Як зробити йогурт вдома з йогуртницею і без неї? [2019]


І хоча сьогодні на полицях магазинів продаються сотні видів йогурту, по-справжньому якісний продукт можна приготувати тільки на власній кухні.

Ви напевно не станете додавати консерванти, що подовжують термін зберігання до нескінченності, та й штучні підсилювачі смаку теж не знадобляться.

У цій статті ми ділимося простими способами, як зробити йогурт в домашніх умовах без йогуртниці, з йогуртницею, в духовці і навіть в термосі.

зміст:

  1. Як зробити домашній йогурт в йогуртниці
  2. Сквашивание в мультиварці
  3. Йогурт в духовці – рецепт + фото
  4. Як зробити йогурт в домашніх умовах без закваски?
  5. Як зробити грецький йогурт в домашніх умовах?
  6. Особливості приготування домашнього йогурту
  7. Чи тільки з коров'ячого молока можна готувати йогурт?
  8. Причини невдач при приготуванні

як зробити йогурт вдома

Як зробити домашній йогурт в йогуртниці – покроковий рецепт + таблиця

фотоінструкцію покроковий опис
Підігрійте 100-150 г молока до 40 градусів і змішайте з сухою закваскою
Отриману рідину на 10 годину залиште в йогуртниці, після чого протягом ще двох тримайте в холодильнику
Доведіть до такої ж температури решту молока, додайте дві столові ложки отриманої закваски, перемішайте
Розлийте по стаканчиках в йогуртниці і готуйте протягом шести годин

Смачний сквашений продукт можна приготувати і в йогуртниці, і в мультиварці – остання, якщо не оснащена однойменною програмою, напевно має режим «Підігрів».

На приготування в середньому йде 10-12 годин, тому зручніше заправляти гаджет на ніч, щоб вранці відправити продукт в холодильник.

Додатковою зручністю йогуртниці як такої можна вважати порційні стаканчики – ви просто розливаєте в них молоко, закриваєте кришкою, а коли час вийде, відправляєте посуд охолоджуватися. Для приготування вам знадобиться 1 л молока і 1 пакетик сухої закваски.

Сквашивание в мультиварці – рецепт + фото покроково

фотоінструкцію покроковий опис
Підготуйте посуд для майбутнього продукту – невеликі скляні баночки або стаканчики ретельно вимийте і простерилизуйте
В молоко всипте закваску і перемішайте
Розлийте по ємностей, поставте в чашу мультиварки, після чого заповніть її водою

Встановіть на 6 годин програму «Підігрів»

Коли таймер спрацює, чи не виймайте продукт відразу, дайте йому охолонути всередині мультиварки

Накрийте баночки кришками і відправте в холодильник

Ваш смачний і корисний домашній йогурт готовий

Йогурт в духовці – рецепт + фото

фотоінструкцію покроковий опис
Кип'ятимо або прогреваем молоко

Всипаємо закваску і ретельно перемішуємо

Розливаємо рідина по ємностей

Духовку нагріваємо до п'ятдесяти градусів

Відправляємо всередину банки і накриваємо марлею або рушником

У міру остигання духової шафи знову включаємо його, доводимо до потрібної температури і вимикаємо

Через 8 годин готовий продукт відправляємо в холодильник

Цей рецепт домашнього сквашування можна вважати найбільш трудомістким – процес займе приблизно 7-8 годин і потребують від вас час від часу прогрівати духову шафу.

Як зробити йогурт в домашніх умовах без закваски?

Для цього вам знадобиться літр молока і баночка готового магазинного йогурту без вмісту цукру і фруктових наповнювачів. На етикетці обов'язково має бути присутня напис «Містить живі бактерії», саме вони відповідають за процес сквашування.

Покрокова інструкція:

  1. Молоко кип'ятимо або прогреваем в товстостінній каструлі
  2. Охолоджуємо до 40 градусів, періодично помішуючи ложкою, щоб зверху не утворилася пінка
  3. В одній чашці розводимо йогурт до однорідного стану
  4. Переливаємо в каструлю з теплим молоком і перемішуємо ще раз
  5. Каструлю закриваємо кришкою і укутують великим рушником
  6. Переміщаємо її в духовку, залишаючи включеної лампу освітлення
  7. Для заквашування знадобиться приблизно чотири години
  8. Чим довше ви будете тримати продукт в духовці, тим кисліше він вийде
  9. Дістаємо каструлю, акуратно зливаємо молочну сироватку, яка утворюється на поверхні
  10. Розливаємо йогурт по ємностей і відправляємо в холодильник

Порада: готовий домашній продукт може зберігатися близько тижня. Якщо ягоди, фрукти і гранола ви додаєте відразу після приготування, термін зменшується до двох діб.

Для наступної закваски ви можете використовувати власний йогурт, але через три-чотири цикли його потрібно оновити покупним, тому що молочні бактерії мають властивість старіють.

як зробити йогурт в домашніх умовах без закваски

Домашні кисломолочні продукти набагато корисніше магазинних

Як зробити грецький йогурт в домашніх умовах?

Грецький йогурт, він же йогуртовий сир, Лабана або дахи, від традиційного відрізняється більш густою консистенцією – його додатково фільтрують через тканину для видалення сироватки.

У східно-середземноморської кухні Лабана їдять не тільки з фруктами, а й з маслинами, оливковою маслом і люблять щедро присипати меленим чебрецем.

Також він використовується для приготування інших страв з-за своєї здібності не згортатися при високих температурах.

Вміст жирів в ньому нижче, зате білків – вище, що робить його ідеальним продуктом для спортсменів і худнуть.

Щоб приготувати його в домашніх умовах, беремо півтора літра молока і пакетик закваски:

  1. Молоко доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню
  2. Охолоджуємо до 40 градусів і змішуємо з закваскою
  3. Переливаємо в термос або банку, ретельно вкутуємо
  4. Чекаємо шість годин
  5. Переміщаємо йогурт в кілька шарів марлі і даємо стекти сироватці
  6. Щоб отримати більш густу консистенцію, додаємо готові сметану або сир
  7. Залишається прикрасити Лабана улюбленими смаками – фруктами з горіхами або маслинами і зеленню, наприклад
Средеземноморскій Лабана

Цей продукт буквально створений для дієтичного харчування

Особливості приготування домашнього йогурту

Щоб приготувати домашній кисломолочний продукт, вам знадобляться дві речі: молоко і закваска, яку можна придбати в будь-якій аптеці або супермаркеті. Замість останньої допускається використовувати і магазинний йогурт.

Але, вибираючи продукт, варто звернути увагу на тривалість терміну зберігання – для кращого скисання вона повинна бути мінімальною.

І на склад – максимально простий, наближений до натурального, без підсилювачів смаку, барвників і добавок.

Також варто врахувати наступні тонкощі:

  1. Вибирайте правильне молоко. В ідеалі вона повинна бути «живим» сільським. Якщо можливості купувати продукцію фермерів у вас немає, купуйте пастеризоване. Але не те, що не скисає навіть відкритим півроку. Термін придатності не повинен перевищувати тиждень. Домашнє молоко кип'ятимо, пастеризоване – нагріваємо до 90 градусів.
  2. Щоб кисломолочні бактерії активно розмножувалися, А смак йогурту був ніжним і м'яким, закваску краще всипати, коли молоко охолоне до 40 градусів.
  3. Коригувати жирність продукту можна самостійно – для більш жирного вам знадобиться молоко з високим відсотком жирності і навпаки.
  4. Різниця між сухою і рідкої магазинної закваскою полягає переважно в терміні її зберігання – рідку не рекомендується зберігати довше трьох місяців. Також сам йогурт з неї виходить більш кислим на смак і тягучим по консистенції.
  5. Для повторного приготування немає необхідності використовувати магазинну закваску – ви цілком обійдетеся стаканчиком особисто приготованого продукту.
  6. після сквашування рекомендується перекласти йогурт в скляний посуд і відправити на 3-4 години в холодильник. Перед їжею можна додавати в нього фрукти, горіхи і т.д.
  7. Щоб не зруйнувати структуру, не рекомендується перемішувати і збовтувати вже сквашений продукт.
як зробити йогурт з козячого молока в домашніх умовах

Заквашувати в домашніх умовах можна і козяче молоко

Чи тільки з коров'ячого молока можна готувати домашній йогурт?

Звичайно, ні. прихильники правильного харчування і популярних детокс-програм знають, що більш м'яким і корисним вважається козяче. Воно хоч і жирною коровою, але практично гіпоалергенна, легко засвоюється організмом, в ньому мало лактози.

Зате багато корисних мікроелементів, в т.ч. необхідного вегетаріанцям кобальту, що входить до складу вітаміну В12, А здатність зміцнювати імунітет просто фантастична.

Як же зробити йогурт з козячого молока в домашніх умовах? Дуже просто: все, наведені нижче рецепти, підходять і для коров'ячого, і для козячого. Вибір виключно за вашими смаковими уподобаннями.

як зробити йогурт в домашніх умовах

Домашня йогуртниця зробить процес приготування легким і комфортним

Причини невдач при приготуванні

Здається, ви робили все за правилами, але йогурт чомусь не сквасілся.

Ось що могло послужити причиною провалу:

  1. Несвіжа закваска, молоко, нестерильні тара або недотримання рекомендованого температурного режиму
  2. Наповнювачі, добавки і цукор – ніколи не додавайте їх під час приготування, тому що бактеріям для розмноження потрібна виключно молочному середовищі
  3. Занадто гаряче або холодне молоко – його температура повинна варіюватися від 39 до 45 градусів
  4. Неякісний магазинний йогурт без живих бактерій, Якщо ви готували без закваски
  5. Використання пластикової або алюмінієвої посуду; для домашнього сквашування ідеальною вважається скляна, а також товстостінні каструлі, здатні довго утримувати тепло

Йогурт може також стати основою для домашнього морозива

Корисний домашній продукт в поєднанні з фруктами, ягодами і мюслі стане ідеальним сніданком, Його можна застосовувати для приготування соусів і салатних заправок.

При регулярному вживанні він нормалізує мікрофлору кишечника, бореться з запорами і кишковими розладами, зміцнює імунітет і підвищує опірність організму до вірусів. І, звичайно ж, є дієтичним продуктом, що сприяє схудненню.

Як зробити йогурт в домашніх умовах, вам також підкаже цей докладний відеорецепт: