Палак панир – рецепт вегетаріанського каррі [2019]

палак панир рецепт

Палак панир, рецептом якого я збираюся поділитися – це вегетаріанський каррі.

Без нього неможливо уявити дивовижну кухню Індії, яка, як відомо, пахне спеціями і обпікає язик.

Навіть якщо ви попросите там їжу «ноу спайсі», вона буде ой як спайсі. Панир, смажений сир, основа багатьох східних страв і, звичайно ж, оптимальний вибір обіду вегетаріанця – це білки, Про важливість балансу яких ми постійно розповідаємо.

І палак, він же шпинат, де ви знайдете левову дозу вітамінів, амінокислот і заліза, не тільки корисного, але і запобігає появі целюліту.

зміст:

  1. Палак панир – кращий рецепт
  2. Готуємо сир панір будинку – 3 простих кроки
  3. 5+ секретів розсипчастого рису на гарнір

палак панир рецепт

Так-так, поспішаю порадувати любителів підпалювати смакові рецепти – гостра їжа допомагає боротися зі стресами, Зайвими кілограмами і покращує травлення.

Тому саме час влаштувати на кухні острівець Індії і приготувати палак панир, рецепт якого з покроковими фото приготування ви знайдете в цій статті.

Палак панир – кращий рецепт

Крок № 1. Готуємо інгредієнти

палак панир рецепт

Крок 1

Він же класичний. І, як я вже говорила, головне в східній кухні – це спеції.

Тому перед тим як запасатися шпинатом, рекомендую зробити наліт на відділ прянощів.

Вам знадобляться:

  1. Гараму масала (в перекладі з хінді «гаряча суміш», чому гаряча, пояснювати не буду;)) – універсальний мікс спецій. Класичний склад виглядає так: гвоздика, чорний і білий перець, листя кориці, білий і зелений кардамон, насіння кмину, листя мускатного горіха, насіння коріандру і бадьян. У медицині Аюрведи, до речі, вважається, що гарам масала здатна викликати стрибок температури.
  2. Мелений перець чилі – 1 ч. Л. Якщо ваш шлунок не дружний з гострою їжею, можна не класти його зовсім або використовувати мінімальну кількість.
  3. Куркума – 1 ч. Л.
  4. Свіжий натертий імбир – 1 ч. Л.
  5. Паприка – 0,5 ч. Л.
  6. Кумин (зіра) – 0,5 ч. Л.
  7. Мелений коріандр – 1 ч. Л.

Якщо у вас є хоча б половина спецій, для першого разу вже добре – страва вийде не таким автентичним, але все одно смачним.

Можете також замінити їх універсальною приправою карі, основними компонентами якої є добрий десяток традиційних східних прянощів.

палак панир рецепт

Крок 1

Решта інгредієнти:

  1. Шпинат – 200 г. Я використовувала свіжий, але можна обійтися і замороженим, в цьому випадку беремо 400 г.
  2. Сир панір – 200-300 г. Його можна знайти в магазинах здорового харчування, замінити аналогічним за структурою адигейським або приготувати самостійно (як це зробити, я розповім нижче).
  3. Перець чилі – 1 шт.
  4. Вершки – 100 мл.
  5. Масло ДХІ або розтоплене вершкове (я використовувала друге) – 1 ст. л.

Крок № 2. Обробляємо шпинат

палак панир рецепт

крок 2

Отже, беремося за панир палак. Рецепт приготування починаємо з обробки шпинату.

Варимо його до тих пір, поки листя не стануть м'якими і не зменшуватися в розмірі в кілька разів. На це піде максимум п'ять хвилин.

палак панир рецепт

крок 2

Далі перекладаємо шпинат в чашу блендера, додаємо кілька ложок води і натисканням кнопки перетворюємо в яскраву зелену рідину.

Окремо варто сказати, що індійська кухня наполовину складається з усього, що можна накришити, збити і подрібнити.

Раніше для цього використовували сито і ступку, але технічний прогрес зробив блендер гаджетом номером один в країні спецій.

Отриману масу переливаємо в інший посуд і на час отставляем в сторону.

Крок № 3. Подрібнюємо і обсмажуємо спеції

палак панир рецепт

крок 3

Тепер настала черга прянощів.

У блендері до стану пасти подрібнюємо тертий імбир, розведений водою, туди ж відправляємо і інші спеції, щоб вийшла однорідна маса.

палак панир рецепт

крок 3

На сковороді або в сотейнику розігріваємо олію і кілька хвилин обсмажуємо спеції до тих пір, поки вони не почнуть люто прилипати.

Крок № 4. Готуємо соус

палак панир рецепт

крок 4

Тепер вливаємо шпинат і продовжуємо тушкувати.

Через п'ять хвилин тонкою цівкою вводимо вершки, додаємо сіль за смаком і варимо на повільному вогні ще близько п'яти хвилин.

А поки наш соус кипить, розповім, що в Індії є цілий вегетаріанський місто. У Палітана можна не тільки вживати в їжу м'ясо тварин, але під заборону потрапили і риба, і яйця.

Більш того, багато жителів надягають на рот пов'язку – щоб випадково не проковтнути якусь мошку і не позбавити її життя.

Справа в тому, що мінімум п'ять мільйонів індійців сповідують джайнізм – релігію ненасильства і заборони завдавати шкоди нічому живому.

Палітанскіе монахи вирішили не обмежуватися відмовою від м'яса – вони оголосили голодування і висунули уряду ультиматум законодавчо заборонити вбивати тварин для їжі.

Місто вважається храмовим і, незважаючи на те, що сьогодні там переважно проживають прихильники індуїзму, а джайністов менше відсотка, він сповнений джайністкіх святинь.

Тому владі довелося погодитися з вимогами – з 2014 м'ясо, рибу і яйця в Палітана не можна ні ловити, ні їсти, ні продавати, ні розводити.

Звичайно, не обійшлося без протестів рибалок і фермерів, а й їм довелося підкоритися і перебудувати своє життя на новий лад.

Крок № 5. З'єднуємо сир і шпинат

пала панир рецепт

крок 5

Отже, знімаємо соус з плити. Тепер беремося за сир – нарізаємо його невеликими кубиками, обсмажуємо в маслі ДХІ, змішуємо з соусом і варимо ще пару хвилин.

Я додавала чилі в кінці варіння, щоб смак вийшов не надто гострим.

Сир в різних варіаціях також можна обсмажувати, а можна додати свіжим.

Наш палак панир за класичним рецептом приготування в домашніх умовах готовий.

Подавати його краще з рисом або коржиками. Насичений вершково-пряний смак точно не залишить вас байдужими, і експерименти з індійською кухнею захочеться продовжити.

Порада: в деяких варіаціях приготування палак панира можна зустріти помідор. В такому випадку один нарізаний бланширований томат додається в чашу блендера під час збивання шпинату. Також за бажанням можна урізноманітнити смак цибулею, часником і морквою.

палак панир рецепт

Викладаємо готову страву в гарний посуд і подаємо до столу з рисом або коржиками

Готуємо сир панір будинку – 3 простих кроки

Як я і казала, смажений сир – основа індійської кухні.

Рецепти його приготування як самостійно, так і з популярним соусом тікка-масала Life Reactor описував тут.

Тепер підемо далі і навчимося готувати сам сир.

палак панир рецепт

Домашній панир

  1. Щоб на виході вийшла 300-грамова головка, вам знадобиться два літри молока і сік одного лимона. Молоко купуємо домашнє або з мінімальним терміном зберігання – надто пастеризоване і вічно свіже нам не підійде, тому що виробники додають в нього купу речовин, що запобігають скисання. Ми добиваємося якраз зворотного ефекту.
  2. Молоко доводимо майже до кипіння (не більш 90 градусів), вливаємо лимонний сік і перемішуємо ложкою. Через пару хвилин на поверхню спливе сир, а внизу залишиться жовта сироватка. Якщо скисання не сталося, видавлюємо ще один лимон.
  3. Коли маса охолоне, зливаємо її через кілька шарів марлі і залишаємо на чверть години, щоб сироватка стекла повністю. Потім укладаємо майбутній панир в зручну форму і Придавлюємо зверху вантажем, щоб він сформувався і в подальшому легко нарізався. Ми залишаємо під пресом на 2-3 години, після чого відправляємо в холодильник.

Існують десятки варіацій приготування панира

Наш панир готовий. Крім описаного вище рецепта панира Палака, його можна додавати в рагу, Смажити з помідорами або в клярі, готувати з зеленим горошком в томатному соусі.

В індійській кухні такий сир використовується також для приготування солодощів.

5+ секретів розсипчастого рису на гарнір

Нам залишилося відварити рис. В Індії використовують басматі. Вирощують його круглий рік і встигають зібрати до чотирьох врожаїв.

палак панир рецепт

Тепер варимо рис

Щоб ваш ідеальний гарнір не перетворився на клейку місиво, просто слідуйте цим простим правилам:

  1. Попередньо замочуємо рис у воді на півгодини
  2. Перед варінням промиваємо кілька разів – в ідеалі вода повинна бути вже чистої, а не каламутною
  3. Варимо в співвідношенні пропорцій 2: 1, т. Е. На дві частини води беремо одну частину рису (за таким же рецептом виходить і супер-гречка)
  4. Рис закладаємо в гарячу або киплячу воду
  5. Перемішуємо, коли він закипить до великих бульбашок, зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо кришкою; готуємо п'ятнадцять хвилин, при цьому не заважаємо і не знімаємо кришку
  6. Сіль додаємо під час варіння, спеції – в кінці
  7. Коли крупа звариться, залишаємо її на 5-10 хвилин настоятися і насититися вологою
палак панир рецепт

Всім приємного індійського апетиту!

Ваш гарнір до палак панірують готовий.

А щоб полегшити приготування страви, ось простий покроковий відео-рецепт від знавців індійської кухні: