Як зробити в домашніх умовах зефір – 5+ рецептів [2019]

як зробити в домашніх умовах зефір

Зефір – ідеальна солодкість для тих, хто дотримується дієти.

Він не містить жирів, готується на основі яблучного пюре або цукрового сиропу, покращує травлення, менше відкладається на наших боках.

Звичайно, як і все хороше, зловживати навіть самими корисними смаколиками не варто – все-таки це вуглеводна їжа з великою кількістю цукру.

Вибір зефіру різних сортів і смаків на полицях магазинів величезний, та й ціну не назвеш високою.

Однак чи завжди ми впевнені в чесності виробників? І чи завжди залишаємося задоволені покупкою?

Настав час приготувати вкусняшку на власній кухні. До того ж десерт ручної роботи в красивій коробці стане відмінним подарунком для близьких.

Розбираємося, як зробити в домашніх умовах зефір з желатином або агар-агаром, якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської моделі харчування.

зміст:

  1. Як зробити в домашніх умовах класичний білий зефір
  2. Зефір без яблук і яєць в домашніх умовах – рецепт
  3. Як зробити зефір в духовці – рецепт з фото
  4. Як зробити полуничний зефір будинку
  5. Мастика з зефіру в домашніх умовах
  6. Простий рецепт маршмеллоу


Вважається, що прапрапрабабкой зефіру є російська пастила, для приготування якої в 14 столітті використовували яблучне пюре, мед і яєчні білки.

Кулінари тримали рецепт ласощів в строгому секреті.

Однак французи придумали солодкість на основі тих же продуктів, експериментували з кількістю яєчних білків і на виході отримали повітряний десерт, Який отримав назву легкого вітерця-зефіру.

Згодом мед в списку інгредієнтів замінили цукром.

Сьогодні існують десятки видів зефіру на основі різних видів фруктів, в нього додають горіхи, джеми, шоколад, кокосову стружку, вершки і згущене молоко.

Американські виробники з 50-х років 20 століття радують нас маршмеллоу – тягучими цукерками, рецептура приготування яких відрізняється наявністю кукурудзяного крохмалю.

Порада: в домашніх умовах зефір можна приготувати на основі кислих яблук на кшталт антонівки або повністю замінити їх цукровим сиропом з лимонною кислотою. Калорійність продукту в даному випадку значно зросте.

як зробити в домашніх умовах зефір

Приготувати зефір в домашніх умовах просто

Як зробити в домашніх умовах класичний білий зефір

Вам знадобиться:

  1. 165 мл води
  2. 2 яєчних білка
  3. 3 великих яблука
  4. 1 пакетик ваніліну
  5. 36 г желатину або 9 агар-агар
  6. 720 г цукру
  7. Цукрова пудра для обсипання

Покрокове приготування:

Крок 1: агар або желатин залийте водою кімнатної температури і залиште на 20 хвилин набухати.

Крок 2: яблоки ретельно вимийте, видаліть насіння і очистіть від шкірки.

Крок 3: духовку розігрійте до 200 градусів. Деко застеліть пергаментним папером. Викладіть порізані на четвертинки яблука і запікайте 20 хвилин, поки вони не стануть м'якими.

Крок 4: далі фрукти подрібніть в пюре за допомогою блендера або м'ясорубки.

До отриманої маси всипте ванілін і 245 г цукру. Ретельно перемішайте і відставте пюре на 40 хвилин.

як зробити в домашніх умовах зефір

Щоб отримати рожевий колір, можна додати харчовий барвник

Крок 5: після охолодження пюре влийте в нього один яєчний білок і збивайте міксером протягом двох хвилин.

Потім влийте другий білок і повторіть процедуру. В кінцевому підсумку яблучна маса повинна збільшитися в два рази.

Крок 6: желатін або агар поставте на плиту і потім на мінімальному вогні, щоб маса не кипіла, протягом семи хвилин.

Крок 7: в іншій каструлі розчиніть в 165 мл води, цукровий пісок і варіть до повного розчинення цукру, після чого змішайте з желатинової масою за допомогою міксера.

Крок 8: дооли сироп охолоне, з'єднайте його з яблуками. Збивайте на низькій швидкості 5 хвилин. Наповніть сумішшю кондитерський мішок або пістолет.

Крок 9: зАстеліті пергаментним папером і видавіть зефіркі необхідного розміру на відстані декількох сантиметрів один від одного.

Готовому зефіру необхідно відлежатися при кімнатній температурі протягом 15 годин, після чого ви можете склеїти половинки, посипати цукровою пудрою і залишити ще на 2-3 години.

як зробити в домашніх умовах зефір

яблучний зефір

Порада: в вегетаріанських рецептах замінюйте желатин агаром з розрахунку 4: 1.

Як зробити зефір без яблук і яєць в домашніх умовах

Вам знадобиться:

  1. 3 ст. цукру
  2. Стакан води (250 мл)
  3. 1 ч. Л. лимонної кислоти
  4. 1 ч. Л. харчової соди
  5. 1 ст. цукрової пудри

Покрокове приготування:

Крок 1: желатин залийте 150 мл води і залиште розбухати на годину.

Крок 2: цукор висипте в сотейник, додайте 100 мл води, ретельно розмішайте і варіть до повного розчинення.

Крок 3: цукровий сироп влийте в уже набряклий желатин і збивайте за допомогою міксера 5 хвилин. У вас повинна вийти пишна біла маса.

Крок 4: додайте лимонну кислоту і продовжуйте збивати ще 4 хвилини.

Крок 5: за допомогою кондитерського мішка викладіть половинки зефіру на застелений пергаментом деко і дайте підсохнути. Потім з'єднайте парами, обваляйте в цукровій пудрі.

як зробити в домашніх умовах зефір

шоколадний зефір

Порада: по цьому ж рецепту можна приготувати шоколадний зефір. Досить розтопити плитку шоколаду на водяній бані і після того як зефір підсохне, вмочити його в рідкому шоколаді, потім знову підсушити.

Як зробити зефір в домашніх умовах в духовці – рецепт з фото

Плюс цього способу в тому, що вам не доведеться чекати, поки десерт приготується, цілу добу.

Вам знадобиться:

  1. 20 г желатину
  2. 3 ст. цукру
  3. 1 ст. води
  4. 1 ч. Л. лимонної кислоти
  5. 1 ч. Л. соди
  6. Цукрова пудра

як зробити в домашніх умовах зефір

Домашній зефір можна також запекти в духовці

Покрокове приготування:

Крок 1: желатин залийте водою і залиште набухати, як ми описували в рецептах вище.

Крок 2: зваріть сироп з цукру і води, влийте желатинову масу і збивайте міксером протягом 10 хвилин. Додайте лимонну кислоту і продовжуйте збивати.

Крок 3: введіть ванілін і соду, збивайте ще 4 хвилини.

Крок 4: змочіть деко водою і викладіть ложкою або кондитерським шприцом кругляши необхідного розміру на невеликій відстані один від одного.

Крок 5: надішліть зефір в духовку на 30-40 хвилин при температурі 150 градусів.

Крок 6: з'єднайте половинки. Обваляйте в цукровій пудрі і залиште ще на пару годин досохнуть при кімнатній температурі.

Як зробити полуничний зефір в домашніх умовах – рецепт з фото

Думаєте, зефір готують тільки з яблук, а потім додають для краси барвники, як ми звикли бачити на магазинних полицях? А ось і ні!

Незабутнє ласощі можна зробити з полуничного, смородинового, малинового та інших видів пюре.

як зробити в домашніх умовах зефір

полуничний зефір

Вам знадобиться:

  1. 0,5 кг полуниці
  2. 200 г цукру
  3. 6 яєчних білків
  4. 1 ст. л. желатину
  5. Ванільний цукор за смаком

Покрокове приготування:

Крок 1: залийте водою і залиште набухати желатин.

Крок 2: ягоди промийте і підсушіть за допомогою паперових рушників, приготуйте пюре.

Крок 3: в перетерту полуницю додайте цукор і, постійно помішуючи, варіть на повільному вогні протягом 7 хвилин, поки маса не загусне.

Крок 4: яєчні білки збийте до пишного однорідного стану, попередньо всипати в них дрібку солі.

Крок 5: з'єднайте білки з пюре, додайте желатин і збивайте протягом семи хвилин.

Крок 6: готові зефіркі сформуйте на деку за допомогою кондитерського мішка і залиште застигати кілька годин.

як зробити в домашніх умовах зефір

Удома можна приготувати зефір з будь-якими ягодами

Як зробити зефір в домашніх умовах без агару і желатину – покроковий рецепт

Звичайно, готовий десерт, в якому в якості згущувача виступають вершки, буде набагато жирніше. Але чому б іноді не побалувати себе смачненьким і солоденьким?

Вам знадобиться:

  1. 400 мл густих жирних вершків
  2. 170 г цукру
  3. 2 склянки будь-яких ягід
  4. лимонна цедра
  5. 2 ч. Л. лимонного соку

Покрокове приготування:

Крок 1: з яблук приготуйте пюре.

Крок 2: вершки збийте в густу масу за допомогою міксера.

Крок 3: додайте до вершків всі інші компоненти і ретельно перемішайте ложкою.

Крок 4: викладіть готовий десерт в силіконові формочки і відправте в холодильник на кілька годин.

Щоб легко витягти зефіркі після застигання, опустіть форми ненадовго в миску з холодною водою.

як зробити в домашніх умовах зефір

Десерт на вершках буде набагато жирніше

Порада: щоб зефір добре тримав форму, збивайте основу до стану густого білкового крему.

Як зробити мастику з зефіру в домашніх умовах

Мастика з зефіру – відмінний матеріал для прикраси тортів і тістечок.

Вона дозволяє кондитерові створювати різні фігурки, квіти і прикраси. У домашніх умовах мастику легко приготувати на основі зефіру.

Вам знадобиться:

  1. 200 г зефіру
  2. 300 г цукрової пудри
  3. 20 мл лимонного соку
  4. Харчові барвники за бажанням
як зробити в домашніх умовах зефір

За допомогою мастики можна створити будь-які прикраси для тортів

Покрокове приготування:

Крок 1: зефір поділіть на частини. Складіть в миску і відправте в мікрохвильовку на 20 секунд (максимальна потужність) для розтоплення.

Крок 2: додайте лимонний сік, цукрову пудру і харчовий барвник необхідного кольору. Масу ретельно перемішайте до однорідного стану.

Крок 3: оберніть мастику харчовою плівкою і приберіть на 40 хвилин в холодильник. Власне, все. Можна приступати до творчості.

Маршмеллоу в домашніх умовах

Приготувати тягучі зефірні цукерки будинку теж не складе труднощів.

Вам знадобиться:

  1. 2 яєчних білка
  2. 400 г цукру
  3. 160 мл води
  4. 150 г цукрової пудри
  5. 50 г кукурудзяного крохмалю
  6. 30 г желатину
  7. 30 г будь-яких ягід
як зробити в домашніх умовах зефір

маршмеллоу

Покрокове приготування:

Крок 1: желатин залийте водою і залиште набухати.

Крок 2: зваріть сироп з цукру і води.

Крок 3: ягоди перетворите в пюре за допомогою сита.

Крок 4: білки збийте до стану пишної піни і влийте цукровий сироп.

Крок 5: крохмаль і пудру змішайте і теж пропустіть через сито.

як зробити в домашніх умовах зефір

Маршмеллоу також можна порізати на частини

Крок 6: з'єднайте всі інгредієнти і збивайте ще 5 хвилин.

Крок 7: білкову масу розділіть на 2 частини. Одну змішайте з фруктовим пюре – таким чином у вас вийдуть цукерки двох кольорів.

Крок 8: за допомогою кондитерського шприца видавіть на деко смужки і дайте маршмеллоу просохнути протягом пари годин.

Крок 9: готові цукерки обваляйте в цукровій пудрі.

Як бачите, зробити зефір в домашніх умовах зовсім нескладно. Важлива деталь: зберігати ласощі годі й більше десяти днів при кімнатній температурі.

Ще один незвичайний рецепт яблучного десерту на агар-агар ви дізнаєтеся з цього відео: