Запечені овочі в духовці – рецепт з фото [2019]

запечені овочі в духовці рецепт з фото

Запечені овочі в духовці – проста, смачна і корисна їжа, яка ідеально підходить і для домашнього вечері, І для святкового столу.

Вибираючи, яке з тисячі і одного варіанта страв приготувати, я зупинилася на італійських антипащі – в цій статті ви знайдете рецепт з фото крок за кроком.

І, зрозуміло, ще кілька способів урізноманітнити всі ці кабачки, Баклажани, перці і помідори, які влітку нікуди дівати.

зміст:

  1. Антипасти по-домашньому
  2. Овочі, запечені в горщику
  3. Овочі в духовці зі сметаною
  4. Овочі, запечені в рукаві
  5. Заморожені овочі в духовці

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Як на мене, італійська кухня – імператриця кулінарії.

Ви не знайдете в ній божевільних міксів вершкового масла, вершків і сирів в одному флаконі, характерних для французької.

Зате виявите багато повільних вуглеводів (Я про хорошу пасту з твердих сортів пшениці), середземноморських спецій, оливкового масла і овочів.

Останні маринують, запікають на грилі і подають перед пастою в гарячому і холодному вигляді.

Звідси, власне, і пішло традиційна назва «антипащі» – anti – перед, pasti – пастою.

Що може бути смачніше шматка чіабатти, просоченого оливковою олією і порції ароматних овочів, присипаних пармезаном?

Якщо у вас ще не потекли слинки, тоді ми йдемо до вас.

Антипасти по-домашньому – запечені овочі в духовці, рецепт з фото крок за кроком

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Овочі для антипащі

Отже, вам знадобиться:

  1. 1 баклажан
  2. 1 кабачок
  3. 3-4 невеликих болгарських перцю
  4. 1 цибулина
  5. кілька печериць
  6. Голівка часнику
  7. Сік лайма чи лимона
  8. Оливкова олія
  9. Третина пучка базиліка
  10. Велика морська сіль
  11. Суміш прованських трав

Крок 1: готуємо овочі

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Нарізаємо перці, цибулю та печериці, часник залишаємо в часточках

Ретельно промиваємо, просушуємо за допомогою паперового рушника. часник поділяємо на часточки, але не чистимо, а тільки видаляємо лушпиння. Цибулину шаткуємо кільцями.

Невеликі болгарські перці ріжемо на половинки. Якщо у вас овочі побільше – довгими смужками.

Занадто великі печериці також ріжемо навпіл. Дрібні залишаємо цілими.

Кабачок і баклажан нарізаємо півкільцями.

Готуємо кабачок і баклажан

Кабачок і баклажан нарізаємо півкільцями. Перекладаємо все в глибокий посуд.

Крок 2: робимо маринад

Кабачок і баклажан нарізаємо півкільцями.

Маринад для антипащі

Три столові ложки оливкової олії змішуємо з чайною великої морської солі і такою ж кількістю прованських трав.

Додаємо сік половини лимона. Другу половину залишаємо для подачі.

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Все ретельно перемішуємо

Овочі заливаємо отриманою заправкою, ретельно перемішуємо, щоб просочилися маслом рівномірно. Ми залишаємо на 15-20 хвилин.

Крок 3: відправляємо в духовку

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Викладаємо на деко

Готувати наші запечені овочі ми будемо в духовці на деку.

У класичному рецепті антипащі запікають на грилі, але ми знайшли розумну альтернативу.

Застеляємо посуд фольгою – її потрібно рівно стільки, щоб можна було накрити деко зверху.

Фольгу можна злегка збризнути оливковою олією, все овочі. Цибулеві кільця залишаємо наостанок.

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Робимо конверт з фольги

Закриваємо деко фольгою і відправляємо в духовку на 15 хвилин при температурі 200 градусів.

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Через чверть години овочі стануть м'якше

По закінченню часу відкриваємо і відправляємо готуватися ще на півгодини.

Крок 4: подаємо антипащі

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

У відкритому вигляді готуємо ще півгодини

Антипасти перекладаємо на тарілку, щедро присмачуємо лимонним соком, присипаємо дрібно порізаним базиліком.

овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Наші антипащі готові!

Додаємо кілька шматочків сиру, маслини, італійський хліб, Хорошу компанію і насолоджуємося легким середземноморським вечерею.

Порада: закуску подають і в холодному вигляді. Попередньо перекладіть її в чисту стерилізовану посуд, додайте невелику кількість лимонного соку і оливкового масла і зберігайте в холодильнику не довше п'яти днів.

заморожені овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Таким же способом можна запікати картоплю, моркву, батат

Овочі, запечені в духовці в горщику – рецепт з фото

Приготування їжі в глиняному посуді популярно на Балканах.

Гасити в горщиках можна будь-які варіації овочів, дотримуючись простого принципу: всі інгредієнти закладаються одночасно, ріжуться однаковими кубиками.

Ті, що готуються довше за інших, вимагають попередньої обжарки. Горщик ставиться в холодну духовку.

овочі запечені в духовці на деку рецепт з фото

гювеч

болгарський гювеч

Гювеч – традиційна назва страв болгарської, румункою, молдавської кухонь, приготованих в горщиках.

У Болгарії поверх інших компонентів часто вбивають яйце.

Воно надає додатковий смак і шарм блюду, в вегетаріанському варіанті цілком можна обійтися без нього.

Вам знадобиться:

  1. 1 кабачок
  2. 1 баклажан
  3. 2 бульби картоплі
  4. 2 болгарських перцю
  5. 4 середніх помідора
  6. 1 цибулина
  7. 2 зубчики часнику
  8. За третини пучка петрушки і кропу
  9. 4 ст. л. оливкового масла
  10. Сіль, чорний перець, лавровий лист

Крок 1: баклажани ріжемо кубиками, присаливаем і залишаємо на 10 хвилин, потім віджимаємо зайву рідину – так з них піде гіркоту.

крок 2: Перець, цибулю і баклажани злегка обсмажуємо і закладаємо в горщик.

Крок 3: картопля нарізаємо кубиками і теж відправляємо в посуд.

Крок 4: кабачок нарізаємо кубиками, викладаємо поверх картоплі.

Крок 5: додаємо сіль, перець, лавровий лист і спеції за смаком.

Крок 6: помідори бланшируємо, знімаємо шкірку, дрібно нарізаємо і викладаємо в горщик.

Крок 7: зелень шаткуємо, часник натираємо на тертці і присипаємо овочі.

Крок 8: вливаємо 100 мл води і 100 мл томатного соку.

Крок 9: включаємо духовку і Томім при температурі 200 градусів 40 хвилин.

овочі запечені в духовці на деку рецепт з фото

У глиняному посуді страви зберігають максимум корисності

Порада: приготовані в горщиках овочі практично не пригоряють і зберігають максимум корисних властивостей – вони не смажаться, що не варяться, що не запікаються, а тужать у власному соку.

Овочі, запечені в духовці зі сметаною – рецепт з фото крок за кроком

Самі по собі запечені овочі майже завжди виходять дієтичними, А ось сметанний соус і сирна шапка з пармезану зроблять їх більш ситними.

овочі запечені в духовці на деку рецепт з фото

Овочі в сметанному соусі

Варіант № 1: брокколі і картоплю

Вам знадобиться:

  1. 4 бульби картоплі
  2. 2 моркви
  3. 400 г брокколі
  4. Півсклянки зеленого горошку
  5. 100 г тертого пармезану
  6. 100 г сметани
  7. 1 цибулина
  8. Суміш спецій: відмінно впишуться чабер, чебрець, базилік і орегано
  9. сіль

Крок 1: всі інгредієнти моєму, чистимо, ріжемо кільцями. Брокколі поділяємо на суцвіття.

Крок 2: пошарово викладаємо в посуд для запікання. Зелений горошок йде останнім.

Крок 3: сметану змішуємо з сіллю і спеціями.

Крок 4: заливаємо овочі соусом, притрушуємо сиром.

Крок 5: відправляємо в духовку на 40-45 хвилин при температурі 200 градусів.

Варіант № 2: кабачок і баклажан

овочі запечені в духовці зі сметаною рецепт з фото крок за кроком

Сметана зробить страву більш ситним

Вам знадобиться:

  1. 5 бульб картоплі
  2. 2 кабачка
  3. 1 баклажан
  4. 2 болгарських перцю
  5. 4 помідори
  6. 3 зубчики часнику
  7. 0,5 л сметани
  8. По чайній ложці чорного перцю, солі і прованських трав

Крок 1: дно форми злегка змащуємо оливковою олією.

Крок 2: першим шаром викладаємо нарізаний тонкими кружальцями картоплю, слідом за ним кабачки, баклажани та інші овочі, крім помідорів. Кожен шар злегка подсаливаем і притрушуємо спеціями.

Крок 3: часник натираємо на дрібній тертці і рівномірно посипаємо овочеву масу.

Крок 4: заливаємо суміш сметаною.

Крок 5: помідори нарізаємо тонкими кружечками і викладаємо завершальним шаром.

Крок 6: відправляємо в духовку на годину при температурі 200 градусів.

заморожені овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Просте овочеве рагу в духовці стає вишуканим блюдом, якщо додати в нього незвичайні спеції

Овочі, запечені в рукаві в духовці – рецепт з фото

овочі запечені в духовці зі сметаною рецепт з фото крок за кроком

Приготувати смачні страви за допомогою рукава для запікання простіше простого

Пластиковий рукав для запікання – ідеальний вибір тих, хто не може назвати себе фанатами кухні.

Що може бути простіше: всі нарубати, поперчити, посолити, перемішати і відправити в духовку.

При цьому вийде смачно і корисно – такий спосіб приготування допомагає зберегти максимум поживних речовин.

Варіації овочів для запікання можуть бути різними – вибирайте ті, що більше до смаку. Принцип приготування однаковий.

Головне пам'ятати – правильна температура запікання коливається в діапазоні 200-230 градусів.

Вам знадобиться:

  1. 3 бульби картоплі
  2. 1 болгарський перець
  3. 200 г цвітної капусти або брокколі
  4. 2 помідори
  5. 1 баклажан
  6. 1 цибулина
  7. 1 морква
  8. 4 ст. л. оливкового масла
  9. Сіль, чорний перець, прованські трави за смаком
овочі запечені в духовці зі сметаною рецепт з фото крок за кроком

Складаємо все компоненти в рукав і відправляємо в духовку

Крок 1: овочі моєму, при необхідності чистимо і нарізаємо кубиками.

Крок 2: складаємо в глибокий посуд, солимо, перчимо, додаємо спеції і масло. Все ретельно перемішуємо.

Крок 3: перекладаємо в рукав. Ретельно закриваємо, кладемо в форму або на деко.

Крок 4: відправляємо в духовку на 40 хвилин.

Порада: віддавайте перевагу рукавах європейських виробників з маркуванням «екологічно чистий».

овочі запечені в рукаві в духовці рецепт з фото

Варіації овочів можуть бути різними

Заморожені овочі, запечені в духовці

Тема заморожених овочів актуальна для зими, коли на полицях супермаркетів можна знайти тільки інгредієнти для вінегрету – і роби з ними, що хочеш в будь-яких варіаціях.

Овочі ж, які зазнали заморожування (бажано – сухий) як і раніше корисні і можуть стати хорошою альтернативою свіжим.

Головне правило – якщо збираєтеся їх запікати, попередньо необхідно розморозити / приваріть, а ще краще – злегка обсмажте на сковороді, поки не випаруватися зайва волога.

овочі запечені в рукаві в духовці рецепт з фото

Заморожені овочі спочатку краще обсмажити або злегка відварити

Крок 1: упаковку будь-яких заморожених овочів обсмажуємо з мінімум оливкового масла.

Крок 2: перекладаємо в форму для запікання, солимо, додаємо перець, трави і часник до смаку.

Крок 3: заливаємо сметаною. Посипаємо зеленню і тертим сиром.

Крок 4: відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів.

Крок 5: ідеальним доповненням до таких овочів буде відвареної Мал.

заморожені овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Заморожені овочі, запечені з сиром

Порада: замість сметани можна використовувати соус бешамель на основі молока, вершкового масла і муки. Його тонкий французький смак зробить страву більш вишуканим.

заморожені овочі запечені в духовці рецепт з фото крок за кроком

Як бачите, готувати в духовці просто!

Якщо вам сподобалася ця стаття, не забудьте поділитися нею з друзями, а 15+ легких способів стушкувати овочі за допомогою мультиварки ви знайдете тут.