Ефірна олія лаванди – властивості і застосування в побуті [2019]


Ефірна олія лаванди, властивості і застосування якого воістину унікальні, завдяки своїй цілющій силі є найбільш використовуваним в світі. У цій статті говоримо про правильні способи його застосування для здоров'я і краси, а також випадках, коли воно може нашкодити.

зміст:

  1. Ефірна олія лаванди: користь, шкода, властивості (таблиця)
  2. Лаванда для лікування діабету
  3. Ефір для поліпшення настрою і мозкової активності
  4. Для загоєння опіків і ран
  5. Ефірна олія для волосся
  6. Ефірна олія лаванди для шкіри: основні властивості
  7. Лаванда в декоративній косметиці і побуті
  8. Негативні властивості лаванди

ефірні масла властивості

Ефірна олія лаванди: користь, шкода, властивості (таблиця)

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ масла лаванди
Протипоказання ДО ВИКОРИСТАННЯ
1. Має сечогінну, протимікробну, антисептичну та протисудомну діями 1.індивідуальна непереносимість
2.Допомагає зняти головний біль 2.Прийом ліків, до складу яких входить залізо і йод
3.Зміцнює серцево-судинну систему 3.Знижений тиск
4.Знижує тиск, покращує кровообіг 4.вагітність
5.Збільшує моторність кишечника, допомагає при гастриті і виразках, бореться з підвищеним газоутворенням, діареєю, колітом 5.Годування грудьми
6.Лікує бронхіти, усуває кашель, осиплість в голосі 6.анемія
7.Є афродизіаком: сприяє прояву чуттєвості, допомагає впоратися з агресією, знімає стрес, розслаблює, бореться з безсонням
8.Покращує стан шкіри, волосся і нігтів,
9.Позбавляє від комарів, є протиотрутою при зміїних укусах

Незвичайні властивості цієї рослини були відомі ще в давні часи. Єгиптяни використовували його для одного з основних ритуалів своєї культури – муміфікації, а також в якості духів. Римляни додавали у воду разом з сіллю під час купання, Застосовували при приготуванні їжі і ароматизації повітря.

З таблиці вище видно, що корисних властивостей у цієї чудодійної ефіру безліч. Давайте розглянемо їх докладніше.

Лаванда для лікування діабету

Дослідження, проведені вченими Тунісу в 2014 році, доводять, що ефірне масло лаванди здатне позитивно вплинути на рівень цукру в крові людини, відповідно діючи на перебіг діабету.

Порада: ви можете нанести ефірну добавку лаванди на шию і груди, розсіяти його в повітрі, додати в свічки або побризкати ним постільна білизна. Дивовижний запах буде сприяти зниженню прояву симптомів діабету.

Ефір для поліпшення настрою і мозкової активності

Дослідження, проведені в 2013 році, доводять здатність лаванди запобігати неврологічні розлади. Її вплив благотворно позначається на подоланні таких проблем, як стрес, Занепокоєння, депресія і мігрень.

Для загоєння опіків і ран

Добавка лаванди має яскраво виражену антимікробну ефектом. Вона дуже часто застосовується при профілактиці різних вірусних захворювань, інфекцій, бактеріальних і грибкових хвороб. Також вона входить до складу ліків для загоєння опіків, порізів, подряпин і ран.


Ефірна олія лаванди

Ефірна олія для волосся

застосування лаванди для волосся стало популярним відносно недавно, але вже набув популярності серед модниць всього світу. Адже ефект, який чинить рослина, перевершує всі очікування.

Препарат можна використовувати на волоссі будь-якого типу. Саме тому його додають в різноманітні шампуні, маски, кондиціонери і т. Д. Лаванда здатна впоратися з січеться кінчиками, лупою, випаданням волосся, втратою густоти і обсягу.

Але це зовсім не дивно, оскільки в лаванді містяться:

  1. капронова кислота – має протизапальну дію
  2. смоли – обволікають волосся захисною плівкою
  3. валеріанова кислота – запобігає головні болі і свербіння шкірних покривів
  4. цинеол – очищає і захищає волосся від впливу токсинів
  5. танін – дубильні речовини, що зміцнює волосся
  6. урсолова кислота – впливає на сальні залози, зменшує жирність волосся

Порада: використовуйте маску з лавандової добавкою відразу ж після приготування. Бажано для початку нанести невелику кількість маски на зап'ясті, щоб протестувати алергічну реакцію.

efirnoe-maslo-lavandy-2

Лаванда незамінна для волосся

Ефірна олія лаванди для шкіри: основні властивості

Нанесення на шкіру здатне:

  1. Усунути сліди прищів, вугрів і акне
  2. Прибрати розтяжки
  3. Загоїти ранки, порізи, садна, тріщини і т. Д.
  4. Надати лікувальну дію на наслідки дерматиту, екземи, алергії, фурункульозу або інших гнійних захворювань
  5. Омолодити клітини шкіри
  6. вилікувати опіки
  7. Захистити шкіру від ультрафіолету, перепадів температури та інших негативних зовнішніх чинників
  8. Стимулювати виведення токсинів з епідермісу

Застосовувати ефірне масло допустимо як для профілактики, так і в якості лікування. У деяких випадках необхідно комбінувати добавку з основними засобами догляду за шкірою. Також корисно змішувати лаванду з маслом кедра.

Рекомендується змішувати його з базовими маслами, кремами, засобами для очищення шкіри і масками, але лише в тих випадках, коли ці препарати зроблені на основі природних компонентів.

Готова продукція такого плану містить хімічні добавки, які можуть проникнути в глибокі шари епідермісу і викликати негативну реакцію.

Важливо також стежити за тим, щоб застосування лаванди було регулярним. Не варто чекати дива від одноразового нанесення.


Лаванда часто входить до складу косметичних засобів

Властивості лавандового ефірного масла як декоративної косметики та побутової хімії

Ця рослина отримало поширення не тільки в якості інгредієнта для косметичних засобах по догляду за волоссям та шкірою, але і як відмінний освіжувач повітря або натуральні духи.

Якщо ви хочете придбати аромат, в якому не буде ні грама токсичних речовин, тоді екстракт цієї квітки – саме те, що вам потрібно, адже його аромат прекрасно підходить як жінкам, так і чоловікам.

Є кілька варіантів нанесення:

  1. Прямо на шкіру
  2. У розведеному вигляді

Оптимального результату можна досягти просто капнув кілька крапель на долоні, після чого їх треба розтерти і нанести в ті місця, на які ви зазвичай наносите парфуми.

Додавання в воду забезпечить більш тонкий і ніжний аромат. Для приготування рідини досить двох крапель, розчинених у половині склянки води. Ця суміш, вміщена у флакон з пульверизатором, відмінно замінює дорогу туалетну воду.

Можна також модифікувати аромат, додавши в нього інші ефірні масла. Лаванда є відмінною основою, яка дозволить вам експериментувати і підібрати запах, який підходить саме вам.


Ефірна олія лаванди часто входить до складу духів

Досить популярно таке масло у вигляді основи для масажного крему. Масло лаванди відмінно заспокоює м'язи після інтенсивних тренувань.

Використовувати лаванду можна і в якості освіжувача повітря. Досить змішати лавандова олія з іншими або безпосередньо з водою і залити в аерозольний балончик.

Приємний запах можна створити не тільки всередині вашого житла, але і за його межами. Для цього можна додати кілька крапель в трубопровід подачі води до садових розбризкувачі.

Радимо сконцентрувати аромат чистої лаванди в спальні. Він допоможе швидше засипати і посприяє появі легких сновидінь.

Можливостей його використання в спальні багато. Наприклад, можна зробити слабкий розчин, розпорошивши його на постільній білизні. Або взяти невелику декоративну вазу і наповнити її пресованими тирсою, до яких необхідно додати кілька крапель олії.

Дерево не тільки відмінно вбирає рідину, а й дозволяє запаху довше витати в приміщенні.

Відмінним варіантом є також використання свічки з додаванням кількох крапель екстракту. Її слід запалити і розмістити в тому приміщенні, де ви прагнете організувати розслаблюючу атмосферу. Для посилення ефекту можна включити приємну класичну музику.

efirnoe-maslo-lavandy-3

Відмінний засіб на основі лаванди можна приготувати вдома

Ефірні масла: негативні властивості лаванди

Ароматні добавки, як і будь-які інші, препарати можуть привести до передозування, якщо ви будете ігнорувати правила їх використання.

Будьте уважні при покупці. Звертайтеся до перевірених постачальників, ретельно оглядайте упаковку а також термін придатності. Прострочена і бракована продукція є найбільш поширеною причиною негативного впливу.

Неприємні ефекти від використання масел:

  1. Алергія. При тривалому зберіганні в складі масла можуть утворитися оксіперіди, які є алергенами. Тому термін зберігання добавки повинен бути строго дотриманий.
  2. Фототоксічность і фотосенсибілізація. Лавандові добавки містять фуранокумаріни. При тривалому впливі на нього прямих сонячних променів або світла є високий ризик появи фототоксікоза. Він, в свою чергу, викликає опіки, при потраплянні світла на шкіру.
  3. Некротичний ефект. Деякі екстракти можуть спровокувати некроз. Наприклад, масло козацького ялівця, навіть поверхнево нанесене на шкіру, може привести до порушення роботи нирок.
  4. Наркотичний. Іноді, до складу ефірної добавки входять a- і b-туйон і апіол, що викликають неспецифічне руйнування тканин, порушення психічної і моторної регуляції.
  5. Нефротоксичний. Препарати, до складу яких входять терпенові вуглеводні, згубно впливають на функціонування нирок.
  6. Гепатотоксический. При пероральному застосування, ефірні масла, що містять туйон, тимол і терпентинне масло при передозуванні ведуть до руйнування печінки.
  7. Канцерогенний. Деякі екстракти містять елементи, що викликають розвиток ракових пухлин.
  8. Провокування викиднів. Передозування маслом веде до стимуляції кровообігу в області таза і матці, при цьому в ній також спостерігається сильне стиснення, що і може стати причиною викидня.

Тому будьте обережні при використанні ефірного масла лаванди, але і не забувайте про його незаперечною користь для всього організму!