Як проростити пшеницю в домашніх умовах? [2019]

як проростити пшеницю в домашніх умовах

Питання, як проростити пшеницю власними силами в домашніх умовах, прихильників правильного харчування цікавить вже давно – придбати якісні паростки в супермаркеті досить складно.

Виною тому стислість зберігання і здатність готового продукту швидко псуватися. До того ж куплені в магазині пагони на смак часто виявляються згірклими – масла і жири в їх складі під впливом кисню псуються так само швидко, як кисломолочні продукти.

У цій статті з'ясовуємо, як самостійно отримати «живу їжу», що для цього знадобиться і чим вона корисна.

зміст:

  1. Як проростити пшеницю: правила
  2. Два способи виростити пагони + покрокова таблиця
  3. Я все зробив правильно, але зерна не проросли, в чому причина?
  4. Коли і в яких кількостях є проростки?
  5. 5+ рецептів на основі спраутс

як проростити пшеницю в домашніх умовах

Як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі?

Пророщувати зерна краще і безпечніше самостійно. Максимальна довжина свіжих пагонів не повинна перевищувати 0,5-1 см – чим вони довші, тим менше в них корисних речовин.

Тим більше хирлявої і крихкою стає зелень, якої не вистачає грунту, а поживні запаси самого насіння виснажуються.

Що вам знадобиться:

  1. Якісна сировина, яку можна придбати в магазинах здорового харчування – пшениця для пророщування, як правило, містить відповідне маркування; або фермерські зерна в разі, якщо ви повністю впевнені в постачальника
  2. Скляна миска (металева і пластиковий посуд для наших цілей не підходять)
  3. друшляк
  4. марля
  5. вода

Як проростити пшеницю в домашніх умовах (таблиця + фото покроково)

В першу чергу набуваємо придатну для пророщування пшеницю.
Ретельно промиваємо водою необхідну кількість зерна.
Зерна засипаємо в посуд на висоту 1-2 см. Заливаємо бутильованої або кип'яченою водою кімнатної температури.

Накриваємо декількома шарами марлі або харчової плівки.

Ми залишаємо на добу.

На наступний день дивимося, що сталося з зернами – прибираємо і викидаємо все спливли.

Ретельно вкриваємо, знову заливаємо водою, вкриваємо тканиною і залишаємо ще на добу. Вода повинна тільки покрити майбутні проростки, але не утворювати калюжу.

Тепер починаємо чекати. Промиваємо пшеницю кожні 12 годин, міняємо воду і марлю (плівку), коли вона насититься вологою. Важливо стежити, щоб паростки не почали прокльовується через тканину або стосуватися плівки.
Коли ви побачите проростки завдовжки 1-2 мм, можна, вважати, що місія виконана.
Зерна знову промиваємо і відправляємо в холодильник.

Тепер можна вживати їх в їжу по 1-3 столових ложок в день.

Порада: якщо паростки перевищили 5 мм, їх можна пересадити окремо в грунт і вирощувати далі. Вони чудово підійдуть для приготування вітамінних соків і прикорму домашніх тварин.

І, зрозуміло, умови: температура в приміщенні від 22 до 24 градусів, темне місце з непрямими променями сонця плюс вологість. Щоб вона була достатньою, насіння необхідно промивати водою вранці і ввечері по три рази.

Так спраутс, як ще називають зерна, що не запліснявіють і отримають достатньо харчування і рідини. Для паростків пшеницю замочують на дві доби, для пагонів – на вісім.

При цьому перед замочуванням важливо ретельно відібрати сировину: викинути спливли в воді зернятка, переламані, пошкоджені, запліснявілі і нерозвинені.

Така пшениця не тільки не проросте, а й може виявитися шкідливою для здоров'я. Ми залишаємо красиві рівні ядра жовтуватого кольору.

як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі відео

Проростити їх самостійно, дотримуючись усіх правил, простіше простого

Альтернативний варіант

Повторюємо всі дії з попереднього способу до третього пункту:

  1. Ретельно промиваємо зерна.
  2. У тару кладемо мокру вату, накриваємо вологою марлею.
  3. Зверху засипаємо шар пшениці товщиною приблизно в півтора сантиметра.
  4. Накриваємо зверху краями марлі.
  5. Коли тканина висихає, підливати трохи чистої води.
  6. Сировина промиваємо кожні 12 годин.
  7. Через пару днів у вас повинні прорости вітамінні пагони довжиною до двох мм.
  8. Непророслих зерна відбираємо і викидаємо.
Як проростити пшеницю в домашніх умовах

Пророщені пшеничні зерна вважаються самою живою їжею

Я все зробив правильно, але зерна не проросли, в чому причина?

Причин як мінімум три:

  1. Зайва кількість вологи: середовище має бути вологою, але не мокрою. Зайву воду після промивання рекомендується зливати, інакше зерна будуть не проростати, а лопатися від набухання.
  2. Зерна стали сухими і не проклюнулися – в точності навпаки, у вас була недостатньо вологе середовище. Як тільки марля підсихає, додавайте в неї трохи води, підтримуючи тим самим правильний рідинний баланс.
  3. Занадто товстий шар зерен. Якщо він перевищує 1,5-2 см, нижні ряди почнуть перегріватися і задихатися.
  4. Якщо паростки НЕ проклюнулися протягом трьох діб, сировину доведеться викинути, в їжу воно вже не придатне.

Чим корисна пророщена пшениця і як її їсти?

Однією-трьох столових ложок в день цілком достатньо. Зерна пророщеної пшениці, звичайно, не є панацеєю від усіх хвороб, але при цьому їжі корисніше і натуральніше годі й шукати.

Коли пшеничне насіння прокльовується після тривалої сплячки, разом з ним прокидаються і його обмінні процеси, в частині паростка збільшується кількість макро і мікроелементів, вітамінів і антиоксидантів, яке воно віддає молодому побіжу.

Все це можна і потрібно використовувати для нашого здоров'я. У пшениці міститься дієтична клітковина, омега-3 жирні кислоти, багато білків. Проростки мають низький глікемічний індекс і важлива якість не впливати на рівень цукру в крові.

Крім того, вони ідеальний засіб для підвищення імунітету, схуднення, профілактики розвитку цукрового діабету, очищення організму від шлаків і токсинів.


Пророщена пшениця дуже корисна

Є такий продукт потрібно ретельно промитим під час основного прийому їжі, зерна обов'язково ретельно пережовувати. Їх можна трохи сдабривать маслом або додавати в свіжі овочеві салати.

Можна також змішувати з бобовими, кашами, супами, Медом і сухофруктами. У холодильнику такий продукт не варто зберігати довше двох діб.

Ще простіше приготувати на їх основі живильний вітамінний коктейль: Подрібнити в блендері, додати овочі, фрукти або сік.

Щоб уникнути надмірного газоутворення, з молочними продуктами пророщену пшеницю краще не змішувати.

Порада: пам'ятайте, що людям, які не переносять глютен, Пшеничні проростки протипоказані. Також не варто включати їх в раціон дітей до 12 років, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, при виразці шлунка і в відновлювальний післяопераційний період.

5+ рецептів на основі спраутс

Хліб з пророщеної пшениці

Для його приготування вам знадобиться класична бездріжджова закваска, рецепт якої можна знайти тут.

А також:

  1. Пшеничне борошно – 300 г
  2. Пророщена пшениця – 8 ст. л.
  3. Хлібна закваска – 2 ст. л.
  4. Вода – 60 мл
  5. Соняшникова олія – ​​1 ст. л.
  6. Цукор – 1 ч. Л.
  7. Сіль – 0,5 ч. Л.
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

Дієтичний бездріжджовий хліб

Покрокове приготування:

  1. Пшеницю пропускаємо через м'ясорубку і змішуємо з закваскою, водою, маслом, сіллю і цукром.
  2. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо в неї суміш.
  3. Вкриваємо зверху пергаментом і відправляємо в тепле місце на 8 годин. За цей час тісто має збільшитися в півтора рази.
  4. Випікаємо протягом години при температурі 180 градусів.

Печиво з проростків

Вам знадобиться:

  1. По 50 г кураги, чорносливу та родзинок
  2. 2 склянки пророщеної пшениці
  3. 2 ст. л. маку
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

Печиво з пророщеної пшениці

Покрокове приготування:

  1. Зерно пропускаємо через блендер або м'ясорубку, аналогічно чинимо з сухофруктами.
  2. Всі інгредієнти змішуємо і формуємо круглі печива. За бажанням обвалюють в кунжуті і підсушують в духовці 7 хвилин.

Каша з паростками

Таке блюдо стане ідеальним збалансованим сніданком і для тих, хто на дієті, і для тих, хто систематично дотримується принципів правильного харчування.

Вам знадобиться:

  1. 1 стакан пшениці
  2. 1 апельсин
  3. Щіпка сухого меленого імбиру
  4. По 1 ч. Л. меду і вершкового масла
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

Ідеальна каша для сніданку

Покрокове приготування:

  1. Зерна заливаємо водою і залишаємо на годину, ретельно промиваємо і варимо на повільному вогні до м'якого стану. Додаємо інші компоненти.

Морквяний салат-щітка

Вам знадобиться:

  1. Півсклянки пророщених зерен
  2. 1 морква
  3. 2 пучка листового салату
  4. 2 ст. л. оливкового масла
  5. По 1 ч. Л. гірчиці і меду
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

Салат з морквою

Покрокове приготування:

  1. Салат рвемо руками на частини, моркву натираємо на крупній тертці. Змішуємо з паростками і заправляємо сумішшю гірчиці, масла і меду.

Порада: до слова, пророщена пшениця далеко не новий розрекламований продукт. Його активно використовували в їжу стародавні китайці, єгиптяни, а наші предки варили на його основі пиво, кисіль та кашу. Нова хвиля популярності накрила спраутс в 30-і роки завдяки культурі хіппі і моді на вегетаріанство.

вітамінний мікс

Вам знадобиться:

  1. 1 яблуко
  2. 1 перець
  3. 1 огірок
  4. 1 помідор
  5. 1 авокадо
  6. Сік половини лимона
  7. Половина пучка руколи
  8. Оливкова олія і сухий мелений імбир за смаком
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

Компоненти такого салату легко взаємозамінні

Покрокове приготування:

  1. Овочі нарізаємо, салат рвемо руками і заправляємо лимонним соком, імбиром і оливковою олією. Додаємо пророщену пшеницю.

овочевий смузі

Вам знадобиться:

  1. 1 болгарський перець
  2. 1 корінь селери
  3. 50 г паростків пшениці
  4. 20 г подрібненої зелені петрушки
  5. 1 ч. Л. насіння льону
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

вітамінний смузі

Покрокове приготування:

  1. Всі інгредієнти перебиваємо в блендері, Насіння льону попередньо подрібнюємо в кавомолці. До потрібної консистенції напій розводимо водою.

сирний десерт

Пророщені пшеничні зерна можна додавати не тільки в каші, смузі і салати, а й приготувати з ними поживний десерт, Який не відкладеться на боках і збагатить організм комплексом вітамінів.

Вам знадобиться:

  1. 1 яблуко
  2. 100 г сиру
  3. 20 г пшеничних паростків
  4. 1 ст. л. меду
  5. 0,5 ч. Л. кориці
як проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі по скільки є

сирний десерт

Покрокове приготування:

  1. Яблуко очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Сир розтираємо виделкою або за допомогою сита.
  2. Пророщені зерна подрібнюємо в блендері. Всі інгредієнти змішуємо, викладаємо у форму і відправляємо на кілька годин в холодильник. Перед подачею присипаємо меленою корицею.

Як бачите, правильне харчування може бути не тільки корисним, але і смачним. Ще кілька способів проростити пшеницю в домашніх умовах для їжі ви знайдете в цьому відео: