Город

Картопля, полин і троянди

У суботу викопали картоплю. Тепер вже точно – осінь, картопля-то вірна прикмета Небеса розщедрилися, і незважаючи на нічні +8 вдень у вихідні було сонячно і цілком по-вересневому: +18. Урожай хороший – про нього докладніше нижче.

Після трудів праведних пройшла по саду, який у нас при картоплі. Його тримає мама мого чоловіка.

Чудові фіолетові жоржини – її улюблені. Камера телефону не може повною мірою передати відтінок, але видно, які величезні пелюстки, які великі квіти. Називається сорт “Темна сеньйора”. А ще ці жоржини без втрат пережили різке зниження температури з приходом вересня. Чого не скажеш про інших георгинах, петуниях, а також кабачках і гарбузах, що ростуть поруч з нею.

Величезний старий рожевий шраб з червоними пуп’янками тільки починає другу хвилю цвітіння. Підібратися, щоб зробити

Махрова цинія з одного пакету насіння з моїми немахрових.

Поруч чайно-гібридна троянда “веснянками”: такі сліди залишила на вже розкрилися пелюстках крижана роса в ніч з п’ятниці на суботу. Ця холодна ніч побила та інші квіти. Але троянда нічого, лише стала крапчастої.

У свекрухи багато чорнобривців: уздовж всього городу щільний бордюрчик з різних сортів, розмірів і відтінків. Насіння збираються тут же, і не купуються вже багато років. Навесні просто розсипаються по краю городу, в борозну, і засипаються землею з гряди. І все! Самі сходять і ростуть, як хочуть.

І скрізь, ось прямо скрізь, – скажений огірок. Живуча ліана з білими квіточками і колючими плодами. Якщо потрібно швидко створити вертикальне озеленення – це хороший спосіб. Одне насіннячко 4 квадратних метри “заплітає” вже в червні. Правда, потім без видалення цих огіркових сходів жодна прополка не проходить Дозріваючи, огірочки (насправді не огірочки, а гарбузики) лопаються і розкидають свої насіння на 2-3 сотки навколо.

Про картоплю

У Белоречье город у нас кухонна, тут овочі та зелень на стіл до вечері. Але ми з чоловіком обоє сільські і нестачі в городах у нас немає: справжні овочеві плантації тримають наші батьки. Мої живуть дуже далеко, і плоди їхньої праці ми пробуємо в основному взимку у вигляді маринадів і різної консервації.

А ось город свекрухи – наш основний постачальник. На 7 сотках ми вирощуємо картоплю, моркву, цибулю, буряк, капусту на зиму на обидві сім’ї. Основні площі, звичайно, під картоплю, яку в нашій сім’ї люблять неміряно і готові їсти кожен день.

Це літо, я читала, у багатьох неврожайні на картоплю: земля суха і багато важких “кам’яних” брил, картопля середня або дрібна, великої мало. У нас така ж ситуація з землею. Але завдяки тому, що в минулому році придбали три нових насіннєвих сорти, у нас багато бульб підходящого, зручного розміру: не велика/не середня. Комфортно тримати в руках, щоб почистити, і якраз така, щоб не розрізаючи на частини покришити на фритюр, супчик, запікання (тушкування, варіння, смаження. )

Про полин

Полин естрагон, або острогін живе в цьому саду вже десять років і розрослася до неймовірних розмірів. Вище мене ростом щільний кущ, що руками не обхватишь. Стебла товсті, майже голі: листочки дрібні і витягнуті. Ще не зацвіла, лише зав’язалися круглі бутончики: жовті квіточки з’являться через тиждень, і відцвітуть лише в жовтні.

У листі багато дубильних речовин, ефірну олію. Колишеться на вітрі, розвіває по саду густий специфічний аромат, від якого швидко проходить мій легкий простудний нежить і розігрується апетит. Поруч на мангалі шипить і бурчить м’ясо, щедро приправлене листочками тархуна.

А ще його можна використовувати в сушених наборах з іншими пряними травами для запікання птиці, маринування овочів. Ми дуже любимо використовувати тархун з материнкою і порошком з сушених грибів при гасінні картоплі з яловичиною.

Свекруха успішно використовує пов’язані в маленькі вінички гілочки в шафах для сезонного зберігання речей і захисту від шкідливих комах.

Я безуспішно намагаюся поселити деленку в своєму саду в Белоречье, але моя кисла і висушена березами грунт їй не подобається. Полин естрагон любить важку, глинисту землю. Потрібно сонячне і відкрите місце, що продувається вітерцем.

До речі, зараз саме час для збору тархуна для чаю і спецій: потрібні листя і квіти, як тільки вони розпустяться, тобто верхівки стебел. З початком цвітіння в стеблах полину буде найвищий вміст соків і тієї самої, приємної гіркоти.

Зберігати зібрані пучки краще в паперовому пакеті, попередньо просушити їх на паперових серветках в темному шафі без доступу природного світла. Потім я перетираю листя в ступці і змішую з іншими городніми травами. Приправи я зберігаю в скляних банках з щільними кришками (після ікри, наприклад) невеликими порціями, щоб спеції і трави не слеживались, додаю сіль як консервант.