Register
Lost Password
Харчування

Все про шоколаді - користь і шкоду для здоров'я ласунів

шоколад польза и вред для здоровья

 

Велика частина людства обожнює шоколад. Користь і шкода для здоров'я від вживання цього ласощі є темами постійних дискусій у сфері здорового харчування.

 

Деякі вважають, що від нього тільки товстіють, а зуби покриваються карієсом. Інші навперебій твердять про корисні складових: ліки від поганого настрою, бонуси для розумової праці і т.д.

 

Розбираємося, чим поганий і чим гарний шоколад і в яких кількостях безпечно його вживання .

 

Зміст:

  1. Користь і шкода шоколаду для здоров'я
  2. Калорійність і кількість жирів
  3. Шоколад для здоров'я дітей
  4. шоколад після 50 років
  5. Цукровий діабет і шоколад
  6. Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я
  7. шоколад - історія і види продукту

 

шоколад польза и вред для здоровья

 

Шоколад - користь і шкода для здоров'я (таблиця)

КОРИСТЬ ШОКОЛАДА
ШКОДУ ШОКОЛАДА
1. Містить антиоксиданти, що сприяють уповільненню процесів старіння в організмі 1. Калорійний, у великих кількостях призводить до ожиріння, цукрового діабету
2. Містить велику кількість гормонів радості - бореться зі стресами і поганим настроєм 2. Містить 40 г жирів на 100 г маси
3. Підвищує розумову і фізичну працездатність 3. Может быть аллергеном
4. У помірних кількостях корисний для кровотворення 4. Негативно впливає на швидкість обміну речовин
5. Містить залізо, калій і магній, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної системи 5. Містить велику кількість кофеїну
6. Сприяє зміцненню кісткової тканини 6. Здатний спровокувати печію, захворювання шлунково-кишкового тракту, нудоту і збільшення простати у чоловіків

 

З таблиці вище можна зробити перший і основний висновок: шоколад, будь він чорний, молочної або навіть білий, в рівній мірі і шкідливий, і корисний. Залежить від того, в яких кількостях ласощі вживати.

 

Калорійність шоколаду, кількість жирів

Ці показники є основними при розмові про корисність шоколаду.

 

Розглянемо три основних види з розрахунку на 1 часточку (близько 7 г):

 

  1. Чорний - 30 ккал , 59 мг на 100 г кофеїну, 0 холестерину
  2. Молочний - 35 ккал, велика кількість кальцію через молока в складі
  3. Білий - 38 ккал, мінімум какао, максимум жиру - 33,2 г на 100 г, проводиться з какао масла, часто містить нездорові ненасичені жирні кислоти

 

А якщо дивитися на ці показники, відразу стає ясно, що вибираючи на полицях магазину плитку, варто віддавати перевагу чорному шоколаду, оскільки він містить мінімум калорій, не містить холестерину і володіє всіма тими ж властивостями, що і інші види. Зрозуміло, крім смакових.

 

Чорний, білий і молочний шоколад

|| | 396

Состав шоколада и его влияние на наше здоровье

Всі види шоколаду містять вітаміни А, В, D, Е, F, РР, магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк допомагають нам бути здоровими.

 

Солодкість піднімає настрій - сприяє виробленню ендорфінів, дозволяє протистояти стресів, депресії і втоми, заспокоїти і стабілізувати роботу нервової системи.

 

Вміщені в ньому флавоноїди перешкоджають старінню, укре пляют імунітет, покращують роботу органів шлунково-кишкового тракту, допомагають кровоносних судинах стати більш еластично.

 

Якщо ви хочете мати здорову шкіру, волосся і нігті, то варто не тільки ласувати шоколадом, а й робити живильні маски, масаж і обгортання. Сьогодні ці процедури досить популярні в салонах краси, але можна займатися цим навіть вдома.

 

З'їдаючи щодня шматочок шоколаду, можна значно знизити ризик інфаркту або інсульту, варикозу, гіпертонії, цукрового діабету, зберегти зір.

 

Ефірні масла заважають утворенню бляшок холестеринів, а значить, ви будете захищені від атеросклерозу .

 

Конечно, пара конфеток поднимет вам настроение, но злоупотреблять ими не стоит
Звичайно, пара цукерок підніме вам настрій, але зловживати ними не варто

 

Однак у великих кількостях шоколад може бути шкідливий для здоров'я:

 

  1. Так як це продукт досить жирний і солодкий, то існує ризик захворіти на цукровий діабет і придбати зайві кілограми
  2. У гіркому шоколаді може бути багато кадмію, який токсичний і може стати причиною отруєння
  3. Високий вміст оксалатів піддає нас небезпеки утворення каменів в нирках, тому тим, хто має такий ризик, краще не балуватися з адкімі плитками
  4. Не варто надмірно захоплюватися шоколадом вагітним, особливо у другій половині терміну

 

Як правило, всі ці шкідливі наслідки можливі, якщо ви маєте алергію або не можете зупинитися на двох-трьох шматочках, а з'їдаєте одразу плитку і робите так щодня.

 

Якщо ж у вас немає ніяких протипоказань, то з'їдаючи по 20 г шоколаду в день, ви тільки допоможете собі стати щасливіше і здоровіше.

 

Шоколад - користь і шкода для здоров'я дітей

Не всі матусі знають, що малюкам до трьох років лу чше не давати ці ласощі, тому що так можна порушити обмін речовин в формується дитячому організмі.

 

А ось трохи почекавши, можна потроху привчати дітлахів до шоколаду. Він добре діє на серцево-судинну і нервову системи, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту і піднімає настрій.

 

Не стоит позволять детям есть слишком много сладкого
Не варто дозволяти дітям їсти занадто багато солодкого

 

Але варто пам'ятати, що краще давати солодощі вранці або вдень, так як деякі речовини, що підвищують активність, можуть перешкодити дитині заснути. Слідкуйте за реакцією малюка, так як ніхто не застрахований від алергії.

 

Пам'ятайте, що неконтрольоване споживання білого і молочного шоколаду може зіпсувати зуби дитини. Саме велика кількість цукру сприяє розвитку карієсу, але в цьому гіркому шоколаді його мало.

 

А танін, який міститься в какао, захищає зубну емаль, не дозволяючи утворюватися нальоту.

 

Шоколад і вік: коли і скільки є

Так як людський організм має властивість старіти, після 50 років користь і шкода шоколаду для здоров'я набувають більшого значення.

 

Наприклад, з віком часто спостерігається підвищення рівня холестерину, а гарячий шоколад допомагає нормалізувати обмін жирів, зміцнює судини.

 

Медики навіть рекомендують випивати чашку напою, щоб знизити ризик інсульту та інфаркту.

 

Антиоксиданти, яких в гарячому шоколаді більше, ніж в твердому, уповільнюють старіння, запобігають багатьом захворюванням, в тому числі онкологію.

 

Флавоноиды мешают образованию тромбов, разжижают кровь. Гарячий напій стимулює роботу мозку, підсилює кровообіг - покращує концентрацію, пам'ять.

 

Порада: не можна вживати продукт людям з алергією на какао, а людям з цукровим діабетом краще купувати чорний або спеціальний діабетичний.

 

Чим старше ми стаємо, тим обережніше варто їсти шоколад

 

шоколад і діабет

До недавнього часу існувала думка, що вживання шоколаду, якщо він не діабетичний, на підсолоджувачах, категорично заборонено.

 

Одна до британським вченим вдалося довести, що вживання в розумних межах самого корисного виду ласощів, а саме чорного, навпаки, сприяє підтримці холестерину на належному рівні. При цьому варто вибирати шоколад з максимально великим відсотком какао.

 

Будьте уважні до того, що купуєте. Багато виробників зараз не дуже-то піклуються про наше здоров'я, тому використовують у виробництві дешеві замінники натуральних какао-продуктів.

 

З усіх рекомендацій медиків і даних наукових досліджень можна зробити висновок про те , що користь чи шкода шоколаду для нашого здоров'я багато в чому залежить від нашого вміння знати міру.

 

Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я

Вважається, що гарячий шоколад набагато корисніше для здоров'я, ніж плитковий. Другий роблять при дуже високій температурі, а це вбиває кілька корисних речовин.

 

Гарячий напій моментально надає життю барв, заряджає енергією. Він навіть схожий за дією з афродизіаками, так як значно додає сил.

 

Як же відмовитися від чашки ароматного гарячого шоколаду перед сном?

 

Якщо додати в напій корицю, трохи перцю і мед, то можна вилікувати застуду.

 

Тим, хто бореться із зайвою жирком, можна готувати напій на воді або знежиреному молоці, додаючи зовсім трохи цукру. Так ви не нашкодите фігурі, при цьому будете ситі, заряд енергії і зможете активніше займатися спортом.

 

Шоколад - історія і види продукту

Основним компонентом шоколаду є какао-боби, дозрівають на дереві какао. Батьківщиною цих дерев вважають Південну Америку. Ще майя і ацтеки пили холодний напій, приготований з обсмажених і перемелених какао-бобів, води і перцю.

 

Після того як конкістадори привезли його в Європу, напій почав набувати популярності. У XVII столітті багаті європейці насолоджувалися гарячим солодким шоколадом.

 

На початку XIX століття він вважався відмінним засобом для додання сил і бадьорості. З 1828 року, коли в Голландії навчилися вичавлювати масло з тертого какао, почали робити твердий шоколад.

 

В кінці ХІХ століття швейцарські кондитери додали до компонентів сухе молоко - так з'явився улюблені нами молочні плитки.

 

Ті самі какао-боби

 

А в 30-е годы ХХ века концерн Nestle, чтобы не пропадали остатки масла какао, впервые выпустил белый шоколад — любимое детское лакомство, в котором отсутствует порошок какао.

 

Види і склад шоколаду:

 

  1. Чорний або гіркий шоколад роблять з тертого какао (не менш 56%), какао-масла і цукрової пудри.
  2. В молочний, відповідно, додають сухе молоко або вершки || | 604
  3. Белому аромат достаётся от ванили и сгущённого молока 
  4. Існує декілька варіантів веганскої шоколаду - на мигдальному, соєвому, рисовому або кокосовому молоці
  5. Для діабетиків делают плитки без цукру, але з різними його замінниками.

 

Однак настільки натуральний продукт знайти на полицях наших магазинів важко . Сучасні виробники додають в нього стабілізатори, консервуючі добавки, транс-жири, що, звичайно ж, не додає здоров'я ласунам.

 

Ще більше корисної інформації про шоколад ви дізнаєтеся з відео нижче:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 3 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження. ..