лист.

Овочі ретельно промиваємо, зрізаємо темно-зелене листя і ложкою виймаємо м'яку середину.

Ріжемо кубиками, опускаємо в чашу мультиварки, туди ж навздогін оговтується порізаний півкільцями цибулю, сіль, перець, олія і трохи води, приєднуємо бланшірованние нарізані помідори.

Вибираємо режим «гасити» і готуємо 25-30 хвилин.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Смак італійського блюда вас приємно порадує

Лже-азу

Цей рецепт я трохи вегетатаріанізіровала: викинула з нього не тільки м'ясо, в великих кількостях характерне для татарської кухні, але і масло, зробивши ідеальним зразком тушкованих овочів в мультиварці для тих, хто сидить на всьому корисному і дієтичному.

До слова, таке азу – незамінний основне блюдо для нинішнього суворого посту.

  1. 5 середніх картоплин
  2. 1 морква
  3. 1 велика цибулина
  4. 2 солоні огірки
  5. 5 зубчиків часнику
  6. Половина склянки томатного соку (можна замінити пастою)
  7. Невеликий пучок кінзи
  8. Сіль і спеції за смаком (картопля обожнює спеції, так що використовуйте всі, які вам подобаються, але, з огляду на активний смак солоних огірків, можна обмежитися чорним перцем)
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Не справжнє, але смачне азу

Половину нарізаної брусочками картоплі викладаємо в чашу, зверху накриваємо шаром обсмажених цибулі, моркви і солоних огірків, викладаємо залишки картоплі, притрушуємо спеціями і пропущеним через давилку часником.

Потім заливаємо томатним соком і тушкуємо 20 хвилин.

Екзотична бамия в мультиварці

Бамія, вона ж окра, вона ж дамські пальчики, у нас продається в основному в замороженому вигляді.

На вигляд овоч схожий на неповноцінний стручок перцю і є №1 серед побратимів у всій Америці за здатність протистояти раковим захворюванням.

Тому якщо раптом потягнуло на смачну і корисну екзотику, саме воно.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

І, нарешті, наша головна героїну – бамия

  1. 500 г замороженої бамии
  2. За однією моркви і цибулині
  3. 3 помідори
  4. 2 зубчики часнику
  5. 3 ст. л. томатної пасти
  6. 1 л овочевого бульйону
  7. Оливкова олія для смаження
  8. Сіль і спеції за смаком (я зазвичай додаю каррі або кумін)

У режимі смаження вже традиційно готуємо нарізані цибулю і моркву, через кілька хвилин додаємо бланшірованние подрібнені помідори, бамию, томатну пасту і овочевий бульйон.

Готуємо півгодини в режимі «Гасіння». В кінці програми солимо і заправляємо спеціями за смаком. Таке блюдо стане ідеальним соусом до рису, Пасті або картоплі.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Соус з бамии

Тушковані овочі в мультиварці – рецепти з фото для ПП (правильного харчування)

Насправді більшість рецептів тушкованих овочів в мультиварці цілком дієтичні – новонароджену дитину страв, які ми приготували тому підтвердження.

Якщо, звичайно, ви не вливаєте в каструлю півлітра олії.

А трохи нежирного сиру до класичного соте взагалі буде в самий раз – в сітці таблиці роздільного харчування вони ідеально доповнюють один одного.

Почнемо з самого простого і всім відомого рагу.

Дієтичне домашнє рагу

  1. 1 кабачок
  2. 1 баклажан
  3. 1 морква
  4. 1 перець
  5. 3 зубчики часнику
  6. Рослинна олія
  7. Сіль перець
  8. Спеції за смаком
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Варіацій такого рагу може бути маса: в хід підуть всі сезонні овочі

Баклажан відмінно поєднується з каррі, шавлією і орегано, але самим безпрограшним варіантом приправи стане сушений або свіжий базилік.

Овочі промиваємо та нарізаємо кубиками.

У чашу мультиварки наливаємо дві ложки рослинної олії і закладаємо овочі, крім перцю і баклажана, – вони готуються швидше за інших.

Тушкуємо 10 хвилин, потім додаємо залишки овочів і залишаємо доходити у відповідному режимі ще 10 хвилин, солимо і присипаємо спеціями за смаком.

В рагу можна додати половину ложки цукру – це додасть простому домашньому страви нотку тайської пікантності.

Порада: щоб зробити страву більш ситним, за кілька хвилин до закінчення приготування додайте дві столові ложки нежирної сметани.

тушкована буряк

Ідеальна їжа для тих, хто дотримується ПП. Блюдо готується просто і стане прекрасною основою розвантажувального дня для переконаних прихильників ЗОЖа.

  1. 2 буряки середніх розмірів
  2. 4 зубчики часнику
  3. 1 цибулина
  4. 3 ст. л. томатної пасти
  5. Сіль, перець і рослинне масло
тушковані овочі в мультиварці

Буряк в мультиварці не потрібно варити кілька годин

У режимі «Жарка» в чаші мультиварки обсмажуємо подрібнені цибулю і часник, додаємо натерту на крупній тертці буряк і томатну пасту.

Перемикаємо на режим «Гасіння» і готуємо півгодини, в кінці солимо і перчимо. Даємо страві трохи охолонути.

грибний жульєн

Для ситного домашнього обіду цілком можна обійтися без традиційних кокотниц і зробити одну велику порцію запечених грибів.

Вам знадобляться:

  1. 500 г печериць
  2. 1 цибулина
  3. 200 мл вершків
  4. 100 г твердого сиру
  5. По 1 ст. л. борошна і вершкового масла
  6. Сіль, перець за смаком
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

грибний жульєн

У режимі смаження на вершковому маслі обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, потім додаємо гриби і встановлює режим «Випічка» на 50 хвилин, час від часу не забуваємо помішувати овочі.

Коли зайва рідина випарується, всипаємо борошно, ще через кілька хвилин вливаємо вершки, посипаємо сиром і готуємо до чарівного клацання завершення програми.

Рагу зі спаржею

Ситне саме по собі блюдо також стане ідеальним доповненням до рису.

  1. півкіло спаржі
  2. За однією моркви і цибулині середніх розмірів
  3. 1 помідор
  4. 3 солодких перцю
  5. Невеликий кабачок або баклажан (на ваш розсуд)
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото без картоплі

Особливої ​​пікантності спаржі додадуть кунжутне насіння

Зі спецій спаржа небайдужа до мускатному горіху, кропу і майораном.

Квасоля очищаємо від хвостів, нарізаємо і варимо в солоній воді п'ять хвилин. Решту овочів (без кабачка) подрібнюємо довільно і обсмажуємо в мультиварці, додаємо квасоля, кабачок і спеції.

Тушкуємо ще десять хвилин до повного приготування. Зверху можна притрусити свіжим кропом.

Сьогодні ми все частіше замислюємося про правильне і здорове харчування, А значить – говоримо категоричне «ні» картоплі, особливо в тандемі з іншими овочами.

І це правильно: вуглеводи, Крохмаль, калорії …

Страх і жах в одній сковорідці – неспроста більшу частину статті я відвела саме тушкованих овочів в мультиварці без картоплі.

Але щоб убезпечитися від зривів і неконтрольованих нападів на холодильник, іноді балуйте себе і близьких стравами з коренеплоду, в яких йому відведена головна роль.

Смажена картопля в мультиварці з часником

  1. 6 картоплин середніх розмірів
  2. Половина великої головки часнику (для любителів погарячіше можна брати і цілу)
  3. За однією моркви і цибулині середніх розмірів
  4. Сіль, перець, сухий розмарин – за смаком
  5. Соняшникова олія
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Смажена картопля в мультиварці

Важливо: погоду цього нехитрого, на перший погляд, страви роблять смажений часник і розмарин.

В мультиварці пару хвилин обсмажуємо нарізані половинками зубчики часнику і нашатковану півкільцями цибулю.

Додаємо натерту моркву і картоплю (ріжемо для традиційної картоплі по-селянськи).

Ми залишаємо готуватися в режимі смаження, періодично перемішуючи лопаткою. Коли картопля підрум'яниться, додаємо сіль, спеції і свіжу зелень за смаком.

Тушковані овочі в мультиварці – рецепти з фото з капустою

Найпростішим у приготуванні і нудним овочем ми звикли вважати тушковану капусту.

Готувати її дійсно просто: в класичному варіанті мультиварку влаштують полкочана, дві великі цибулини, морква, сіль, перець за смаком, пара ложок олії і томатний сік в якості заправки.

Я зазвичай обсмажую в чаші цибулю і моркву, потім засинаю капусту, спеції, заливаю все склянкою томатного соку і готую в режимі смаження 10-15 хвилин, щоб на смак капуста залишилася хрусткою і не перетворилася на кашу.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото

Традиційна тушкована капуста: щоб зробити страву більш ситним, іноді можна додавати в нього одну-другу картоплину

Порада: таким же способом можна готувати брюссельську, цвітну капусту і брокколі. Щоб не проварювати останні два види, розділіть їх на більш дрібні суцвіття і попередньо обсмажте в частіше з часником, цибулею і морквою, як я описувала в рецепті з картоплею. З цвітною капустою в якості спецій відмінно гармонує куркума.

Запіканка з кольорової капусти

Насправді її смак універсальний: вона корисна (вітаміни В і С, калій, магній і далі по таблиці Менделєєва) і, як губка, вбирає будь-які смаки, якими ви хочете її збагатити.

Саме тому кольорову капусту можна вважати прекрасною альтернативою м'ясу для тих, хто тільки стає на шлях вегетаріанства і шукає в їжі свої смаки.

тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото з капустою

Запіканка з кольорової капусти

Порада: щоб смак страви був повним, не намагайтеся засунути в нього якомога більше овочів. Виберіть один основний і доповнюйте відтінками спецій.

Про спеції це я неспроста.

багато пізнають кулінарну майстерність господині вважають, що «чим більше спецій – тим краще, ось як вийде смакота» і тому змішують все, що бачать перед собою.

Підхід цей в корені не вірний: спеції здатні повністю зіпсувати страву.

Наприклад, улюблені багатьма кмин і кумін (вона ж зіра) поєднуються тільки самі з собою, а з іншими приправами не сильно радують наші рецептори.

  1. Капустина середнього розміру
  2. 1 морква
  3. 1 цибулина
  4. 150 г сиру «Пармезан»
  5. Домашній майонез або сметана
  6. Сіль і спеції за смаком

Капусту розбираємо на суцвіття і натираємо на крупній тертці, так само чинимо з морквою, цибулю ріжемо півкільцями.

У гущавину мультиварки наливаємо пару ложок оливкової олії, викладаємо овочі, зверху заливаємо сметаною або майонезом, присипаємо натертим сиром і готуємо в режимі «Випічка» 20 хвилин до появи золотистої скоринки.

Окремо варто сказати про брюссельській капусті.

Вперше рослина згадувалося в середині 18 століття, і виявлено воно було якраз неподалік від Брюсселя, завдяки чому отримало назву.

Місцеві жителі швидко почали вживати його в їжу і окультурили.

У перший рік життя капуста дає тільки стебла, в другій – маленькі качанчики, які смажать, тушкують, роблять запіканки, салати і взагалі все, на що розіграється фантазія кухаря.

Тому я вирішила не особливо оригінальничати і принесла рецепт

Брюссельської капусти по-брюссельські

  1. 500 г брюссельської капусти
  2. 1 стакан овочевого бульйону
  3. 500 г нежирних вершків
  4. сіль
  5. Мускатний горіх в якості спецій
тушковані овочі в мультиварці рецепти з фото з капустою

Брюссельська капуста по-брюссельські

У звичному варіанті бельгійці використовують яєчний жовток.

Але переконані вегетаріанці і вегани знають, що основне завдання яєць в рецептах з запіканням – склеювання інгредієнтів.

Тому нам цілком згодиться гель насіння льону як здоровою і корисною альтернативи.

Приготувати його просто: розмелюємо пару ложок насіння в кавомолці, додаємо трохи води на око, щоб вийшла маса, схожа на яєчний білок.

До речі, вона ще й багата потрібними і важливими організму омега-3 жирними кислотами.

Очищену і промиту капусту тушкуємо в мультиварці з оливковою олією протягом 10 хвилин, заправляємо спеціями і нашим замінником яєць, попередньо змішаним з вершками. Відразу ж подаємо до столу.

Рецепт можна трохи вдосконалити: ті, хто особливо пильно стежить за здоров'ям і готує тушковані овочі в мультиварці виключно без масла, можуть гасити капусту тільки в овочевому бульйоні.

Продовжуючи тему смаження в мультиварці, скажу, що в принципі з появою цієї диво-машини – можна взагалі обійтися без масла.

Для этого у вас есть специальная чаша с антипригарным покрытием и лопатка, с помощью которой вы можете время от времени помешивать овощи.

Конечно, глупо отрицать, что ложка оливкового масла сделает вкус блюда более насыщенным, да и на фигуре вряд ли сильно отразиться.

Кстати, тему правильной жарки и наименее вредного для нее масла мы уже подробно обсуждали тут.

Если вам понравилась статья, не забудьте поделиться ею с друзьями. Питайтесь вкусно и полезно и оставайтесь с Life Reactor!