Город

Чому і для чого я вирощую кабачки дрібними. Виходить смачніше і простіше

У цій статті я розповім вам, для чого варто вирощувати кабачки невеликими, а точніше – дрібними. Зрозуміло, не для смаження на сковороді або для приготування ікри з кабачків – туди цілком підійдуть плоди середніх та великих розмірів. Дрібні кабачки я використовую для маринування, замість патисонів.

Чому я відмовився від патисонів?

  1. Великі плоди треба обов’язково очищати від шкірки, що вкрай незручно при їх хвилястою конфігурації.
  2. Дуже велика серцевина з великими жорсткими насінням, які треба вирізати.
  3. Дрібні плоди звичайних сортів дуже м’які з несформованим смаком (несмачні).

Для цього зазвичай садять сорти міні патисонів типу “САННІ ДЕЛАЙТ F1”. По своєму досвіду можу сказати, що даний сорт дуже погано сходить і зав’язує мало плодів.

Може ви знаєте інші сорти міні патисонів? – можете поділитися в коментарях.

Переваги дрібних кабачків

  1. Кабачки, як культура менш вибагливі до несприятливих погодних умов, ніж ті ж патисони.
  2. Навіть у погану погоду плоди встигають набрати середній розмір.
  3. За смаком дуже близько нагадують патисони.
  4. Відсутність насіння і ніжний смак.
  5. При консервуванні не потрібно знімати шкірку і виробляти подрібнення плода.

Зручність полягає ще в тому, що великі кабачки (якщо ви їх не встигли зірвати дрібними) йдуть на приготування страв (смаження, тушкування, ікра тощо).

Які плоди кабачків я вважаю дрібними?

  • Дрібний кабачок довжиною 10-15 см ідеально підходить для маринування на зиму, входить вертикально в банки 0,5-1 літр.
  • Середній кабачок завдовжки 15-20 см теж підійде для маринування, входить в літрову банку.
  • Великий кабачок довжиною 20-30 см згодиться для смаження, запікання, приготування ікри.
  • Супер великий кабачок довжиною понад 30 см найкраще застосовувати для приготування ікри.

Вирощування і догляд за дрібними кабачками

1. Висаджуємо розсаду (це можна робити 2 рази за сезон) з появою перших справжніх листків.

2. Підгодовуємо рослини комплексним добривом “Гумат +7 йод”. У разі холодної погоди вкриваємо лутрасілом.

3. В період всієї вегетації проливаємо рослини 1 раз в тиждень (незалежно від погоди) робочим розчином Байкал ЕМ-1. Кущі стають потужними і утворюють багато зав’язей.

4. З періодичністю раз на 2 дні знімаємо молоді кабачки і зберігати їх в холодильнику в пакеті. По досягненню потрібного обсягу маринуємо і закочує в банки.

Висновок: дрібні кабачки ідеально підходять для зимових заготовок і повністю можуть замінити патисони. Мінімум обробки – процес дуже схожий з маринуванням огірків.