Як навчитися готувати смачно з нуля – поради [2019]

як навчитися готувати смачно з нуля

Питанням про те, як навчитися смачно готувати з нуля, задаються багато людей.

Добре, якщо інтерес до справ кухонним приходить в дитячому або підлітковому віці.

Однак буває і так, що людина, опинившись на кухні, й гадки не має, як приготувати навіть найпростіше блюдо.

Особливо актуальною проблема буває для молодих дружин. Як в анекдоті: «Вийшла заміж. Допоможіть! Він просить якийсь борщ! ».

Щоб таких курйозних ситуацій не виникало, ми розповімо, як навчитися смачно готувати з нуля, використовуючи прості рецепти і наочні керівництва.

зміст:

  1. Вибираємо спосіб навчання готуванні
  2. Поєднання продуктів і спецій: керівництво для чайників
  3. 5+ легких рецептів для початківців

смачно готувати з нуля

Вибираємо спосіб навчання готуванні

Щоб успішно освоїти кулінарне мистецтво, потрібно визначитися зі способом навчання.

Варіантів чимало: книги, відео, курси, мама (мені цей ближче інших). Останній спосіб, хоч і жартівливий, але дієвий.

Якщо ж ви твердо мають намір осягати ази самостійно, книг про те, як навчитися смачно готувати з нуля, написано багато.

Ось особисто мій ТОП-5.

Книга про смачну і здорову їжу

Цей монументальний працю про кулінарію був дуже популярний в радянські часи. Покопайтеся в сімейній бібліотеці: у вашої бабусі напевно була така книга.

Її гідності книги – впорядкована подача інформації з обгрунтуванням кожної рекомендації, прості рецепти смачних і ситних страв.

Мінусом можна назвати те, що деяка інформація в книзі застаріла (наприклад, використовуючи блендер замість того, щоб вручну пюрировать або нарізати продукти).

Цікава кулінарія

Це справжня кулінарна енциклопедія – знахідка для початківця кухаря. Автор праці – Вільям Васильович Похльобкін.

Особливо корисною «Цікава кулінарія» може виявитися чоловікам: вони неодмінно оцінять скрупульозність подачі інформації і те, що увага в першу чергу приділяється базовим принципам готування.

Засвоївши їх, можна без праці готувати смачні страви, Просто застосовуючи потрібні правила в потрібний момент.

Чоловіки, пам'ятайте, що саме серед вас кращі кухарі!

Чоловіки, пам'ятайте, що саме серед вас кращі кухарі!

Як навчитися готувати. Традиційні рецепти на кожен день

Автор Андрій Азаров – не тільки кулінарний гуру, а й відеоблогер. Так що якщо вам хочеться більшої наочності в кухонній науці, сайт Андрія доведеться вам більш ніж до речі.

Книга не тільки розповідає, як навчитися готувати смачно з нуля, але і містить QR-коди з посиланнями на відео до кожного рецепту.

Кулінарна книга ледащо

Дар'я Донцова не тільки пише нескінченну кількість детективів, а й відмінно готує, а також ділиться наукою про те, як навчитися смачно готувати з нуля.

легкі рецепти з підручних продуктів, ідеальні для початківців, зібрані в «Кулинарнойкнизі ледащо".

Відмінні риси: виняткова простота страв і напівхудожньому розповідь.

Захопився приготуванням їжі і своє чадо

Захопився приготуванням їжі і своє чадо

Академія домашніх чарівників

Ця книга авторства Саїд Юсуфовни Сахаровой ідеальна для підлітків.

У ній містяться інструкції по готуванні і з домоводства, зодягнені в форму цікавою і захоплюючою повісті про хлопців 12-13 років.

Дітям ця книга надасть можливість навчитися смачно готувати з нуля і всіляко допомагати батькам по господарству.

Поєднання продуктів і спецій: керівництво для чайників

Перш ніж приступати до перших кулінарним експериментам, доведеться сходити в магазин і «затаритися» всім необхідним.

І саме на цьому етапі у багатьох людей виникає гострий ступор: а що купувати щось? З чим приготувати, наприклад, картоплю?

Які інгредієнти потрібні для салату? Які спеції взяти для першої страви, а які підійдуть для випічки на десерт?

як навчитися смачно готувати з нуля

А чи знаєте ви, що в свій час кулінарну книгу написав Сальвадор Далі? Сьогодні купити її на аукціоні можна приблизно за 400 євро

Не переживайте: все це не так страшно, як здається.

Кулінарія являє собою ідеальний синтез творчого процесу з математичною точністю – і остання проявляється в тому, що існують чіткі алгоритми поєднання продуктів і спецій.

Ви напевно чули про принципи роздільного харчування, Поєднанні продуктів по Аюрведе, обов'язковому «Перше, друге і компот» радянських часів …

Всі ці погляди, стародавні і більш-менш сучасні, розповідають, як і чому потрібно харчуватися, використовуючи різні підходи.

Вибирайте той, що вам ближче всього і краще за інших сприймається організмом.

Я ж розповім про правилах поєднання продуктів в салатах, за якими навчалася сама.

У цій системі використовується розподіл продуктів на наступні категорії:

  1. крохмалисті – гречана крупа, авокадо, гарбуз, паста з твердих сортів пшениці, кукурудза
  2. Молочні продукти – сири, молочні і вершкові соуси, сметана, грецький йогурт
  3. Свіжі овочі та овочі, які зазнали термічній обробці
  4. Фрукти солодкі і цитрусові кислі
  5. Горіхи і сухофрукти
як навчитися готувати смачно з нуля

Приготування їжі напевно захопить вас!

Свіжі овочеві салати найкраще доповнювати сиром, горіхами, сухофруктами. З крохмалистих компонентів вибирайте тільки один, не поєднуючи їх один з одним, а також з фруктами.

Крім того, не варто доповнювати салати на основі крохмалистих інгредієнтів сухариками.

Якщо в салаті є сир, не використовуйте інші молочні компоненти (сметану, вершки, грецький йогурт і т.д.), мед і солодкі фруктові соуси в якості заправки.

Чи не комбінуйте молочні продукти з фруктами: вони взаємно уповільнюють переварювання один одного.

Фрукти взагалі краще їсти окремо від інших компонентів, доповнюючи максимум горішками.

Пам'ятайте, що кислі і солодкі смаки перебивають один одного, тому десертний салат готується або тільки з цитрусів, Або тільки з солодких плодів.

Порада: оптимальні «Новічкова» салати складаються з трьох, максимум, п'яти інгредієнтів, які підбираються по смакової сполучуваності та харчової цінності.

Існують і загальні безпрограшні комбінації продуктів.

Початківці кулінари, що запам'яталися ці правила, отримають величезний бонус до своєї майстерності з самого старту, адже застосувати їх можна в приготуванні абсолютно будь-яких страв.

як навчитися смачно готувати з нуля

Базилік і томати ідеально доповнюють одна одну у всіх поєднаннях страв

Ось ці комбінації:

  1. "Свята Трійця" томатів, часнику і базиліка. Салати, закуски, супи – поєднання цих ароматних і смачних інгредієнтів зробить ідеальним будь-яку страву.
  2. Ще більше варіантів застосування можна придумати для іншої трійці: козячого сиру з буряком і горіхами. Їх можна вживати свіжими, готувати салати і запіканки – вишуканий смак не зіпсувати нічим.
  3. Ідеальну пару складають твердий сир і мед. Поєднання солодощі і легких прянощів витриманих сирів – визнана класика, доступна навіть початківцям кулінарам.
  4. Що може бути краще ароматного відвареної картоплі? Тільки картопля зі свіжим кропом. Дуже старе і дуже слов'янське поєднання, яке до неможливості поліпшить смак простого блюда. До речі, смак будь-яких страв з картоплі вигідно підкреслить і мускатний горіх.
  5. Яблука з корицею традиційно асоціюються з десертами, але згадайте про це поєднанні, коли будете освоювати соуси, закуски і другі страви – всі вони від цього тільки виграють.
  6. Сир з пліснявою ідеально поєднується з грушами. Причому варіанти застосування дуже широкі: від простих закусок до гарячих страв.

З продуктами розібралися. А що щодо спецій?

Ароматні зерна, різнокольорові порошки, пряні трави – дивлячись на всю цю пишність, здається, що воно належить виключно світу магії і алхімії, і простим смертним недоступно.


Не завадить освоїти базові поєднання спецій

Але не забувайте, що кулінари – справжнісінькі маги і алхіміки, здатні перетворювати набір інгредієнтів в чарівні страви.

Початківцю кухареві варто запам'ятати два основних принципи спецій: не боятися їх, але і не переборщувати.

Блюдо без приправ може бути хорошим, але правильно підібрані спеції здатні багаторазово поліпшити і збагатити його смак.

Використовуючи приправи, слід вибрати основну та дві-три додаткових, які відтіняють головне поєднання і додадуть смаку вишуканих обертонів.

Овочі та крупи відкривають для новачків багатюще простір для експериментів, оскільки відмінно поєднуються з будь-якими приправами. Експериментуйте, тримаючи в розумі головні правила.

Ось кілька варіантів спецій, які поєднуються і розкривають смак овочевих страв, каш і запіканок:

  1. Імбир і шафран
  2. Майоран, лемонграсс і паприка
  3. Ялівець, розмарин, м'ята і часник
  4. Гвоздика і запашний перець
  5. М'ята і чилі
  6. М'ята і часник

Універсальної приправою є чорний перець, який прекрасно поєднується з усіма іншими спеціями.

як навчитися смачно готувати з нуля

Роблячи перші кроки в приготуванні десертів, вибирайте прості і доступні рецепти

Також смак других страв допоможуть розкрити насіння гірчиці, селера і коріандр (не плутати з корицею!), А нову нотку супів подарує розмарин.

Порада: якщо ви купуєте спеції не в магазині, а на ринку, поцікавтеся у продавця, що краще взяти до того чи іншого блюда. Знавець своєї справи з легкістю перерахує вам десяток варіантів і допоможе зібрати відповідні набори прянощів для цих страв.

Для десертів візьміть корицю, мускатний горіх, ваніль, м'яту, шафран, кардамон і бадьян.

Ароматні пряні солодощі виходять з додаванням кунжуту, цедри, анісу, меленої манго і запашного перцю.

Будь-які суміші спецій для солодкої випічки вдало доповнить мелений мигдальний горіх.

5+ легких рецептів для початківців

Але, як і будь-який навик, приготування їжі вимагає практики.

Секрет дійсно смачних страв – в їх приготуванні, експериментах і авторських модифікаціях вже знайомих рецептів.

А тому давайте закатати рукава і вирушимо на кухню – робити перші практичні завдання!

Я підібрала кілька простих вегетаріанських рецептів, Які не вимагають ні великої майстерності, ні часу.

борщ

Яке домашнє господарство без смачного борщу? Готувати його простіше, ніж здається.

Вам буде потрібно:

  1. По 300 грам капусти і буряка
  2. Одна середня цибулина
  3. Одна середня морквина
  4. 3-4 картоплини
  5. 4 столових ложки томатної пасти
  6. Свіжа зелень і сметана для подачі на стіл

Що може бути простіше і смачніше домашнього борщу?

Що може бути простіше і смачніше домашнього борщу?

Поставте кип'ятитися два-два з половиною літри води.

Помийте і очистіть буряк, Опустіть в киплячу воду і залиште варитися на півтори-дві години (плоди поменше варяться швидше).

Розігрійте на сковороді трохи олії, обсмажте подрібнену цибулю і терту моркву. Коли звариться буряк, витягніть його з води, не знімаючи каструлю з вогню, і закиньте туди порізану кубиками картоплю.

Дайте поваритися десять хвилин, потім додайте дрібно нашатковану капусту і зажарку з цибулі і моркви.

Натріть на крупній тертці трохи остигнула буряк і поверніть її назад в каструлю.

Додайте томатну пасту, посоліть і поперчіть.

Не забудьте спробувати: всього чи вистачає? Дайте борщу поваритися ще одну-дві хвилини і знімайте з вогню.

Порада: рецепт можна ще спростити, використавши замість буряків, засмажкою і томатної пасти готову заправку.

Найпростіший овочевий суп

овочеві супчики – ідеальне весняно-літній перша страва: Легке, швидке, свіже і ароматне.

Для приготування підготуйте:

  1. три картоплі
  2. три морквини
  3. Три великих томата
  4. один кабачок
  5. Пару яскравих солодких перців
  6. одну цибулину
  7. Соняшникова олія
  8. свіжу зелень
як навчитися смачно готувати з нуля

Простий і смачний овочевий суп

Вимийте, почистіть і поріжте кубиками всі овочі.

Закип'ятіть чотири літри підсоленої води і відправте всі інгредієнти варитися – хвилин на двадцять, не більше.

Поки вони варяться, зробіть цибульний-морквяну зажарку і додайте її в суп. Готову страву прикрасьте листям петрушки або кропу.

Цей супчик можна навчитися смачно готувати з нуля, і підійде він навіть для дітей.

Соте з баклажанів

це просте друга страва виходить дуже ситним і ароматним.

Для нього вам буде потрібно:

  1. кілограм баклажанів
  2. Два болгарських перцю
  3. пара помідорів
  4. Рослинна олія
  5. петрушка
Ароматне домашнє соте

Ароматне домашнє соте

Сині помийте і зніміть шкірку, наріжте кружальцями завтовшки трохи менше сантиметра і обсмажте на рослинному маслі.

Виклавши готові баклажани на окрему страву, в тій же сковороді обсмажте помідорні часточки і подрібнений перець.

Викладіть їх на баклажани і присипте зверху петрушкою. Готово! Дуже смачне і ошатне блюдо.

овочевий біфштекс

ці котлети можна подати як окреме друга страва, а можна використовувати для приготування смачних вегетаріанських бургерів.

Вам знадобиться:

  1. 500 грам свіжого зеленого горошку
  2. 500 грам картоплі
  3. Стакан рисової крупи
  4. Пара великих морквин
  5. селера
  6. Голівка часнику
Апетитний овочевий біфштекс

Апетитний овочевий біфштекс

Надішліть варитися корінь селери, Морква і горох в одній каструлі, картопля (митий, але не чищений) в інший, і рис – в третій.

Готові інгредієнти перемішати за допомогою м'ясорубки або блендера, сформувати мокрими руками плоскі котлети і посмажити до золотистої скоринки, попередньо обваляти в паніровці – борошні або сухарях.

Порада: Мал найкраще зварити в мультиварці – тоді він точно не пригорить.

Саморобні цукерки на десерт

Що може бути краще, ніж домашні солодощі, Та ще й такі вишукані, як шоколадні цукерки з вишнею?

Ними можна балувати себе і улюблених кожен день або приготувати на свято – гості будуть приємно здивовані.

Для приготування потрібно:

  1. Півтори плитки шоколаду (150 грам) на «тісто»
  2. Половина плитки на «паніровці»
  3. 150 грам подрібнених горіхів
  4. 150 грам цукру або цукрової пудри
  5. Свіжа або заморожена вишня без кісточок
як навчитися смачно готувати з нуля

Смачні цукерки можна приготувати самостійно

Візьміть невелику каструлю або миску і розтопіть в ній шоколад, Поставивши посуд на маленький вогонь і постійно помішуючи.

Як тільки він стане рідким, зніміть каструлю з вогню і додайте до шоколаду горішки і цукор.

Дайте масі зовсім трохи охолонути і швидко стирається з неї порційні кульки трохи більше вишневих ягід. Втисніть в кожен кульку по ягоді і обваляйте в тертому шоколаді.

Залиште на добу в холодильнику – і насолоджуйтеся!

Як бачите, навчитися смачно готувати з нуля можна і підлітку, і дорослій людині.

Головне – живий інтерес, сміливість і практика, практика, практика. Ну а ми бажаємо вам удачі і кулінарних успіхів!