Get new password
Реклама
Харчування

Хумус і ще 10+ простих і смачних страв з нуту

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные

 

Хумус в країнах Близького Сходу - хліб і сіль на столі. Його подають і в найпростішій вуличної кафешці, і у вишуканому ресторані.

 

І всюди його смак різний - залежно від спецій і способу приготування.

 

Взагалі сам по собі нут, він же баранячий горох, основний інгредієнт закуски, - Сіріус східної кухні і одночасно одна з найдавніших культур.

 

Обробляти його почали сім з половиною тисяч років тому, а перші згадки про пасту можна знайти в арабських писаннях XII століття.

 

Тільки уявіть собі цей історичний шлях!

 

Зміст:

  1. Покроковий рецепт приготування хумуса || | 306
  2. 10+ блюд из нута — простые и вкусные рецепты с фото

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные

 

 

І це неспроста. У харчуванні турецький горох - незамінна річ - 19 г білків на 100 г сухого продукту плюс довга насичуваності, клітковина, кальцій, вітаміни груп А і В, здатність якісно заповнювати енергетичні запаси.

 

І цей смак, забути який, одного разу спробувавши, неможливо ...

 

Так що там говорити: навіть фараон Ехнатон на фресках зображено з нутовой гілочкою в руці.

 

Отже, сьогодні готуємо страви з нуту - в цій статті ви знайдете 10+ рецептів з фото і простими смачними інгредієнтами. А почнемо, звичайно ж, з хумус.

 

Покроковий рецепт приготування хумуса в домашніх умовах

На жаль, у нас нут в основному популярний в середовищі адептів || | 342 правильного питания.

 

Інші вважають за краще обходити стороною полиці з незрозумілими продуктами: лякає і вартість, і незнання, що з ними робити.

 

Спробуємо поборотися відразу з двома помилками: ціна 600-грамової пачки самого гороху дорівнює приблизно двом доларам, а рецепти його приготування завжди базуються на спеціях, часнику і оливковій олії.

 

Для хумус вам знадобиться:

 

  1. 400 г нуту
  2. 3 ст. ложки кунжутного насіння
  3. 2 зубчики часнику
  4. 7 ст. ложок оливкової олії
  5. Сік половини лимона
  6. Спеції: кінза, кмин, паприка, коріандр

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Приготувати хумус будинку реально!

 

В автентичному рецепті замість кунжутного насіння використовується тхина, вона ж тахини, - паста з перемелених насіння з оливковою олією і спеціями.

 

Але її універсальний замінник нескладно приготувати самостійно за допомогою блендера.

 

Крок 1: замочуємо горох

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
На першому етапі замочуємо горох

 

З вечора заливаємо його водою і залишаємо набухати до ранку. У розмірах, як видно на фото, нут значно збільшується.

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
До ранку бобових побільшає

 

Крок 2: варимо нут

Перекладаємо в каструлю, заливаємо водою з розрахунку, що волога буде постійно випаровуватися. Трохи подсаливаем. Щоб горох став зовсім м'яким, знадобиться близько години.

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Варимо в підсоленій воді до м'якості

 

Крок 3: робимо тхіну | || 416

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Для тахини беремо 3 ложки кунжутного насіння і два зубчики часнику

 

Поки нут кипить , готуємо домашній замінник кунжутної пасти.

 

Для цього три ложки насіння (в будь-якому великому супермаркеті вони коштують копійки) перебиваємо в блендері з двома часточками часнику і парою ложок оливкової олії.

|| | 428

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Починаємо збивати в блендері з оливковою олією

 

Додаємо сік половини лимона і включаємо блендер ще раз. Приблизно так виглядає готова паста:

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Домашня тхина

 

Крок 4: готуємо хумус

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Переходим к основному этапу

 

Воду з гороху зливаємо в окрему каструлю - вона ще стане в нагоді. Трохи нуту залишаємо для прикраси готового блюда.

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Пересипаємо в блендер бобові

 

Частина гороху викладаємо в чашу блендера і починаємо перемелювати, при необхідності додаючи воду.

 

У результаті повинна вийти консистенція густої сметани. Коли маса стане однорідною, додаємо ще п'ять ложок оливкової олії.

 

Якщо ви не особливо зациклені на боротьбі із зайвими кілограмами, можна і більше - хумус маслом не зіпсуєш.

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Не забуваємо про оливкову олію

 

Крок 5: спеції

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
спеції всипаємо в останню чергу

 

Наступними на черзі йдуть спеції. У моєму випадку це була чайна ложка меленої зіри і таке ж коріандру.

 

Паприку і гострий перець я вирішила приберегти для подачі. Продовжуємо збивати, поки не отримуємо на виході щось схоже на фото.

 

Крок 6: готуємо до подачі

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Обсмажуємо трохи зерен для прикраси

 

На сковороді обсмажуємо невелика кількість залишилися зерен відвареного нуту, поки він не стане хрустким.

 

Крок 7: насолоджуємося смаком

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Приємного апетиту!

 

У піалу викладаємо половину пасти, зверху поливаємо оливковою олією, присипаємо підсмаженим горохом, паприкою і гострим червоним перцем. Подаємо з маслинами і свіжим хлібом.

 

На жаль, в найближчому від мене супермаркеті традиційних східних коржів не знайшлося.

 

Частину, що залишилася пасту я переклала в пастеризоване скляну банку і відправила в холодильник - тиждень її можна зберігати спокійно. Але, думаю, так довго не протримається.

 

Порада: якщо збираєтеся готувати що-небудь «східне, екзотичне», заздалегідь запасайтесь спеціями.

|| | 516

10+ блюд из нута — простые и вкусные рецепты с фото

На основі турецького гороху можна приготувати безліч страв - вегетаріанські котлети, рагу, супи і салати.

 

Щоб спростити собі задачу, багато хто з них можна зробити за допомогою мультиварки. || | 528

 

Класичний фалафель

Вам знадобиться:

 

  1. Стакан нуту
  2. 3 ст. л. булгура
  3. Цибулина
  4. Половина головки часнику
  5. По пучку кінзи і петрушки
  6. Масло для смаження
  7. 4 ст . л. борошна
  8. 0,5 ч. л. соди
  9. Спеції за смаком: зіра, кумін, коріандр, чорний і кайенский перець, карі, кардамон

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Фалафель

|| |

Горох замочуємо у воді на ніч. Лук і зелень дрібно шаткуємо. Часник пропускаємо через давилку.

Сливаем з нуту воду і перемелює його в блендері, перекладаємо в миску, змішуємо з усіма інгредієнтами.

 

Борошно додаємо в останню чергу. Мокрими руками формуємо з суміші кульки і обсмажуємо до золотистої скоринки на сковороді у великій кількості олії.

 

Викладаємо на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир. Подаємо з овочевим салатом, пітамі і хумусом.

 

Порада: щоб фалафель вийшов менш калорійним, його можна запекти в духовці.

 

Рагу з нуту в мультиварці

  1. 100 г гороху
  2. 5 бульб картоплі
  3. Кабачок
  4. Болгарський перець
  5. Морква
  6. Цибулина
  7. Помідор
  8. по половині пучка кінзи і кропу
  9. Оливкова олія
  10. Спеції за смаком: коріандр, куркума, мелений чорний перець, кумін
  11. Сіль

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Рагу з нутом

 

Нут традиційно замочуємо з вечора.

 

Нашаткований цибулю і моркву злегка обсмажуємо в чаші мультиварки, додаємо решту овочів, нарізані кубиками, горох, заправляємо спеціями, ретельно перемішуємо.

 

Готуємо півгодини в режимі «Гасіння». Готове рагу розкладаємо по тарілках і притрушуємо зеленню.

 

Долма з овочами

Вам знадобиться:

 

  1. помідор
  2. Цибулина
  3. Морква
  4. 30 молодих виноградного листя
  5. По 0,5 склянки рису і нуту
  6. лимон
  7. 3 ст. л. оливкового масла
  8. По половині пучка кінзи, базиліка і м'яти
  9. Сіль за смаком
  10. Спеції: барбарис, чорний мелений перець, сухий часник

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Вегетаріанська долма

 

Цибулю і моркву обсмажуємо на сковороді з меленим часником. Додаємо натертий помідор і Томім на повільному вогні ще п'ять хвилин.

 

Змішуємо з засмажкою заздалегідь відварені рис і нут, дрібно нашатковану зелень. Солимо, перчимо до смаку. В кінці всипаємо барбарис і ретельно перемішуємо.

 

Загортаємо вийшла начинку в виноградне листя.

 

Викладаємо в каструлю з товстими стінками і заливаємо водою, щоб покривала долму приблизно на сантиметр.

 

Тушкуємо протягом півгодини. Такі апетитні виноградні голубці також можна готувати в мультиварці.

 

Чана масала

Вона ж один з варіантів каррі.

 

В Індії і Пакистані це яскраве пряне блюдо готують і в будні, і в свята - зовсім не обов'язково бути переконаним вегетаріанцем, щоб оцінити багатий смак східних спецій.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 300 г нуту
  2. 2 ст. л. масла для смаження
  3. 1 цибулина
  4. 2 зубчики часнику
  5. Протерта м'якоть одного помідора і 4 цілих бланшованих
  6. 0,5 ч. л . цедри лимона
  7. Сіль за смаком
  8. Корінь імбиру - ок. 4 см
  9. Половина склянки води

 

Спеції:

 

  1. Гараму масала - 0,5 ст. л.
  2. Чана масала - 0,5 ст. л.
  3. Мелена коріандр - 2 ч. л.
  4. Мелена кмин - 1 ч. л.
  5. Куркума - 0,5 ч. л. || | 726
  6. Кусочек кайенского перца по желанию

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Чана масала

 

Нут відварюємо до готовності. На сковороді розігріваємо невелику кількість масла і обсмажуємо дрібно нарізаний корінь імбиру.

 

Туди ж відправляємо нашатковану півкільцями цибулю і продовжуємо смажити до золотистого кольору.

 

Наступними йдуть часник, сіль, спеції. Готуємо ще 30 секунд і всипаємо нарізані бланшірованние помідори, потім лимонну цедру.

 

  Навздогін відправляємо натертий помідор (або столову ложку томатної пасти), нут і воду .

 

Ретельно перемішуємо. Коли закипить, солимо за смаком і тушкуємо 20 хвилин під закритою кришкою. Готову страву присипаємо зеленню і подаємо з відвареним рисом.

 

Порада: приправу чана масала можна змішати самостійно або купити готову суміш. До її складу входять гвоздика, імбир, сіль, кардамон, зіра, кориця, лавровий лист, мелений перець, пажитник, сушена м'ята і мускатний горіх. Все в рівних частинах подрібнюється в кавомолці.

 

Салат з турецьким горохом і фетою

Вам знадобиться:

 

  1. Стакан нута
  2. 250 г сиру фета
  3. 2 ст. л. оливкового масла
  4. 1 червона цибулина
  5. 5 зубчиків часнику
  6. Половина пучка зеленої цибулі
  7. 1 лимон
  8. 1 перець чилі
  9. Мелені коріандр і петрушка за смаком
  10. Зерна граната для прикраси

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Салат з фетою

 

Нут замочуємо і варимо традиційним способом. Цибуля, часник і перець дрібно нарізаємо і злегка обсмажуємо в маслі.

 

У салатник з'єднуємо всі інгредієнти, всипаємо нарізаний кубиками сир. Приправляємо лимонним соком.

 

Нутовая котлети

Вам знадобиться:

 

  1. Півтора склянки відвареного гороху || | 807
  2. 1 луковица
  3. 2 зубчики часнику
  4. 2 ст. л. дрібно нарізаної зелені кінзи і петрушки
  5. Сіль і перець за смаком
  6. По 0,5 ч. л. паприки і кмину
  7. Половина перцю чилі
  8. Масло для смаження

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Котлети з турецького гороху

|| | 826

Нут варим и измельчаем в блендере. Остальные ингредиенты мелко нарезаем и смешиваем с гороховой массой.

 

Мокрими руками формуємо невеликі котлети і обсмажуємо по парі хвилин з кожного боку, поки не з'явиться золотава скоринка. Подаємо з тушкованими овочами.

 

Смажений баранячий горох

Вам знадобиться:

 

  1. 200 г нуту | || 844
  2. 2 ст. л. масла
  3. 1 ч. л. меленої паприки
  4. 1 ч. л. меленого кмину
  5. Сіль за смаком
  6. 2 ст. л. соєвого соусу

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Смажений нут

 

За смаком ця закуска нагадує горішки і попкорн і стане відмінним доповненням до вечірнього перегляду фільму. | || 861

 

Нут замочуємо, варимо півгодини, відкидаємо на друшляк.

 

Все спеції змішуємо з соєвим соусом. Горох пересипаємо в пакет і відправляємо туди ж заправку. Ретельно встряхиваем, щоб вона рівномірно розподілилася по поверхні.

 

Викладаємо горох на застелений пергаментним папером деко і відправляємо в духовку на 45 хвилин при температурі 180 градусів.

 

Вегетаріанський нутовая суп

Вам знадобиться:

 

  1. Стакан відвареного гороху
  2. 2 стебла селери
  3. 3 бланшованих помідора
  4. 1 цибулина
  5. Половина головки часнику
  6. Болгарський перець
  7. 0,5 ч. л. меленого імбиру
  8. 1 ч. л. мускатного горіха
  9. Оливкова олія, сіль, перець за смаком

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Поживний овочевий суп

 

Лук, часник і селеру ріжемо, обсмажуємо прямо в каструлі на оливковій олії, туди ж додаємо болгарський перець, помідори і нут.

 

Млоїмо ще пару хвилин. Заливаємо водою до консистенції супу, солимо, заправляємо спеціями і варимо до готовності.

 

Густий томатний суп

Вам знадобиться:

| || 918

  1. 1,5 л овощного бульона
  2. 200 г нуту
  3. 1 баклажан
  4. 2 помідори
  5. 1 цибулина | || 928
  6. Соль
  7. Спеції: кориця, паприка, суміш перців

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные в мультиварке
Овочевий суп

 

Баклажаны нарезаем кубиками, присыпаем солью, перемешиваем и на время отставляем в сторону.

 

Лук страхуємо на соняшниковій олії в каструлі, туди ж відправляємо дрібно нарізані помідори і спеції. Через п'ять хвилин додаємо горох і бульйон, варимо ще 10.

 

Баклажани ретельно промиваємо від солі і також відправляємо в каструлю. Варимо суп до готовності.

 

Марокканський суп «Харера»

В оригінальному варіанті він готується на основі м'ясного бульйону, а й без нього смак буде нітрохи не гірше .

 

Вам знадобиться:

 

  1. Третину склянки турецького гороху
  2. Третину склянки сочевиці
  3. Третину склянки рису
  4. 4 помідори
  5. 1 цибулина
  6. 3 стебла селери
  7. 1 болгарський перець
  8. Зелень кинзы и петрушки
  9. 2 ст. л. томатної пасти
  10. 3 ст. л. борошна
  11. По 1 ч. л. куркуми і паприки
  12. Сіль за смаком

 

блюда из нута рецепты с фото простые и вкусные
Харера

 

Нут замочуємо на ніч. Сочевицю відварюємо окремо до напівготовності, щоб вона не зробила готовий суп занадто темним.

 

Помідори обшпарюємо окропом, знімаємо шкірку і перебиваємо в блендері. Туди ж додаємо селера, кінзу, цибулю і петрушку.

 

Нут заливаємо овочевим пюре, доливаємо півтора літра гарячої води і варимо півгодини. Потім всипаємо рис і сочевицю.

 

Муку разводим в небольшом количестве воды и, помешивая, тонкой струйкой вливаем в суп.

 

Додаємо спеції і варимо до готовності. У марокканської кухні це ситне перша страва є чимось на зразок аналога нашого борщу.

 

Ще варіанти приготування простих і смачних страв з нуту з рецептами, в тому числі в мультиварці, ви знайдете в цьому відео:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 3 оценок, среднее: 5,00 з 5)
Загрузка...