Питание

Все про шоколад — користь і шкоду для здоров'я ласунів

шоколад польза и вред для здоровья

 

Велика частина людства обожнює шоколад.

 

Користь і шкоду для здоров'я людини від вживання цього улюбленого ласощів є темами постійних наукових досліджень.

 

Деякі вчені вважають, що він небезпечний, містить шкідливі речовини, інші ж перераховують безліч корисних складових.

 

Ласуни не бажають відмовлятися від шоколаду, вважають його незамінним для профілактики багатьох хвороб і ліками від поганого настрою . Так поганий він чи гарний?

 

Утримання:

  1. Шоколад — історія і види продукту
  2. Шоколад — користь і шкоду для здоров'я
  3. Шоколад — користь і шкоду для здоров'я дітей
  4. Гарячий шоколад — користь і шкоду для здоров'я

 

шоколад польза и вред для здоровья

Шоколад — історія і види продукту

Безперервні наукові дослідження з приводу користі і шкоди шоколаду для здоров'я свідчать про актуальність цієї теми.

 

Завдяки моді на здоровий спосіб життя, стало популярним ділити продукти харчування на шкідливі і корисні.

 

Але хіба можна так категорично судити про що-небудь?

 

Все в цьому світі має дві сторони. Навіть отрута в мікроскопічних дозах може врятувати життя.

 

Сьогодні в школах, в початкових класах діти готують презентації про користь і шкоду шоколаду для здоров'я. Це непогано, що вони з дитинства привчаються розбиратися у всьому, заглиблюючись у саму суть питання.

 

Рассматриваем все плюсы и минусы любимого лакомства
Розглядаємо всі плюси і мінуси улюбленого ласощі

 

Що ж нам відомо про шоколаді? Основним його компонентом є какао-боби, дозрівають на дереві какао.

 

Батьківщиною цих дерев вважають Південну Америку. Ще майя і ацтеки пили холодний напій , приготований з обсмажених і перемелених какао-бобів, води і перцю.

 

Після того як конкістадори привезли його в Європу, напій почав набувати популярності. У XVII столітті багаті європейці насолоджувалися гарячим солодким шоколадом.

 

На початку XIX століття він вважався відмінним засобом для додання сил і бадьорості.

 

З 1828 року, коли в Голландії навчилися вичавлювати масло з какао тертого, почали робити твердий шоколад, а в кінці ХІХ століття швейцарські кондитери додали до компонентів сухе молоко — так з'явився улюблені нами молочні плитки.

 

Без шоколаду наше життя не була б такою смачною

 

А в 30-ті роки ХХ століття концерн Nestle, щоб не пропадали залишки масла какао, вперше випустив білий шоколад — улюблені дитячі ласощі, в якому відсутня порошок какао.

 

Це і є три основних види чорний, молочний та білий.

 

Чорний або гіркий шоколад роблять з тертого какао (не менше 56%), какао-масла і цукрової пудри.

 

В молочний, відповідно, додають сухе молоко або вершки, ну а білому аромат дістається від ванілі та згущеного молока.

 

Існує кілька варіантів веганского шоколаду — на мигдалевому, соєвому, рисовому або кокосовому молоці.

 

А для діабетиків роблять плитки без цукру , але з різними його замінниками.

 

Однак настільки натуральний продукт знайти на полицях наших магазинів важко.

 

найкориснішим вважається чорним шоколад, але а молочний, звичайно, самий смачний

 

Сучасні виробники додають в нього різні стабілізатори, консервуючі добавки, транс-жири, що, звичайно ж, не додає здоров'я ласунам.

 

Шоколад — користь і шкоду для здоров'я

Постійні дослідні роботи про користь і шкоду шоколаду для здоров'я дають нам чимало інформації для роздумів.

 

Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу, можна зробити висновки про величезну користь цього ласощі — вітаміни А, В, D, Е, F, РР, магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк допомагають нам бути здоровими.

 

Найбільш корисним вважається чорний шоколад.

 

Він піднімає настрій, сприяє виробленню ендорфінів, що дозволяє протистояти стресів , депресії і втоми, заспокоїти і стабілізувати роботу нервової системи.

 

Еще ацтеки и майя употребляли в пищу какао-бобы
Ще ацтеки і майя вживали в їжу какао-боби

 

що в ньому Містяться флавоноїди перешкоджають старінню, зміцнюють імунітет , захищаючи від інфекцій і канцерогенів, покращують роботу органів шлунково-кишкового тракту, допомагають кровоносних судинах стати еластичніші.

 

Якщо ви хочете мати здорову шкіру, волосся і нігті, то варто не тільки ласувати шоколадом, але і робити живильні маски , масаж і обгортання.

 

Сьогодні ці процедури досить популярні в салонах краси, але можна займатися цим навіть вдома.

 

З'їдаючи щодня шматочок шоколаду, можна значно знизити ризик інфаркту або інсульту, варикозу, гіпертонії, цукрового діабету, зберегти зір.

 

Ефірні олії заважають утворенню холестеринових бляшок, а значить, ви будете захищені від атеросклерозу.

 

Але не все так райдужно і красиво.

 

Конечно, пара конфеток поднимет вам настроение, но злоупотреблять ими не стоит
Звичайно, пара цукерочок підніме вам настрій, але зловживати ними не варто

 

Наприклад, вікіпедія повідомляє нам не тільки про користь, але і про шкоду шоколаду для здоров'я:

 

  1. Так як це продукт досить великий і солодкий, то існує ризик захворіти на цукровий діабет або ж придбати зайві кілограми (калорійність однієї плитки близько 500 ккал)
  2. В гіркому шоколаді може бути багато кадмію, який токсичний і може стати причиною отруєння
  3. Високий вміст оксалатів піддає нас небезпеки утворення каменів у нирках, тому тим, хто має такий ризик, краще не жартувати солодкими плитками
  4. Не варто надмірно захоплюватися шоколадом вагітним, особливо у другій половині терміну

 

Як правило, всі ці шкідливі наслідки можливі, якщо ви маєте алергію чи не можете зупинитися на двох-трьох шматочки шоколаду, а з'їдаєте відразу плитку і робите так щодня.

 

Якщо ж у вас немає ніяких протипоказань, то з'їдаючи по 20 г шоколаду в день, ви тільки допоможете собі стати щасливіше і здоровіше.

 

Шоколад — користь і шкоду для здоров'я дітей

Не всі матусі знають, що малюкам до трьох років краще не давати це ласощі, тому що так можна порушити обмін речовин в тільки ще формується дитячому організмі.

 

Шоколад незамінний не тільки в кулінарії, але і в косметології

 

А ось трохи почекавши, можна потроху (починаючи з 25 г на тиждень) привчати дітлахів до шоколаду.

 

Він добре діє на серцево-судинну та нервову системи, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту і піднімає настрій.

 

Але варто пам'ятати, що краще давати насолоду вранці або вдень, так як деякі речовини, що підвищують активність, можуть перешкодити дитині заснути .

 

Слідкуйте за реакцією малюка, так як ніхто не застрахований від алергії.

 

Порада: при схильності до алергії на продукти, що входять до складу шоколадки, не варто експериментувати зі здоров'ям дітей, так і дорослим треба бути обережніше.

 

Пам'ятайте, що неконтрольоване споживання білого і молочного шоколаду може зіпсувати зуби дитини.

 

Не стоит позволять детям есть слишком много сладкого
Не варто дозволяти дітям є занадто багато солодкого

 

Це відноситься і до дорослих ласунам.

 

Саме велика кількість цукру сприяє розвитку карієсу, але в цьому гіркому шоколаді його мало.

 

А танін, який міститься в какао, захищає зубну емаль, не дозволяючи утворюватися нальоту.

 

Гарячий шоколад — користь і шкоду для здоров'я

Вважається, що гарячий шоколад набагато корисніше для здоров'я, ніж плитковий, який роблять при дуже високій температурі, а це вбиває деяку кількість корисних речовин.

 

Гарячий напій вмить додає життя фарб, заряджає енергією.

 

Він навіть схожий по дії з афродизіаками, так як значно додає сил.

 

Як же відмовитися від чашки ароматного гарячого шоколаду перед сном?

 

Якщо додати в напій корицю, трохи перцю і мед, то можна вилікувати застуду.

 

Тим, хто бореться із зайвим жирком, але при цьому не може обійтися без улюбленого ласощі, можна готувати напій на воді або знежиреному молоці, додаючи зовсім трохи цукру.

 

Так ви не нашкодите фігурі, при цьому будете ситі, зарядитеся енергією й зможете активніше займатися спортом .

 

Так як людський організм має властивість старіти, а значить, в ньому починають відбуватися різні зміни, то після 50 років користь і шкоду шоколаду для здоров'я набувають більшого значення.

 

Наприклад, з віком часто спостерігається підвищення рівня холестерину, а гарячий шоколад допомагає нормалізувати обмін жирів, зміцнює судини.

 

Медики навіть рекомендують випивати чашечку цього напою, щоб знизити ризик інсульту та інфаркту.

 

Особенно приятно порадовать себя холодным зимним вечером чашкой горячего шоколада
Шоколадний напій до того ж лікує застуду

 

Антиоксиданти, яких у гарячому шоколаді більше, ніж в твердому, виводять з організму вільні радикали, уповільнюють старіння, запобігають багато захворювань, у тому числі онкологію.

 

Флавоноїди заважають утворенню тромбів, розріджують кров. Гарячий напій стимулює роботу мозку, посилює кровообіг — покращує концентрацію, пам'ять.

 

Порада: не можна вживати продукт людям з алергією на какао, а людям з цукровим діабетом краще купувати чорний або спеціальний діабетичний.

 

Будьте уважні до того, що купуєте.

 

Багато виробників зараз не дуже-то піклуються про наше здоров'я, тому використовують у виробництві дешеві замінники натуральних какао-продуктів.

 

З усіх рекомендацій медиків та даних наукових досліджень можна зробити висновок про те, що користь або шкоду шоколаду для нашого здоров'я багато в чому залежить від нашого уміння дотримувати міру.

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 3 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...