Город

Вибір підходящої грунту і добрива для огірків і томатів

Багато дачники вже щосили почали займатися вирощуванням розсади. Сьогодні буде розмова про ґрунті і про те, яка найкраще підходить для огірків і томатів. Деякі досвідчені садівники готують землю ще з осені, зберігають її не промерзающем приміщенні, поки не почнеться новий сезон розсади. І ось він вже “на порозі” Від правильного складу і якості грунту залежить найголовніше – чи будуть ваші рослини міцними і здоровими!

Можна купити готову суміш для розсади, але у агрономів виникає все більше питань до якості такого ґрунту. Часто в ньому міститься суцільний торф і немає ніяких гарантій того, що там немає збудників хвороб. На різних стадіях розвитку розсаді потрібно різний склад грунту і мікроелементів, тому найоптимальнішим рішенням буде зробити грунтосуміш самостійно. Перерахуємо основні вимоги до грунту:

  • земля повинна бути легкої і пухкої, однорідної і повітропроникною;
  • показник кислотності грунту: 6,5 – 7,5 (тобто, нейтральна реакція pH)
  • поживність і відсутність хвороботворних мікроорганізмів

Готувати ґрунт можна з різних інгредієнтів: дернової або городньої землі, торфу, перегною, компосту, тирси, піску, золи, вермикуліту. Склад залежить від культури та засобів, якими ви володієте. Головне – не додавати в ґрунт для розсади такі компоненти, які схильні до швидкого розкладання. Це можуть бути свіжий гній і листя, чайна заварка. Їх активний розпад призведе до рясного виділення тепла і втрати азоту. А це згубно як для огірків, так і для томатів. Також в грунті не повинно бути домішок глини, так як вона обтяжить грунт, будуть погано надходити в землю вода і повітря! А розсада овочів і зовсім “зникне”.

А як же вірно визначити тип грунту на городі? Погодьтеся, що земля на дачній ділянці не завжди родюча? Але для її покращення дуже важливо знати тип грунту Визначити її легко: варто взяти жменьку землі, трохи змочити водою, розім’яти, скачати в “ковбаску”. Також спробувати зробити “колечко”:

Піщаний і супіщаний тип ґрунту: кільце може швидко розпадатися на невеликі крупинки.

Легкий суглинистий тип: скочуючись, форма “ковбаски” розпадається на частини.

Суглинистий тип грунти середньої тяжкості: скочуючись, утворюється гладка форма “ковбаски”, при кільцевій – відбувається повний її розпад.

Важкий суглинистий тип: при скачуванні “ковбаска” перетворюється в кільце, при цьому покриваючись тріщинами.

Глинистий: при скачуванні утворюється гладке колечко, яке не тріскається і не розпадається.

Після визначення типу грунту ви з легкістю поліпшите її складу з допомогою різних добрив.

Вибір добрив:

Всім відомо, що без хороших добрив і підгодівлі досить складно буде отримати багатий врожай. На ринку виробники пропонують величезний асортимент різних засобів і препаратів.

Але існує кілька основних типів: органічний, мінеральний і комбінований. Зупинимося більш докладно на кожному з цих видів.

Органічні – це такі добрива, які створила сама природа, а не людина! Це можуть бути кінський, коров’ячий або пташиний гній, деревна зола, борошно і різні зелені чаї: настойки з кропиви, кульбаби, компост з органічних залишків.

Найбагатшим за поживними елементами добривом агрономи вважають кінський гній, оскільки він нешкідливий, пухкий, краще всього розкладається. При цьому він виділяє велику кількість тепла, що дуже важливо для томатів і огірків, а також і інших рослин. А ще такий гній не закислює грунт. Можна використовувати в якості органіки і перегній, який дуже просто зробити: перепрілий гній укласти в компост шарами, додати туди рослинних залишків, всі пролити, накрити чорною плівкою. Процес перетворення в “чарівне зілля” триватиме приблизно близько року, але, якщо додати прискорювачів компостування – можна прискорити готовність до декількох місяців.

Мінеральні добрива надходять у землю в готовому вигляді, а культури насичуються їх корисними елементами відразу після внесення. Це і впливає на їх ріст, а також подальший збір плодів. Тут важлива золота середина: надлишок або дефіцит можуть призводити до загибелі рослин. А ось помірність в правильному кількості мінералів корисна для грунту! Натуральними добривами такого типу можуть бути деревна зола, карбонат кальцію природного походження (крейда), сульфат кальцію, сірка, хлорид натрію (кухонна сіль), глинозем: бентоніт, перліт, цеоліт, а також гумінові кислоти природного типу (водні та лужні екстракти), хлорне вапно, продукти тваринного походження: кісткове і рибне борошно, шерсть, волосся, пір’я, хітин.

Комбіновані – це складні комплексні добрива, які містять до трьох поживних елементів. Наприклад, відома “Аммофоска” має в своєму складі одночасно калій, азот і фосфор, а також сірку, магній і кальцій. Вона застосовується на всіх типах грунту, особливо – для теплиць і парників.

Розглянемо основні види підгодовування для томатів :

1) Як тільки починають утворюватися зав’язі, можна підгодувати томати борною кислотою. Для цього слід розвести пів-чайної ложки кислоти в 10 літрах води, обприскувати цим розчином рослини. До речі, борну кислоту краще заздалегідь розвести в гарячій воді, так як в холодній її кристали не розчиняться.

2) Для розвитку самих плодів потрібен калій, тому гарною фосфорно-калієвої підгодівлею може бути деревна зола. Необхідно приготувати настій: залити 1 склянку просіяного попелу 10 л води, настояти добу, поливати під корінь по вологій землі. А можна просто посипати золою грядки, полити зверху водичкою, щоб зола вбралася до коріння!

3) Гумат калію. Це сіль гумінової кислоти, яка є органічно-мінеральних добрив як для томатів, так і для огірків. При висаджуванні розсади сіль покращує процеси вкорінення, а при застосуванні для дорослих рослин можна отримати більш швидкий і здоровий урожай. Можна зробити живильний коктейль: вам буде потрібно 1 мл Гумату калію, 10 мл препарату “Ростобион”, Екстракт кедра – 5 мл. Всі розвести в 1 літрі води, обприскувати листя.

Огірки дуже “ненажерливі” в період активного росту і плодоношення. Чим же їх можна підгодувати, але при цьому не нашкодити?

1) Розчин суспензії Хлорели, який володіє найбільшою ефективністю в початку літа, так як активує зростання.

2) Гумат калію, про який ми вже написали вище.

3) Захистити огірки від хвороб можна за допомогою екстракту хвої або “Серебромедина”: 40 мл на 1 літр води для профілактики і 80 мл для боротьби з грибковими інфекціями. Препарат використовується на будь-якому етапі розвитку рослин. А після обробки плоди можна зняти, промити теплою водою. Мідь і срібло не вбираються в рослини, тому вони безпечні.

4) Підживити в кінці літа огірки можна хлібним м’якушем, золою або дріжджами.

Для підтримки зростання і здоров’я як томатів, так і огірків, потрібно проводити мульчування грунту. Воно передбачає використання органічних і неорганічних матеріалів. Мульча запобігає руйнуванню ґрунту вітром і потоками води, що захищає рослини від комах і хвороб, є чудовим добривом. Можна використовувати свіжоскошену газонну траву, кору модрини, тирсу, курячий послід, солому. Активне мульчування дозволить вам виростити помідори та огірки в теплиці, не виснаживши ґрунт Як його проводити? Все просто. Восени після видалення засохлих рослин грядки потрібно перекопати разом з мульчею, збагативши грунт органікою. Перед зимівлею розкласти новий шар мульчі після перших заморозків. Навесні верхній шар мульчі акуратно прибирають для посадки нових рослин. Сама мульча, нагадаємо, не повинен стикатися зі стеблами, щоб не було гнилі і грибка. А шар потрібно робити заввишки не більше 7 див. Важливо мульчувати саме грунт. Всім багатих врожаїв !

Інструкції для добрив

Як приготувати настій зольний

На обсяг в 200 л. необхідно відро золи (або на 10л. близько 1-2 склянок золи). Ємність (бак, бочку, відро) встановлюють на сонячне місце, наливають воду, засипають золу, щодня перемішують. Через тиждень проціджують (фільтрують). Перед поливом додатково її розбавляють водою в рівному співвідношенні 1:1. У готовий проціджений настій на 10л. додають 50 гр. мила (краще рідкого – садового зеленого, дегтярного, тютюнового або звичайного господарського).

Способи застосування золи в рослинництві

Виділяють П’ЯТЬ способів застосування золи в рослинництві:

  • внесення в сухому або гранульованому вигляді навесні або восени як основне добриво або розкислювач;
  • використання в рідкому вигляді (зольний настій) для підгодівлі в період вегетації;
  • «опубривание» сухою золою або обприскування рослин в якості профілактичного захисту від шкідників і хвороб;
  • замочування насіння (в даний час практично не застосовують, з’явилися більш досконалі протруйники і регулятори росту);
  • внесення в компост для прискорення дозрівання та поліпшення його складу.

Перші три способи використовуються особливо часто.