Японські страви – рецепти в домашніх умовах [2019]

японські страви рецепти в домашніх умовах

Існують десятки рецептів японських страв, які можна приготувати в домашніх умовах – Східна кухня вражає достатком.

Японці ретельно складають свій раціон – на столі повинні бути тільки кращі плоди землі і дари природи.

При цьому головне завдання кухаря – зберегти корисні властивості продуктів.

Давайте детально розберемо особливості японської кухні та навчимося готувати дещо будинку з нашими простими покроковими рецептами і фото готових страв.

зміст:

  1. Головні інгредієнти в приготуванні японських страв
  2. 5+ рецептів японських закусок з фото
  3. Основні страви і супи в домашніх умовах
  4. Рецепти низькокалорійних японських десертів

японські страви рецепти в домашніх умовах

Головні інгредієнти, використовувані в приготуванні японських страв

У зв'язку з тим що Японія оточена морями, тобто багата морськими ресурсами, дари моря – основа її харчової системи.

Ще багато років тому люди вживали в їжу близько 25 різновидів водоростей.

Сьогодні відомо понад 100 видів, кожен з яких використовують як для приготування простих салатів і закусок, так і для складних рецептів японських страв в домашніх умовах.

Дослідники були здивовані знаннями японців про властивості продуктів, адже отруйна риба фугу була присутня і в раціоні стародавніх людей.

Вони знали, як її готувати, що можна вживати в їжу, а що небезпечно для здоров'я.

японські страви рецепти в домашніх умовах з рису

Рис – основа більшості блюд

І саме японці зробили такою популярною сою і соєвий соус. Це не дивно, оскільки за складом соєвий білок схожий на м'ясний і просто незамінний для вегетаріанців.

В Японії обов'язково їдять сою один раз в день у вигляді сиру тофу, молока або соусу.

Мал становить основну частину багатьох страв. Його готують на сніданок, на обід і вечерю.

Крупа має клейкістю, що дозволяє їсти її паличками. Є два способи приготування: приварювання і пропарювання.

Овочі – база багатьох рецептів. Популярні помідори, баклажани, гриби, різні сорти редьки, батат.

японські страви рецепти в домашніх умовах

Японську кухні неможливо уявити без імбиру, васабі і соєвого соусу

Також коріння лопуха, лотоса, боби, паростки бамбука, що не зовсім звично для нас.

Вони містять білок, мають цілющі властивості, зменшують кількість холестерину.

Порада: маринований імбир – один з найулюбленіших продуктів в Японії. Як правильно приготувати його в домашніх умовах, ми докладно писали тут.

Немислима японська кухня і без васабі або японського хрону. Найчастіше він замінює в Країні висхідного сонця все спеції.

Японські страви – рецепти найпростіших закусок в домашніх умовах

онігирі

Онігирі – конверти з морської водорості норі і рису з начинкою з водоростей.

японські страви рецепти в домашніх умовах онігирі

онігирі

Для приготування вам потрібні:

  1. 100 гр рису
  2. водорості норі
  3. Морська капуста

Покрокова інструкція:

  1. спочатку промийте Мал під проточною водою кілька разів, залийте двома склянками води, варіть 20 хвилин.
  2. Коли крупа буде готова, перемішайте і дайте охолонути. Тим часом підготуйте начинку.
  3. Візьміть трохи рису на долоню, спресуйте, надайте форму.
  4. У центрі зробіть поглиблення, покладіть туди начинку, зверху додайте ще білого зерна. Класичні суші онігирі мають форму трикутника.
  5. Своє творіння можете прикрасити водоростями.

Рецепт цього японського блюда найпростіший і, подивившись, як онігирі повинні виглядати на фото, ви сміливо приготуєте закуску в домашніх умовах.

пряні баклажани

Вам знадобиться:

  1. 2 баклажана
  2. 30 гр соєвого соусу
  3. 80 гр імбиру
  4. кунжут
  5. сіль
японські страви рецепти в домашніх умовах найпростіші

пряні баклажани

Покрокова інструкція:

  1. Спочатку підготуйте овочі: промити, обсушити, наріжте кубиками.
  2. Потім посоліть, залиште на 20 хвилин (це допоможе позбутися від гіркоти). Після закінчення часу промийте ще раз.
  3. Тепер приступайте до приготування заправки. За допомогою терки подрібніть імбир, Змішайте з соєвим соусом.
  4. Вже готові баклажани покладіть в заздалегідь розігріту сковороду, смажте протягом 15 хвилин.
  5. Після цього додайте заправку, тушкуйте ще 4 хвилини. Закуска готова!
  6. Перед подачею можна посипати кунжутом.

Салат з чукой, імбиром і морквою

Чука – поширена в Японії морська водорість. Смачна і корисна, як і інші дари моря.

Сьогодні її можна придбати її практично в будь-якій великій мережі супермаркетів.

Для приготування смачного салату вам буде потрібно:

  1. 100 г водорості чука
  2. 40 г маринованого імбиру
  3. 1 маленька морква
  4. 1 ст. л. рисового оцту
  5. 1 ст. л. меду
  6. Жменя кунжутного насіння
  7. 1 ст. л. соку лайма чи лимона
  8. 1 ст. л. соняшникової олії
  9. Сіль за смаком

японські страви рецепти в домашніх умовах

Салат з чукой

Покрокове приготування:

  1. Імбир дрібно нарізати, моркву – натерти на тертці.
  2. Змішати з чукой.
  3. Додати інші інгредієнти, після чого заправити салат соком лайма, рисовим оцтом і олією.

Спрінг роли без смаження

Вам знадобиться:

  1. 1 пучок кінзи
  2. 10 аркушів рисового паперу
  3. 2 авокадо
  4. 3 огірка
  5. 1 морква
  6. 1 пучок салату романо

японські страви рецепти в домашніх умовах

Овочеві роли без смаження

Покрокова інструкція:

  1. Огірки і морква наріжте тонкою соломкою.
  2. Авокадо – тонкими скибочками.
  3. Салат і кінзу порвіть на шматочки, при цьому використовуйте тільки листя.
  4. Кожен лист рисового паперу протягом декількох секунд потримайте в теплій воді, потім викладіть на суху поверхню і в кожен загорніть порцію овочевий начинки.
  5. Роли розмістіть на тарілці так, щоб вони не стикалися один з одним.
  6. Подавайте із соєвим соусом і васабі.

маринований дайкон

Редьку дайкон часто називають японської. У Країні висхідного сонця першими почали вирощувати цей для імунітету овоч і додумалися його маринувати.

Щоб зробити смачну і легку закуску, вам знадобиться:

  1. 100 мл рисового оцту
  2. 1 редька дайкон
  3. 1 ст. л. цукру
  4. 1 ч. Л. солі
японські страви рецепти в домашніх умовах з фото

маринований дайкон

Покрокова інструкція:

  1. Овоч моєму, очищаємо і нарізаємо брусочками. В окремому посуді змішуємо оцет, сіль і цукор.
  2. Отримані маринадом заливаємо дайкон і відправляємо на тиждень в тепле місце, після чого переміщаємо редьку в холодильник.

Порада: маринована редька в Японії традиційно має жовтий відтінок. Щоб домогтися його, додайте в маринад столову ложку гарячої води, розведеної з куркумою або шафраном на кінчику ножа.

Японські страви – прості рецепти основних страв і супів в домашніх умовах

Основні страви в Японії – це традиційно суші і роли – рулети з рису і водоростей норі з різноманітною начинкою.

Їх подають як в свіжому вигляді, так і в запеченому.

Рулети згортають за допомогою бамбукової циновки рисом назовні або всередину.

японські страви рецепти в домашніх умовах

Роли і суші є головною їжею японців

Головні продукти, які знадобляться для приготування ролів і суші в домашніх умовах:

  1. Листи водорості норі
  2. Круглий японський рис
  3. Овочі для начинки (огірок, авокадо, морква, гриби і т. Д.)
  4. М'який сир «Філадельфія» або вегетаріанський тофу
  5. Кунжутне насіння за бажанням
  6. Соєвий соус
  7. рисовий оцет
  8. маринований імбир
  9. васабі

Рецепти японських страви в домашніх умовах з рису – традиційні і запечені роли і суші з покроковим описом ви знайдете в цієї статті.

японські страви рецепти в домашніх умовах з фото

запечені роли

Рис по-японськи

Необхідні інгредієнти:

  1. 150 гр рису
  2. 1 червоний або жовтий болгарський перець
  3. 250 гр квасолі
  4. 1 цибулина
  5. Кукурудза консервована
  6. 1 морква
  7. 50 мл соєвого соусу
  8. сіль
  9. цукор
  10. часник
японські страви рецепти в домашніх умовах з рису

Рис по-японськи

Покрокова інструкція:

  1. Зваріть крупу в підсоленій воді, залиште остигати. Наріжте дрібно часник, цибуля, перець кубиками, моркву кільцями.
  2. Далі підігрійте в сотейнику рослинна олія, Покладіть туди всі овочі, потримайте на вогні, помішуючи, близько 10 хвилин.
  3. Після цього додайте соєвий соус, трохи цукру. Покладіть в сотейник рис, кукурудзу, тушкуйте ще 10 хвилин на маленькому вогні.
  4. Якщо у вас електрична плита, після закінчення часу вимкніть конфорку і залиште страву доходити.

Квасоля під соусом теріякі

Ви не зможете пройти повз цього чудесного просто страви, яке стане ситним обідом.

Вам потрібні:

  1. 150 гр квасолі
  2. 2 болгарських перцю
  3. 1 цибулина
  4. 1 перець
японські страви рецепти в домашніх умовах з рису

Квасоля під соусом теріякі

соус терияки ви, звичайно, можете придбати в магазині, я ж вважаю за краще приготований в домашніх умовах.

Для цього потрібно:

  1. 8 гр тростинного цукру
  2. 10 мл соєвого соусу
  3. 10 мл води
  4. 1 ч.л. кунжутного масла
  5. 10 гр свіжого натертого імбиру
  6. 15 гр рисового оцту
  7. 2 ст.л кукурудзяного крохмалю
  8. 15 гр кунжуту

Покрокова інструкція:

  1. Змішайте всі компоненти, крім кунжуту і кукурудзяного крохмалю, для приготування терияки.
  2. Отриману суміш доведіть до кипіння, проваріть 2 хвилини.
  3. Після чого додайте крохмаль, кунжут, помішуючи для отримання однорідної маси без грудочок.
  4. Квасоля залийте водою, залиште на 3 години, потім варіть до готовності.
  5. Овочі наріжте кубиками або соломкою, покладіть в сковороду і підсмажте.
  6. Коли з'явиться золотава скоринка, висипте туди вже готову квасолю, залийте соусом теріякі, тушкуйте 15 хвилин.
  7. Готово!
японські страви рецепти в домашніх умовах з рису

Рецепт приготування соусу теріякі досить простий

Суп з водоростями

Складові:

  1. 50 мл соєвого соусу
  2. 200 гр сиру тофу
  3. водорості
  4. Місо-паста
  5. 1 цибулина
  6. 1 болгарський перець
  7. 200 гр опеньків
японські страви рецепти в домашніх умовах супи

Суп з водоростями

Покрокова інструкція:

  1. Для початку замочіть водорості, в пасту додайте води.
  2. Овочі наріжте, проваріть протягом 5 хвилин.
  3. Після чого додайте готові опеньки і соєвий соус, продовжуйте гасити.
  4. Долийте води, доведіть до кипіння, покладіть водорості і через 2 хвилини зніміть з вогню.
  5. В кінці приєднаєте місо-пасту, при цьому помішуючи суп, І кілька кубиків сиру тофу.
  6. Смачного!

Суп з пшеничного локшиною «Рамен»

Вам знадобиться:

  1. 1 л овочевого бульйону
  2. 2 моркви
  3. 1 болгарський перець
  4. 1 гострий перець
  5. 150 г печериць
  6. 1 порційна упаковка локшини удон
  7. пучок шпинату
  8. Пучок зеленої цибулі
  9. Соєвий соус
японські страви рецепти в домашніх умовах

вегетаріанський рамен

Покрокове приготування:

  1. Моркву порізати кільцями і відварити до м'якості.
  2. Гриби нарізати на половинки і обсмажити на олії.
  3. Болгарський перець нарізати соломкою.
  4. Гострий перець нарізати соломкою.
  5. Шпинат і зелену цибулю нарізати крупно.
  6. Локшину відварити згідно із зазначеною на упаковці інструкції.
  7. Всі компоненти розташувати в різні ємності – щоб кожен міг додавати собі в тарілку необхідну кількість.
  8. У кожну миску покласти необхідну кількість локшини, овочів, залити бульйоном і соєвим соусом до смаку.

Суп «Вакаме»

Ця страва – прекрасний варіант для корисного сніданку. Легкий і низькокалорійний суп.

Для приготування потрібні такі компоненти:

  1. гриби
  2. 1 морква
  3. редька дайкон
  4. цукіні
  5. 15 гр місо-пасти
  6. 120 гр сиру тофу
  7. 30 мл соєвого соусу
  8. 1 цибулина
  9. водорості
японські страви рецепти в домашніх умовах супи

Суп «Вакаме»

Покрокова інструкція:

  1. Зваріть гриби до готовності, додайте водорості.
  2. Морква, редиску наріжте кубиками, цукіні – смужками.
  3. Овочі додайте в суп, продовжуйте варити на маленькому вогні ще 10 хвилин.
  4. Місо-пасту розбавте водою, покладіть в каструлю.
  5. Потім поріжте цибулю і перець, за 4 хвилини до готовності додайте в суп.
  6. Сир тофу викладіть в тарілки, потім налийте суп.
  7. В цілому приготування не повинно перевищувати 20 хвилин.

Рецепти низькокалорійних японських десертів в домашніх умовах з фото

Складно повірити, що десерт може бути низькокалорійним, корисним, безпечним для фігури. Але це можливо!

Японські страви дивують своєю незвичністю, і ось кілька рецептів десертів, які ви зможете приготувати в домашніх умовах:

Моті

Що ж собою являє десерт Моті? Це невеликі кульки з рисового борошна, всередині яких начинка.

Вам знадобиться:

  1. 100 гр борошна з рису
  2. 80 гр тростинного цукру
  3. 100 мл очищеної джерельної води
  4. 3 краплі оцту
  5. Для начинки можна взяти фрукти, злаки, горіхи, джем

японські страви рецепти в домашніх умовах десерти

Моті

Покрокова інструкція:

  1. Спочатку приготуйте начинку. Наприклад, подрібніть фрукти разом з горіхами.
  2. Потім в рисову муку додайте цукор, потім воду з 3 краплями оцту.
  3. Слідкуйте за консистенцією тесту, грудочок бути не повинно. Вливаючи воду, ретельно перемішайте масу.
  4. Після того як ви домоглися однорідної консистенції, накрийте ємність харчовою плівкою і залиште в тепле місце на 30 хвилин.
  5. Після закінчення часу з отриманої маси зробіть «ковбаску», поділіть на 10 рівних частин.
  6. Розкачайте кожен шматочок за допомогою качалки, покладіть в середину начинку, закрийте краєчками тесту, надайте форму кульки.
  7. Перед подачею на стіл посипте цукровою пудрою.
  8. Смачного!

йокан

Вам знадобиться:

  1. Паста з бобів АНКО
  2. 50 гр тростинного цукру
  3. 100 мл очищеної води
  4. Агар-агар
японські страви рецепти в домашніх умовах десерти

Японський десерт йокан

Покрокова інструкція:

  1. У ємність налийте 300 мл води, додайте агар-агар, тримайте на вогні 7-10 хвилин, тільки не доводьте до кипіння.
  2. Підігрів, покладіть пасту АНКО і варіть до тих пір, поки маса не почне диміти.
  3. Готову суміш залийте в форми, залиште застигати.
  4. Зверху полийте карамеллю або джемом.

солодкі роли

компоненти:

  1. 150 гр кураги
  2. 50 гр пластівців
  3. 60 гр насіння
  4. 10 мл соку лимона
  5. 1 банан
японські страви рецепти в домашніх умовах десерти

солодкі роли

Покрокова інструкція:

  1. Замочіть курагу на 5 хвилин в прохолодній воді.
  2. Просушіть насіння на сковороді 2-3 хвилини.
  3. За допомогою блендера зробіть однорідну масу з кураги, насіння, вівсяних пластівців, потім розкачайте за допомогою качалки.
  4. На край «млинця» покладіть банан, Замотайте, як рол.
  5. Загорніть у фольгу і поставте в холодильник на 4 години.
  6. Після чого наріжте і подавайте до столу.

японські супи, Закуски, десерти досить прості в приготуванні, а в результаті ви отримуєте незабутній вишуканий смак східної кухні.

Якщо хочете зробити японське блюдо в домашніх умовах, але не впевнені в своїх силах, подивіться корисне відео з покроковим керівництвом приготування суші: