Зелена гречка – користь і шкода, рецепти [2019]

зелена гречка користь і шкода

Ті, хто близько знайомий з темою правильного харчування, Вже не раз чули про зелену гречку і її незаперечною користь для нашого здоров'я. І хоча в звичній коричневої крупі шкоди теж немає, ніж все-таки хороша ця сама зелена?

Як її правильно готувати і чому, власне, зелена, розбираємося в цій статті. Ну і, звичайно ж, традиційно ділимося простими і смачними вегетаріанськими рецептами.

зміст:

  1. Чим зелена крупа краще звичайної?
  2. Протипоказання до вживання
  3. Як готувати зелену гречку?
  4. Як проростити крупу?
  5. 5+ здорових рецептів на основі продукту

зелена гречка користь і шкода

Чим зелена крупа краще звичайної?

ЗЕЛЕНА
ЗВИЧАЙНА
1. Має в складі безліч вітамінів і мінералів 1. Піддавалася термічній обробці
2. Облаем великою кількістю антиоксидантів, які покращують стан нігтів, волосся та шкіри 2. Швидше готується і довше зберігається
3. Добре засвоюється організмом 3. При обробці втрачає велику частину мінералів і поживних речовин
4. Покращує стан імунної системи і значно уповільнює процеси старіння 4. Смак коричневої гречки є менш вираженим
5. Корисна для людей, які страждають на цукровий діабет, оскільки нормалізує рівень цукру в крові 5. Часто буває переобработанной – темно-коричневий колір говорить про те, що крупа пересмажена
6. прискорює метаболізм

Почнемо з того, що зелена вона лише з тієї причини, що ні піддається обробці – приблизно так виглядає зібрана на полях і очищена гречка. І, до речі, саме такою була крупа на полицях магазинів в середині минулого століття.

Після її почали обробляти термічно, щоб очистити від пестицидів, продовжити термін зберігання, знищити сліди життєдіяльності комах.

Ясна річ, в натуральному вигляді зелена гречка має більшою користю, якщо вирощувалася в екологічно чистих умовах. В іншому випадку, не пройшовши процесу очищення і обсмажування, легко може стати шкідливою для здоров'я.

Калорійність продукту дорівнює 310 калорій на 100 г, при цьому крупа містить:

  • 12,6 г білка
  • 62 г вуглеводів
  • 3,3 г жирів

Купити упаковку такої каші можна в будь-якому магазині здорового харчування або великому супермаркеті. Ціна питання за півкілограмову пачку коливається в межах від 2 до 5 доларів, в залежності від виробника.

зелена гречка користь і шкода

пророщена крупа

Особливою популярністю вона користується в середовищі сироїдів і веганів: Кашу не тільки використовують замість традиційної, але й пророщують, додають в салати і їдять запареною.

І це не дивно, якщо поглянути на склад: в зеленій гречці зберігаються практично всі вітаміни, Мікроелементи, антиоксиданти, а число харчових волокон в два рази більше коричневої.

Там же можна знайти:

  1. Вітаміни груп В, Р, РР і Е
  2. Щавлеву і фолієву кислоти (Друга необхідна для нормального функціонування жіночої репродуктивної системи)
  3. Калій, кальцій, магній, рутин, йод і фосфор
  4. Вміст білка в продукті дорівнює 15% від загальної маси і за структурою наближене до будови тваринного, що особливо важливо для тих, хто відмовився від вживання м'яса і молока
  5. Завдяки клітковині, крупа має підвищену насичуваність і стає незамінною для любителів посидіти на дієті
  6. Доречно буде сказати про її здатності очищати організм (Ще один плюс на захист схуднення)
  7. Зелена гречка, а також борошно з неї стане відмінною заміною пшеничного для страждають на целіакію – в ній немає глютену
  8. Нарешті, головний козир такої каші – кількість антиоксидантів, їх в крупібільше в 70 разів, ніж в тій же рисової

Табуле з гречаними проростками

З усього описаного стає зрозуміло, що в зеленій гречці більше користі, ніж шкоди, хоча б через те, що вона повноцінний нутрієнт, або поживна речовина, з якого повинна складатися вся наша їжа:

  1. Каша нормалізує і прискорює обмін речовин, при цьому посилюючи імунну систему
  2. Регулює кількість холестерину – те, що потрібно при цукровому діабеті і надлишковій вазі
  3. Зміцнює стінки судин, що робить її незамінною при варикозному розширенні вен (спасибі рутину)
  4. Очищає кров, нирки, кишечник і печінку
  5. Сприяє нормалізації тиску
  6. Покращує стан волосся і нігтів
  7. Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань
  8. І останній пункт особливо оцінять чоловіки: зелена гречка підвищує лібідо

зелена гречка користь і шкода рецепти

Така каша корисніше звичайної в кілька разів

Протипоказання до вживання

  1. З обережністю до продукту варто ставитися тим, хто страждає підвищеним згортанням крові (все через те ж рутина).
  2. Крім того, якщо гречку неправильно промити і приготувати, вона може стати причиною розладу шлунково-кишкового тракту.
  3. Перед тим як вводити її в раціон на постійне місце проживання, почніть з невеликої кількості і простежте за реакцією організму на нову їжу.

Як готувати зелену гречку?

Можна, звичайно, традиційним способом – зварити, але тоді від зеленої гречки і користі, і шкоди буде трохи більше, ніж від звичайної.

Раз вже цей продукт відноситься до розряду особливо правильного харчування, то бажано зберегти в ньому якомога більше цінних речовин. Для цього крупу можна замочувати, запарювати, пророщувати і робити борошно. Розглянемо всі способи.

3 способи приготувати зелену гречку

СПОСІБ Приготування
замочування
Найпростіший, ледачий шлях готування неодмінно оцінять сироїди. Крупа заливається холодною або теплою водою з розрахунку 1 частина каші на 2 води і залишається на пару годин.
Можна також замочити її на ніч і з'їсти на сніданок. Для цього вранці вода зливається, гречка ретельно промивається. І, власне, все.
запарювання
Принцип приготування аналогічний попередньому, але гречка заливається гарячою водою (не окропом) і залишається на кілька годин в термостійкої ємності.
перемелювання
Цей спосіб частіше застосовується для схуднення і очищення організму від шлаків і токсинів: крупа перемелюється в кавомолці, після вживається у вигляді порошку, який рекомендується запивати великою кількістю води.

Порада: ця ж мука підійде для приготування пісних оладок, хліба, пельменів і т.д. Ще на Русі на Масляну з неї пекли млинці, а саму муку називали шовковицею.

Особливо корисна зелена гречка, якщо вірити відгукам в мережі, в пророщенном стані. Саме в такому вигляді зберігається максимум вітамінів.

Як проростити зелену гречку?

фотоінструкцію покроковий опис
Крупу перебираємо, видаляємо чорні зерна
Ретельно промиваємо холодною водою
Всі спливли зерна викидаємо – вони не проростуть

Заливаємо рідиною на 2 сантиметри вище рівня крупи і залишаємо на 2 години
Промиваємо ще раз

Розрівнюємо кашу в ємності, накриваємо шаром марлі і забуваємо на добу
Цього часу зазвичай досить для появи білих паростків; за смаком вони нагадують насіння соняшнику

Ваша пророщена зелена гречка готова – вживати її можна і в такому вигляді, трохи приправивши маслом, і в складі інших страв, рецепти яких ви знайдете нижче

5+ здорових рецептів на основі зеленої гречки

Перед тим як перейти до опису, скажу, що таку кашу можна готувати і звичним способом – варити не більше п'ятнадцяти хвилин з додаванням половини чайної ложки солі на склянку крупи.

Безсумнівно, в ній збережеться в рази більше корисних речовин, ніж у її коричневої родичці.

Салат з помідорами і пророщених зернами

Цей і наступні два рецепта ідеально впишуться в повсякденне меню веганів і сироїдів.

Вам знадобиться:

  1. 1 стакан пророщеної гречки
  2. 2 помідори
  3. 2 зубчики часнику
  4. Лимонний сік
  5. сіль
  6. Кунжутне або лляне масло для заправки

У салат з помідорами і пророщених зернами можна додати також трохи насіння Чіа

Покрокове приготування:

  1. У глибоку миску висипаємо нашу кашу, туди ж відправляємо нарізані кубиками помідори, пропущений через давилку часник. Заправляємо салат олією, сіллю і лимонним соком.
  2. За бажанням можна додати половину пучка будь-якої зелені.

поживний коктейль

Вам знадобиться:

  1. 1,5 склянки пророщеної крупи
  2. 0,5 склянки мигдалевого або соєвого молока
  3. 2 ст. л. насіння Чіа
  4. 1 ст. л. кленового сиропу
  5. 1 ч. Л. меленої кориці
  6. Сезонні фрукти для прикраси
зелена гречка користь і шкода рецепти

поживний коктейль

Покрокове приготування:

  1. Рецепт приготування такого смузі, Як, втім, і будь-якого іншого, надзвичайно простий: всі компоненти збиваємо в блендері, розливаємо по склянках і прикрашаємо фруктами.

Имбирная каша

Вам знадобиться:

  1. 1 стакан пророщеної крупи
  2. 1 груша або солодке яблуко
  3. Шматочок натертого кореня імбиру – максимум 1 см
  4. 0,5 склянки води
  5. Жменя будь-яких горіхів

Смак каші можна урізноманітнити ягодами

Покрокове приготування:

  1. Кашу, фрукти та імбир перемелює з водою в блендері, перекладаємо в тарілку, присипаємо зверху горіхами.

Порада: ідеальним сніданком стане пророщена або запарених крупа з бананом. Корисна поживна їжа надовго наситить, забезпечить набором необхідних мікроелементів і вітамінів.

Зелена каша з овочами

Вам знадобиться:

  1. 2 склянки гречки
  2. 2 помідори
  3. 1 цукіні
  4. Солодкий перець
  5. 1 морква
  6. 1 цибулина
  7. Оливкова олія
  8. зелень
зелена гречка користь і шкода рецепти

Гречка з овочами

Покрокове приготування:

  1. Овочі, крім зелені, дрібно нарізаємо і обсмажуємо в оливковій олії в глибокій сковороді.
  2. Додаємо гречку, сіль, перець, перемішуємо, смажимо ще пару хвилин.
  3. Заливаємо окропом так, щоб рідина покривала кашу на два пальця, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин на невеликому вогні.
  4. В кінці приготування всипаємо дрібно посічену зелень і перемішуємо.

Дієтичні гречані голубці

Вам знадобиться:

  1. 10 аркушів білокачанної капусти
  2. 200 г гречаної крупи
  3. 100 г сушених грибів
  4. Cтебель селери
  5. Kуковіца
  6. морква
  7. Рослинна олія
  8. Сіль і перець за смаком
  9. Томатний сік
зелена гречка користь і шкода рецепти

веганські голубці

Покрокове приготування:

  1. Сухі гриби заливаємо водою і відставляємо в сторону, щоб волога вбралася, після чого ретельно промиваємо.
  2. Цибулю, моркву і селеру дрібно шаткуємо. Обсмажуємо овочі з грибами на сковороді до напівготовності.
  3. До речі, замість сушених можна використовувати звичайні печериці – смак вийде нічим не гірше.
  4. Потім додаємо на сковороду гречку, заливаємо трьома склянками води, солимо, перчимо, накриваємо кришкою, даємо протушкувати 15 хвилин.
  5. Фаршируємо готовою сумішшю листя капусти. Попередньо їх потрібно обдати окропом і акуратно зрізати ножем жорсткі частини.
  6. Викладаємо заготовки в каструлю, заливаємо зверху томатним соком. Готуємо на повільному вогні 10 хвилин.

Гречаний салат з горіхами і яблуками

Вам знадобиться:

  1. 200 г крупи
  2. 2 яблука
  3. 1 невеликий огірок
  4. 150 г твердого сиру
  5. 70 г горіхів
  6. Кілька стебел зеленої цибулі
  7. 1 ст. л. яблучного оцту
  8. 3 ст. л. оливкового масла
  9. пучок зелені
  10. Сіль і перець за смаком

Гречаний салат з сиром і яблуками

Покрокове приготування:

  1. Крупу ретельно промиваємо і варимо 10 хвилин традиційним способом. Огірок, яблука і сир нарізаємо дрібними кубиками, великі горіхи подрібнюємо.
  2. Змішуємо всі компоненти з готовою гречкою, туди ж відправляємо нарізану Зелена цибуля. Готовий салат заправляємо оливковою олією, оцтом і сіллю за смаком.
  3. Така закуска із зеленою гречаною крупою користується особливою популярністю в іспанських ресторанах здорового харчування.
  4. У сезон фруктів в нього можна додати невелику гроно порізаного на половинки зеленого винограду.

Каша з гарбузом і сиром

Вам знадобиться:

  1. 0,5 кг гарбузового м'якуша
  2. 1 стакан зеленої гречки
  3. Половина головки часнику
  4. 200 г сиру фета
  5. пучок петрушки
  6. Сухі чебрець і гвоздика
  7. Сіль, перець за смаком
  8. Оливкова олія
зелена гречка користь і шкода рецепти

Каша з гарбузом і сиром

Покрокове приготування:

  1. гарбуз нарізати скибочками. Змішати з маслом, сіллю, перцем і нарізаною тонкими пластинками часником.
  2. Можна також додати для смаку щіпку цукру. Надіслати запікатися в духовку до м'якого стану при температурі 180 градусів.
  3. Гречку варимо 10 хвилин у підсоленій воді і злегка обсмажуємо з другою половиною часнику і зеленню петрушки.
  4. У порційну тарілку викладаємо частину гречки, нарізаного кубиками сиру фета і гарбуза, присипаємо гвоздикою, чебрецем і подаємо до столу.

Гречаний суп-пюре

Вам знадобиться:

  1. 200 г крупи
  2. 100 г свіжого або замороженого зеленого горошку
  3. 1 стебло селери
  4. 3 моркви
  5. 3 бульби картоплі
  6. Половина пучка свіжого базиліка
  7. 2 цибулини
  8. Сіль за смаком
  9. 2 ст. л. оливкового масла

Суп-пюре

Покрокове приготування:

  1. Крупу для приготування цього корисного і поживного супу НЕ варимо, а на третю годину заливаємо холодною водою, даємо їй набрякнути.
  2. Картопля, морква і селера ріжемо кубиками. Дрібно нарізані базилік і цибулю обсмажуємо на сковороді в невеликій кількості оливкової олії.
  3. Всипаємо туди ж інші овочі і продовжуємо смажити ще п'ять хвилин. Перекладаємо овочі в каструлю, заливаємо водою, щоб вона покрила їх повністю.
  4. Варимо до готовності і збиваємо блендером в пюре. Солимо, перчимо до смаку, всипаємо нашу промиту заздалегідь підготовлену гречку і варимо ще сім хвилин.

Гречаний суп зі шпинатом

Вам знадобиться:

  1. 1 стакан зеленої гречки
  2. 3 зубчики часнику
  3. 2 пучка свіжого шпинату
  4. 1 цибулина
  5. 3 ст. л. соєвого соусу
  6. 1 ст. л. оливкового масла
  7. 0,5 ч. Л. насіння кмину
  8. Сіль і перець за смаком

шпинатовий суп

Покрокове приготування:

  1. Гречку варимо 10 хвилин з додаванням оливкової олії.
  2. Пропущений через давилку часник і дрібно порізану цибулю обсмажуємо до золотистого кольору, потім відправляємо в кашу.
  3. Туди ж дрібно ріжемо шпинат, Додаємо сіль і спеції за смаком. Заливаємо водою до консистенції супу і варимо на повільному вогні ще п'ять хвилин.
  4. В кінці приготування заправляємо соєвим соусом і перебиваємо блендером до однорідного стану.

Як бачите, страв, які можна приготувати з зеленої гречки з максимальною користю для здоров'я, існує маса.

Відгуки людей, які регулярно вживають її в їжу, кажуть про загальне поліпшення самопочуття, роботи шлунково-кишкового тракту і ефективному схудненні. Так що урізноманітнити меню своєї родини такої кашею варто обов'язково, тим більше купити її нескладно, та й ціна питання невисока.

Ще більше інформації про зелену гречку, її користь і шкоду ви зможете знайти в цьому відео: