Як солити грузді в домашніх умовах – 5+ рецептів [2019]

як солити грузді в домашніх умовах

Солоні грузді – чисто слов'янська закуска. «Чому?» – запитаєте ви. Тому що цей гриб вважається умовно їстівних і готують його тільки в наших краях.

Він є повністю безпечним для здоров'я, містить багато білка і корисних речовин, але має гіркуватий присмак.

Саме з цієї причини грузді не придатні для смаження або супів, але ідеальні для засолу.

Особливо якщо кінцевий продукт виходить злегка хрустким.

А щоб позбутися від неприємного присмаку і радувати себе цілу зиму смачною буденної і святкового закускою, досить вимочити гриби і приступати до засолення.

У цій статті зібрали кращі рецепти, як солити грузді в домашніх умовах і правильно обробляти гриби перед приготуванням.

зміст:

  1. Готуємо гриби до засолення
  2. Як солити грузді в домашніх умовах холодним способом
  3. Засолка груздів гарячим способом
  4. Алтайський рецепт засолювання груздів на зиму
  5. Найпростіший рецепт з 2-х інгредієнтів
  6. Як солити грузді в домашніх умовах з цибулею
  7. Готуємо грузді в капустяних листах

як солити грузді в домашніх умовах

Готуємо гриби до засолення

І найголовніше в приготуванні грибів – це їх збір.

Щоб не завдати непоправної шкоди своєму здоров'ю, пам'ятайте, що збирати грузді, так само як і будь-які інші гриби, потрібно в екологічних чистих місцях і ні в якому разі не їсти сирими.

Саме ці продукти в першу чергу вбирають найбільшу кількість отрут, тому в грибний сезон вирушайте подалі від автомагістралей і заводів.

Також дотримуйтесь наступних правил:

  1. Перед засолкою ретельно переберіть гриби, викинете червиві і пошкоджені. Решта як слід промийте.
  2. Якщо забруднення не видаляються під проточною водою, вичистіть їх за допомогою зубної щітки.
  3. Щоб вивести всі шкідливі речовини, опустіть на дві години на таз з холодною водою.
  4. Далі для засолу поріжте на 3-4 частини. Можна також солити тільки капелюшки, а ніжки використовувати для приготування грибної ікри.
  5. Замочіть гриби на три дні, при цьому змінюючи воду три рази в день і промиваючи кожен гриб. Для замочування вибирайте глибокий посуд, зверху покладіть тарілку і поставте гніт. Гриби повинні знаходитися в рідині, а не плавати на поверхні.
  6. В процесі вимочування грузді втратять весь гіркий сік і помітно зменшуватися в обсязі.
  7. Використовуйте керамічну, дерев'яну або скляний посуд. Солити грузді в металевій і глиняного не слід. Метал окислюється, а глина вбирає весь аромат.

як солити грузді в домашніх умовах

Перед приготуванням гриби потрібно промити і вимочити

Спосіб № 1. Як солити грузді в домашніх умовах холодним способом

Це найпростіший рецепт засолювання грибів, оскільки він виключає необхідність приготування розсолу.

Вам знадобиться:

  1. 1 кг білих груздів
  2. 40 г солі
  3. пучок кропу
  4. 2 лаврові листки
  5. 5 зубчиків часнику
  6. корінь хрону
  7. Чорний мелений перець за смаком

як солити грузді в домашніх умовах

Холодний спосіб приготування

Покрокове приготування:

  1. На першому етапі гриби замочуємо на три для, як зазначено вище, щоб вивести з них всю гіркоту.
  2. Далі в глибокій мисці подрібнюємо сухий лавровий лист, часник і хрін. Туди ж відправляємо дрібно нашатковану кріп, висипаємо сіль і мелений чорний перець за смаком.
  3. Беремо банку для засолу. На дно викладаємо трохи суміші, шматочки грибів, знову засолювальними суміш і чергуємо шари до закінчення інгредієнтів.
  4. Утрамбовуємо дерев'яним товкачем, закриваємо пластмасовою кришкою і відправляємо банку в холодильник.
  5. Солимо гриби протягом 30-40 днів, після чого їх можна пробувати.
  6. Якщо на смак закуска вийде дуже солоною, гриби можна промити водою.

Спосіб № 2. Як солити грузді в домашніх умовах гарячим способом

Такий шлях засолювання вважається найбезпечнішим, оскільки при варінні з груздів піде вся природна гіркота, неприємний запах, а додаткова теплова обробка убезпечить ваше здоров'я.

Вам знадобиться:

  1. 1 кг білих груздів
  2. 60 г солі
  3. 5 зубчиків часнику
  4. 10-12 горошин чорного перцю
  5. 10-12 листя чорної смородини
  6. 2-3 парасольки кропу

як солити грузді в домашніх умовах

Грузді в розсолі

Покрокове приготування:

  1. Гриби добре промиваємо, викидаємо пошкоджені, розрізаємо на 3-4 частини і відправляємо в каструлю з водою. Доводимо до кипіння.
  2. Варимо на невеликому вогні протягом п'яти хвилин, періодично знімаючи піну.
  3. Перекладаємо в друшляк, промиваємо холодною водою. Даємо стекти і просохнути.
  4. Шарами утрамбовуємо гриби в банку, перекладаючи горошинами чорного перцю, смородиновим листям, нарізаними на половинки зубчиками часнику і Кріпно парасольками.
  5. Заливаємо грибним відваром.
  6. Закуску охолоджуємо, закриваємо пластиковими кришками і зберігаємо в холодному місці. Для повного засолення грузді знадобиться приблизно півтора місяці.

Порада: металеві кришки для закупорювання груздів не підходять, т. К. Мають властивість активно окислюватися.

Спосіб № 3. Як солити грузді в домашніх умовах – алтайський рецепт

На Алтаї в сезон грибів грузді солять в дерев'яних бочках по кілька кілограм – і це основна відмінність даного способу.

Цей вид грибів зазвичай зростає цілими сім'ями – якщо вам вдалося знайти одну таку сімейку, значить, поблизу ховається ще кілька.

Вам знадобиться:

  1. 5 кг свіжих грибів
  2. 200 г крупної солі
  3. Великий пучок кропу
  4. Половина головки часнику
  5. 10 г натертого кореня хрону
  6. 5 лаврових листів
  7. 20 г запашного перцю
як солити грузді в домашніх умовах

Гриби, приготовані в бочці

Покрокове приготування:

  1. На першому етапі обробляємо гриби традиційним способом: очищаємо, промиваємо, вимочуємо протягом трьох днів.
  2. Ретельно моєму бочку, обшпарюємо окропом і висушуємо.
  3. Укладаємо в неї підготовлені гриби, перекладаючи кожен шар спеціями: нарізаним кропом і часником, дрібно покришеним лавровими листом, тертим коренем хрону, горошинами запашного перцю і щедро присмачуємо сіллю.
  4. Чергуючи до закінчення інгредієнтів. Верхній шар накриваємо марлею або чистою полотняною серветкою. Зверху ставимо важкий прес – якщо цього не зробити, грузді не пустять сік.
  5. У процесі соління грузді помітно зменшаться в обсязі. Чи готові в їжу гриби будуть через 25 днів.

Порада: для засолювання категорично забороняється використовувати йодовану сіль, інакше гриби придбають чорний відтінок.

Спосіб № 4. Як солити грузді в домашніх умовах смачно – найпростіший покроковий рецепт

Цей спосіб засолювання підійде для тих, хто просто обожнює гриби, але не вважає себе фанатом спецій. Він містить всього 2 компонента.

Вам знадобиться:

  1. 3 кг грибів
  2. 150-160 г крупної солі

як солити грузді в домашніх умовах

Найпростіший рецепт

Покрокове приготування:

  1. Гриби протягом трьох днів вимочуємо вже відомим способом.
  2. Потім беремо скляну або дерев'яний посуд для засолювання і викладаємо грузді шарами, кожен рясно присипаючи сіллю.
  3. Зверху кладемо прес і витримуємо заготовку під гнітом протягом трьох діб.
  4. Протягом цього часу грузді перемішуємо 4 рази на день.
  5. Після чого гриби розкладаємо по невеликих, заздалегідь простерилизованнимбанкам, закупорюють капроновими кришками і зберігаємо в прохолодному місці – погребі чи холодильнику. До вживання вони будуть готові через місяць-півтора.

Спосіб № 5. Солені гриби з цибулею

Вам знадобиться:

  1. 5 л води
  2. 5 кг грибів
  3. 1 кг ріпчастої цибулі
  4. 250 г крупної солі

як солити грузді в домашніх умовах

З цибулею

Покрокове приготування:

  1. Гриби вимочуємо три дні.
  2. Готуємо розсіл з води і 60 г солі. Отриманим складом заливаємо грузді і залишаємо на 12 годин. За цей час потрібно промити їх два рази звичайною водою, дістаючи з розсолу і опускаючи назад.
  3. Витягуємо грузді, зберігши при цьому розсіл – він нам ще знадобиться.
  4. Очищаємо цибулю і тонко його шаткуємо.
  5. Гриби змішуємо з сіллю, що залишилася і цибулею.
  6. Всі компоненти ставимо під прес, чекаємо 2 дні. Перемішуємо складу кожні 7 годин, після чого розкладаємо в простерилізовані банки і добре утрамбовують.
  7. Заливаємо розсолом, закупорюють капроновими кришками, відправляємо в холод або льох на 2 дня, після чого грузді можна пробувати.

Спосіб № 6. Готуємо грузді в капустяних листах

На закуску приготували вам самий незвичайний спосіб засолювання груздів.

Вам знадобиться:

  1. За 25 листя вишні і смородини
  2. 5 кг грибів
  3. 300 г крупної солі
  4. Голівка часнику
  5. 2 пучка кропу
  6. 12 капустяного листя
  7. 5 л води
як солити грузді в домашніх умовах

Грузді, солоні з капустою

Покрокове приготування:

  1. Гриби готуємо способом, зазначеним вище – після замочування змішуємо 60 г солі з п'ятьма літрами води. Ставимо гніт і чекаємо 12 годин.
  2. Кожні 4 години дістаємо їх з розсолу і промиваємо проточною водою.
  3. Часник нарізаємо пластинами, подрібнюємо кріп. Моєму капустяні, смородинові і вишневі листя.
  4. Гриби укладаємо в простерилізовані банки, чергуючи їх з сумішшю із решти солі, часнику та інших інгредієнтів.
  5. Готові грузді закриваємо капроновими кришками і наполягаємо півтора місяця, після чого приступаємо до дегустації. Смачного!

Порада: як легко і швидко простерилізувати банки для зимових заготовок, читайте в статті за посиланням.

Ще один цікавий рецепт, як солити грузді в домашніх умовах на зиму, ви дізнаєтеся з цього відео: