Вегетаріанські супи – рецепти, 15+ найсмачніших рецептів [2019]

вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

Вегетаріанські супи, рецептів приготування яких існують тисячі, – основа збалансованого харчування. Вони смачні, надовго насичують і залишають в шлунку приємну легкість.

«У першокласному супі набагато більше мистецтва, ніж у другосортною живопису», – помітив якось психолог Абрахам Маслоу.

І з ним не можна не погодитися – людини характеризує і те, що він говорить, і те, як він виглядає, і те, що він їсть.

Погана звичка забивання шлунка швидкою їжею негативно позначається на самопочутті та нашій поведінці – організм без правильного харчування відмовляється працювати в мультизадачності режимі, а ми при цьому відчуваємо себе втомленими і розбитими.

Я вирішила поборотися зі стереотипами про корисної несмачною їжі і приготувала 20+ крутих вегетаріанських супів (рецепти з фотографіями готових страв шукайте в статті).

зміст:

  1. 5+ простих і смачних супів для правильного обіду
  2. 5+ супів-пюре – рецепти перших страв для блендера
  3. 5+ супів при дієті № 5

вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

На Life Reactor ми окремо розповідали про тонкощі приготування вегетаріанського борщу, горохового і селеровому супів, а також розкривали секрети перших страв для схуднення.

І неспроста – справжнього кухаря визначають за правилом трьох «С» – вмінню приготувати суп, соус і салат.

Почнемо з першого. Всі рецепти нижче зібрані з різних кухонь світу. Інгредієнти розраховані на 4 порції або каструлю розміром 1,5 л.

Вегетаріанські супи – рецепти з фото, 5+ простих і смачних варіантів правильного обіду

Суп «Афганський»

Цей рецепт юшки я підгледіла у приятеля з Афганістану. До речі, там, як і в багатьох країнах Азії, прийнято є без приладів, зачерпуючи навіть перше коржами (виглядає, звичайно, специфічно).

В ідеалі в основі приготування лежить курячий бульйон, але в вегетаріанської варіації замінимо його сочевицею – відвар бобових виходить дуже «м'ясним».

вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

Суп «Афганський»

Вам знадобиться:

  1. 200 г сочевиці
  2. 2 шт. картоплі
  3. 1 цибуля-порей
  4. 2 шт. болгарського перцю

Сочевицю замочуємо у воді на 10 хвилин, за цей час дрібно нарізаємо всі овочі.

Бобові варимо до напівготовності, додаємо решту інгредієнтів і пару ложок оливкової олії.

Лук-порей надає досить гостроти, тому з спецій можна обійтися універсальної суповий приправою. І не забудьте про свіжої зелені перед подачею.

Сочевичний суп з томатами

Продовжимо тему сочевиці, необхідної вегетаріанцеві через великий вміст білка.

Згідно Торі, Яаков виміняв у брата право первородства за миску сочевичної юшки.

Ізраїльську кухню неможливо уявити без неї і сьогодні. Мій варіант чечевичного супу готується швидко, просто і на овочевому бульйоні.

вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

Сочевичний суп з томатами

Вам знадобиться:

  1. 200 г сочевиці
  2. 2 шт. картоплі
  3. 1 болгарський перець
  4. 1 морква
  5. 1 цибулина
  6. Третина кореня селери
  7. 1 помідор
  8. 2 ст. л. томатної пасти
  9. 4-5 зубчиків часнику

Сочевицю замочуємо у воді. Поки вона розбухає, обсмажуємо нарізану півкільцями цибулю і зубчики часнику на оливковій олії.

Коли цибуля почне золотитися, додаємо нарізані кубиками болгарський перець, селера і моркву.

Смажимо ще дві-три хвилини, з'єднуємо з бланшувати помідором і томатною пастою. Через хвилину вимикаємо.

Сочевицю варимо до напівготовності, потім висипаємо в каструлю нарізані картоплю і зажарку.

В якості спецій додаємо до смаку суміш перців і пряні трави. Мені також подобається поєднання з меленим мускатним горіхом.

Класичний цибульний суп

Ну хто з нас не виловлював з супу смажену цибулю в дитинстві? А тут повноцінне блюдо з одного лука …

Проста їжа французьких селян (як і рататуй, рецепт якого я докладно описувала тут) – прекрасно зігріє і наситить в холодну пору року.

Щоб суп вийшов таким же апетитним, як він виглядає на фото, а цибуля не був гірким або схожим на кашу, важливо ретельно дотримуватися всіх правил приготування.

вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

Цибульний суп

Вам знадобиться:

  1. 8 цибулин середнього розміру
  2. 3 ст. л. вершкового масла
  3. 3 ст. л. борошна
  4. 1,2 л води
  5. Грінки з білого хліба з часником
  6. 200 г тертого сиру «Пармезан» (можна замінити будь-яким твердим)

Цибулю дрібно нарізаємо і смажимо у вершковому маслі до золотистого відтінку.

Повільно додаємо борошно, продовжуючи помішувати, смажимо ще дві хвилини. Заливаємо окропом, додаємо лавровий лист, запашний і чорний мелений перець, солимо.

На повільному вогні варимо суп півгодини, не забуваючи помішувати. Потім виймаємо лавровий лист.

Покроковий рецепт приготування цибулевого супу

Покроковий рецепт приготування цибулевого супу

Готову страву розливаємо по тарілках, зверху викладаємо грінки і щільним шаром посипаємо сиром.

Тарілку відправляємо в мікрохвильовку, щоб сир розплавився. Або використовуємо не сильно нагріту духовку.

Сирний суп з рисом і базиліком

У наступному рецепті продовжуємо доводити теорему «Суп сиром не зіпсуєш» і готуємо швидку і смачну рисову юшку, з приготуванням якої впорається навіть новачок.


Сирний суп з рисом і базиліком

Вам знадобиться:

  1. 100 г рису
  2. 3 картоплини середнього розміру
  3. Половина кореня селери
  4. Половина пучка базиліка
  5. 1 цибулина
  6. 1 морква
  7. 1-2 плавлених сирка (щоб суп вийшов жирніше і наваристий, використовуйте 2)

У киплячу воду закладаємо рис і всі овочі, нарізані кубікамікроме лука.

Варимо до напівготовності, додаємо обсмажену до золотистого кольору цибулю, готуємо ще п'ять хвилин, потім всипаємо дрібно нашатковану базилік і порізаний кубиками сир.

Варимо, постійно помішуючи, поки сир не розплавиться.

вегетаріанський розсольник

Як же обійтися без старої доброї класики.

  вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

вегетаріанський розсольник

Для розсольнику вам знадобиться:

  1. Півсклянки перлової крупи
  2. 2 картоплини середнього розміру
  3. 1 цибулина
  4. 1 морква
  5. 1 ст. л. томатної пасти
  6. 2-3 невеликих маринованих огірка
  7. 100 мл розсолу
  8. Невеликий шматочок кореня селери
  9. Спеції за смаком (я використовую суміш перців і паприку)

Найдовший інгредієнт в нашому списку – перловка. Ретельно її промиваємо і варимо практично до готовності.

За цей час обсмажуємо моркву з цибулею, в кінці додаємо нарізані солоні огірки і томатну пасту. Смажимо ще дві хвилини, вливаємо розсіл і тушкуємо хвилину.

У каструлю до крупі відправляємо нарізані картоплю, селеру, зажарку і спеції і варимо на повільному вогні до готовності. Подаємо зі сметаною.

Порада: як ви помітили, селера я додаю практично в усі супи: він не тільки має приємними смаковими якостями, але і містить багато селену, потужного природного антиоксиданту і стимулятора роботи щитовидної залози.

Вегетаріанський зелений борщ

Весна принесла з собою масу зелені, а значить, саме час готувати смачні і корисні борщі з кислинкою.

  вегетаріанські супи рецепти найсмачніші рецепти

Вегетаріанський зелений борщ

Вам знадобиться:

  1. По пучку щавлю і шпинату
  2. 2 картоплини
  3. 3 ст. л. рису
  4. 1 цибулина
  5. 1 морква
  6. 1 болгарський перець
  7. 2 перетертих помідорів або 2 ст. л. томатної пасти

Готуємо за принципом звичайного супу: спочатку варимо рис і картопля, додаємо зажарку з цибулі, моркви, перцю, томатної пасти або перетертих помідорів.

За п'ять хвилин до приготування всипаємо суміш щавлю і шпинату. Я дрібно рву їх руками.

Подаємо зі сметаною. Влітку такий суп відмінно йде холодним.

Вегетаріанські супи-пюре – рецепти найсмачніших і простих перших страв в блендері

вегетаріанські супи в блендері виходять поживними і наваристими, рецепти їх приготування побудовані за одним принципом, а найсмачніші рецепти, Як правило, заслужили свою славу завдяки додаванню вершків.

Грибний суп-пюре

Почнемо з супу-пюре з печериць.

По-перше, в ньому багато білка, Вкрай важливого для вегетаріанців; а, по-друге, він настільки смачний і ситний, що друге вам, швидше за все, вже не знадобиться.

вегетаріанські супи рецепти з фото

Грибний суп-пюре

  1. 500 г печериць
  2. 1 цибулина
  3. 200 мл вершків (якщо ви в стані активного схуднення, вершки замініть парою відварених картоплин)
  4. 1 л води
  5. Вершкове масло для смаження
  6. Сіль, перець – за смаком
Покроковий рецепт приготування супу-пюре з печериць

Покроковий рецепт приготування супу-пюре з печериць

Нашатковану півкільцями цибулю обсмажуємо на сковороді до прозорого стану, додаємо нарізані гриби, солимо і перчимо.

Смажимо, поки сік від печериць не випарується наполовину.

Подрібнюємо цибулю і гриби до однорідної маси в блендері, після відправляємо в каструлю і розбавляємо літром окропу до стану супу.

Коли маса закипить, вводимо 200 мл вершків будь-якої жирності і варимо, помішуючи, близько п'яти хвилин.

В якості спецій з супчиком непогано поєднується мелений мускатний горіх.

Порада: якщо хочеться більш пікантного смаку, можна додати сушені гриби, які продаються в будь-якому супермаркеті, але їх краще попередньо залити окропом на 2-3 години, потім як слід промити.

Суп-пюре з брокколі (або гарбуза)

Як я вже говорила, супи, збиті в блендері, готуються приблизно однаково.

Тому немає сенсу розписувати рецепти окремо – все залежить від того, який з овочів більше вам до душі.

Рекомендую спробувати обидва – ці супчики володіють м'яким і ніжним смаком і завидною поживністю.


Суп-пюре з брокколі

Вам знадобиться:

  1. 2 суцвіття брокколі або півкіло гарбуза
  2. 1 цибулина
  3. 3-4 зубчики часнику
  4. 2 картоплини середнього розміру
  5. 200 мл вершків
  6. Вершкове масло для смаження
  7. Половина пучка базиліка
вегетаріанські супи рецепти з фото

Суп-пюре з гарбуза

Брокколі поділяємо на суцвіття (якщо готуєте гарбузовий суп, гарбуз відповідно ріжемо кубиками), відправляємо варитися в трохи підсолену воду – вона повинна покривати капусту на два пальця.

Туди ж відправляємо два дрібно нарізаних бульби картоплі.

Коли овочі зваряться, відправляємо в каструлю обсмажені на вершковому маслі цибулю і часник і перебиваємо блендером до пюреобразного стану.

В самому кінці всипаємо базилік, відокремлений від жорсткої зеленої частини, і перебиваємо ще раз.

Суп знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і тонкою цівкою вливаємо вершки. Коли маса закипить, знімаємо з вогню.

Подаємо з часниковими грінками. Гарбузовий варіант добре присипати гарбузовим насінням.

Наступні два супчика в нашому списку будуть томатними.

Бо попереду літо, а значить, саме час експериментувати з помідорами, яких навіть в найсуворішу погоду завжди в надлишку.

Гарячий томатний суп-пюре

Варіантів приготування цього супу в мережі бродить маса, і який з них класичний – вже не розібрати, тому експериментувати можна до нескінченності: все залежить від набору продуктів в холодильнику і бажання приготувати що-небудь смачненьке.

За основу я взяла рецепт класичного соусу з французького рататуя і трохи його модернізувала.

На виході виходить неймовірно поживний і смачний вегетаріанський суп не тільки з простим рецептом приготування, але і з дивовижною сполучуваністю при дієті – жирів в ньому практично немає, а самі по собі помідори сприяють схудненню.

вегетаріанські супи рецепти з фото

Гарячий томатний суп-пюре

Вам знадобиться:

  1. 1 кг помідорів
  2. 2 болгарських перцю
  3. 2 цибулини
  4. Половина головки часнику
  5. Оливкова олія для смаження
  6. Третина пучка базиліка
  7. 1 ст. л. борошна
  8. 2 ст. л. томатної пасти

Цибулю і часник дрібно нарізаємо і обсмажуємо до золотистого стану.

Додаємо нарізану кубиками болгарський перець, томатну пасту, бланшірованние помідори й тушкуємо, поки останні не стануть м'якими.

Додаємо подрібнений базилік, сіль і перець за смаком і перебиваємо все блендером.

Заливаємо літром окропу до стану рідкої сметани, потроху всипаємо ложку борошна і ретельно перемішуємо, щоб не утворилися грудки.

Коли суп закипить, знімаємо з вогню і даємо трохи настоятися.

Порада: обсмажувати овочі можна в каструлі, в якій збираєтеся варити суп. При цьому важливо, щоб посуд був сухий, інакше вода в реакції з маслом почне «стріляти».

Холодний томатний суп гаспачо

Він же перебитий блендером салат – ідеальна низькокалорійна їжа (Всього 140 ккал порція) для спекотної літньої пори.

Любителі експериментів урізноманітнюють це блюдо іспанської кухні свіжою полуницею, але я голосую за перевірений класичний варіант.

вегетаріанські супи рецепти з фото

гаспачо

беремо:

  1. півкіло помідорів
  2. 400 г огірків
  3. 1 велику цибулину
  4. 2 солодких перцю
  5. За 2 ст. л. томатної пасти і оливкового масла
  6. Півлітра томатного соку
  7. 20 г свіжого або щіпку меленої естрагону
  8. 30 мл винного оцту
  9. Сік половини лимона
  10. Мелений перець з і сіль за смаком
Покроковий рецепт приготування гаспачо

Покроковий рецепт приготування гаспачо

Далі неймовірно простий рецепт приготування – перебити всі інгредієнти в блендері і дати настоятися протягом 3-4 годин в холодильнику, щоб смак став максимально насиченим.

подавати такий сироедческій супчик можна з часниковими грінками.

Вегетаріанські супи – найсмачніші рецепти при дієті 5

Окремо варто сказати про вегетаріанських супах і рецептах їх приготування при дієті 5.

Стіл № 5 добре знайомий тим, кому довелося зіткнутися з різними захворюваннями печінки. Серед них холецистит, панкреатит, Гепатит, цироз і жовчнокам'яна хвороба.

І на жаль, тут ніяк не обійтися без жорстких харчових обмежень. Головне завдання при такій дієті – сформувати повноцінний раціон і змусити печінку правильно працювати.

вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

При дієті № 5 важливо правильно скласти меню

Для цього з харчування варто виключити активні жири, холестерин, щавлеву кислоту, дуже холодну і гарячу їжу.

Їду варто вживати тільки у вареному вигляді злегка теплій, в ідеалі – протертою.

З супів відмінно підходять:

  1. Молочні з макаронами
  2. Дієтичні гречані / рисові на овочевому бульйоні
  3. Вегетаріанські борщ
  4. борщ
  5. фруктові супи

Категорично забороняються:

  1. Зелений борщ
  2. грибні супи
  3. окрошка

традиційний борщ

Простий в приготуванні універсальний річний суп.

  1. 2 відварених буряків
  2. Півлітра кефіру
  3. третина лимона
  4. Петрушка і кріп за смаком
  5. 1 ст. л. цукру
вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

борщ

Одну буряк нарізати кубиками, другу натерти на тертці і віджати сік, змішати з нарізаним часточками лимоном і нашаткованої зеленню. Залити суп кефіром і відправити на пару годин в холодильник.

Ідеальним доповненням до такої страви стане відварну картоплю або картопляні оладки.

кабачковий суп

Вам знадобиться:

  1. 1 кабачок
  2. 2 шт. картоплі середніх розмірів
  3. 1 морква
  4. 1 цибулина
  5. 2 ст. л. томатної пасти
  6. 3 ст. л. рису
  7. Сіль і зелень за смаком
вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

кабачковий суп

У півторалітрової каструлі варимо до напівготовності рис, всипаємо нарізані кабачок і картоплю.

Цибулю і моркву пасеруємо на сковороді у вершковому маслі з додаванням томатної пасти. Відправляємо в каструлю за 5 хвилин до готовності. Суп солимо і додаємо зелень.

Варіацій такого першого страви існує маса – одні овочі легко замінюються іншими /

Важливо пам'ятати, що при дієті 5 повністю заборонені гриби, кукурудза, баклажани, зелена цибуля, шпинат і ревінь, зате відмінно підходять селера, броколі і стручкова квасоля.

Не бійтеся проводити експерименти зі смаками, але попередньо переконайтеся, що овочі, які ви маєте намір перетворити в супчик, вам дозволені.

Суп-пюре з селери

Він у всякому разі точно дозволено.

Вам потрібні:

  1. 1 корінь селери
  2. 1 картоплина
  3. 1 цибулина
  4. 100 мл вершків
  5. Сіль і перець у смаку
вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

Суп-пюре з селери

Лук тушкуємо в вершковому маслі до готовності, додаємо нарізані кубиками картоплю і селеру, заливаємо трьома склянками води і варимо до повної готовності.

Збиваємо блендером в пишну масу, солимо і перчимо до смаку.

Ставимо супчик на вогонь і, постійно помішуючи, тонкою цівкою вливаємо вершки. Доводимо до кипіння, потім знімаємо з плити.

Також для дієти № 5 цілком підійдуть гарбузовий суп-пюре, суп-пюре з брокколі, афганський (сочевицю замінити рисом або макаронами) і рисові супи, рецепти яких я приводила вище.

Молочний суп з цвітною капустою

Вам знадобиться:

  1. 3 склянки молока
  2. Половина качана цвітної капусти
  3. 2 картоплини середнього розміру
  4. Вершкове масло для смаження
  5. Цукор, сіль і зелень за смаком
вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

Молочний суп з цвітною капустою

Капусту відварюємо до напівготовності в підсоленій воді, відкидаємо на друшляк. Частина овочевого бульйону залишаємо.

Молоко доводимо на плиті до кипіння, закладаємо нарізану кубиками картоплю.

Коли він звариться, додаємо розібрані на суцвіття кішечки цвітної капусти, солимо і присипаємо дрібно нарізаною зеленню.

Якщо за консистенцією блюдо виходить дуже густим, можна трохи розбавити його овочевим бульйоном. У кожну тарілку при подачі додаємо по шматочку вершкового масла.

Порада: такий суп легко перетворюється в пюре – досить просто збити його блендером.

Суп з картоплею і вермішеллю

  1. 2 картоплини середнього розміру
  2. 1 морква
  3. 1 цибулина
  4. 100 г будь-якої вермішелі
  5. Вершкове масло, сіль, перець і зелень за смаком
вегетаріанські супи рецепти при дієті 5

вермішелевий суп

Такий легкий і поживний супчик – класичне блюдо, дозволене при різних захворюваннях печінки.

Готується він просто і швидко: нарізану картоплю доводимо до кипіння в 1,5 л підсоленої води, додаємо лавровий лист, сіль і кілька горошин запашного перцю.

Наступними закладаємо вермішель і обсмажені на вершковому маслі цибулю і моркву. Варимо суп до повної готовності.

Розливаємо по тарілках і присипаємо зеленню за смаком.

вегетаріанські супи із запропонованого меню урізноманітнюють ваш раціон, а прості рецепти приготування не змусять годинами стирчати на кухні.

Ще більше найсмачніших рецептів перших страв дивіться в цьому відео: