Знайшла ідеальний рецепт тіста для пиріжків з капустою: готую так вже багато років і в духовці,і на сковороді
Сьогодні хочу показати рецепт печених пиріжків з капустою. Але головне тут не начинка і не спосіб приготування, а тісто. Способів замісити тісто дуже багато, але сьогодні поділюся простим і улюбленим. Для пиріжків найчастіше використовують дріжджове, щоб вони виходили пишними. Але не всі люблять готувати дріжджове тісто, тому що боятися, що воно не підійде як потрібно. У процесі приготування поділюся своїми секретами, як отримати вдале тісто і ось такі красиві пиріжки.
З покроковим рецептом готувати просто:
У миску вливає теплу воду або молоко. Температура рідини повинна бути близько 30-35 градусів, на дотик повинна бути теплою, ледве помітною. Якщо вода буде дуже холодною або гарячою, то дріжджі не вступають в реакцію. В рідину додаємо цукор і швидкодіючі (або живі) дріжджі, перемішуємо до повного розчинення.
У просіяне борошно додаємо сіль, перемішуємо. Потім в дріжджову масу вливаємо розтоплене, але не гаряче масло, перемішуємо і починаємо порційно додавати борошно. Замішуємо тісто.
Тісто повинне вийти м’яким, може трохи липнути до рук. Сильно борошном його не забивайте, краще змастіть руки рослинним маслом. Готове тісто перекладаємо в миску, змащену рослинним маслом, само тісто теж трохи змащуємо. Накриваємо рушником або харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце для підйому приблизно на 1 годину.
А поки готуємо начинку. Капусту дрібно шаткуємо, підсолюємо і злегка обминаємо руками, щоб вона стала трохи м’якше і зменшився в об’ємі. Потім у сковороді розігріваємо вершкове масло, додавши в нього трохи рослинного. Обсмажуємо капусту до м’якого стану. Після яйце ріжемо кубиком або натираємо на крупній тертці, додаємо в капусту, перчимо і добре перемішуємо. Даємо начинці прогрітися, а потім знімаємо з вогню. Охолоджуємо до кімнатної температури.
Начинка може бути будь-який на ваш смак! З капустою можна також обсмажити цибулю і моркву, додати рибні консерви,фарш або гриби.
Через годину тісто має збільшитися в 1,5 – 2 рази. Дістаємо його з миски, обкачуємо в джгут і ділимо на порційні шматочки. Їх розмір залежить від того, якого розміру пиріжки ви хочете отримати. Далі кожен шматочок руками розминаємо в коржик, кладемо начинку і защипуємо в центрі, формуючи пиріжки.
Ставимо розігріватися духовку до 200°C.
Заготовки пиріжків викладаємо на деко, застелений пергаментним папером, швом донизу. Можна дати їм хвилин 10-15, щоб вони трохи піднялися. Або відразу змащуємо їх збовтаним яйцем і ставимо в духовку випікатися до готовності. Вони повинні підрум’янитися. У мене вони випікалися 25 хвилин.
Пиріжки виходять неймовірно ніжними та смачними. А головне, що готуються просто і виходять навіть у тих, хто жодного разу не замешивал дріжджове тісто. Обов’язково спробуйте приготувати за цим рецептом, щоб порадувати себе і своїх близьких смачною випічкою!
Продукти:
– борошно – 500-550 г
– цукор – 30 г
– сіль – 12 г
– вершкове масло – 20 г
– дріжджі швидкодіючі – 7 г (живі 21 г)
– вода – 300 мл
начинка:
– капуста – 800-900 г
– яйця – 4 шт
– вершкове масло – 70 г
– сіль, перець – за смаком
– яйце для змащення