Як зробити «Вогник» з помідорів на зиму [2019]

Як зробити «Вогник» з помідорів на зиму

Пікантний густий соус з перекручених на м'ясорубці томатів з додаванням інших овочів і приправ – король осінньої кухні.

Саме він допомагає зберегти пам'ять про літо холодними зимовими вечорами і розбавити гострої пекучої ноткою саме ординарне блюдо.

У нас закуску «Вогник» часто називають чортівня, аджикою з помідорами і горлодером, а в Сибіру заслужено охрестили «коброю».

Рецептів приготування соусу існує маса – його і варять, і закривають свіжим, додають хрін, гострий перець, аспірин, використовують зелені томати.

Розбираємося, як приготувати «Вогник» з помідорів на зиму, і вибираємо самі незвичайні варіанти страви.

зміст:

  1. ТОП продуктів для домашнього «Огонька»
  2. «Вогник» з помідорів без хрону – базовий рецепт
  3. «Вогник» на зиму з хріном
  4. «Вогник» без хрону з болгарським перцем
  5. «Вогник» з помідорів з аспірином
  6. Як зробити «Вогник» з фруктами
  7. «Вогник» з перцем і волоськими горіхами
  8. 3+ пікантних рецепта заготовки на будь-який смак

як зробити вогник з помідорів на зиму

ТОП продуктів для домашнього «Огонька»

Класичну приправу готують двома способами: в сирому вигляді або піддають термічній обробці.

Однак незалежно від варіанту приготування, вам знадобиться м'ясорубка для перекручування овочів і, власне, самі овочі:

помідори – стиглі, але тверді без білих прожилок

корінь хрону – ретельно промитий, очищений до світлого кольору, порізаний на шматочки 8-10 см розміром

часник – кладеться на смак для додаткової гостроти, його кількість залежить від особистих смакових переваг

Гіркий стручковий перець – якщо надмірна пекучість не потрібна, насіння краще видалити

Болгарський перець – без насіння і перегородок

Чорний мелений перець або суміш перців, сіль і цукор за смаком

Соняшникова олія

оцет

як зробити вогник з помідорів на зиму

Існують десятки способів приготування соусу

Всі інгредієнти очищаються, ретельно промиваються, висушуються за допомогою паперових рушників.

Особливо це важливо для приготування «Огонька» без варіння для запобігання процесу бродіння.

Потім компоненти нарізаються, пропускаються через м'ясорубку і переливаються в стерилізовані банки розміром до половини літра.

Порада: у свіжій приправі без термообробки зберігається більше вітамінів, Однак зберігати її потрібно виключно в прохолодному місці.

як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

Вибираємо кращі рецепти популярного соусу

Як приготувати вогник з помідорів на зиму без хрону – базовий рецепт

Вам знадобиться:

  1. 4 кг стиглих помідорів
  2. 100 г стручків пекучого перцю
  3. 200 г часнику
  4. Склянка цукру
  5. Сіль і оцет за смаком

як зробити вогник з помідорів на зиму

Заготівля без хрону

Процес приготування гранично простий – всі інгредієнти промийте, очистіть, висушіть і пропустіть через м'ясорубку до пюреобразного стану, додайте цукор, сіль і оцет.

Заготовки перелийте в банки і поставте на зберігання в холодильник.

Як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

Варіант № 1

Вам знадобиться:

  1. 3 кг м'ясистих помідор
  2. 300 г кореня хрону
  3. 300 г часнику
  4. 2 ч. Л. цукру
  5. 1 ч. Л. солі
як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

Варіант з хріном

Овочі порізати на невеликі шматочки і пропустіть через м'ясорубку. Заправте сіллю і цукром, герметично закупорьте банки і приберіть в холодильник або льох.

Порада: щоб під час перемелювання хрена не сльозилися очі, надіньте на розтруб м'ясорубки целофановий пакет і закріпіть його гумкою.

Варіант№ 2

Цей спосіб приготування чортівня увазі термічну обробку страви.

Щоб зробити вогник з помідорів з хріном на зиму, вам знадобиться:

  1. 3 кг томатів
  2. 200 г кореня хрону
  3. 2 середніх головки часнику
  4. ½ кг болгарського перцю
  5. 3 ст. л. солі
  6. 2 ст. л. цукру
  7. Чорний мелений перець за смаком

як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

Соус після термічної обробки

Пропущені через м'ясорубку томати перекладіть в товстостінну каструлю і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, протягом двадцяти хвилин.

Перець очистіть від насіння і також пропустіть через машинку разом з часником і хріном.

Всі компоненти з'єднайте з томатним пюре і варіть ще 10 хвилин.

В кінці приготування всипте сіль, цукор і чорний мелений перець.

Заготівлю розлийте по банках, закатати кришками і тепло укрийте до повного охолодження.

Як зробити вогник з помідорів на зиму без хрону з болгарським перцем

Вам знадобиться:

  1. 2 кг стиглих томатів
  2. 2 кг болгарського перцю
  3. 2 головки часнику
  4. 2 ч. Л. кухонної солі

як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

З болгарським перцем

Томати промийте, видаліть плодоніжки.

Перець очистіть від насіння і перегородок. пропустіть овочі через м'ясорубку, додайте сіль, ретельно перемішайте і розлийте по банках.

Зберігайте в холодильнику герметично закупореними.

Порада: якщо ви любите заготовки гостріше, в блюдо можна додати корінь хрону або гострий стручковий перець за смаком.

Як зробити вогник з помідорів на зиму з аспірином

Складно сказати, коли господині додумалися застосовувати популярні таблетки від головного болю замість оцту, але факт незаперечний:

ацетилсаліцилова кислота запобігає розмноженню хвороботворних мікробів, надає овочам пікантний хрусткий смак і допомагає надовго зберегти літню свіжість.

Для приготування соусу з аспірином вам знадобиться:

  1. 6 кг томатів
  2. 2 перцю чилі
  3. 1 ч. Л. солі
  4. 1-2 головки часнику
  5. 10 таблеток аспірину
як зробити вогник з помідорів на зиму з хріном

Приправу можна готувати з аспірином замість оцту

Промиті і очищені помідори пропустіть через блендер або м'ясорубку.

Аналогічно поступите з часником і перцем, посоліть за смаком.

Все перемішайте і розлийте по стерилізованим банкам, в кожну додайте потовчені за допомогою ступки таблетки аспірину з розрахунку 1,5 штуки на літр соусу. Зберігайте в холодильнику.

Як зробити «Вогник» з фруктами

Вам знадобиться:

  1. 3 кг помідорів
  2. 1 кг моркви
  3. 1 кг болгарського перцю
  4. 1 кг не дуже кислих яблук
  5. 1 кг білого лука
  6. 1 кг слив
  7. 1/2 склянки соняшникової олії
  8. Сіль, чорний мелений перець за смаком

як зробити вогник з помідорів на зиму без хрону

Сливово-яблучний варіант

Помідори очистіть від шкірки, обдавши окропом, і перейдіть через м'ясорубку.

Таким же чином вступите з іншими інгредієнтами. У велику емальовану каструлю влийте масло.

Злегка підігрійте і додайте перемелені овочі і фрукти. Гасіть на повільному вогні протягом двадцяти хвилин, періодично помішуючи дерев'яною лопаткою.

Пропущений через давилку часник, сіль і перець додайте в кінці варіння, перекладіть соус в стерилізовані банки, закупорьте герметичними кришками і укутайте до повного охолодження.

Як зробити вогник з помідорів на зиму з перцем і волоськими горіхами

Вам знадобиться:

  1. 1 кг помідорів
  2. 20 очищених волоських горіхів
  3. 2 стручки гострого перцю
  4. 5 солодких болгарських перців
  5. 250 г часнику
  6. 250 г кореня хрону
  7. Половина пучка кропу
  8. Половина пучка петрушки
  9. 2 ст. л. оцту
  10. 2 с. л. соняшникової олії
  11. 2 ст. л. цукру
  12. 1 ч. Л. солі
як зробити вогник з помідорів на зиму з аспірином

Можна урізноманітнити смак соусу волоськими горіхами

Всі компоненти пропустіть через м'ясорубку, додайте цукор, сіль, оцет і рослинне масло, розлийте в баночки і зберігайте в холодильнику.

Порада: перед подачею до столу соус можна змішати зі сметаною в пропорції до 1: 1, так він втратить частину гостроти, але збереже яскравий смак.

3+ пікантних рецепта заготовки на будь-який смак

Аджика з морквою

Вам знадобиться:

  1. 3 кг помідорів
  2. ½ кг моркви
  3. ½ кг солодкого перцю
  4. 100 г червоного стручкового перцю
  5. 150 г часнику
  6. 300 мл соняшникової олії
як зробити вогник з помідорів на зиму з перцем

Аджика з морквою

Помідори пропустіть через м'ясорубку, доведіть до кипіння в каструлі з товстими стінками. Решта овочі дрібно порубати і обсмажте в соняшниковій олії.

Змішайте з помідорами і тушкуйте на повільному вогні 2,5 години, періодично помішуючи. Перекладіть в стерилізовані банки і герметично закупорьте кришками.

«Вогник» з чилі і пастернаком

Вам знадобиться:

  1. 2 кг помідорів
  2. 1 перець чилі
  3. 1 корінь пастернаку
  4. 2 яблука
  5. 2 середніх моркви
  6. 4 болгарських перцю
  7. Кріп за смаком
як зробити вогник з помідорів на зиму з перцем

З чилі і пастернаком

Помідори бланшируйте. Всі інгредієнти перекрутити і варіть, періодично помішуючи, протягом двох годин. Розфасуйте в банки і герметично закупорьте.

Класична абхазька аджика

Вам знадобиться:

  1. ½ кг болгарського перцю
  2. ½ кг моркви
  3. ½ кг часнику
  4. ½ кг яблук
  5. 3 кг стиглих помідорів
  6. Дві третини склянки оцту
  7. 250 г рослинного масла
  8. 5 стручків пекучого перцю
  9. 200 г цукру
  10. 2 ст. л. солі
як зробити вогник з помідорів на зиму відео

Абхазька аджика

Солодкий перець, помідори, морква і яблука пропустіть через м'ясорубку і відправте варитися на 2 години.

Після додайте перекручений гострий перець, цукор і масло. Залиште кипіти ще на 40 хвилин, час від часу помішуючи.

В кінці змішайте з пропущеним через давилку часником, сіллю і оцтом. Розлийте по банках і закатати.

Грузинська зелена аджика

Вам знадобиться:

  1. 1 кг селери
  2. 300 г петрушки
  3. 600 г кінзи
  4. 300 г болгарського перцю
  5. 300 г пекучого стручкового перцю
  6. 5 головок часнику
  7. пучок м'яти
  8. Стакан волоських горіхів
  9. 120 г солі
  10. Чорний мелений перець за смаком
як приготувати вогник з помідорів на зиму

Зелена аджика по-грузинськи

Перебрану і промиту зелень залийте на 15 хвилин холодною водою, після чого видаліть зайву вологу за допомогою паперових рушників.

Всі інгредієнти перебейте блендером або пропустіть через м'ясорубку / кухонний комбайн. В кінці додайте сіль і чорний перець.

Таку закуску обов'язково зберігати в холодильнику в невеликих баночках обсягом до 300 мл.

«Вогник» із зелених помідорів

Вам знадобиться:

  1. 1 кг моркви
  2. 1 кг яблук
  3. 1 кг болгарського перцю
  4. 3 кг зелених помідорів
  5. Стакан рослинного масла
  6. 300 г часнику
  7. 1 склянка цукру
  8. 3 ст. л. солі
  9. 100 мл оцту
як приготувати вогник з помідорів на зиму рецепт

Із зелених томатів

Всі овочі дрібно наріжте, моркву натріть на тертці і тушкуйте протягом години на маленькому вогні.

В кінці всипте пропущений через давилку часник і влийте оцет. Розкладіть соус по банках і зберігайте в прохолодному місці.

як робити вогник з помідорів з хріном на зиму

Смачного!

Любителям гострих заготовок припадуть до смаку рецепти приправ з хріном, знайти які можна в цієї статті.

Як зробити «Вогник» з помідорів на зиму, ви також дізнаєтеся з відео нижче: