Як зробити вершкове масло в домашніх умовах? [2019]

як зробити вершкове масло в домашніх умовах

Як зробити вершкове масло в домашніх умовах і бути впевненим в якості продукту, адже масло – обов'язкова частина щоденного раціону багатьох людей?

Ми використовуємо його для бутербродів, додаємо до овочів, Соусів, випічці.

На жаль, навіть дороге масло нерідко містить в складі барвники, ароматизатори, стабілізатори …

Чи не найпривабливіші компоненти, правда?

Стовідсоткову гарантію якості можна отримати, тільки якщо готувати масло власними руками з перевіреного домашнього (фермерського) молока.

Думаєте, це дуже складно? Насправді, процес приготування масла дуже простий. Читайте далі і переконайтеся самі.

зміст:

  1. Чим корисно вершкове масло?
  2. Як в домашніх умовах зробити вершкове масло зі сметани?
  3. Як в домашніх умовах зробити вершкове масло з вершків?
  4. Рецепти оригінального домашнього масла

як зробити вершкове масло в домашніх умовах

Чим корисно вершкове масло?

Здавалося б, вершкове масло – це чистий жир. Яка від нього може бути користь? тільки зайві калорії, Та ще й холестерин.

Але давайте не забувати, що горезвісний холестерин, якого деякі так бояться, синтезується нашим власним організмом.

І якщо він такий шкідливий, навіщо наше тіло його виробляє?

Дослідження показали, що холестерин необхідний для синтезу деяких гормонів.

Крім того, без холестерину організм не може нормально засвоювати серотонін – гормон радості, Відсутність якого стає причиною пригніченого настрою і навіть депресій.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах

Якісне масло досить просто приготувати в домашніх умовах

А про те, що деякі вітаміни жиророзчинні і засвоюються тільки в поєднанні з рослинними або тваринними жирами, ви напевно знаєте ще зі школи.

Якщо якісне вершкове масло у вас вже є, ви можете зробити ще більш цінний продукт – топлене масло (відоме в аюрведою під назвою ДХІ).

Сенс його приготування в боргом томлінні на середньому вогні, в результаті чого з олії видаляється волога і білок, а залишається тільки чистий жир.

Топлене масло, на відміну від звичайного, може зберігатися без холодильника роками, і цілющі якості його при цьому тільки поліпшуються.

Але все-таки краще тримати його в темному і прохолодному місці в щільно закритому посуді – так масло буде менше окислюватися.

Як звичайне вершкове, так і топлене масло можуть застосовуватися і внутрішньо, і зовнішньо – для масажу, обгортань, В якості поживного крему для обличчя і тіла.

Вважається, що топлене масло збагачує організм сонячною енергією, тому воно корисне при застудах, болях в суглобах і спині, мігрені, ослабленому імунітеті.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах

Чому б не спробувати зробити вершкове масло в домашніх умовах?

Вершкове масло (а топлене ще більше) підсилює дію інших лікувальних речовин, так що його корисно змішувати з прянощами, сухофруктами і горіхами.

Як в домашніх умовах зробити вершкове масло зі сметани?

Відповідь на питання: як зробити вершкове масло в домашніх умовах за 5 хвилин простий – в олійниці.

Спеціальні пристрої дозволяють збити сметану або молочно-вершкову суміш до стану масла за лічені хвилини. Чим жирніше вихідний продукт, тим швидше ви отримаєте масло.

Якщо ж олійниці у вас немає, доведеться обходитися підручними засобами: блендером або міксером.

Якщо ж і цієї техніки теж немає, не турбуйтеся – збити масло можна навіть у звичайній банку, але для цього доведеться гарненько попрацювати.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах

Топлене масло ДХІ

Домашнє сметанне масло (солодковершкове)

Беремо 2 літри гарною домашньою густої сметани (можна брати густі домашні вершки – чим жирніше, тим краще) і виливаємо в каструлю або широку миску.

Краще, щоб поверхня посуду була в повному обсязі гладкою, а трохи «оксамитовою», шорсткою – так нам буде легше збирати шматочки масла в один клубочок.

Збиваємо сметану міксером або блендером на максимальній швидкості хвилин 15-20, поки вона не почне братися «крупинками».

Спочатку сметана стане розріджувати, потім перетвориться в пишну піну (на цьому етапі можна зупинитися, якщо ви готуєте сметанний крем для торта або тістечок, а для масла продовжуємо працювати).

І тільки після цього ви помітите розшарування продукту і утворення дрібних грудочок жовтуватого кольору.

Процес трудомісткий, блендер і міксер будуть сильно нагріватися, а малопотужний прилад і зовсім може перегоріти.

Якщо ви не впевнені в надійності вашої побутової техніки, краще збивайте масло вручну – виделкою, віночком або ложкою.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах зі сметани

Щоб урізноманітнити смак продукту, в нього можна додати прянощі і зелень

Поступово масло почне відділятися від рідини, піднімаючись догори.

Сметана почне розшаровуватися – дрібні крупинки масла поступово зливаються в великі грудочки.

Рідина, яка утворюється в процесі, зливаємо в окрему ємність. Для масла вона не знадобиться, але виливати її не варто – це маслянка (сколотини), дуже смачний і цінний молочний продукт.

Якщо ви любите молочну сироватку, що залишається після відділення сиру, пахта вам напевно сподобається – вона ще смачніше і корисніше.

Коли масло вже добре помітно, припиняємо збивати його і починаємо акуратно місити чистими, вимитими в холодній воді руками.

Перевертаємо і притискаємо масляний грудку, щоб віджати з нього всю рідину.

Якщо ви плануєте довгу зберігання масла, можна кілька разів залити його холодною водою, щоб максимально очистити від сколотин.

Також промивати масло потрібно, якщо ви збираєтеся згодом його оттаплівать – з Непромитий масла буде багато піни і осаду після оттапліванія.

Обов'язково промивайте масло, якщо хочете додати в нього шоколад, часник, Трави або інші смако-ароматичні добавки.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах з молока відео

Маслянка, яка виділяється при збиванні, припаде до смаку любителям сироватки

Якщо ж вам потрібно звичайне бутербродне масло з яскравим характерним вершковим ароматом, можете не морочитися з промиванням – відіжміть пахту краще, і зберіть готову олію в лоток для зберігання.

При бажанні масло можна трохи підсолити, але це також не обов'язково.

Цей спосіб краще підходить для новачків, так як сметана збивається в масло легше, ніж свіжі вершки.

Порада: щоб надати маслу красиву овальну форму, перекладіть готовий шматочок в широку миску і починайте підкидати, щоб масло ударялося в денце і стінки миски. Підкидайте і перекочуйте масло кілька хвилин, в результаті чого воно позбудеться від зайвої рідини і знайде акуратну закруглену форму.

Як в домашніх умовах зробити вершкове масло з вершків (молока)?

Багатьох цікавить, як в домашніх умовах зробити вершкове масло з магазинних вершків, адже купити якісне фермерське молоко і тим більше домашні вершки далеко не завжди виходить.


Домашнє масло буде смачнішим

На щастя, магазинні вершки теж підходять для створення масла. Для цього вам потрібно буде взяти продукт максимальної жирності, яку тільки знайдете (незгірш від 30%).

Щоб дізнатися, як зробити вершкове масло з козячого молока в домашніх умовах, вивчіть основну технологію виготовлення масла.

Незалежно від того, молоко якої тварини ви візьмете за основу, черговість приготування буде однаковою.

Результат буде залежати в першу чергу від жирності. Чим вище жирність молочно-вершкової суміші, тим швидше масло відокремиться від сироватки.

Солодковершкове домашнє масло

Щоб отримати масло не з сметани, а з солодких вершків, візьміть свіже молоко і поставте на ніч у холодильник, щоб відстоялися вершки.

Або ж, якщо у вас вже є готові, зібрані зі свіжого (не кислий) молока, використовуйте їх.

Залежно від жирності молока, шар одержані вершків може бути різним – від пари сантиметрів до третини, а то і половини банки.

На відміну від сметани, солодкі вершки збиваються гірше (довше). Але повірте, результат вартий витраченого праці.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах з магазинних вершків

Для приготування домашнього масла підійдуть навіть магазинні вершки

Роблять солодковершкове масло точно так же, як і сметанне – виливають в миску і ретельно збивають.

Я вважаю за краще збивати масло вручну – виливаю вершки в банку, закриваю звичайної пластиковою кришкою і починаю трясти банку.

Щоб не втрачати час даремно, в процесі приготування можна подивитися фільм або розважити себе бесідою з домочадцями – так час пройде швидше, і ви не занудьгуєте, поки будете бити заповітну баночку.

Порада: холодні вершки збиваються довше, але масло з теплого молока може бути занадто рідким. Шукайте «золоту середину», при якій масло буде збиватися досить швидко і при цьому буде тримати форму.

Важливо розуміти, що банку не повинна бути повною – не набирайте більше двох третин ємності, інакше ви не зможете як слід «розтрусити» вершки і вони не згорнуться в масляні пластівці.

Непогано буде, якщо знайдуться помічники, щоб трясти банку з вершками по черзі, все-таки руки втомлюються в процесі.

Через 20-30 хвилин (якщо вершки дуже густі, то швидше), ви помітите що масло початок відділятися. З цього моменту процес піде веселіше.

Масло буде злипатися в грудочки більшими і більшими, а вам потрібно буде лише час від часу зливати утворилася сколотини.


Домашнє вершкове масло

Через удари об стінки банки масло само по собі згорнеться в тугий кульку.

Щоб куля була щільніше, після кожного зливання сколотин додавайте одну-дві ложки дуже холодної води. Так ви одночасно масло і промиєте, і охолодіть.

Відео про те, як в домашніх умовах зробити масло з молока, допоможе переконатися, що це насправді просто і впоратися зможе кожен.

Рецепти оригінального домашнього масла

Щоб зробити смачне бутербродне масло, готовий продукт можна ароматизувати за допомогою добавок.

Луково-перцева олія

Склад: половина солодкого червоного перцю, кілька стебел зеленої цибулі і 100 грам вершкового масла.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах за 5 хвилин

Луково-перцева олія

Запечіть перець в духовці і подрібніть в блендері або кухонному комбайні разом з цибулею. Ретельно перемішайте з олією і викладіть на плівку рівномірним шаром.

Акуратно піднімаючи плівку за край, сформуйте масляну «ковбаску» зручною вам товщини (щоб легко нарізалася ножем), туго скрутіть її і упакуйте в ту ж саму харчову плівку, на якій ви загортали масло.

Зберігайте в морозилці щільно упакованим, щоб воно не насичується запахи продуктів, що зберігаються поруч, і не «ділилося» ароматом з іншою їжею.

Часникова олія з кропом

Ідеальною добавкою до вареної картоплі може стати часникове масло.

Для його приготування змішайте 100 грам масла з дрібкою меленого мускатного горіха, подрібненим зубчиком часнику і парою гілочок дрібно нашаткувати кропу.


Часникова олія

пряне масло

Змішайте 100 грам вершкового масла, 1 столову ложку винного оцту і по чайній ложці орегано, розмарину, петрушки і морської солі.

Ретельно упакуйте і зберігайте в морозилці. Таке масло підійде не тільки на бутерброди, а й в якості основи до соусів або як доповнення до запеченим овочам.

сирне масло

Змішайте 100 грам масла і по 3 столові ложки натертого сиру декількох видів: пармезану і моцарелли.

Можна додати Емменталь, горгонзолу, дорблю, чеддер – на ваш розсуд.

Туди ж додайте подрібнені в'ялені томати і трошки базиліка. Упакуйте в плівку або фольгу, зберігайте як і інші види олії – в морозилці.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах за 5 хвилин

сирне масло

Оселедцеве масло з гірчицею

Для приготування цієї олії візьміть 100 грам масла, 100 г філе солоної оселедця, чайну ложку гірчиці, трохи свіжого кропу і чайну ложку лимонного соку.

Все ретельно збийте в блендері до однорідності.

Грибне масло

100-150 грам грибів обсмажити разом з однією цибулиною на вершковому маслі, посолити і додати дрібку пажитника (фенугрека).

перекласти в блендер, Туди ж додати 100 грам вершкового масла і добре збити всі разом.


Грибне масло

журавлинне масло

100 грам масла змішайте з двома столовими ложками журавлиного пюре, столовою ложкою кленового сиропу і чайною ложкою тертої лимонної цедри.

Гостре масло з хріном

100 грам масла, 4 столові ложки подрібненого кореня хрону, 1 чайна ложка меленого гострого перцю, половина солодкого перцю червоного або жовтого кольору, 2 столові ложки томатної пасти, сіль.

Збити в блендері до однорідності і заморозити, щільно упакувавши в плівку або фольгу.

як зробити вершкове масло в домашніх умовах за 5 хвилин

Експериментувати зі смаками домашнього масла можна нескінченно

медове масло

100 грам вершкового масла змішати з 5 столовими ложками квіткового або липового меду, додати 1 чайну ложку натертого на дрібній тертці кореня імбиру, Дрібку кардамону, куркуми і ванілі.

шоколадне масло

Змішайте 100 грам вершкового масла, 2 столові ложки меду, 50 грам молочного шоколаду і 4 столових ложки какао-порошку.

Замість меду можете використовувати кленовий сироп, цукор або будь-який підсолоджувач, Який вам подобається.

При бажанні туди ж можна додати трошки кориці, кардамону, ванілі.