Як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення? [2019]

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Літо-осінь – найгарячіші в прямому сенсі цього слова сезони для господинь.

І не тільки тому що температура за вікном досягає максимуму, а тому що максимум вона регулярно перевищує на наших кухнях.

Огірки, помідори, салати, варення, Компоти, джемиНа зиму ми закочує практично все, що можна закатати.

І найвідповідальніший процес, крім підготовки овочів і фруктів, – стерилізація банок.

Пропускати його ні в якому разі не можна, інакше безпечні в звичайному вигляді бактерії потраплять в закупорку, банки почнуть стріляти і здуватися.

А якщо й ні, то кінцеві продукти цілком можуть сильно зіпсувати наше здоров'я, коли шкідливі мікроорганізми вступлять в реакцію один з одним.

У цій статті зібрали три простих способи, як стерилізувати порожні банки в мікрохвильовці для варення і інших заготовок. І не порожні теж.

зміст:

  1. Як стерилізувати порожні банки
  2. Обробка ємностей парою
  3. Стерилізація ємність з заготовками
  4. Як стерилізувати трилітрові ємності

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Наші бабусі і мами раніше стерилізували банки в літню спеку по-справжньому драконівськими способами: ставили їх на спеціальні решітки над величезними каструлями з киплячою водою або відправляли в розігріті духовки.

Сьогодні ці складні і трудомісткі процеси за кілька хвилин виконуються за допомогою мікрохвильової печі.

Робити це можна як з порожньою тарою, так і з уже заповненою заготовками.

Важлива умова – перед процедурою обов'язково перевірити весь посуд на наявність сколів і тріщин. Такі ємності можуть лопнути під час обробки.

Також важливо ретельно вимити банки за допомогою миючого засобу або соди і обполоснути достатньою кількістю холодної води.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Ємності потрібно заздалегідь промити і висушити

Розглянемо всі варіанти, як стерилізувати банки в мікрохвильовці для варення:

Спосіб № 1. Обробляємо порожні ємності

Багато господинь мучаться сумнівами, чи можна ставити в СВЧ-піч скляні порожні банки.

Відповідь однозначна: так, можна, але, якщо ви не наливаєте в них рідина, разом посудом обов'язково поставте стакан, наполовину наповнений водою.

Як відтворити це на практиці: ретельно вимийте і висушіть невеликі баночки об'ємом до 800 мл.

Додайте в вертикальному положенні в мікрохвильовій печі, в центрі поставте склянку з водою. Увімкніть прилад на 700-800 Вт.

Обробляйте до тих пір, поки вода в склянці не випарується. На це може піти від трьох до п'яти хвилин.

Після чого обережно дістаньте з печі і поставте на чистий рушник вверх дном.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Стерилізуємо порожні ємності

Порада: дістаючи банку, захоплюйте її з обох сторін рукавицями-прихватками. Так ви уникнете опіків шкіри і перепадів температур, через які ємність може тріснути.

Спосіб № 2. Як стерилізувати порожні банки в мікрохвильовці для варення паром

Цей спосіб обробки найпростіший і ефективний.

На першому етапі ретельно вимити посуд, перевіряємо на наявність тріщин і відколів.

У кожну банку наливаємо приблизно 50 мл води і відправляємо в СВЧ-піч. Ставимо на 700-800 Вт і обробляємо протягом 2-3 хвилин.

Для ємностей розміром від 1 до 3 літрів може знадобитися більше часу.

По закінченню зазначеного пір не витягуємо посуд відразу. Чекаємо ще пару хвилин, щоб уникнути перепадів температур.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

У кожну наливаємо на два пальця води

Витягуємо ємності двома руками за допомогою прихваток, виливаємо залишки води, заповнюємо продуктами і починаємо консервувати.

Або ставимо догори дном на чистий рушник, якщо банок вам потрібно багато.

Порада: не забувайте дотримуватися важливе правило: холодні стерилізовані банки наповнюємо холодними заготовками для консервації, гарячі – гарячими.

Спосіб № 3. Стерилізуємо банки з заготовками

Таке теж можливо, оскільки деякі продукти самі потребують додаткової стерилізації.

Однак це правило не актуальне, якщо в консервацію додається оцет.

А ось овочеві салати, компоти, іноді гриби (знову ж без оцту), огірки і помідори – так.

Деякі господині вважають, що хрусткі огірочки втратять це своє якості після попадання СВЧ-піч.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Таким же чином можна обробити ємності з заготовками

Насправді немає, адже тривалість стерилізації такої консервації короткочасна.

Отже: на першому етапі наповнюємо ретельно промиті і просушені банки майбутніми консервами.

На другому додаємо невелику кількість води і відправляємо в мікрохвильовку на 5 хвилин при вже традиційної потужності в 700-800 Вт.

Потім дістаємо з мікрохвильової печі, заливаємо киплячою доливкою / соусом / бульйоном і консервуємо заздалегідь обробленими кришками.

Порада: стерилізувати таким же чином металеві кришки в мікро можна. Їх потрібно попередньо прокип'ятити на печі в окремій ємності протягом 10-15 хвилин.

Як стерилізувати трилітрові ємності

Як правило, в звичайну мікрохвильову піч влазить п'ять баночок об'ємом до одного літра.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Трилітрову банку кладемо в мікрохвильовку боком

Але що робити, якщо потрібно обробити ємність об'ємом в три літри?

Дуже просто. Налити в неї необхідну кількість води і покласти в мікрохвильову піч на бік.

Потім встановити звичайні обороти в 700-800 Вт і обробляти орієнтовно протягом п'яти хвилин.

Час стерилізації деяких консервів:

  1. Патисони, кабачки і огірки – 100 секунд
  2. Цілі помідори – 70 секунд
  3. Фруктові і ягідні компоти – 100 секунд
  4. Маринований болгарський перець – 90 секунд
  5. Ягідне варення – 60 секунд

Як бачите, стерилізувати банки в СВЧ-печі просто і зручно.

як стерилізувати банки в мікрохвильовці порожні для варення

Такий спосіб значно прискорює процес консервації

У цього процесу маса плюсів:

  1. Замість звичайних 40 хвилин вся процедура займає максимум 5.
  2. Мікрохвильова піч вирішує проблему тріснутий посуду. Головне – після завершення стерилізації не відкривати дверцята приладу протягом ще кількох хвилин.
  3. Вона ефективно знищує мікроби.
  4. Захищає вас від травм і опіків, з якими господині традиційно стикаються під час обробки ємностей в духовці або на каструлі з киплячою водою.
  5. Ви не влаштовуєте на своїй кухні сауну в спекотні літні дні, а значить, процес готування прискорюється і приносить більше задоволення, ніж втоми.

Порада: а чи знаєте ви, що цілу зиму можна зберігати не тільки консерви з огірків і помідор, а й така смакота, як соус песто? Як це зробити, читайте в статті за посиланням.

Розібратися з правилами стерилізації банок в мікрохвильовій печі вам також допоможе покрокова відео інструкція: