Город

Як визначити, що морква пора викопувати: 5 правил вибору терміну

Коли копати моркву, щоб довго зберігалася: правила своєчасного прибирання, застави тривалого зберігання. Як не поспішити і не спізнитися, щоб морква не переросла: терміни, ознаки дозрівання. І – чим загрожує передчасна прибирання і запізніла.

Рання прибирання моркви загрожує в’яненням невызревших коренеплодів, втратою соковитості, скороченням терміну лежкості. Пізня – розтріскуванням, “одеревенением”, зростання волосовидных корінців, подмерзанием і загниванням.

А ще – у вересні в сонячні дні морква додає у вазі 3-4 г щодня. І навіть у жовтні в теплих регіонах!

Тому й намагаються викопувати коренеплоди як можна довше: і виростуть, і визріють.

Коли копати моркву? Якщо коротко: коли вона визріла згодна заявленого терміну дозрівання конкретного сорту, поки не почала розтріскуватися, поки її не підмочили дощі, при опредеенных температурах, і поки вона не підмерзли. І якщо не коротко – але ємко.

1. Про терміни вегетації. Все просто до банальності – і все залежить від сорти раннього терміну дозрівання (від 80 до 95 днів), середнього (80-110 днів), пізнього (більше 110 днів).

Сорти раннього дозрівання прибирають з поправкою на регіон орієнтовно в липні-на початку серпня, середнього – у серпні, пізні, які вирощують переважно для зберігання (і середньо-пізні) – вересні (бажано до середини для Середньої смуги) і до жовтня, аж до заморожування – до початку – з поправкою на регіон.

2. Про температуру. Саме при знижених t, при +7. +8 йде інтенсивне накопичення поживних речовин, відтік їх від розетки листків до коренеплоду.

Припиняється ж вегетація при +4. 5. Пізні сорти (але не всі) можуть переносити короткочасні заморозки грунту, і навіть перший осінній сніжок.

Ключове – заморозок короткочасний: коренеплоди можуть промерзнути (підмерзають його верхівки), і зберігатися довго не будуть: уражуються гнилями, в’януть, втрачають смакові якості.

В цілому, короткочасні зниження вночі до 0. -2 З моркви не перешкода, навіть на користь – так прийнято вважати. Тому часто відкладають і прибирання до настання холодів.

А щоб морква не надто подмерзала, не пониклу бадилля пригинають, “притоптують”. Але краще все-таки діяти згідно з рекомендаціями, і до заморозка, після зупинки росту (ті самі +4. +5 С), після того, як встановиться стабільно невисока температура і сонячні дні приступити до збирання.

3. Про дощі. Найважливіше – зберегти моркву від тривалих опадів, від проливних дожів. І викопувати коренеплоди проблематично, і сушити. І – що увібрали вологу, зберігатися вони будуть скоріше за все з проблемами – з подгниванием, ураженням грибковими.

4. Про вершки: листя. Пожовтіння нижніх листків розетки і середній – перший сигнал, що варто викопати на “пробу” коренеплід.

Важливо! Розетка листя не повинна бути повністю пожовклим і подвявшей: це не є ознака дозрівання, це ознака хвороб або нестачі харчування, вологи, підмерзання (особливо якщо бадилля трохи бузкова з “седоватым” відтінком).

5. Про корінці. Важливо, щоб морква не відрощувала тонкі корінці, не починала розтріскуватися, не грубела – це всі ознаки того, що на жаль, переріс наш урожай.

Тому, починаючи з першої декади вересня роблять пробні підкопи кожні 5-7 днів – з поправкою на сорт і на регіон. Ось такі прості правила для визначення строку збирання моркви. Мені колись згодилися

Підписуйтесь на канал, приходьте ще – в саду у Валентинки завжди гостям ради