Питание

10+ рецептів японських страв для цінителів східної кухні

японские блюда рецепты в домашних условиях

 

Існують десятки рецептів японських страв, які можна приготувати в домашніх умовах — східна кухня вражає достатком.

 

Японці ретельно складають свій раціон — на столі повинні бути тільки кращі плоди землі і дари природи.

 

При цьому головне завдання кухаря — зберегти корисні властивості продуктів.

 

Давайте детально розберемо особливості японської кухні і навчимося готувати дещо вдома з нашими простими покроковими рецептами і фото готових страв.

 

Утримання:

  1. Головні інгредієнти в приготуванні японських страв
  2. 5+ рецептів японських закусок з фото
  3. Основні страви і супи в домашніх умовах
  4. Рецепти низькокалорійних японських десертів

 

японские блюда рецепты в домашних условиях

 

Головні інгредієнти, що використовуються в приготуванні японських страв

У зв'язку з тим, що Японія оточена морями, тобто багата морськими ресурсами, дари моря — основа її харчової системи.

 

Ще багато років тому люди вживали в їжу близько 25 різновидів водоростей .

 

Сьогодні відомо понад 100 видів, кожен з яких використовують для приготування простих салатів і закусок, так і для складних рецептів японських страв в домашніх умовах.

 

Дослідники були здивовані знаннями японців про властивості продуктів, адже отруйна риба фугу присутня і в раціоні стародавніх людей.

 

Вони знали, як її готувати, що можна вживати в їжу, а що небезпечно для здоров'я.

 

японские блюда рецепты в домашних условиях из риса
Рис — основа більшості страв

 

І саме японці зробили такою популярною сою і соєвий соус. Це не дивно, оскільки по складу соєвий білок схожий на м'ясній і просто незамінний для вегетаріанців .

 

В Японії обов'язково їдять сою один раз на день у вигляді сиру тофу, молока або соусу .

 

Рис  складає основну частину багатьох страв. Його готують на сніданок, на обід і вечерю.

 

Крупа має клейкістю, що дозволяє їсти її паличками. Є два способи приготування: приварювання і пропарювання.

 

Овочі — база багатьох рецептів. Популярні помідори, баклажани, гриби, різні сорти редьки, батат.

 

японские блюда рецепты в домашних условиях
Японську кухні неможливо уявити без імбиру, васабі і соєвого соусу

 

Також коріння лопуха, лотоса, боби, паростки бамбука, що не зовсім звично для нас.

 

Вони містять білок, володіють цілющими властивостями, зменшують кількість холестерину.

 

Порада: маринований імбир — один з найулюбленіших продуктів в Японії. Як правильно приготувати його в домашніх умовах, ми докладно писали тут .

 

Немислима японська кухня і без васабі або японського хрону . Найчастіше він замінює в Країні висхідного сонця всі спеції.

 

Японські страви — рецепти найпростіших закусок в домашніх умовах

Онігірі

Онігірі — конверти з морської водорості норі і рису з начинкою з водоростей.

 

японские блюда рецепты в домашних условиях онигири
Онігірі

 

Для приготування вам потрібні:

 

  1. 100 гр рису
  2. Водорості норі
  3. Морська капуста

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Спочатку промийте рис під проточною водою кілька разів, залийте двома склянками води, варіть 20 хвилин.
  2. Коли крупа буде готова, перемішайте і дайте охолонути. Тим часом підготуйте начинку.
  3. Візьміть трохи рису на долоню, спрессуйте, надайте форму.
  4. В центрі зробіть поглиблення, покладіть туди начинку, зверху додайте ще білого зерна. Класичні суші онігірі мають форму трикутника.
  5. Своє творіння можете прикрасити водоростями.

 

Рецепт цієї страви японської найпростіший і, подивившись, як онігірі повинні виглядати на фото, ви сміливо приготуєте закуску в домашніх умовах.

 

Пряні баклажани

Вам знадобиться:

 

  1. 2 баклажана
  2. 30 г соєвого соусу
  3. 80 гр імбиру
  4. Кунжут
  5. Сіль

 

японские блюда рецепты в домашних условиях самые простые
Пряні баклажани

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Спочатку підготуйте овочі: промийте, обсушити, наріжте кубиками.
  2. Потім посоліть, залиште на 20 хвилин (це допоможе позбавитися від гіркоти). Після закінчення часу промийте ще раз.
  3. Тепер приступайте до приготування заправки. З допомогою терки подрібніть імбир , змішайте з соєвим соусом.
  4. Вже готові баклажани покласти в заздалегідь нагріту сковороду, смажте протягом 15 хвилин.
  5. Після цього додайте заправку, тушкуйте ще 4 хвилини. Закуска готова!
  6. Перед подачею можна посипати кунжутом.

 

Салат з чукой, імбиром і морквою

Чука – поширена в Японії морська водорість . Смачна і корисна, як і інші дари моря.

 

Сьогодні її можна придбати практично в будь-якій великій мережі супермаркетів.

 

Для приготування смачного салату вам знадобиться:

 

  1. 100 р водорості чука
  2. 40 г маринованого імбиру
  3. 1 маленька морква
  4. 1 ст. л. рисового оцту
  5. 1 ст. л. меду
  6. Жменю кунжутного насіння
  7. 1 ст. л. соку лайма чи лимона
  8. 1 ст. л. соняшникової олії
  9. Сіль за смаком

 

японские блюда рецепты в домашних условиях
Салат з чукой

 

Покрокове приготування:

 

  1. Імбир дрібно нарізати, моркву – натерти на тертці.
  2. Змішати з чукой.
  3. Додати інші інгредієнти, після чого заправити салат соком лайма, рисовим оцтом і олією.

 

Спрінг роли без смаження

Вам знадобиться:

 

  1. 1 пучок кінзи
  2. 10 листків рисового паперу
  3. 2 авокадо
  4. 3 огірка
  5. 1 морква
  6. 1 пучок салату романо

 

японские блюда рецепты в домашних условиях
Овочеві роли без смаження

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Огірки і моркву наріжте тонкою соломкою.
  2. Авокадо – тонкими скибочками.
  3. Салат і кінзу порвіть на шматочки, при цьому використовуйте тільки листя.
  4. Кожен лист рисового паперу протягом декількох секунд потримайте в теплій воді, потім викладіть на суху поверхню і кожен загорніть порцію овочевої начинки.
  5. Роли розмістіть на тарілці так, щоб вони не стикалися один з одним.
  6. Подавайте із соєвим соусом і васабі.

 

Маринований дайкон

Редьку дайкон часто називають японською. У Країні висхідного сонця першими почали вирощувати цей корисний для імунітету овоч і додумалися його маринувати.

 

Щоб зробити смачну і легку закуску, вам знадобиться:

 

  1. 100 мл рисового оцту
  2. 1 редька дайкон
  3. 1 ст. л. цукру
  4. 1 ч. л. солі

 

японские блюда рецепты в домашних условиях с фото
Маринований дайкон

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Овоч моєму, очищаємо і нарізаємо брусочками. В окремому посуді змішуємо оцет, сіль і цукор.
  2. Получившимся маринадом заливаємо дайкон і відправляємо на тиждень в тепле місце, після чого переміщуємо редьку в холодильник.

 

Порада: маринована редька в Японії традиційно має жовтий відтінок. Щоб досягти його, додайте в маринад столову ложку гарячої води, розведеної з куркумою або шафран на кінчику ножа.

 

Японські страви — прості рецепти основних страв і супів в домашніх умовах

Основні страви в Японії – це традиційно суші і роли – рулети з рису і водоростей норі з різноманітною начинкою.

 

Їх подають як у свіжому вигляді, так і в запеченому.

 

Рулети згортають за допомогою бамбукової циновки рисом назовні або всередину.

 

японские блюда рецепты в домашних условиях
Роли і суші є головною їжею японців

 

Головні продукти, які знадобляться для приготування ролів і суші в домашніх умовах:

 

  1. Листи водорості норі
  2. Круглий японський рис
  3. Овочі для начинки (огірок, авокадо, морква, гриби і т. д.)
  4. М'який сир «Філадельфія» або вегетаріанський тофу
  5. Кунжутне насіння за бажанням
  6. Соєвий соус
  7. Рисовий оцет
  8. Маринований імбир
  9. Васабі

 

Рецепти японських страви в домашніх умовах з рису — традиційні і запечені роли і суші з покроковим описом ви знайдете в цієї статті.

 

японские блюда рецепты в домашних условиях с фото
Запечені роли

 

Рис по-японськи

Необхідні інгредієнти:

 

  1. 150 гр рису
  2. 1 червоний або жовтий болгарський перець
  3. 250 гр квасолі
  4. 1 цибулина
  5. Кукурудза консервована
  6. 1 морква
  7. 50 мл соєвого соусу
  8. Сіль
  9. Цукор
  10. Часник

 

японские блюда рецепты в домашних условиях из риса
Рис по-японськи

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Зваріть крупу в підсоленій воді, залиште остигати. Наріжте дрібно часник, цибуля, перець кубиками, моркву кільцями.
  2. Далі розігріти в сотейнику рослинна олія , покладіть туди всі овочі, потримайте на вогні, помішуючи, близько 10 хвилин.
  3. Після цього додайте соєвий соус, трохи цукру. Покладіть в сотейник рис, кукурудзу, тушкуйте ще 10 хвилин на маленькому вогні.
  4. Якщо у вас електрична плита, після закінчення часу, вимкніть конфорку і залиште страву доходити.

 

Квасоля під соусом теріякі

Ви не зможете пройти повз цього чудесного просто страви, яке стане ситним обідом .

 

Вам потрібні:

 

  1. 150 гр квасолі
  2. 2 болгарських перцю
  3. 1 цибулина
  4. 1 перець

 

японские блюда рецепты в домашних условиях из риса
Квасоля під соусом теріякі

 

Соус теріякі ви, звичайно, можете придбати в магазині, я ж віддаю перевагу приготований в домашніх умовах.

 

Для цього буде потрібно:

 

  1. 8 гр тростинного цукру
  2. 10 мл соєвого соусу
  3. 10 мл води
  4. 1 ч. л. кунжутного масла
  5. 10 гр свіжого натертого імбиру
  6. 15 гр рисового оцту
  7. 2 ст. л кукурудзяного крохмалю
  8. 15 гр кунжуту

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Змішайте всі компоненти, крім кунжуту та кукурудзяного крохмалю, для приготування теріякі.
  2. Отриману суміш доведіть до кипіння, проварити 2 хвилини.
  3. Після чого додайте крохмаль, кунжут, помішуючи для отримання однорідної маси без грудочок.
  4. Квасоля залийте водою, залиште на 3 години, потім варіть до готовності.
  5. Овочі наріжте кубиками або соломкою, покладіть в сковороду і смажте.
  6. Коли з'явиться золотава скоринка, висипте туди вже готову квасолю, залийте соусом теріякі, тушкуйте 15 хвилин.
  7. Готово!

 

японские блюда рецепты в домашних условиях из риса
Рецепт приготування соусу теріякі досить простий

 

Суп з водоростями

Інгредієнти:

 

  1. 50 мл соєвого соусу
  2. 200 гр сиру тофу
  3. Водорості
  4. Місо-паста
  5. 1 цибулина
  6. 1 болгарський перець
  7. 200 гр опеньків

 

японские блюда рецепты в домашних условиях супы
Суп з водоростями

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Для початку замочіть водорості, в пасту додайте води.
  2. Овочі наріжте, проваріть протягом 5 хвилин.
  3. Після чого додайте готові опеньки і соєвий соус, продовжуйте тушкувати.
  4. Долийте води, доведіть до кипіння, покладіть водорості і через 2 хвилини зніміть з вогню.
  5. наприкінці приєднайте місо-пасту, при цьому помішуючи суп , і кілька кубиків сиру тофу.
  6. Приємного апетиту!

 

Суп з пшеничною локшиною «Рамен»

Вам знадобиться:

 

  1. 1 л овочевого бульйону
  2. 2 моркви
  3. 1 болгарський перець
  4. 1 гострий перець
  5. 150 г шампіньйонів
  6. 1 порційна упаковка локшина удон
  7. Пучок шпинату
  8. Пучок зеленого лука
  9. Соєвий соус

 

японские блюда рецепты в домашних условиях
Вегетаріанський рамен

 

Покрокове приготування:

 

  1. Моркву порізати кільцями і відварити до м'якості.
  2. Гриби нарізати на половинки і обсмажити на соняшниковій олії.
  3. Болгарський перець нарізати соломкою.
  4. Гострий перець нарізати соломкою.
  5. Шпинат і зелену цибулю нарізати крупно.
  6. Локшину відварити згідно зазначеної на упаковці інструкції.
  7. Всі компоненти розташувати в різні ємності – щоб кожен міг додавати собі в тарілку необхідну кількість.
  8. У кожну миску покласти необхідну кількість локшини, овочів, залити бульйоном і соєвим соусом до смаку.

 

Суп «Вакаме»

Це блюдо — прекрасний варіант для корисного сніданку . Легкий і низькокалорійний суп.

 

Для приготування потрібні такі компоненти:

 

  1. Гриби
  2. 1 морква
  3. Редька дайкон
  4. Цукіні
  5. 15 гр місо-пасти
  6. 120 гр сиру тофу
  7. 30 мл соєвого соусу
  8. 1 цибулина
  9. Водорості

 

японские блюда рецепты в домашних условиях супы
Суп «Вакаме»

 

Покрокова інструкція:

 

  1. Зваріть гриби до готовності, додайте водорості.
  2. Моркву, редиску наріжте кубиками, цукіні — смужками.
  3. Овочі додайте в суп, продовжуйте варити на маленькому вогні ще 10 хвилин.
  4. Місо-пасту розбавте водою, покладіть в каструлю.
  5. Потім поріжте цибулю і перець, за 4 хвилини до готовності додайте в суп.
  6. Сир тофу викладіть на тарілки, потім налийте суп.
  7. В загальній складності приготування не повинно перевищувати 20 хвилин.

 

Рецепти низькокалорійних японських десертів в домашніх умовах з фото

Складно повірити, що десерт може бути низькокалорійним, корисним, безпечним для фігури . Але це можливо!

 

Японські страви дивують своєю незвичністю, і ось кілька рецептів десертів, які ви зможете приготувати в домашніх умовах:

 

Моті

Що ж собою являє десерт Моті? Це невеликі кульки з рисового борошна, всередині яких начинка.

 

Вам знадобиться:

 

  1. 100 гр борошна з рису
  2. 80 гр тростинного цукру
  3. 100 мл очищеної джерельної води
  4. 3 краплі оцту
  5. Для начинки можна взяти фрукти, злаки, горіхи , джем

 

японские блюда рецепты в домашних условиях десерты
Моті

Покрокова інструкція:

 

  1. Спочатку приготуйте начинку. Наприклад, подрібніть фрукти разом з горіхами.
  2. Потім в рисову борошно додайте цукор, потім воду з 3 краплями оцту.
  3. Слідкуйте за консистенцією тесту, грудочок бути не повинно. Вливаючи воду, ретельно перемішуйте масу.
  4. Після того як ви домоглися однорідної консистенції, накрийте ємність харчовою плівкою і залиште в тепле місце на 30 хвилин.
  5. Після закінчення часу з отриманої маси зробіть «ковбаску», поділіть на 10 рівних частин.
  6. Розкачайте кожен шматочок з допомогою качалки, покладіть в середину начинку, закрийте краєчками тіста, надайте форму кульки.
  7. Перед подачею на стіл посипте цукровою пудрою.
  8. Приємного апетиту!

 

Екан

Вам знадобиться:

 

  1. Паста з бобів анко
  2. 50 гр тростинного цукру
  3. 100 мл очищеної води
  4. Агар-агар

 

японские блюда рецепты в домашних условиях десерты
Японський десерт екан

 

Покрокова інструкція:

 

  1. У ємність налийте 300 мл води, додайте агар-агар, тримайте на вогні 7-10 хвилин, тільки не доводьте до кипіння.
  2. Підігрів, покладіть пасту анко і варіть до тих пір, поки маса не почне диміти.
  3. Готову суміш залийте у форму, залиште застигати.
  4. Зверху полити карамеллю або джемом.

 

Солодкі роли

Компоненти:

 

  1. 150 гр кураги
  2. 50 гр пластівців
  3. 60 гр насіння
  4. 10 мл соку лимона
  5. 1 банан

 

японские блюда рецепты в домашних условиях десерты
Солодкі роли

 

Покрокова інструкція:

 

  1. курагу Замочіть на 5 хвилин в прохолодній воді.
  2. Просушіть насіння на сковороді 2-3 хвилини.
  3. З допомогою блендера зробіть однорідну масу з кураги, насіння, вівсяних пластівців, потім розкачайте з допомогою качалки.
  4. На край «млинця» покладіть банан , замотайте, як рол.
  5. Загорніть у фольгу і поставте в холодильник на 4 години.
  6. Після чого наріжте і подавайте до столу.

 

Японські супи , закуски, десерти досить прості у приготуванні, а в результаті ви отримуєте незабутній вишуканий смак східної кухні .

 

Якщо хочете зробити японське блюдо в домашніх умовах, але не впевнені у своїх силах, подивіться корисне відео з покроковим керівництвом приготування суші:

 

Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 ( 4 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...